Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Prototyp Nvidia Turing vypadá na 600-700mm² čip

Jen aby bylo jasne, jak absurdni tyhle No-Xovo zavery jsou - tady jsou screenshoty nekterych GPU Nvidie, ktere jasne ukazuji, ze piny na desce absolutne nic nerikaji o velikosti GPU:

http://www.nvidia.com/docs/IO/62040/GeForce_9400M_chipshot_large.jpg
https://news-cdn.softpedia.com/images/news2/NVIDIA-GeForce-500-Series-Go...

Myslim, ze dal neni o cem. Velikost package nemusi mit nic spolecneho s velikosti cipu. Tim spis, ze o nove architekture nevime nic.

V neposledni rade musim zminit, jak legracni je pozorovat AMD fanousky (vcetne Soucka) snazici se zaradit Turing jako 12nm, ne jako 7nm. To by pro ne byla katastrofa, zrejme. Stat se to sice muze, ale nic z toho uniku prototypu z principu nemuze nasvedcovat ani pro, ani proti.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Taky by tu mohl napsat clanek o tom, zda vubec jeste NVidia bude vyrabet nejake herni graficke karty nebo zda se z trhu hernich grafik stahla a zacala vyvijet ciste vypocetni jednotky do aut.
Ono to, ze uz pres dva roky NVidia nevydala zadnou herni grafiku nebudu-li pocitat drobne parametrove predelavky GTX1070Ti by mohlo neco podobneho implikovat.
Takze dobre tak NVidii, kdyz mlci a nerekne na rovinu, kdy nebo jestli jeste vubec nekdy grafika bude, tak holt nezbyva nez spekulovat. NVidia si za to muze sama!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Alespoň neutíkají informace, které by pak fabulovali dopředu. Navíc diit nepodespalo NDA takže můžou plivat jak chtějí. Viz ten článek tick-tack-f*ck. Domnívám se, že je to dobře že nic nevíme, protože až to příjde, karty budou na skladě a všichni se z toho posadíme na zadek, až šok odezní, poběžíme do nejbliží prodejny a budeme na prodavače řvát: "Sklapni a ber moje prachy!"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NV nepouští rok dopředu hype, který navíc naprosto neodpovídá realitě při výsledném produktu. Drží všěe pod pokličkou, ven se dostane jen to co chtějí. Proto taky třeba ještě v dubnu 2016 všichni psali jak je NV v háji že nemají nic a měsíc na to představení naprosté pecky. AMD by se mělo učit, pouštějí informace a budují obrovský hype a nakonec produkt nestojí za moc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tahle zpráva pro tebe bude možná zajímavá

NVIDIA invites journalists for Gamescom
This year’s Gamescom starts on August 21st. It’s a few-day event focusing on new gaming titles. We have been told NVIDIA is *allegedly* sending invitations to the press for this very event. We can’t give you any date yet, because as far as we know, it’s not a single date. It could happen before Gamescom, at Gamescom or shortly after.

What’s important, nowhere does the invitation mention new GeForce series or new hardware. What is promised is hands-on presentation of the latest PC gaming titles. That’s it. Yet still, no one would offer a free trip to Europe if it wasn’t important.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A tahle testovací deska je určena pro MOBILNÍ čipy ze spodní části výkonnostního spektra, jako byly odlinkované 9400M a 540M? :-)

Na tomto místě bych se No-Xe rád zastal. Jednoznačně je v článku uvedeno, že se jedná o spekulaci. A co se týká argumentů pro tyto spekulace, tak zrovna ty tvé jsou ty méně důvěryhodné - argumentovat pidičipem s TDP desítek W v případě spekulací o čipu s TDP stovek W (a řádově více vývody - 3x delší sběrnice) mi nepřijde úplně argumentačně na výši.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Dokonce i mezi tagy článku je uvedeno: "spekulace" ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V nadpisu to pro jistotu uvedeno neni, aby to nahodou nesnizilo ctenost. :-))

