Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k První čipletový mobilní procesor Ryzen 9 7945HX Dragon Range otestován

Omlouvám se za svou nepřítomnost v šílených diskuzích (např. tahle s velkou masařkou co píše na klávesnici pomocí váhy svého těla "A u mizerných enginů ala source, tak dobrý pocit z míření je až tak od 300fps výše", na chvíli jsem přešel na jsmekočky.cz, abych lépe pochopil ženy. Neměl jsem to dělat. Nakonec musím mimo sexuální rovinu sympatizovat s homosexuály.

A teď to moudro co jsem chtěl k tématu napsat. Je sice hezké, že AMD ve spotřebě zase nakopala sedinku Intelu, jenže se 100W v notebooku je stále spojen jeden málo známý fenomén. Vnější část větráku střidavě dosahuje sonického třesku, což je hodně rušivé.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nezapomeňte na tu drobnost upozornit i Intel s jeho mobilními 35W CPU žeroucími 106W.

O spotřebě Core i9-13980HX mluvit nebudeme. To už nepatří do slušné společnosti.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Můj Intel CPU s TDP 35W, možným až 64W power limitem stejně žere v celodenním průměru 6W a v peeku si nešáhne přes 25W protože je zapnutý power profil, který mu víc nepustí.

A to při napájení ze sítě, externích periferiích, monitoru... Když se to odpojí a jede z baterie, tak je to o cca 2W méně.

Úsporné 45W TDP AMD si umělo šáhnout v zátěži na 70W, v celodenním průměru si ale vzalo o celý 1W méně než ten Intel, Intel ale musel živit rychlý Thunderbolt controler přes který je připojený do světa, AMD to mělo jen přes 8x pomalejší USB.

Takže nějak těm spotřebám nerozumím.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Asi nekteri lide jsou placeni za praci a ne sledovani videi a posilani prispevku do diskusi a tak je bude zajimat spoteba NB pri vysoke zatezi.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě všichni pracující potřebují ten nejvíc top model procesorů, který vlastně ani ještě reálně nikde nejsou...

Realita je taková že takovýchto procesoru se prodá naprosté minimum a spousta jejich vlastníků k nim stejně přijdou jako slepí k houslím. Třeba proto že se nějaký specifický model se slabším CPZ vůbec nevyrábí, i když by uživateli v pohodě stačil.

Ale klidně si mysli že kdo pracuje musí mít vysokou spotřebu u laptopu. Budiž ti přáno..

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

>slabším CPZ

To je evidentne preklep, lebo slabšia Cela predbežného zadržania to asi nebude..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne většina jich to nepotřebuje, ale do 6W spotřeby se nevejdeš ani když na normálním počítači jedeš vcelku normální práci v excel, SAP, intranet v prohlížeči. Kvůli tobě jsem to před chvilkou zkoušel a jsem kolem 14W a to mám starou DVOUjádrovou i7.
Takže bohužel musím souhlasit s kolegy, že pracující lidé mají tu spotřebu vyšší a tvé hodnoty, které tu prezentuješ už nějakou dobu asi nebudou úplně správné.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

