Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hitachi předvedla první 12Gbit/s SAS SSD

Hitachi Ultrastar SSD400S.B_
To, že je na 6,0Gbit/s SATA/SAS rozhraní již současným SSD poněkud těsno, je známá věc. řešení je jednoduché: buď PCI Express, nebo přejít na 12,0Gbit/s…

To první úspěšně řeší třeba OCZ a nově i Intel, Hitachi Global Storage Technologies, jinak též řečeno nová divize Western Digital, předvedla v uplynulých dnech to druhé.

HGST se pochlubila ukázkou SSD připojeného na 12Gbit/s SAS rozhraní. Díky využití u SAS přítomného sekundárního portu (tedy jinak řečeno duálního rozhraní), který lze využít pro další připojovací kabel se podařilo dosáhnout na rychlost přenosu dat 4,8 GB/s pro každé SSD, které je takto připojeno. Firma však zatím neupřesnila, na čem její produkt konkrétně zakládá, pouze to, že již prošel testy interoperability s adaptéry a expandery obou hlavních výrobců, tedy LSI a PMC-Sierra.

Celé to samozřejmě není zajímavé z hlediska desktopu, nová generace SAS SSD a řadičů najde uplatnění hlavně v serverových, resp. cloudových infrastrukturách, ale jednoho krásného dne pochopitelně přijde i 12Gbit/s SATA na desktopové základní desky. Tou dobou už budou doufejme i dostatečně levné a spolehlivé flash čipy :-).

HGST bude své řešení předvádět od 9. srpna na akci v kalifornské Santa Claře. Komerční nasazení 12Gbitového SAS se očekává příští rok.

Budeme sami zvědavi, jak bude v nadcházejících letech vypadÁ trh s SSD z hlediska právě úložišť připojovaných na rychlé SATA porty versus těch, která se zasouvají do PCI Express slotů.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Hitachi předvedla první 12Gbit/s SAS SSD

Čtvrtek, 3 Květen 2012 - 14:17 | r23 | Hitachi ? Ten design vypadá na Intel.
Čtvrtek, 3 Květen 2012 - 12:30 | David Ježek | kupříkladu pro to, že PCIe SSD se těžko vyměňuje...
Čtvrtek, 3 Květen 2012 - 12:01 | BTJ | Mi to prijde takove zvlastni, proc mit na PCI-e...

Zobrazit diskusi