Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jak si vedou nové Radeony? R9 390X o 25 % lépe než R9 290X

Té 380X je škoda, vždyť na plnou "Tongu" čekáme už skoro rok. Ale jinak je to od AMD pěkné.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Podle informací z TechPowerUp se plné "Tongy XT" ani nikdy nedočkáme. Tu dělá AMD exkluzivně pro Apple (prý) a tedy se nikdo pro PC neobjeví.

Co je na tom pravdy nevím: http://wccftech.com/amd-full-tonga-gpu-2240-stream-processors-packed-35-...
"Radeon R9 M295X. A mobile chip made exclusively for Apple’s 5K iMac and featured 2048 stream processors alongside a 256-bit memory bus which happened to have 4 GB GDDR5 VRAM."

Jen prodávám, jak jsem koupil. Také by mě plnohodnotná Tonga s 2048 stream procesory zajímala, ale asi mám smůlu. Takže začít škudlit na Fury Nano :-)))

Další špekulují, že je možné, že AMD obejde tuto exclusivitu tak, že udělá Tongu s 2240 stream processory:
http://wccftech.com/amd-full-tonga-gpu-2240-stream-processors-packed-35-...

Tak jako tak bude otázkou, kdy se objeví a jestli vůbec...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

tak, tie r9 380 su ponukane v cenovej hladine zatial od 205€(MSI model)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Výkonnostní posun vypadá velmi dobře a i ta spotřeba neurazí, minimálně u 390X došlo k zajímavému posunu, i když na GTX980 to stále nestačí.

Nicméně, pokud bude cena o 2 litry nižší a hlučnost v pohodě, není důvod (alespoň pro mně) kupovat GTX980.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

podle zalistovani v ceskych shopech se cena nelisi vpodstate vubec, obe od 13 do 15 tisic v nereferencnich OC modelech, rozdily casto ve stovkach

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Je to novinka, takže bych bych to viděl na novinkové ceny.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokiaľ sa bude za tieto novinkové ceny dobre predávať, nebude dôvod aby klesali dolu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dneska jsem objednal první 2GB 380tku. Ceny jsou lehce nižší než u 285 a přitom stejný výrobce a vyšší OC (1000/6000).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

:)
ja detto, ten MSI

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"není důvod (alespoň pro mně) kupovat GTX980"

Samozrejme, že je dôvod kupovať GTX980. To je totiž silne subjektívna záležitosť a to že ty, či niekto iný dôvod na kúpu nemá, neznamená, že tu nie je. Budem hovoriť sám za seba. Nenarážam teraz na spotrebu, pretože tá ma u týchto GPU nezaujíma. Ale keď budem chcieť mať podporu GPU PhysX, niektorých exkluzívnych modulov GameWorks či najlepšiu podporu pre Flex (s výhľadom do budúcnosti), tak si radšej za ten rozdiel priplatím. Mňa osobne zaujíma viac grafika (v tomto prípade myslím SW a nie HW) ako pomer cena/výkon. A hlavne keď 80$ nie je nijak veľa pri jednorazovej kúpe na 2 roky, možno viac.

+1
-41
-1
Je komentář přínosný?

Psal jsem: alespoň pro mně. :-)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda. :-) Proste každý má iné záujmy a priority.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

No AMD pěkně zabojovala, aby byla konkurence schopná, ať si každý soudruh pořídí jakou kartu preferuje, stejně ty ceny AMD půjdou dolů neboť jim dlouhodobě záleží na poměru cena/výkon...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

"AMD půjdou dolů neboť jim dlouhodobě záleží na poměru cena/výkon"

Toto je veľmi romantický mýtus, ktorý sa drží len vďaka tomu, že AMD nie je dlhodobo schopné predávať svoje grafiky za vyššie ceny. Akonáhle k tomu príde, ceny nižšie nebudú. Ak si niekto myslí, že by AMD predávalo za nižšie ceny aj keď by mohlo zarobiť viac, je pekne naivný.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

AMD nastavilo ceny dobře s dobrým poměrem cena/výkon
Bude na výrobcích, aby z toho nechtěli vytřískat co nejvíc - takže spíš to vidím na možné slevy u jednotlivých výrobců, po pár týdnech prodejů.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Tak mi povedz prečo sa tie karty s vynikajúcim pomerom cena/výkon zle predávajú?
Cenu neurčuje len výrobca. Výrobca určuje za čo to chce predať a kupujúci zase určuje za koľko to kúpi a výsledná cena je kompromis týchto dvoch. Takže o milosrdnej AMD môžete len snívať, celé je to o "neschopnosti" zaujať, následne predávať a udržať stáleho zákazníka lebo ak si zákazníka nenaserieš tak je ochotný nabudúce kúpiť výrobok od teba aj za vyššiu cenu ak dostane to čo od toho očakáva alebo aj niečo navyše.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

