Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Radeon R9 285X (Tonga XT) není mimo hru

I když starší zprávy naznačovaly opak, přecijen se zdá, že se během letošní zimy od AMD i nějaké té novinky dočkáme…

Sice není přesně známo kdy, ale zdá se, že Radeon R9 285X nakonec vyjde. Přes zvěsti, podle kterých by další novinky od AMD měly vyjít až na jaře příštího roku (v souvislosti s 20nm výrobním procesem), naznačují zjištění serveru Fudzilla, že je v přípravě druhá grafická karta postavená na grafickému jádru Tonga. Podle nejmenovaného zdroje totiž AMD informovala partnerské výrobce, aby očekávali vydání této novinky.

O Radeonu R9 285X je očekávaná vyšší počet stream procesorů (že stávajících 1792 není maximem, potvrdila i AMD); pravděpodobný počet je 2048. V některých recenzích se objevily také informace o 384bit sběrnici nebo možnosti 48 ROP jednotek, ale na jejich potvrzení či vyvrácení si ještě budeme muset počkat. Můžeme si ale udělat určitý obrázek o možném výkonnostním rozdílu oproti Radeonu R9 280X s GPU Tahiti.

Výše uvedený graf (Hardware.fr) porovnává výkon čipů Tahiti a Tonga při stejné taktovací frekvenci a stejné paměťové propustnosti. V případě, že by Radeon R9 285X disponoval 384bit sběrnicí, můžeme předpokládat zhruba 8% výkonnostní náskok nad Radeonem R9 280X. Pokud by nesl 48 ROP, byl by tento rozdíl ještě výrazně vyšší. Samozřejmě za předpokladu srovnatelných taktovacích frekvencí.

Zatím není známo, kdy by k vydání mělo dojít. Pokud je zpráva Fudzilly čerstvá a výrobci se informaci dozvěděli nyní, v polovině října, pak není příliš pravděpodobné, aby karta dorazila dříve než za měsíc, tzn. do poloviny listopadu. Pravděpodobnější se zatím zdá být prosincové nebo lednové datum.

Krom hardwaru jsou na pořadu dne i novinky softwarové. Aktualizace v blízké době dozná herní bundle Never Settle. Podle Fudzilly by se jedním z nových doplňků mohla stát Sid Meier's Civilization: Beyond Earth, která by tématicky navázala na aktuální Never Settle: Space Edition s tituly jako Star Citizen, Space Run, Alien Isolation nebo Habitat

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Radeon R9 285X (Tonga XT) není mimo hru

Čtvrtek, 16 Říjen 2014 - 10:51 | blaho | Tak uz aspon nech ta 285X za nieco stoji,lebo...
Středa, 15 Říjen 2014 - 12:51 | TyNyT | Chápu, ale mně přijde, že srovnáním "takt na...
Středa, 15 Říjen 2014 - 12:13 | no-X | Že 384bit sběrnice R9 280X stačí ale samo o sobě...
Středa, 15 Říjen 2014 - 11:56 | TyNyT | Já bych u toho grafického srovnání viděl problém...

Zobrazit diskusi