Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Původní plán byl zvýšit výkon 70 % nad Ampere, ~600W TDP je důsledkem jeho změny

Některé grafiky za den provozu vytěží 3-4 eura, tahle je sežere.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To jo, ale když to nVidiot popáruje s nějakým výživným modrozlým přímotopem, tak nehrozí, že by to jelo celý den v kuse. Leda tak v zimě, při zcela vypnutém topení.

Neumím si představit tohle provozovat v létě bez klimatizace. Která mimochodem ještě dále prodraží provoz takového zelenomodrého monstra :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale vieš ako sa hovori, že ta naša inteligentna vlada chce sa odstryhnuť od Ruskeho plynu, ta že 3-4 tieto GPU v ťažbe by nebolo zle riešenie, aj by na seba zarobili a aj by bolo teplo :D

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

vies co, az teraz som si to za tie roky vsimol, ved ty aj pises ako dezolat (tzv vysoka skola zivota) :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vaše vláda je inteligentní natolik, aby se nenechala vydírat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak konkrétně vydírat? Slovensko může odebírat plyn z Východu, Západu a možná i z Jihu. Ten ze Západu je dražší, takže by měl sloužit spíš jako pojistka právě proti tomu vydírání. Mimochodem, SSSR dodával plyn na Západ i v době nejstudenější studené války:).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

https://twitter.com/JMichaelWaller/status/1502879289657671682
Financovanie Gazpromu sme našli najmä v environmentálnych mimovládnych organizáciách, ktoré poskytli ministrov niektorým európskym krajinám a ktoré sa potom vydali na akúsi spiatočnú cestu obhajovaním odchodu z jadrovej energie,“ zdôrazňuje @DominiqueReynie
Financovanie
Cize rusi tlacili z pozadia na vsetko, najma na odpojenie nemeckych jadroviek. Vsetko zacina davat zmysel
Byvaly kancelar sefom Gazpromu ...
vykopat vsetkych rusakov z EU, a dufat ze nemci hodia s jadrom spiatocku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ptal jsem se na něco úplně jiného. Slováci jaderky nezavírají. Ty někoho označuj za dezoláta, když ani neumíš pochopit jednoduchou otázku...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

plyn je drahsi, lebo nemci zatvaraju atomky a nemaju poriadnu nahradu za to- vid moj koment vyssie, a podla vsetkeho lobovali za to rusi u spravnych nemcov(tj niektore pojasene mimovladky)
A snajprik je dezolat s gramatikou na urovni 10 rocneho chudaka. dezolat preto, lebo tvrdi, ze nasa vlada je hlupa, lebo sa chce udrzat v zapadnom sektore, a nechce tym spolufinancovat rusku vojensku masineriu. A + ta gramatika

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jak konkrétně vydírat? Opět neodpovězeno.

Rusové nejsou zodpovědní za německé zavírání uhelek a jaderek, protože tahle demence je poměrně rozšířená na celém Západě už dlouho. Západ je sice dementní, ale rozhodně není ovládán Ruskem. Západ má rád elektromobily, soláry a větrníky. Taky kvůli Rusku? Jsem si nevšiml toho velmocenského postavení Ruska v těchto oborech:).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Slovensko může samozřejmě nakupovat plyn odjinud, ale bude to dražší, a to znatelně. Možná ti jako ukázka může posloužit dnešní ropná krize. Když musíš platit za benzin 50Kč, je všechno dražší, totéž platí o plynu - soukromníci neutrácí za jiné komodity, ale za plyn. Stát musí ve svém rozpočtu rovněž ubrat z jiných kapitol a navýšit peníze svým organizacím a správním útvarům. To vše v případě, že přistoupíš na smlouvu s Ruskem řešit nemusíš, ale zároveň budeš cílem ruské cílevědomé podvratné činnosti a snahy tě dostat na jejich stranu. Příklady tu jsou, jmenovitě Ukrajina okolo let 2010-2014 a pak ještě jeden jasnější: Německo. To privatizovalo své zásobníky Gazpromu (ve kterém sedí Gerhard Schröder, bývalý německý premiér), takže v letošní zimě byly prakticky prázdné, a Rusko mělo Němce na lopatě, navíc prodejem plynu na spotovém trhu vyšroubovalo ceny, a tím vytvořilo páku na celou Evropu (nejen Německo) a nadto samo si přišlo na zajímavé peníze, které využilo k válčení a jeho ekonomické podpoře.