jj, a proč myslíš, že uvedli Fury? Pávě proto, aby nalákali ty "běžné" spotřebitele, kteří se rozhodují iracionálně. Příklad (historický) nvidie ukazuje, že minimálně půlka zákazníků si koupí horší produkt, protože nakupují "ověřenou" značku, nebo značku která má nejvýkonnější model, ač sami koupí třeba lowend.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Netvrdil by som že zrovna s NV je to o tom že by NV mala horšie produkty, má ich dlhodobo drahšie čiže nevýhodné v pomere cena/výkon (sem tam sa hecne ako pri 460 kde bola aj výhodnejšia v pomere cena/výkon)
Ale ináč s tebou súhlasím že ľudia kupujú overenú značku, v dnešnej dobe skôr značku ktorá ich nasrala menej alebo nie tak často ako konkurencia.
Na Fury som strašne zvedavý, len mám obavu ako to bude s ovládačom na linuxe aby sa nezopakovala situácia z 290/290X kde nebol pre linux ovládač 4-6 mesiacov od vydania karty (ale toto užívateľov windows nemusí trápiť toto je len moja subjektívna obava)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem na mysli "Thermi" generaci řady 400, která byla tristní, snad s výjimkou právě té 460.

Co se Linuxu týká, zatím to vypadá relativně pozitivně, nicméně (3D-výkonný) Linuxový desktop považuju za extrémně minoritní využití. Nijak to nezlehčuju a uznávám, že nvidia je na tom v tomto ohledu lépe, ale i zde je vidět, že se AMD snaží s tím něco dělat. Osobně mám v práci několik desktopů s Fire grafikami sedmičkové řady (s LTS Ubuntu) a problémy s tím nejsou. Ale 3D se tam nepoužívá, to je pravda.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Osobne si myslím, že ani GTX 470 nebola zlá grafika tej rady.

Inak ma zaujíma na čo využívate Fire grafiky v práci? Akcelerujete nimi nejaké špeciálne úlohy?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to je toho navážení se do Fermi, ale s R600 ticho po pěšině, že? To byla ještě větší katastrofa, ale to se nehodí jaksi do krámu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Z hladiska dlhodobého trendu nemajú na výber. Tento trend trvá už pár rokov a preto možno vzniká mýtus podĺa ktorého sa AMD nechová ako firma čo chce maximalizovať svoj zisk. Treba si zobrať postavenie AMD na trhu. V dedikovaných grafikách majú podieľ 23-25% a aj v celkových štatistikách sa už prepadli za NVIDIu, ktorá predáva viac dedikovaných grafík ako AMD dedikovaných aj integrovaných dohromady. Zrejme si nemôžu dovoliť nasadiť ceny vyššie ak sa chcú odraziť a ísť v predajnosti vyššie. Naozaj si myslíš, že by AMD nenastavilo ceny vyššie keby mohlo? Naozaj si myslíš, že by nechceli predávať za ceny ako má teraz NVIDIA aj keď by mohli?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím si to samé, pro AMD by bylo jistě lepší dlouhodobě prodávat za vyšší ceny, ale oni prostě nyní musí svoje ztracené pozice zjískat z5. Pokud Fury dokáže zaujmout a marketing to nepodělá (jako ostatně v případě AMD téměř vždy), tak náskok před NV mít budou a zákazníci by mohli začít na tuto novinku slyšet. Mě osobně se Nano hodně líbí a pokud cena bude odpovídající technologiím, rozměru a výkonu, je to jasná volba ! Základ je NEPODĚLAT MARKETING - vytvořit kolem Fury jistou auru vyjímečnosti za přijatelnou cenu.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Aura výjimečnosti se nejsnáz tvoří vysokou cenou. Je to vidět nejen na chování zákazníků - nad nedostatky výjimečně drahého produktu snáz přimhouří oko než nad obdobným nedostatkem výrazně levnějšího produktu (když je levný, snáz si zákazník připustí, že je to šmejd, který může mít neduhy) - ale i na recenzích. Pokud je předražený produkt špatně dostupný, prezentuje se to jako exkluzivita, aura luxusu a podobně, kdežto když je špatně dostupný produkt za mainstreamovou cenu, následujou vlny kritiky ze všech směrů :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tím se dá souhlasit a vím i kam míříte, ale tohle si v nynější situaci AMD prostě dovolit nemůže. Může se ale odrazit od použitých technologií, rozměru, spotřeby (doufejme) a především náskoku v použití HBM. Je spousta toho čím může marketingové oddělení zapůsobit a cena to nutně být nemusí - pokud je vyladění i po stránce kvality dotažené tak nižší cena bude naopak plus a zároveň horší dostupnost nemusí nutně evokovat problémy - naopak. Mohou lépe zpracovat uvedení produktu, které je v jejich podání na dnešní dobu poněkud strohé (ať se to líbí nebo ne, tak příklad si mohou brát i třeba z NV).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem tu několikrát avizoval, že Fiji není produktem, se kterým by AMD měla ambice plně využít potenciálu HBM, ale spíš jde o jakýsi testovací produkt pro HBM technologii, na kterém vše vyzkouší a vyladí. V opačném případě by se implementace HBM sešla s přechodem na 16nm výrobu, což by byly dva významné potenciální zdroje problémů naráz (proto se tomu AMD tímto způsobem vyhla). Datová propustnost 512 GB/s je zkrátka tak vysoká, že nelze vyrobit 28nm čip, který by ji efektivně (plně) využil a mohl dosáhnout výkonnostních relací, které by s GDDR5 nebyly dosažitelné. Náskok v implementaci HBM není výhoda, která by se mohla nějak výrazněji projevit u Fiji, ale může se projevit u další generace produktů - za předpokladu, že Nvidia u vývoje 16nm generace narazí na problémy, které už AMD bude mít vyřešené od 28nm generace.