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zkuste pouzit svou inteligenci, o ktere tak rad mluvite a zkuste si ten nadpis precist znovu. Mozna tam objevite slovo "vypada", coz v prenesenem slova smyslu znamena, ze je to spekulace.
Ale, ze Vam takova vec unikla, no to se teda divim pri Vasem IQ...
;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takze "vypada" = "spekulace", hmmm, koukam ze vase IQ hupaciho kone jede na plne pecky. :-)))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No ja byt Vama, tak bych se zkusil zamyslet, ze ne kazdy kdo tady chodi je tak stupidni jako Vy, potazmo si mysli, ze sezral vsechnu moudrost a narozdil od Vas umi cist a inteligenci i pouziva. Tudiz Vas pripsevek jen dokazuje, ze jste opravdu hlupak.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jiste tombomino, alias "troubeline", staci si zajit pocist diskuse na czc.cz, tam jste svoji "inteligenci" rozsiroval kde se jen dalo. A taky podle toho dopadnul. :-))

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Podivejte Vy jste mi psal, ze mate neco dulezitejsiho na praci. Tak asi nemate, kdyz zrovna nepodepisujete NDA... Jinak ja na czc nechodim presne z duvodu jako jste Vy. Protoze vysvetlovat pubertakum dokolecka (kde Vas k nim timto radim), ze existuje treba jiny pohled na vec a ze ten jejich nemusi byt jediny spravny, mne vzdycky zacne casem unavovat. Takze pri Vasi inteligenci, jste si urcite vsimnul, ze mojich prispevku na czc, narozdil od jinych webu je tam velmi malo a ze pokud tam jsou, tak cast z nich skoncila presne ve stejne potycce, jako prave s Vami. Takze to neni otom, jak jsem tam dopadnul, ale o tom, ze mne nebavi tam chodit, abych vedl diskuse s pitomcemi, kteri si mysli, ze musi mit za kazdou cenu pravdu, stejne jako jste Vy. To je cely.
takze pokud mi chcete predhazovat czc, tak jen do toho ;)
Mezitim se zkuste zamyslet treba nad tim, jakeho saska jste uz stihl ze sebe udelat tady :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Koukam, stejna strategie jako na czc.cz, proste budete psat ty vase blaboly tak dlouho, az to druhe prestane bavit a budou vas ignorovat. :-)))

Na zminenem czc.cz jste byl oznacen za trolla, coz na 100% sedi.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ale to si klidne posluzte pane Novak, na to mate pravo.. nezapomente u toho, ze ty diskuse ctou i jini, malinko inteligentnejsi, nez jste Vy sam ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na zminenem czc.cz jste byl oznacen za trolla, coz na 100% sedi.
od koho? od maudita alebo hnizda? :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono byt na czc oznacen za trolla, taky nekdy znamena, ze clovek jeste pouziva vlastni hlavu ;)
Nevim jak hnizdo, maudit, ale tam jsou dalsi experti jako GreenT, Natar a spol., kteri mi treba ve sve dobe podsouvali, ze jsem multak stratose jen pro to, ze jsem nezastaval jejich jednolity nazor. Takovy to jsou fandove :)) Od ty doby, kdyz nahodou odpovim nekomu z nich na prispevek, tak se tvari, ze je pichl srsen ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hloubka v informačních technologiích spočívá ve spekulacích? Tak to se už nedivím, že Crha guru IT a pán má vždy lepší a přesnější informace...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Guru Jára zvaný též Óm Nadsamec, vykonával údajně z terapeutických důvodů takzvané „odháčkování“, na osobách důchodového věku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nadpis: „vypadá na“
perex: „naznačuje, že“, „mohlo leccos naznačit“
text: „jde o nepříliš přesný odhad“
tagy: „spekulace“

