Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Radeon HD 7990 s podzimem končí

AMD Radeon HD 7990 - Obrázek 1
O co později duální Radeon sedmitisícovkové řady na trh nastoupil, o to dříve vyklidí pole. Pokud náhodou po této kartě z nějakého důvodu pokukujete, pak byste měli vědět, že máte poslední šanci…

Radeon HD 7990 pod kódovým názvem New Zealand měl podle původních plánů vyjít už v dubnu loňského roku. Nakonec však AMD tento projekt zařízla a soustředila se na rychlejší verzi jednočipového řešení, Radeon HD 7970 GHz Edition. Na gigahertzové verzi GPU Tahiti nakonec postavila i duální kartu, ale ta byla nejprve určená jen pro profesionální segment (FirePro S10000) a teprve letos v dubnu se dostala na trh i v herním provedení.

Jak je obvyklé, o duální karty není příliš velký zájem a jejich úloha je v podstatě marketingová: Dosáhnout co nejvyššího výkonu a zajistit značce výkonnostní prvenství.

AMD GCN Radeon HD 7990 New Zealand coming soooon
Zájemci si na Radeon HD 7990 museli téměř rok počkat

Podle zatím neoficiálních informací máme očekávat, že s Radeonem HD 7990 AMD skončí ještě během stávajícího (třetího) kvartálu, tedy nejpozději na přelomu září a října. Právě takto zvolené datum indikuje druhý důvod tohoto rozhodnutí. Pravděpodobně v říjnu letošního roku by měla přijít na trh nová generace Radeonů, zřejmě nazvaná HD 9000. Doposud se mluvilo především o dvou produktech: High-endové kartě a dále „nástupci Radeonu 9550“, ať už si pod tím představujeme cokoli.

EOL $999 Radeonu HD 7990 před uvedením jednočipového HD 9970 je logický krok. Budeme-li věřit neoficiálním zprávám, má novinka přinést výkon mezi GeForce GTX 780 ($649) a GTX Titan ($999) za cenu pod $600, což by již tak nízké prodeje duální karty zcela zastavilo.

Diskuse ke článku Radeon HD 7990 s podzimem končí

Žádné komentáře.