Rusko bezesporu bez dodávek plynu a ropy zkrachuje, to je pravda, ale znáš tu bajku o žábě a štirovi?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To EU nedoporučovala svým zemím uzavírat s Ruskem výhodnější dlouhodobé kontrakty na plyn, a tak se vesele nakupuje za tržní ceny z burzy - prý je to moderní a cool.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak, a hádej kdo to Bruselu nakukal, kdo jiný, než strýček SAM.. a tím se kruh uzavírá. to ale zdejším RusoFobům nevysvětlíš... být proti Rusku, je neuvěřitelně free-cool-in , hlavně pro duševní puberťáky velmi aktuální narativ.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rusko bez exportu plynu a ropy samozřejmě nezkrachuje. Prvně světový trh jsou spojité nádoby, tj. když EU nakoupí dráže u konkurence, tak ta konkurence nedokáže dodat nasmlouvané množství třebas do Číny a ta tak zase bude muset více nakoupit v Rusku.

A za druhé, celý surovinový export netvoří ani 13% HDP Ruska. Samozřejmě je na něj navázaný průmysl, takže to možná bude 20-25%. Ale to stále není dost na to, aby kvůli tomu Rusko zbankrotovalo.

A kdo je v té tvé bajce žába a kdo štír? Protože zatím to vypadá, že žába je Rusko a přirozenost bodat, i když ho to zahubí je Západu. Ovšem je IMHO ještě horší, Rusko je taky štír a když už nemá kam utéci, tak může začít hodně bodat (například může začít námořní válku, kterou nemůžeme vyhrát).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Námořní válkou myslíš blokádu severní cesty?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ne, zabavování nebo ničení námořních cílů v mezinárodním prostoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, to nevypadá pro nVidiu úplně dobře. Zdá se, že technický náskok AMD je už nedohnatelný. Ovšem trochu se obávám, jestli AMD svou výhodu ve výkonu nepřetaví v nevýhodu ceny. Tak jako tomu bylo v oblasti CPU s příchodem řady Ryzen 3000 a dalších.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Podle leakerů by měla nVidia špička stát kolem 2000 USD, AMD špička kolem 2500 USD. Takže ano, AMD si svou špičku chce nechat patřičně zaplatit (70k s DPH + případné clo + vyšší cz marže + custom vyfikundace výrobců?). Nejvíce ve výsledku ale podle mého názoru vydělá na reputačním dethrone nVidie kdy hrála roky druhé housle.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ano, za předpokladu, že to takto dopadne a AMD bude mít opravdu výkonově navrch. Navíc dost pochybuju, že nvidia zase nezkusí nějaký podpásový úder, pokud by věděla, že hrubým výkonem na dorovnání nedosáhne.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Z toho tohoto bych usuzoval, že jim skutečně teče do bot :-))

https://www.pcgamer.com/nvidia-to-give-away-8-rtx-3090s-during-gtc/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OK, ale já uvěřím, až to tu reálně bude. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

no patricne zaplatit.. to by bylo 25 % navic za podstatne lepsi vykon pri o dost mensi spotrebe.. kdyz amd mela vega 64 za 499usd, prodavala nVidie svuj titan xp za 1199usd.. takze 140 % navic.. tomu rikam patricne zaplatit..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Vic nez 300-350w si neumim v PC skrini predstavit, to aby si tihle blazni kupovali nejakej bigtower i s kryoplantem :-D Pro letni provoz klimatizace v cene grafiky ..uplnej nesmysl takovy vykony, zrejme AMD s mnohem vetsi infinity cache bude velice tvrdy orisek a radeony muzou mit o 100w mensi spotrebu nebo i o vice.. Tak to by byla pro NV docela ostuda.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No u takového stroje už se vyplatí odvod horkého vzduchu potrubím mimo místnost/dům :-)