Ve všech částech článku je jednoznačně uvedeno, o co jde. Pokud si toho někdo nevšimne, tak buďto nedočetl ani nadpis, nebo trpí těžkou sklerózou a po dočtení věty si nepamatuje, co v ní bylo. Ani v jednom případě ale nejde o poruchu na vysílači.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim, ze v tomto pripade, je porucha jednoznacne mezi obrazovkou a zidli..
;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takze jeste jednou pro pomalejsi - piny na desce nerikaji NIC o velikosti GPU a to ani PRIBLIZNE. Takze zadne "vypada na", zadne "naznacuje ze" a zadny "neprilis presny odhad". To jak je velike GPU na package je zcela nezname. Dokonce ani nevime tvar, jaky bude mit - ctverec nebo spis obdelnik? Pomer stran? Nic z toho se NEDA vycist z toho obrazku.

O velikosti cipu by se dalo "spekulovat", "naznacovat" a "neprilis presne odhadovat" v momente, kdy ho mame na nejake fotce. Tady neni. Takze to neni o nejakem nepresnem odhadu - tohle se neda odhadovat vubec. Opravdu to dokazuje (ne)kvalitu obsahu tady.

A uz vubec se na zaklade techle nesmyslnych odhadu neda odhadovat vyrobni proces. To si snad delate srandu. Chapete vubec, ze rozdil mezi 7nm a 12nm je jen 40%? To jako s vaznou tvari chcete tvrdit, ze tyhle vase odhady "z niceho", bez jakehokoliv logickeho zakladu se vejdou do 40% chyby? :D :D :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

'' piny na desce nerikaji NIC o velikosti GPU a to ani PRIBLIZNE ''

loool, teda tvoje moudrost je nad moje chapani.. ((:

u gk110 to sedi prakticky presne..
https://abload.de/img/gk1105jsum.jpg

u gp102 sedi sirka uplne presne jen vyska je o trochu vetsi..
https://abload.de/img/gp10292szm.jpg

miluju tyhle salonni odborniky co budou radsi od rana do vecera mlit v diskuzich kraviny nez by si za pet minut v editoru zjistili pravdu.. ((: si ten svuj post vytiskni a az nVidie vyda gt102 ktera bude mit pres 600mm^2, tak si ho muzes dat s kecupem..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Unika ti pointa. Tohle neni o tom, jestli finalni produkt bude vetsi nebo mensi nez 600mm^2 nebo jestli bude 7nm nebo 12nm. To muze byt cokoliv z tech moznosti. Pointa je, ze o tom nelze nic usuzovat z tehle fotky ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takze pro tynyta treba fotka GP102 z GTX 1080 Ti - desktopova karta ;)

https://videocardz.com/review/msi-geforce-gtx-1080-ti-gaming-x-review
(obrazek primo se neda hotlinknout, ale je skoro hned na zacatku)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ale i ta 102 zabírá sotva polovinu toho prostoru - https://pbs.twimg.com/media/C6gMhyXXEAAiVpw.jpg

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To znamená, že čip bude ešte väčší.
Napr. GK110:
https://www.ebay.com/itm/1PC-Nvidia-GK110-430-B1-GPU-BGA-IC-Chipset-with...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi mate jinak sestelovane oci, ale je videt, ze ten stredni ctverecek je opravdu hustsi, nez ostatni cast, kde na stejnou plochu vychazi i par hluchych mist :)

Mozna hlucha mista nejsou jen u tech pinu, ale take mozna nekde mezi vasima usima :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ta hustsi mista nemuseji znamenat vubec nic. GP102 je lehce obdelnikovy cip, zatimco treba pohled na desku karty ze zadu ukazuje ctvercovou, dle vasi terminologie "hustsi" oblast:
https://www.gamersnexus.net/images/media/2017/GPUs/1080-ti/gtx-1080-ti-f...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ajajaj

"Když se začalo mluvit o nástupci 16nm generace Pascal, byla nejprve řeč o 7nm čipech."
Kedy? Kde? Pisali ste že aspoň do 2020 sa zo 16nm ani nepohnú. Keď som niekde napísal že ďalšia generácia bude na novom procese každý to videl ako nezmysel.

