Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Rozpory v recenzích ohledně hlučnosti nových Radeonů mají zřejmě prosté vysvětlení

Tuning pomocí maximálních otáček větráku? Kam ten svět spěje?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

aneb AMD nezvládlo uvedeni a recenze, přitom za tu cenu je to vynikajici karta

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mna by skor zaujimalo ako je mozne, ze napr. na konkurencnom extrahw nameraju Uber v Quiet mod vyse 80W rozdiel v spotrebe zostavy a napr. na Hardocp len cca 20W ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Uber vs Quiet (zisla by sa tu moznost editacie do par minut od odoslania prispevku)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

rozdiel v chladeni pri dvoch roznych rychlostiach ventilatorov bude velmi zalezat od teploty nasavaneho vzduchu - ak budu testovat pri 95°C teplote, na otackach ventilatora prilis zalezat nebude, naopak cim nizsia teplota, tym vacsi bude rozdiel medzi dvomi rychlostami
od tohto rozdielu bude zalezat aj frekvencia, na ktorej karta pobezi a tym aj jej spotreba

takze tipujem, ze tam, kde je rozdiel v spotrebe mensi, testuju asi pri vyssej vonkajsej teplote

alebo to je cele naopak :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale pokud mám v obou režimech stejně teplý okolní vzduch, tak by rozdíl měl být minimální. Cílová teplota i otáčky jsou stejné, takže teplota vzduchu ovlivní jedině frekvence, na kterých se karta ustálí - nikoli rozdíl frekvencí mezi oběma režimy, ze kterého by měl vyplývat nějaký výraznější rozdíl ve spotřebě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ptejte se na Hardocp, na rozdíl od nich je v těch našich grafech s testem provozních vlastností myslím dost jasně vidět, jak moc se oba režimy lišily co do výkonu ventilátoru a co do taktů GPU. Spotřeba u těch karet s taktem fakt nezvykle moc létá.

Jestli to testují venku na stole a v klimatizované místnosti, tak ta karta musí v Quiet mode běhat výrazně rychleji než u normálního uživatele, když to zavře do skříně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ta spotřeba je vidět i na no-Xem oblíbeném CB, zejména v Crysisu :)

Teď ještě ke všemu se na fórech objevují stížnosti na prodejní karty, které mají poněkud odlišný výkon než press karty. Ale tak jestli je to opravdu tím "default settings" tlačidlem tak je to ok (pouze se tím potvrzuje jak kvalitní má AMD ovladače :D)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mna nezaujima hlucnost ani spotreba, ja mam stroj vo vedjalsej miestnosti pri balkone, a ked otvorim dvere balkona tak mam aj chladenie :) kable som natahal cez stenu cez priechodnu zastrcku, takze v izbe mam absolutne ticho aj ked grafiky su pretaktovane, procesor pretaktovany, pridany 20cm ventilator, a absolutne ticho a ziaden problem :) neviem ze kto hardcore hrac ma v izbe aj bednu??? :p akoze naco, okrem toho mam tu hracsku izbu obalenu ako studiou a riesenu akustiku izby

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Preco Ste nedali tu PC bednu rovno na balkon ? ;-) Tiez som nad takym niecim uvazoval ,ale to by som to musel nechat bezat 24/7/365 kvoli kondenzacii vlhkosti pri studenych startoch.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

to vis, všichni obyvatele planety maj takove moznosti ze maj uzasne chladny balkon kde i v letnich mesicich je -20 stupnu a zaroven maj i mistnost kde maj zbytek toho hracskeho vybaveni a pekne zabaleny ve studiovem provedeni

a motor u svého auta vozíš kde, na voziku za nim?

nevim jak většina lici třeba v CR, ale kdys při slunnem teplem dni kde je vzduch ohraty nad 20 stupnu otevřu dveře na terasu (ve tvem pripade balkon) tak si do mistnosti spise poustim teplo a ne chlad, tedy zadneho chlazeni PC bych se jaksi nedockal, a mohlo by to nenej foukat sebevic

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych rad vedel jako to meli recenzenti zapojene na svych 4K monitorech, jestli 2xDVI-D nebo jeden HDMI? kdyz HDMI pak verze 2.0 a tim se dostavame k tomu ze bylo zbytecne uvadet referencni verzi s 2xDVI a natoz blokovanim vyfuku horkeho vzduchu mimo skrin.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak zaprvé vzduch nefouká celou plochou slotu rovnoměrně (to žádnej blower fan) a zadruhé pokud se pozorně podíváte na bok karty tak můžete spatřit perforaci zhruba o stejné velikosti DVI. No a hádejte co se tím asi tak kompenzuje ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konstrukce v tom článku jsou nějaké zvláštní. Ono je to celé automatické řízení spotřeb karet (po přimíchání teplot) šíleně komplikované a dělá to dost velký bordel ve výsledcích jen v závislosti na tom, jak je karta chlazená (proto podle mě ty velké rozdíly napříč weby.)

