Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

XFX a PowerColor rozšiřují řadu výrobců Radeonu Fury

Xfx Radeon R 9 Fury 01
Je to již dva a půl měsíce, co AMD vydala Radeon Fury. Z důvodu omezeného počtu čipů Fiji jej mohli nabídnout jen dva výrobci. Nyní se spektrum modelů rozšíří…

Doposud bylo možné sehnat pouze Radeon R9 Fury v modelech od Sapphiru a od Asusu. Přestože je provedení obou karet velmi odlišné, každá cílí na jinou skupinu uživatelů a v rámci možností je z čeho vybírat, není tato situace ani zdaleka optimální. Trochu by ji modla vylepšit dvojice karet od společnosti PowerColor a XFX.

Powercolor Radeon R 9 Fury

Jak byly modely od Sapphiru a Asusu odlišné, tak jsou karty od PowerColoru a XFX podobné. Tedy alespoň tím, co lze posoudit pohledem na fotografie. Obě vycházejí z krátkého PCB, které je doplněné 2,5-slotovým chladičem s trojicí větráčků. Ty, rám, heatpipe a i rozložení lamel působí u obou modelů zcela totožně - lze proto připustit, že obě karty pocházejí z jedné továrny - továrny společnosti TuL - a lišit se budou jen BIOSem a obsahem balení.

Xfx Radeon R 9 Fury 02Xfx Radeon R 9 Fury 03

To ale už trochu spekuluju. V případě PowerColoru, který již kartu formálně vydal, známe specifikace: ty jsou referenční, karta  běží na standardních 1000 MHz pro jádro a 500 MHz pro 4096bit 4 GB HBM paměti. Parametry modelu od XFX zatím známé nejsou, ale buďto budou totožné (což je vcelku pravděpodobné), nebo dostane jádro o pár desítek MHz navíc, půjde-li o OC model.

S ohledem na cenovou politiku těchto výrobců lze připustit, že až se ceny usadí, budou tyto karty patřit k levnějším z dostupných. Existence těchto modelů nastiňuje, že by se (ne)dostupnost jader Fiji mohla pomalu lepšit, podobný dojem vyvolává fakt, že nedávno vydaný Radeon Fury Nano je dostupný buďto skladem nebo do několika dní od čtyř značek. Určitým indikátorem rovněž bude fakt, zda se AMD podaří dodržet předběžný termín vydání „Radeonu Fury MAXX“, který byl ohlášen na letošní podzim

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku XFX a PowerColor rozšiřují řadu výrobců Radeonu Fury

Žádné komentáře.