"Záhy se ale ukázalo, že to se 7nm nepůjde až tak rychle."
Ako? 7nm ide podľa plánu, už je v HVM s kopou tape-outov a žiadne meškanie tam nebolo.

"S tím korespondovaly neoficiální zprávy o možnosti využití 12nm a později i 10nm procesu TSMC."
Aké? Neoficiálny anlytici označili 10nm ako čisto mobilný node tak čoby tam robili grafiky?

"...nebude 7nm produktem, protože takovému by pro zdvojnásobení počtu tranzistorů..."
...3x až 4x...

"Jeho teoretická denzita je totiž 2× vyšší oproti 16nm procesu; reálná bude o něco nižší,"
Nie. Reálne čipy majú 2x vyššiu densitu. Ona TSMC je jedna z firiem, ktorá v týchto prípadoch uvádza reálne zlepšenia so zohľadnením "rôznorodosti" procesorov.

Pripúšťam, že tu sú aj iné firmy ktoré si prehlásia 3,5x zlepšenie na jeden node a následne sa procesor nezlepší ani 2x, ale to sú naozaj iné prípady.

"pak by takový nárůst odpovídal spíše 12nm procesu, který oproti 16nm výrobě TSMC snižuje nároky na plochu pouze o 20 %."
Menej ako 20% a väčšina zásluhou vylepšených knižníc a lepšie zvládnutej výroby (možnosti komplikovanejších štruktúr).

A hlavne, Nvidia už má na trhu 300, 470, 600 a 800 mm2 Paskaly. Na čo by teda platili ďalšie tape-outy niečoho, čo už majú (podľa vás taká vec stojí stovky miliónov až miliardy) a čo by teda nemalo žiadnu architektonickú ani výrobnú výhodu? Naopak, teraz taký veľký čip predávajú za vysoké ceny pod značkou Titan, ak by ho vydali ako bežnú kartu tak by cenou museli ísť podstatne dole.

Najprv by to chcelo objasniť tento problém...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„"Když se začalo mluvit o nástupci 16nm generace Pascal, byla nejprve řeč o 7nm čipech."
Kedy? Kde?“

Všude. Záměr uvést 12nm ještě neexistoval a jak sám píšeš níže, 10nm procesu se původně výrobci chtěli vyhnout. Po 16nm procesu se tedy logicky čekal 7nm.

„"Záhy se ale ukázalo, že to se 7nm nepůjde až tak rychle."
Ako? 7nm ide podľa plánu, už je v HVM s kopou tape-outov a žiadne meškanie tam nebolo.“

TSMC ještě v roce 2016 mluvila o zahájení masové výroby na začátku roku 2018. Už jen proti tomu jde o půlroční skluz. Mimo to existují vyjádření AMD i Nvidie, že cena je vyšší než se očekávalo, takže výroba desktopového hardwaru na 7nm procesu v roce 2018 není rentabilní.

„"S tím korespondovaly neoficiální zprávy o možnosti využití 12nm a později i 10nm procesu TSMC."
Aké? Neoficiálny anlytici označili 10nm ako čisto mobilný node tak čoby tam robili grafiky?“

14nm proces Samsungu je taky mobilní záležitost a vznikl na tom u GlobalFoundries Zen, Polaris, Vega… Že je proces mobilní znamená pouze to, že je optimalizovaný pro spotřebu na nižších taktech v rámci možností dané generace, ne že dosahuje nižších taktů než jeho předchůdce. 10nm proces TSMC dosahuje vyšších taktů než 16/12nm proces téhož výrobce, ale výrazně nižších než 7nm proces. V principu ho využít lze, ale pokud má být 7nm dostupný krátce poté, nemá to smysl.

„"...nebude 7nm produktem, protože takovému by pro zdvojnásobení počtu tranzistorů..."
...3x až 4x...“

Zkus si tu větu přečíst celou a ne jí utnout v polovině.