V případě Fiji můžou HBM přinést marketingovou výhodu, můžou umožnit vznik nových formátů grafických karet jako X2 s malým PCB nebo Nano, ale nepřinesou náskok ve výrobních nákladech ani ve výkonu. Jsem proto se spojováním úspěchu či neúspěchu Fiji s HBM pamětmi opatrnější.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Z technického hlediska máte samozrejme pravdu a souhlasim, ale bavili jsme se o marketingu a vztahu k beznemu uzivateli. Tam je ovsem ten potencial obrovsky a je nutne jej nalezite vyuzit i v ramci zminene X2 karty. Nasledne pak vyuzit (pokud se uspech s Fiji dostavi) dalsi generaci HBM a 16nm proces pro vylepseni financni situace.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte ty dedikované GK v noteboocích, které jsou jen o fous výkonnější než v APU který v tom stroji je také? Tomu říkám prodej založený na hlouposti lidí a to v pravdě NV za pomoci výrobců notebooků zvládá bravůrně. Dedikovaná karta v notebooku by měla mít ospravedlnění jen tehdy pokud má aspoň dvojnásobný výkon o proti GPU v APU nebo umí obě GPU pracovat spřaženě.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je jedno ako sa to ospravedlní, proste NVIDIA dokáže predávať, AMD nie. To ale nie je chyba NVIDIe a ani hlúposti ľudí. Je na AMD aby s tým niečo urobili. Taktiež ich prevaha v dedikovaných grafikách nie je iba o NTB. Stačí pozrieť na štatistiky Steamu, ktoré s tým čo sa oficiálne uvádza korelujú. A prosím neargumentovať s tým, že nie každý sprístupní Steamu informácie k týmto štatistikám. Vzorka, z ktorej sú počítané je viac ako dostatočná.
Inak samozrejme nepopieram to čo hovoríte ohľadom úžitku dedikovaných GPU v NTB.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já si nedokážu pomoct, ale ta 360 je taková krasotinka prťavá, že už mám asi jasno, čím nahradím předpotopní HD4770 :D. S pasivní verzí moc nepočítám, ale pokud by vyšla (i s o něco menšími takty), tak se tentokrát trefili naprosto přesně do toho, co chci. Thumbs up for AMD!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mě se zase hrozně líbí to hezké Fury Nano. Prťavé, HBM ramky, solidní výkon (R9 290X byl ještě nedávno skoro králem grafik :*) ), malá (relativně - 175W snad?) spotřeba - co si přát víc? Konkurence nabízí něco podobného je s skriplenými 3,5G ram... Tak tudy tedy ne, přátelé! :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Konečně vyšly i profesionální benchmarky těchto karet (od TH) včetně korektního měření spotřeby: http://www.tomshardware.com/reviews/amd-radeon-r9-390x-r9-380-r7-370,417...

No, nejsem z výsledků moc nadšený - vyšší výkon na úkor spotřeby a zahřívání. Snad Fury Nano nezklame, protože jinak si asi pro upgrade HTPC koupím i5-5675C (IGP výkonem lehce pod 750Ti a 65W i s CPU) nebo počkám na 14nm GPUs.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna na měření spotřeby tomshardware jsem registroval asi nejvíc kritiky ze všech webů. Jejich výsledky bývají často natolik odlišné od ostatních webů, že by mě nepřekvapilo, kdyby v konceptu měli nějakou zásadní chybu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Všiml si někdo že nové drivery přidávající výkon jsou jen pro třístovkovou řadu kde jsou i staronové čipy s GCN 1.1 ale nepodporují jiné modely? Takže si pěkně přidají výkon a starší modely na stejných čipech takto pěkně podseknou, nic pěkného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.