Čtěte trpělivě a pozorně.

Tohle je to, co jsem vypozoroval (oficiálně to nikde napsané není) a jakou jsem s CCC udělal zkušenost já (a imho je to bug CCC, na který normální člověk jen tak nepřijde, protože málokdo v počítači střídá jeden Radeon s jinými parametry za druhým):

Pokud v CCC přetaktujete kartu, uděláte kompletní uninstall, a znova ji nainstalujete, pamatuje si nastavení overdrive, které tam bylo naposledy. Catalyst Control Center si stejně tak zřejmě i po kompletní odinstalaci ovladačů a vyčištění pamatuje podle ID modelu nastavení karty pro model, který tam už jednou byl (modelem myslím obecně jakoukoliv HD 6950, HD 7970 atd.). Nerozlišuje ale, že je to jiná karta s jinými parametry (referenční nebo OC model).

Stalo se mi, že jsem odinstaloval nějaký výrobcem výrazně přetočený Radeon, strčil tam místo toho referenční grafiku, nainstaloval ovladače a karta nabíhala na taktech, se kterými padal už jen operační systém v desktopu a byl problém to vrátit na default (když tu kartu už v ruce nemáte, už ji tam nemůžete vrátit a snížit to a uložit tak, aby to další karta ustála).

Pokud je deaktivované PowerTune, v ovládacím panelu CCC se přitom ta karta tváří tak, jakoby to jelo na defaultním nastavení (a všechno je neaktivní a vyšeděné).

Obdobně si ten blbinec nejspíš pamatuje i hodnotu limitu pro powertune z poslední karty, která tam byla. Tzn. že když po referenční kartě strčím do sestavy OC model, který má od výrobce kvůli taktům zvednutý limit, pamatuje si to přesto nastavení referenční karty a OC karta se podtaktovává víc, než by měla.

Na tomto místě připomínám, že je to domněnka, protože jaký používá karta aktuální limit pro powertune se nedá nijak zjistit, že se změnil jde pouze dovodit z toho, jestli se změní chování podtaktovávání a spotřeba.

Protože to tenhle bug má skutečně jen při výměně dvou karet od téhož modelu (byť s jinými parametry), nemyslím si, že by problém byl v tom, že CCC u R9 290 použilo nastavení R9 290X.

Problém by tedy mohl být podle mě v tom (a je to i mnohem logičtější), že novináři karty testovali nejprve s beta V5/V6, kde byl limit pro větrák nastavený na 40 %. A udělali to určitě všichni, protože lauch měl být 31. a o změně AMD informovalo až 29.

Následně tedy ovladače V5/V6 odinstalovali a nainstalovali beta V8, které limit zvedají na 47 % a ventilátor běží rychleji. Protože overdrive neaktivovali, v CCC se to tvářilo, že to běží na novém defaultním nastavení se 47 %, avšak v reálu si ovladače nadále pamatovaly nastavení se 40 %.

instruktáž AMD byla, že v případě, že se chování karty nezměnilo:

One way to verify that the default settings are applied is to check that the fan speed limit value is at 47%, if the driver for whatever reason would not apply 47%, it’s possible to set this manually as well.

If reviewers are reporting that their R9 290 results did not change at all there are a couple of explanations:

o the driver did not apply the correct fan speed limit value of 47%

§ solution: click the defaults button (as mentioned above) – correct default fan speed limit for R9 290 is 47% (this used to be 40%)

o they are testing in an open test bed and/or without pre-heating the card, in this scenario even the old PowerTune settings would provide maximum performance

§ the background here is that due to the way the new PowerTune feature works the GPU clock (and performance) is dynamic and will be adjusted for maximum performance while staying within the pre-set acoustic (fan speed), thermal (95C temperature limit) and power limits (208W ASIC Power)

§ solution: their results are OK, the PowerTune parameter adjustment simply will not have impact on their test system, performance they have measured is already at the optimal level

Myslím, že recenzenti při nejlepším otevřeli CCC, zjistili, že je tam 47 %, řekli si, že je to tedy OK a dál to neřešili. A z jejich pohledu to skutečně podle instruktáže AMD bylo v pořádku.