Jinak bych se zase nebál o reputaci nVidie. Intel tohle zažil a vlastně stále zažívá a že by se mu dostalo zesměšnění jako se dostalo AMD za mnohem menší rozdíl u Buldozeru, jsem si nevšiml.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Srovnávat to s Intelem nejde. Protože ten má stále násobně větší výrobní kapacity a trh si určitý počet procesorů prostě žádá a AMD i kdyby mělo 5x výkonnější procesory je stále ve výrobě limitované. Nvidia proti tomu má podobné výrobní možnosti jako AMD, ale s tím rozdílem, že AMD musí vybalancovat vrobní počty procesorů, grafik a výpočetních akcelerátorů + čipy pro konzole. Proto se AMD vyplatí držet se výrobních postupů několika generací u více výrobců.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že i těch 800W se časem ukáže jako reálných... časem vyjde zas nějaká RTX 4090 Ti SuperOC a tam už by to zas asi možné bylo. Jen tomu chce dát čas a počkat, až to pánové v Nvidii pořádně odladí a bude to stabilní, nemusíte být smutní, nebojte, dočkáte se.

Koukám, že se vydali asi stejnou cestou jako Intel, ale to vůbec nevadí, nic se neděje, to je naopak moc dobře, protože do topné sezóny čím více wattů tím lépe, je to takový bonusek navíc do těch krutých zim, že tyto grafiky umí už tak krásně topit, dát k tomu adekvátní proceeor od Intelu, tak už aspoň můžeš odmontovat i to škaredé topení, protože ho to spolehlivě nahradí.

Toto si třeba s AMD nemůžeš dovolit, protože by se jim ty chiplety nejspíš uvařily, jsou prostě opět pozadu, ale aspoň jsou rychlejší ve výpočtech, to je jen takové malé bezvýznamné +.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
No ale když to teď vezmu vážně, tak to vypadá na opravdu solidní průser, pokud nejsou schopni ani za cenu nižší efektivity a (velmi) vyšší spotřeby AMD aspoň dotáhnout a mluví se jen o stáhnutí náskoku, tak... *facepalm*.