U spotřeby NB jde o případnou výdrž baterie, pokud tedy neslouží primárně jako náhrada klasického PC a je v zásuvce, ale hlavně o hlučnost. Ty procesory mají spotřebu vlastně jako teď nové non-X Ryzeny, ale jsou narvaný do úzký krabičky. A koupit si H procesor a zašktit ho power limitem tak, že vlastně mám U mi přijde fakt zbytečnost. Není jednodušší si koupit rovnou ten U?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Maly rozdiel tam predsalen bude, ten U bude mat od vyroby prdavy chladic, takze aj napriek nizkemu TDP to bude obvykle hlucne.
V NB s tymito kuskami by to malo byt predsalen o nieco masivnejsie, takze priskrtenie TDP moze priniest celkom rozumnu hlucnost a vykon.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jasně, ale tyhle uživatele výkon moc nezajímá. Kupují si větší chladič, ale jestli tam mají přiškrcený H nebo nepřiškrcený U je jim jedno. Dražší NB jsou lepší i v dalších parametrech. Každopádně ve výchozím nastavení i přes lepší chlazení jsou NB s H procesory o dost hlučnější než ty s U. Aspoň podle mé zkušenosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A to pri spotrebe 4 W sa dá aj reálne pracovať?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Takže nějak těm spotřebám nerozumím."
.. to je v poradku Jiricku, ty mas ted svuj Intel=nejlepsi na svete. Pred tim jsi mel Jabcak=nejlepsi na svete. Pak si vzdycky najdes scenar, ktery ti vyhovuje a ejhle..nejlepsi na svete.
Z tveho pohledu je vse naprosto v poradku a za tech X let co tady chodis poustet moudra do diskusi, se myslm vubec nic nezmenilo.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To znamená jen jedno. Máš něco, co vlastně nepotřebuješ.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Spotřeba Ryzen 9 7945HX pohybovala mezi 102 a 118,5 watty, v průměru dosahovala 107,6 wattů. Spotřeba Core i9-13980HX ve stejné zátěži dosahovala 180,3 až 203,3 wattů, průměrně 190,4 wattů. Průměrná spotřeba Core je o 83 W / 77 % vyšší, maximální o 85 W / 87 % vyšší.

Do spotřeby samotného Core i9-13980HX by se tak vešel Ryzen 9 7945HX ještě s celkem slušnou 85W mobilní grafickou kartou."

Super, a nebylo by lepší 15W CPU a třeba 150W na GK? (Jen pro zajímavost, mobilní Phenom II X4 @ 1,6Ghz žral všeho všudy 25W)

Jak by řekli Hrdinové nové fronty: To svět se posral.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je procesor řady HX. Méně žerou HS a ještě méně U. Ovšem úsporné U budou asi pořád max. osmijádra monolity, jestli se nepletu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne by som chcel vidieť HX-ka v HS-kovom šasi

Mobilní Ryzeny „HS“ neprodá AMD každému, dodávky podmínila kvalitou notebooku
18. 3. 2020
Řada HS má nastaveno 35W TDP, ale nejde o jediný rozdíl, kterým se oproti 45W H liší. AMD se pro zvýšení kvality notebooků s jejím hardwarem rozhodla, že modely HS nebudou distribuovány každému výrobci, který si je objedná. Podmínkou je spolupráce s AMD, jakýsi certifikační program, v jehož rámci AMD testuje daný typ notebooku jak před jeho vydáním, tak sleduje softwarové aktualizace vycházející jak z Windows Update, tak například aktualizací BIOSu a ovladačů výrobce notebooku, aby nedošlo k chybě, která bude mít degradující účinek na výkon nebo výdrž baterie (např. špatné nastavení BIOSu ze strany výrobce, poškození napájecích profilu a podobně).
https://diit.cz/clanek/mobilni-ryzeny-hs-neproda-amd-kazdemu

TDP navíc je notebookům k ničemu, pokud výrobce nezajistí adekvátní chlazení
27. 11. 2020
35W Ryzen 7 4800HS je v průměru tisíců výsledků o 200 bodů rychlejší než 45W Ryzen 7 4800H se stejnými parametry. Dalo by se očekávat, že v případě limitace ze strany poddimenzovaného chlazení bude 45W model jen nepatrně rychlejší než 35W model, případně skončí na prakticky stejném skóre. Jak to, že je 35W model rychlejší? Evidentně se zde projevila obchodní politika AMD, která zpřístupňuje 35W model pouze těm výrobcům, kteří splní určité kvalitativní požadavky na konstrukci notebooku.
https://diit.cz/clanek/tdp-navic-je-notebookum-k-nicemu-pokud-vyrobce-ne...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

