Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Qimonda skutečně vynechá GDDR4 paměti

Qimonda logo

Loni v září jsme přinesli zprávu, v níž se začalo poprvé hovořit o tom, že Qimonda vynechá výrobu GDDR4 pamětí a z GDDR3 přeskočí rovnou na GDDR5. Firmě se poslední dva roky velmi daří, dle agentury iSuppli aktuálně na trhu zaujímá druhé místo hned za Samsungem a dle slov zástupců firmy se jim za toto období podařilo zvýšit podíl na trhu z 10 na 30 %. Dalším krokem, o který se chtějí pokusit, je právě dostání se na první místo, s čímž jim má pomoci pokus převzít žezlo v hi-end segmentu za pomoci GDDR5 pamětí. Dle analytických firem se totiž navíc bude trh desktopových grafik spíše zmenšovat, do roku 2011 předpovídají pokles o 8 %, který má mít na svědomí rostoucí trh s notebooky, takže pro výrobce hi-end grafických pamětí se bojiště znatelně zmenší.

Samsung se momentálně soustředí zejména na GDDR4, o jejichž odbyt v rámci požadavků AMD zejména po nejrychlejších čipech pro R600 generaci nemá nouzi, nicméně stále se šušká, že výroba se nedaří v dostatečném množství. Qimonda sama má pak objednávek na své GDDR3 paměti více než dost a nemá tak potřebu se pouštět do nejistého boje.

Spousty odběratelů by si dle analýz měly ještě poměrně dlouho vystačit z velké části s GDDR3 paměťmi a poté rovnou přejít na GDDR5. Dle analytických firem mají v roce 2011 tvořit objednávky GDDR5 pamětí mezi hi-end grafikami až 90 % (stejně mimochodem aktuálně zabírají objednávky GDDR3), pročež se GDDR4 možná stanou jen krátkodobou přechodnou technologií, do které se vlastně pustil jen Samsung, Hynix a Micron. GDDR5 má pak také čekat stejně příznivý osud v další generaci herních konzolí, jaký potkal GDDR3 (v Xbox 360 i PS3). Od Qimondy se to v tomto světle jeví jako slušný strategický tah. První vzorky GDDR5 od nich čekejme koncem roku, sériovou výrobu za rok v prvním čtvrtletí 2008.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Qimonda skutečně vynechá GDDR4 paměti

Úterý, 27 Březen 2007 - 09:41 | Peter Fodreknickfotob | muh > Proc proste jen neurychli frekvenci...
Úterý, 27 Březen 2007 - 07:30 | Alan Gavel | Je to na grafiky. Tam to měníš stejně celý a i z...
Pondělí, 26 Březen 2007 - 23:55 | Anonym | ach jo, kdyby to aspon bylo kompatibilni, kdo ma...

Zobrazit diskusi