Dalším pochybením v instruktáži je to, že pokud se člověk přesně drží návodu, má to v defaultu bez aktivního overdrive a klepne na tlačítko výchozí (které je v takovém případě vyšeděné), tak to samozřejmě nic neudělá (protože tlačítko výchozí je neaktivní, jelikož si CCC myslí, že "karta už ve výchozím stavu je"). A tím dovětkem, že pokud se chování karty nezměnilo, tak je to zřejmě v pořádku, to dorazili definitivně.

Klíčové je podle mě ověřit, jestli karta v zátěži jde s ventilátorem na limit 40 % (což by odpovídalo nastavení z V5/V6), nebo 47 % (nastavení z V8).

Čili ano, CCC si pamatuje nastavení po předchozí kartě, ale v tomto případě to zřejmě mělo znamenat to, že si pamatuje původní nastavení R9 290 a po instalaci ovladačů V8 zvyšujících výkon (=zvedajícího otáčky ventilátoru) se nic nezměnilo, protože CCC stále používalo limit 40 %, přestože se tvářilo, že používá 47 %.

Vychází mi z toho jediné, blbě jsou ty recenze, ve kterých je Radeon R9 290 tišší a pomalejší.

Tahle "vlastnost CCC" mě několikrát dost ošklivě vytrestala a pár karet jsem kvůli tomu měřil dvakrát. Od té doby je první věc, kterou dělám, když strčím do počítače Radeon a nainstaluju ovladače, otevření CCC, aktivace overdrive, tam změním nastavení z toho původního u všech hodnot (gpu, mem, fan, powertune), uložím, pak vyresetuju na výchozí, znovu uložím, a deaktivuju overdrive.

Hloupé je, že navenek je to prostě tak, že člověk otevře CCC, tam v overdrive vidí, že je na defaultu, změní nastavení, vrátí to znovu na default, a ta karta se najednou chová jinak. Z pohledu uživatele přitom člověk nic neudělal, protože karta se už před započetím této procedury tváří, že je v defaultním stavu a on udělal jen to, že jí znova nastavil defaultní stav.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

*oprava,

Pokud je deaktivované PowerTune za
Pokud je deaktivované Overdrive...

a to nemluvím dalších o chybách. Království za edit.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Můžu se zeptat čím odinstalováváš ovladače? Snad nespoléháš na ten jejich dementní unninstaller, který po sobě nechává svinčík jako by se nechumelilo. Zajímavé je, že konkurence po sobě nechá maximálně pár souborů, ale registry si smaže poctivě. Lze to samosebou ověřit třeba Revo unninstallerem, který vyhledá a vypíše co všecko ještě našel po vestavěném unninstalleru ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

většinou jen přes správce CCC, méně často navíc i oficiálním odinstalátorem, co na stránkách AMD byl

http://sites.amd.com/us/game/downloads/Pages/catalyst-uninstall-utility....

(ten s výjimkou nastavení právě ten svinčík, co po odinstalaci zůstal, promazával poměrně důkladně včetně instalátorů ovladačů rozbalovaných do C:\AMD). Teď to vypadá, že ho kvůli problémům s Win 8 AMD místo opravy zase nechalo zmizet a přestalo vyvíjet. Občas to projdu ručně, jestli někde něco...

Ale kde se ukládá to nastavení z CCC jsem teda ještě nedohledával.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A jéje, profík :) Občas si právě říkám proč mě některé výsledky hází na mých počítačích lepší výsledky a ono je to opravdu tím, že má recenzent zasviněný os... No tak příště přes to Revo (klidně free portable) a neresetovat když se Canalysty zeptají, napřed vyčistit. Myslím, že to bude hodně velké překvapení co všecko jsi nenašel ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ne. On to ten "profík" občas kontrolně přeměří i na úplně čistém OS, a ještě se mu nestalo, že by ty výsledky nebyly konzistentní.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To nic nemění na faktu, že jsi to minimálně tentokrát neudělal a poněkud se ti t vymstilo (byť jsi to později překontroloval). Já třeba žil v domění, že mají profíci čistý image a při výměně vga se obnovuje... Ale ono evidentně né, to je asi jistější mít systém zaflákanej aby se pak mohla chyba v metodice svalovat na ovladače/whatever, že... No možná to opravdu pramení z toho, že se ty červené ovladače x let NEUMÍ odinstalovat, neumí to ani zvukovky, myši a ostatní íčoviny. A proto je image nejjistější. Ale to by snad měli profíci vědět taky když to vím já, lama :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Taky by ti Adame mohlo dojít co ovlivňuje výkon a chování systému víc - jestli nějaký přiblbý soubory ve složce C:\AMD na které systém nehrabe (nejsou ani indexovány pokud je systém default) nebo registry, které se natahují po každém startu. Tak hlavně, že jsi soubory mazal, fakt šikulka...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Co jsem neudělal? Dělám to pravidelně u všech testů už někdy od Radeonů HD 7970, a udělal jsem to i tentokrát.