AMD jim to nedělá moc jednoduché jen s těmi 400W, pokud je opravdu reálných těch 600W a není to zas jen nějaká kachnička, je to pořád hodně... rozdíl 200W, to nevím jak chcou uhrát na nějaké DLSS, nebo čím to teď chtějí jako tak vynahradit, i ten ray tracing už má být výkonově velmi podobný.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Jsem ten poslední, kdo by AMD nepřál po těch letech paběrkování (a snahy o inovace) úspěch a nvidii za ty podrazy trochu pokory. Ale zajíci se sčítají až po lovu... :-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Mám pocit, že tu někteří zase s velkou chutí naskakují na HYPE-train. Přitom z těch informací, které všude po internetu kolují, jsou jen málo které postavené na solidních základech. Já bych raději počkal, až jak to dopadne po uvedení reálných produktů na trh. Stejně to zase nakonec skončí u žabo-myších válek a každej si tu „svoji“ značku bude obhajovat a na té konkurenční nenechá nit suchou. A můžu to tvrdit s velkou pravděpodobností, protože to tak dopadlo zatím vždy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD nejen že má ten lepší poměr výkonu a spotřeby, ale navíc i tom dalším vylepšení obrazu a dalších SW featurách dohání Nvidii, takže brzy i v tomto budou oba tábory srovnatelné. Pak už Nvidii moc výhod nezůstane, pokud vůbec nějaká.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intelu vadí že High-end grafiky dokáže nakrmit střední třída CPU.
Konkrétně k 3090 stačí R7.
Takže toto navyšování spotřeby podporuje. Protože Předpokládá že 4090 bude nutno párovat s i9.
A tím si zajistí prodeje. Proto ty snahy prosadit 12VO a ATX 3.0.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No když má být Zen4 výkonnější i ve hrách, tak mu to asi moc nevyjde. Už nejsme v době Zen2, kdy jim AMD tuto část trhu nechávalo, protože z nějakého důvodu nebyli schopni do toho chipletu vecpat aspoň 8 jader se společnou cache, takže ten výkon pak drtily vysoké latence a výkon byl nižší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moje tvrzení platí obecně. Bez ohledu na to co dělá AMD. Většině her stačí 8 jader (dnešní mainstream). A vzhledem k tomu že konzole dlouho nebudou mít víc, to bude platit ještě pár generací CPU.
Aby se nároky zvedly, bylo by třeba mít mnohem výkonnější GPU. A toho lze dosáhnout snadno, stačí popustit spotřebu k 1kW.
Pak bude moc intel zas prodávat předražené i9 hráčům.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemá někdo odhad kdy bude grafika do 15k pro 4k a aby AAA tituli běhali na 60fps (na ultra detaily, at jde v budoucnu snižovat nároky = rezerva) a rozumnou spotřebou 300-400W ? :D. Je mi jasné že to chvíli ještě potrvá. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někdo mi rozbil křišťálovou kouli. Ale letos to určitě nebude a příští rok asi taky ne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

4Q 2023... (moje křišťálová kole sice trochu analogově šumí, ale obraz se chvílemi objeví). Problém možná budou ty AAA tituly, protože mám v poslední době pocit, že studia kašlou na optimalizace a spoléhají na výkon - jakoby se jim tam místo "programátorů" rojili "kodéři" kteří si ani nepřečtou podklady k frameworku který používají, jen okopírují z netu části kódu a slepí jej k sobě nepříliš kvalitním lepidlem vlastní invence. Dle pravidla - jde to ven až za rok - výkonu bude dost.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak to maj pravdu, u PC máš přece "výhodu", že si můžeš koupit dražší HW. Problém s výkonem je vždy, když vyjdou nové konzole. To je chvíle, kdy jsou výkonnější než několikanásobně dražší PC. Ale vzhledem k životnosti konzolí pak PC upgraduješ a porty her ti utáhne. A ke konci budeš nadávat, že hry nevyužívají tvého HW, protože je brzdí zastaralé konzole ;-) Jinak jestli firma najme programátory nebo kodéry, to je věc, koho je ochotná zaplatit. Často dokonce (odfláklý) port ani nedělá výrobce hry, ale najmutá externí firma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Záleží jak definujete "AAA"... Pokud je definice takové, že AAA jsou tituly, na které potřebujete grafiku, která je svým výkonem v top 1%, tak asi nikdy.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Bez Raytracingu jsme tam už dnes. Když ten naleštěný nesmysl vypneš, dostaneš vše na max při 60 snímcích za sekundu už i z vyšší střední třídy.

S Raytracingem tvých požadavků nedosáhneš nikdy, protože RT je na začátku využívání. Z pohledu RT se nacházíme v roce 1996, u prvních 3D akcelerátorů a ty po nich chceš 4K? To bude trvat desítky let.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Na tie tvoje nakradnuté hry to bohate stačí. Keď sa ti to neľúbi, kúp si nejakú ruskú grafiku.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

koukám, mám dalšího stalkera. Jak smutný a malicherný musím mít život :-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