„"Jeho teoretická denzita je totiž 2× vyšší oproti 16nm procesu; reálná bude o něco nižší,"
Nie. Reálne čipy majú 2x vyššiu densitu. Ona TSMC je jedna z firiem, ktorá v týchto prípadoch uvádza reálne zlepšenia so zohľadnením "rôznorodosti" procesorov.“

Ovšem ne u grafických čipů, kde obvod celého jádra a nezanedbatelnou část plochy tvoří velká I/O rozhraní, která s procesem neškálují.

„podľa vás taká vec stojí stovky miliónov až miliardy“

Cože? :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Všude. Záměr uvést 12nm ještě neexistoval a jak sám píšeš níže, 10nm procesu se původně výrobci chtěli vyhnout. Po 16nm procesu se tedy logicky čekal 7nm."

Kritizujete že vyberám len časť a pritom urobíte to isté. :D Vlastne, dokonca tu bolo že 16nm grafiky tu budú celých 6 rokov. Iné špekulácie nepripadali do úvahy.

"TSMC ještě v roce 2016 mluvila o zahájení masové výroby na začátku roku 2018. Už jen proti tomu jde o půlroční skluz. Mimo to existují vyjádření AMD i Nvidie, že cena je vyšší než se očekávalo, takže výroba desktopového hardwaru na 7nm procesu v roce 2018 není rentabilní."

Oficiálne sa vravelo o Q1 čo sa dodržalo, nejaké ASICy by sa už mali dodávať. Problém je že väčšina neoficiálnych správ asi správne nepochopí risk/HVM/začiatok výroby/trvanie respinu.... a tiež si niečo domyslí... No a to o rentabilnosti je nejaké oficiálne vyjadrenie alebo zase len špekulácia?

"14nm proces Samsungu je taky mobilní záležitost a vznikl na tom u GlobalFoundries Zen, Polaris, Vega… Že je proces mobilní znamená pouze to, že je optimalizovaný pro spotřebu na nižších taktech v rámci možností dané generace, ne že dosahuje nižších taktů než jeho předchůdce. 10nm proces TSMC dosahuje vyšších taktů než 16/12nm proces téhož výrobce, ale výrazně nižších než 7nm proces. V principu ho využít lze, ale pokud má být 7nm dostupný krátce poté, nemá to smysl."

Nechápem myšlienku. Každý proces sa optimalizuje na spotrebu aj na výkon rôznymi verziami knižníc.

Zmysel to môže mať taký že 10nm má jednoduhší multipaterning takže cena nieje až tak "extrémna" (ak by to bolo funkčné vyhľadávanie tak by som našiel čo ste tu písali o nákladoch, keď tomu teraz už tak nejak neveríte) a bude tam pohrome voľných kapacít keďže Apple už na 10nm nevyrába.

"Ovšem ne u grafických čipů, kde obvod celého jádra a nezanedbatelnou část plochy tvoří velká I/O rozhraní, která s procesem neškálují."

Však píšem že to zohľadňujú. Zmenšenie a hustota tranzistorov väčšinou zodpovedá tomu čo píšu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Kritizujete že vyberám len časť a pritom urobíte to isté. :D Vlastne, dokonca tu bolo že 16nm grafiky tu budú celých 6 rokov. Iné špekulácie nepripadali do úvahy."

No a po tech 6 rokach melo prijit co? Konec sveta? Nebo 7nm? Jestli 7nm, tak mel no-X pravdu.

"Oficiálne sa vravelo o Q1 čo sa dodržalo..."
2016:
"In last week’s investors meeting, TSMC Co-CEO Mark Liu added to Chang’s report, stating that the company will likely move its 7nm process technology to volume production during the first half of 2018."
Tak mame prvni pulku za sebou a kde je ta "volume" produkce???