Představa, že člověk odněkud vytáhne image, přepráskne tím disk, a jde testovat, je hodně naivní, to bych polovinu času nedělal nic jiného, než že bych tvořil updatované image a obnovoval je.

Nové hry často vyžadují nemalé updaty (a bez nich se nedokáže spustit), ovladače přeinstalovávám někdy i třikrát za den (a když se řeší nějaký problém, tak jich člověk vystřídá i víc). Tímhle stylem to za podmínek, jaké jsou v Česku pro takovou práci, fakt dělat nejde.

Ono když má člověk na stejném nebo podobné kartě v tabulce troje měření pozadu na kontrolu, tak se dá celkem dobře poznat, že se to chová jinak, než by se to chovat mělo a je potřeba zjistit, proč.

Nešlo jen o přiblblé soubory v C:\amd, což je v podstatě jen temp pro rozbalení instalátoru, on pucoval všechno, co si jinak instalace nasouká do c:\windows. Dokonce to dělal myslím tak důkladně, že když měl někdo tu smůlu a měl čipset od AMD, tak při té příležitosti ze systémových složek vygumoval i ovladače pro řadič na disky a systém už nenaběhl a skončil s BSOD. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hodně naivní? Prosím tebe já to takhle dělám u každého počítače, který expeduji zákazníkům. Recovery z usb 2.0 flešky trvá max 16min. Stačí k tomu Acronis pokud nechceš trávit hodiny u windows deploymentu...

Update hry - budiž, s recovery nemá souvislost. Ovladače taky problém nejsou pokud je ovšem neodinstalováváš jako lama a nespoléháš na víceméně nefunkční unninstallery (viz. to Revo případně vestavěná obnova systému do předem vytvořeného bodu).

Jistě, chválím za to, že jsi vychytal mechanismus jak blbě se teď chovají 290. Ovšem pokud bys drivery odinstalovával přes Revo nebo bod obnovy tak nemusíš řešit nic (ikdyž retestu na čistý systém bych se v rámci kontroly asi nevzdal).

V tom případě to děláš tak dobře, že mažeš i to co jsi mazat neměl. Opět mi chybí zmínka o tom, jak jsi geniálně a jednoduše našel všechny klíče v registrech. Ahá, nehledal, co... A už jsme opět u toho - copak zasírá os více, soubory nebo registry, které na ty soubory klidně mohou odkazovat? Nevím jestli tohle neděláš schválně nebo prostě nechceš uznat svojí chybu. Ať tak či onak, snad si mojí vezmeš k srdci. Jo a pozdravuj Jahodu a mody na fóru a vyřiď jim díky za banána jakožto pomstu za vyškolení všech tří v jednom threadu :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je jak u blbých na dvorku. To, co jsem tu psal (CCC si pamatuje nastavení karet, které tam byly předtím), se netýká přímo mé recenze R9 290, a nemá to co dělat s výsledky, které jsem naměřil (a už vůbec ne s tím, jak se ta karta chovala, ta se chovala naprosto korektně (s betou V5 byl limit pro ventilátor na 40 % a ta rychleji nešla, dokud nehrozilo přehřívání (=94 °C i při minimální frekvenci), s betou V8 byl limit na 47 % (podle diagnostiky tak ten výkon ventilátoru byl nastavený).

To, že si CCC pamatuje nastavení, se týká obecně všech Radeonů, minimálně od HD 6950/6970. A řeší to reset nastavení overdrive do výchozího (ty klíče, které jsou zřejmě uložené v registru, se při změně přepíší, k tomu, aby se v registru přepsaly správnou hodnotou, to přece do háje není potřeba z toho registru vymazat).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nu co už s aplikací, která čte proměnné jinak než vlastní HW :-p

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Planuje AMD vydat upgrade ovladacu, kde si budu moct vybrat v menu recenzenta a ono mi to nastavi jake mel parametry?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.