S Raytracingem tvých požadavků nedosáhneš nikdy, protože RT je na začátku využívání. Z pohledu RT se nacházíme v roce 1996, u prvních 3D akcelerátorů a ty po nich chceš 4K? To bude trvat desítky let. - Nebude. Pár let to trvat bude, ale ne desítky. Žijeme v době, kdy ač se to možná třeba u CPU nezdá, ty výkony letí nahoru dost rychle. Možná se zdá, že ty přírůstky třeba nejsou takové model od modelu. Ale zase jsou častěji rovnou procesorové generace. A grafiky se vyvíjí ještě rychleji a chipletová konstrukce to taky dál urychlí. Kdyby se člověk zaměřil třeba na rozdíl ve výkonu za stejný peníz třeba po 10. letech, hned by to viděl. Stejně na srovnání v kategoriích - low-end střed hi- end PC a NTB, pracovní stanice, low-end střed hi- end servery. Pěkně všechny kategorie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No pamatuju jak intel tvrdil že 3d grafická karta nebude třeba že kompletní scénu s využitím RT vyrenderuje jejich processor. Matně si vzpomínám že top snad demonstrovali na tehdejší nějaké verzi dooma. No uplynulo hodně vody a nějak to zmizelo ve ztracenu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zjevně slepá větev z doby, kdy byl Intel hodně optimistický. Takových věcí bylo - 10 GHz u Pentia 4, Itanium do osobních PC, grafiky i740 a podobně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono Itanium nikdy nebylo určeno pro desktop PC.

A být to na Intelu, tak máme v PC 32 bit CPU limitované na 4 GB RAM díky jeho ppohledu na segmentaci konzumní a profi třídy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Itanium bylo určeno pro PC. Ale přišlo AMD64 a Intel musel změnit plány. Byl to příklad Intelu zabít x86 (protože v x86 nebyl/není jediný výrobce).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mýlíš se. A to ze dvou důvodů. Za prvé jsme na konci technologických možností křemíku a nenech se mýlit reklamštinou TSMC. Jejich fantastické nanometry jsou spíše obchodní značka, nežli reálné rozteče bran. Vem si, že atom křemíku má průměr 0,42 nm. A minimální vzdálenost od jiných atomů je cca 0,8 nm. Tedy jsme velmi blízko teoretickému limitu. A bez zmenšení bran nesnížíš ztráty, tedy tepelné emise a tím jsi omezen na maximálním výkonu.

A druhý faktor je, že si neuvědomuje, jak brutálně náročný ten Raytracing je. Aktuální nasazení RT ve hrách odpovídá velmi nízkému počtu paprsků. Postačuje to na rendering souvislých ploch jako jsou skla nebo vodní hladiny, ale klidně může být raytracovaná celá scéna. Ovšem zde se dostáváme ke stavu věcí hezky ilustrovanému pomocí RT Quake. Jinými slovy i kdyby se ti dařilo navyšovat RT výkon v řádu násobků za generaci, tak výrobci her budou jen více a více částí scén tvořit touto metodou. I kdyby se zachovaly vysoké nárusty, které jsme měli v rasterizaci, bude trvat 20+ let, než se s RT grafikou dostaneme na dnešní úroveň. Jenže ta v roce 2042 bude slabá.