CHYBA - v přehledové tabulce parametrů nejsou u 7x40HS opraveny frekvence
viz https://diit.cz/clanek/amd-kratce-pred-vydanim-apu-phoenix-snizila-takt-...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Paráda. To co jsme čekali od papírových hodnot se potvrdilo nezávislým testem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Doplním proč to je paráda. Protože to je chipletové řešení. Když přišli první Ryzeny (2017) tak se objevovali názory že komunikace mezi chiplety je energeticky náročná(a nebo pomalá při omezené spotřebě).
Tento mýtus budiž zbořený.
Chiplety se dají použít i v notebookách (zatím jen nad 35W) a také v grafických kartách (kde není problém spotřeba ale propustnost, která zvedá spotřebu).
Chiplety jsou správná cesta po které se AMD vydala před 6 lety. Není jediný důvod zůstat u monolitu. Apple, nVidia a intel se je budou muset naučit. Jejich chipletové řešení zatím nic moc.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ještě aby to někdo vysvětlil zmrdům v Intelu :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„názory že komunikace mezi chiplety je energeticky náročná“

To nebyly názory, ale informace od AMD, na které se nic nezměnilo. Proto v segmentu ≤35W stále AMD používá monolity.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Budem presnejší, komunikácia medzi čipletmi je náročnejšia a pomalšia ako pri 3D stackingu čipov lebo odpor je {\displaystyle R=\rho .{\frac {l}{S}}} aka R= ro * l/S

kde l je dĺžka spoja

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale změnilo. Podařilo se jim to vyladit na tolik, že to můžou rozšířit na NTB a GPU.
Jestli v tom budou pokračovat, tak se dočkáme i v segmentu 35W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>Chiplety jsou správná cesta po které se AMD vydala před 6 lety.

reálne oveľa skôr. Dnes je to na deň presne 6 rokov od uvedenia Zen-u na trh.

GPU Fiji: 596 mm², interposer: 1011 mm² a 8,5 roku práce navrch
18. 6. 2015
https://diit.cz/clanek/amd-fiji-rozmery-jadra

To dáva prelom roku 2006/7, čo s 2,5D/3D packagingom AMD začalo
Teda nie pre 6-imi rokmi ale pre 16-imi rokmi

Sunnyvale, California
03/02/2017
After four years and thousands of hours of development, AMD (NASDAQ: AMD) today released the first three models of its highly anticipated, high-performance AMD Ryzen™ desktop processor
https://www.amd.com/en/press-releases/AMD-Ryzen-7-2017mar02

Edit:
A o mesiac to bude 5 rokov, čo sa verejne vyvíja Zen5
Architekt Zenu zmínil vývoj Zen 5
11. 4. 2018
https://diit.cz/clanek/architekt-zenu-zminil-vyvoj-zen-5
Po 4-4,5 rokoch vývoja sa asi rok ladí výroba pred uvedením na trh.

V tých dňoch sa začína vývoj Zen9 alebo Zen10

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě v roce 2017 intel tvrdil o chipletech že to je fuj.
Odhadem jsou 10 let pozadu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to zere az 120W a neni v dohledu verze pro desktop, tak bych byl docela rad, kdyby s tim CPU nekdo zacal prodavat za rozumnou cenu celou desku. A ani by to nemuselo byt Mini-ITX. Hned bych mel zajem o 3 kousky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

coze?? dyt v desktopu to je od lonskyho zari..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

APU Dragon Range pro desktop zcela jednoznačně NENÍ na trhu od loňskýho září.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Najděte 10 rozdílů

Ryzen 9 7945HX
Ryzen 9 7950X

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

OK, v pořádku. Nicméně není to tak dávno, co AMD po oznámení Zen 4 s iGPU tvrdilo, že APU bude mít silnější grafiku (než jsou tato 2 CU). Tedy to co já za APU považuju na trhu není, jen varianta desktopového CPU pro notebooky se zbrazovadlem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo výkonu to má co slušný desktop.
Překoná to jen nejnovější generace.
Ale já bych raději viděl opačnou věc.
A to aby tato šestnácti hlava saň dostala V-cache. Kor jestli to plánuji párovat s dGPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No taky ve skrytu duše doufám, že aspoň další rok vydají 3D ryzen i do laptopu, ale pochybuju. Ale i tak to vypadá na slušné dělo, hodně doufám, že slušná a hlavně dostupná bude i ekonomická verze, nějaká ta 7745HS.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.