"Nechápem myšlienku."
To nebude jen tahle myslenka :D

"Každý proces sa optimalizuje na spotrebu aj na výkon rôznymi verziami knižníc."
Rekl bych ze process je dany, jeho efektivita ve specifickych podminkach je dana (napr ze na 2GHz to zere krasne, ale leakage a dalsi veci z toho udelaji otesanka nad 3Ghz) atp. A vy si muzete vybrat, co chcete a bud to delat rucne, nebo pouzite nejake knihovny pro automaticky navrh. Pak optimalizujete cip podle toho, co dany proces zvlada a co od toho cekate vy (napriklad tim, ze nebudete tlacit na pilu a cpat hustotu tranzistoru az na limit technologie).

"Zmenšenie a hustota tranzistorov väčšinou zodpovedá tomu čo píšu."
Puvodne: "Nie. Reálne čipy majú 2x vyššiu densitu."
Neodpovida z toho duvodu, co pise no-X. Hustota tranzistoru procesu a hustota tranzistoru v konkretnim cipu jsou rozdilne veci (nechapu, ze ti to musim vysvetlovat), takze i kdyz TSMC pise nekde 116.7M Tranzistoru na mm2, tak to nic nevypovida o tom, ze konkretni cip AMD/Intel/nVidia bude na novem procesu X-krat hustsi. Nektere jeho casti ano, nektere ne. A celkove tedy ne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"No a po tech 6 rokach melo prijit co? Konec sveta? Nebo 7nm? Jestli 7nm, tak mel no-X pravdu."

Tak kto tu nechápe?

"Tak mame prvni pulku za sebou a kde je ta "volume" produkce???"

Apple už vyrába. Plus nejakí výrobcovia ASICov.

"Rekl bych ze process je dany, jeho efektivita ve specifickych podminkach je dana (napr ze na 2GHz to zere krasne, ale leakage a dalsi veci z toho udelaji otesanka nad 3Ghz) atp. A vy si muzete vybrat, co chcete a bud to delat rucne, nebo pouzite nejake knihovny pro automaticky navrh. Pak optimalizujete cip podle toho, co dany proces zvlada a co od toho cekate vy (napriklad tim, ze nebudete tlacit na pilu a cpat hustotu tranzistoru az na limit technologie)."

Vážne, čo? :D Zase tento vtip?

Nie vážne, všetko digitálne ide automaticky, ručne sa robí len nejaká parametrizácia (a aj to sa nahradzuje strojovým učením).

"Neodpovida z toho duvodu, co pise no-X. Hustota tranzistoru procesu a hustota tranzistoru v konkretnim cipu jsou rozdilne veci (nechapu, ze ti to musim vysvetlovat), takze i kdyz TSMC pise nekde 116.7M Tranzistoru na mm2, tak to nic nevypovida o tom, ze konkretni cip AMD/Intel/nVidia bude na novem procesu X-krat hustsi. Nektere jeho casti ano, nektere ne. A celkove tedy ne."

V podstate áno. Hustota tranzistorov a celkova hustota čipu sú dve rozdielne veci. Preto mám problém že rôzne firmy udávajú rôzne typy hustoty a tiež mám problém že sú experti ktorí to bez problémov porovnajú. Ale TSMC je jedna z firiem kde to je uvádzané správne.

Densita 16nm bola odhadnutá na 25M čo zhruba zodpovedá všetkým SOC/GPU/APU na procese vyrábaným. Pri 10nm to bolo 50M a opäť to "prekvapivo" sedí s reálnymi čipmi.

To preto že to nieje problém odhadnúť celkovú densitu čipu. Je to z optimlizácie, viac tranzistorov v logike si vyžaduje viac tranzistorov na väčšiu SRAM čo následne vyžaduje viac tranzistorov na širšie IO rozhrania. Väčšia grafika => širšia zbernica. A ten pomer je vždy podobný (vrámci určitej tolerancie ktorá výrazne densitu neovplyvní).

Inak na 16nm som videl ASICy čo mali takmer 50M na mm2.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.