Ostatně, proč myslíš, že se rozmohlo falšování obrazu (DLSS atd.)? Protože výrobci grafik ví, že jsme na konci, že sice ještě předvedou pár zajímavých skoků, ale pak přijde to samé co v CPU. Hrubý výpočetní výkon se zastaví a už to bude jen o optimalizacích a akcelerátorech. Jenže GPU je sám o sobě akcelerátor, ten už akcelerovat nelze. Už dnes je víceméně jisté, že nativně 8K žádná karta u aktuální hry nikdy nedá. Čtyřnásobek pixelů oproti 4K je prostě moc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ani není energeticky efektivní dělat vše jen pomocí jedné metody. Asi by šlo udělat čip, který by si vystačil s čistým raytracingem kombinovaným s rasterizací a víc by nepotřeboval, ale kolik zákazníků by si to mohlo koupit? To je taky důvod stále větší specializace z universální grafiky - čistě grafické a čistě výpočetní / procesory už nejen mobilní / PC a servery, ale rovnou i bežné servery a k tomu pro cloud a sítě. A jsem si jistý, že to dělení a specializace budou dál pokračovat. Ale právě díky chipletům je možno dál navyšovat výkon, jen se architektury místo na vyšší takty musí více zaměřit na paralelizaci. Jasně to je vidět u IBM Power, kdy ty současné už jsou čistě serverové a pro desktop se vlastně už moc nehodí. Místo toho každé procesorové vlákno má krypto vlastní jednotku a v procesoru jsou extra jednotky pro násobení matic. Tady je orientace na sítě jasná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, ale OP se ptal na to, kdy bude grafika střední vyšší třídy schopná zajistit 4K@60FPS. Toho jsou schopné už takové grafiky dnes, ale za podmínky, že se nebude používat RT. S RT to pak nebude reálně nikdy, protože jeho nároky jsou ... viz moje příspěvky výše, nechci se opakovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže časem bude možno i ve střední třídě provozovat TR ve 4K@60FPS záleží na poměr RT a rasterizace. Jde jen o to za jak dlouho. Ono to k tomu prostě spěje. Jiná otázka je, jestli energie nebude nakonec tak drahá, že budeme mít úplně jiné starosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak už na rok starých konzolích, kde to samé GPU od AMD stojí zlomek GPU pro PC, má člověk na výběr mezi performance módem (4K60 bez RT) a normálním módem s RT (4K30). Takže technický prostor tu je, aby brzo hrál 4K60 s RT i na rozumně drahém PC.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Konzole jsou ukázkou lépe optimalizovaného HW a SW pro konkrétní účel, to na PC stále úplně není, další věc je, že stejné rozlišení na konzoli a PC obvykle nevypadá stejně. Protože už při vydání konzole zde srovnáváme výkonově maximálně s PC někde mezi low endem a středem. V čem ale konzole vedou nejen díky nižším taktům, to je efektivita.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Protože už při vydání konzole zde srovnáváme výkonově maximálně s PC někde mezi low endem a středem."
.. to mozna platilo v dobe uvedeni PS4, ale urcite ne v dobe uvedeni PS5 a XOX X. Staci vzit thedejsi CPU, ktere melo stejnou architekturu jako tehdy aktualni Zen2 (mozna i vylepsenou), jen vzhledem ke spotrebe a potrebam konzole, nizsi, zafixovane takty. Pravda AMD stacilo tyden pred tim vydat Zen3, nicmene to na tom zase tak moc nemeni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

staci se podivat ktera soucasna karta zvlada 4k 60fps v pohode a to je podle me ve vykonnovem levelu 2080ti a pak se staci podivat kolik stoji bazarovka nebo kolik stoji novejsi ekvivalent od nvidie nebo amd a pak nejakou extrapolaci prognoz zjistis ze 4k 60fp pod 15k kdyz dobre bude mozne ke konci pristiho roku

pokud nechces velkej monitor 32"+ tak ti staci 1440p rozliseni na 27" a budes mit za 15k i dneska 100fps
4k bude drahej špás jeste dlouho

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

4 sloty? Paráda tak to už třeba konečně někoho napadne postavit větrák kolmo k pcb grafiky a udělat pořádný tunel :-)
Že bych si nechal patentovat tu mojí konstrukci co jsem dělal na R290, pač tam jsem měl 80kovej větrník :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ke každé z této řady grafických karet od nás zákazník obdrží 10% slevový kupón, který je možné uplatnit u dodavatele enrgií. Při objednávce použijte promo kód Topeni10 . Akce platí po omezenou dobu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to už jsem si dělal srandu ze známého, co plánuje high end grafiku 7X00XT/4090 (6900XT je mu málo), že ji bude moci používat jen na noční proud a místo uzavřeného chladícího okruhu to bude otevřený napojený na vstupu na vodovod a na výstupu přímo do bojleru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"spolehlivé zdroje potvrzují, že spotřeba nezůstane jenom na ~450 wattech"

