Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Qualcomm představil Snapdragony na bázi nejvýkonnějšího jádra ARM Cortex-A72

Nejvyšší osmijádrový Snapdragon přijde v big.LITTLE konfiguraci s A53, vedle něj pak Qualcomm představuje též šestijádrovou verzi Snapdragon 618. Vlastní firemní jádra se objeví později.

Jako obvykle můžeme konstatovat, že krátce po představení nové architektury Cortex-A72 přichází Qualcomm jako jeden z prvních s příslušnými ARM SoC. Je tedy zjevné, že je jedním z deseti partnerů ARMu, kteří si Cortex-A72 licencovali jako první.

Vyšší 4+4jádrový Snapdragon 620 kombinuje nižší jádra Cortex-A53 na 1,2 GHz (ta jsou z předchozí generace, typicky tehdy kombinované s Cortexy-A57, které A72 nahrazuje) právě s horkou novinkou Cortex-A72 na 1,8 GHz. Tento čip je připraven na 2k displeje, stejně jako záznam a přehrávání 4k H.265videa při 30 fps, 1080p videa při 120fps. Jeho součástí je next-gen Adreno GPU bez bližšího upřesnění, X8 LTE modem (až 300/100 Mbit/s down/up) a výrobce přístroje může osadit modulek až 21Mpix fotoaparátu.

Nižší 6jádrový Snapdragon 618 nabízí kombinaci dvou vyšších jader Cortex-A72 a čtyř nižších Cortex-A53. Podporuje rozlišení až do 2560×1600, jinak je téměř shodný s modelem Snapdragon 620.

Jelikož je návrh těchto jader od počátku připraven pro 16nm FinFET výrobu u TSMC, lze předpokládat, že tyto typy bude Qualcomm vyrábět právě u něj. Očekává se, že první přístroje jimi vybavené se objeví ve druhé polovině tohoto roku.

To se ale bavíme o generických jádrech. Všichni ale netrpělivě čekají, až Qualcomm jejich architekturu vylepší, tak jak to u svých jader Krait má ve zvyku. Současně se sluší dodat, že ač čipy vypadají jakoby hi-endově, je zjevné, že určité typy výbavy si Qualcomm nechává na jiná, právě ona vlastní jádra. Ať již jde o podporu větších displejů včetně očekávaných 4k rozlišení ve smarpthonech nebo též o pravděpodobně též výkonnějším GPU. Ostatně jde o Snapdragony šestistovkové řady, nikoli osmistovkové.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Qualcomm představil Snapdragony na bázi nejvýkonnějšího jádra ARM Cortex-A72

Žádné komentáře.