"což by s hodnotou kolem 550-600 wattů docela korespondovalo"

"Leaker kopite7kimi naznačuje rovnou možnost čtyřslotového chladiče"

Je to obycejna zvracenost a jenom to dokazuje ze NVIDIA proste nevi zkudy z kola ven, jiz Ampere byl vuci Turingu jenom mensi evoluce ne revoluce, pridali dalsi FP32 jednotky ale cestu pro vzajemnou komunikaci FP32-FP32-Int32 ponechali jedinou, dale 8nm proces Samsungu nestacil(ale 7nm TSMC pry stalo za kulovy), k tomu jednotky umele dotvorene vlastni fantasmagorii NVIDIE, nestacilo to tak nakrouhli RTX 3080 na 350 - 380W spotrebu aby to jakz takz Navi 21 konkurovalo, nekonkurovalo, nebyt debilniho miningu nema NVIDIA takovy odbyt, to RDNA II byla docela jina generacni palka, jina revoluce.

Necht se na mne nikdo nezlobi ale to co dnes dokazuji intel s nvidii je demence jako vysita, intel pribaluje do procesoru debilni atom jadra ktere nikto ze zakazniku nechce, odebira starsim produktum technologie DX12, TXT a novym AVX-512, stale to zere jako prase a jo pribyla tu moznost PCI-Express 5 generace ale hovno si do ni strcis, NVIDIA zas lidi vojebala na velikosti graficke pameti a prilisnou spotrebou, oni tyhle dva by mely udelat jeden spolecny komplot a tvorit ty prasarny spolecne, perfektne totiz k sobe sedi, jo jako tresnicka k tyhmle dvou by byl Microsoft s jeho vecne nedodelanym OS W10 a nove W11, jo uz i W12 se pripravuje, doufam ze rovnou po vzoru LGBTI.

Uz vim proc SLI u NVIDIE zarizli, aby se jim ten 4-slotovej chladic vesel do mrazaku pardon pocitacove bedny.

Nevim vubec proc si takovou grafiku kupovat cili porizovat, bude to stat jako prase, zrat jako svine a stejne nic vyjimecneho dnes na hrani neni, doba dobrych her sla proste do prdele, ale kdyz to nekto bude chtit, necht se ukoji ze mu bezi mastodont v kysne a pohani x-ty rekvas CoD alebo MoH.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

desktopova karta nemuze mit vic nez 350-400w, za 1 se to neda uchaladit v bedne, az 2. to neutahne vetsina zdroju. Cena karty bude silena a zda se ze poprve v histori cenu karty za dobu jeji zivotnosti prekona cena sezrane elektriny :) Gaming se meni neni to o cene HW ale o cene krmiva pro PC :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proto přichází nová verze ATX standardu pro zdroje, která má 600W konektor (12+4pin) pro napájení grafiky :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když čtu tu spotřebu tak si říkám jestli se nespletli a místo grafické karty nenabízejí vrtačku...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíše to vypadá na tepelné čerpadlo typu vzduch-vzduch s možností těžby ETH...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Větráků není nikdy dost... https://youtu.be/0frNP0qzxQc - a co teprve Ti model na konci...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak to bude sauna i pc sestava v jednom.
Hodilo by se pod okno nafouknout bazén aby se dalo taky pravidelně ovlažovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

EU se prej chystá dávat energetické štítky i na telefony. Nedivil bych se kdyby si posvítili i na GK a tyhle 300W+ monstra zařízli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Energeticke stitky EU je z velke casti nesmysl (typicka snaha EU vse zbytecne kontrolovat). Nicmene v pripade vyvoje grafik, by to mohlo dokonce mit i smysl, kdyz byli schopni zariznout vysavace, ktere vzhledem k delce vysavani spotrebovali podstatne mene energie, nez tahle monstra :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.