Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Rozpory v recenzích ohledně hlučnosti nových Radeonů mají zřejmě prosté vysvětlení

HIS Radeon R9 290X 08
Že byly recenze Radeonů R9 290X mírně rozporuplné co do hodnocení hlučnosti chladiče, lze vysvětlit dvěma profily (tichý a über). U čerstvě vydaného R9 290 se ale rozdíly ještě prohloubily. Proč?

Pokud až donedávna různé recenze prezentovaly různé výsledky hlučnosti totožných grafických karet, bylo možné hledat vysvětlení v celé řadě aspektů. Tak například jeden web testoval hrou, která kartu více zahřívala a tím pádem se i chladič rychleji točil a víc hučel. Jiný server naopak mohl testovat v místnosti s teplotou 18 °C, kde se karta lépe chladila a turbínka nemusela tak chvátat.

Pokud ale (jako v případě obou dvěstědevadesátek) kartu řídí obvod, který ji udržuje na téměř konstantní teplotě (téměř) bez ohledu na hru a při konstantní teplotě drží téměř konstantní otáčky chladiče, neměl by být mezi recenzemi prakticky žádný rozdíl. On však je a dokonce větší než obvykle. V případě Radeonu R9 290X to ještě nebylo tak markantní. Karta totiž podporuje dva režimy, při jednom se větráček točí asi na 2050-2100 RPM (40 %), což jsou otáčky o něco nižší než u Radeonu HD 7970 a při druhém (über mode) zvýší až na cca 3000 RPM (55 %), což je srovnatelné s Radeonem HD 7970 GHz Edition v referenčním provedení.

Pravda, při 3000 RPM už jde o hlučný chod, takže pokud v závěru kterékoli recenze stálo „příliš hlučný chladič“, bylo možné předpokládat, že autor hovoří o aktivním über mode.

  standard über
Radeon R9 290X 40 % 55 %
Radeon R9 290 47 %

Oproti tomu Radeon R9 290 „no-X“ podporuje jen jeden režim, takže by výsledky měly být jednotné. Jednotné nejsou ani výsledky měření hlučnosti, ani závěry. Teoreticky by hlučnost R9 290 udávaná v decibelech měla vycházet zhruba mezi „základním“ a „über“ režimem R9 290X, jak by napovídaly maximální otáčky, které jsou rovněž nastaveny „mezi“. Skutečně tak v řadě testů vychází:

Radeon R9 290 dba ComputerBase

Jenže jiné recenze v grafech ukazují hluk, který je na úrovni R9 290X v über modu (někdy nepatrně nižší, jindy nepatrně vyšší nebo stejný). Tomu odpovídají i verdikty - v první typu recenzí se dočtete, že nejde zrovna o tichou kartu a ve 3D slyšet je, ale více-méně zapadá do průměru v rámci high-endu, v druhém typu čteme o neúnosné úrovni hluku, v jejímž důsledku nelze kartu normálně provozovat.

Zdánlivá záhada má zřejmě docela jednoduché vysvětlení. AMD na akcích pro novináře i prostřednictvím mailů instruovala recenzenty, aby v případě, že neinstalují nové Radeony na čistý systém, po instalaci ovladače v ovládacím panelu stiskli tlačítko pro vyresetování nastavení na tovární hodnoty. Tato poznámka je pravděpodobně mnohem důležitější, než se zdálo, protože podle zpráv některých osob, které měly kartu v ruce, v opačném případě mohou zůstat nastavené limity otáček pro chladič po předchozí kartě. Pokud tedy autor testoval Radeon R9 290X a následně do sestavy osadil Radeon R9 290, nainstaloval ovladače, ale nevyresetoval nastavení, pak karta (bez ohledu na to, co zobrazoval ovládací panel) mohla běžet s 55% nastavením chladiče místo 47%.

Otázkou je, zda recenzenti, kteří zaznamenali hluk na úrovni R9 290X "über mode", mají ještě vzorek R9 290 k dispozici, aby mohli zjistit, zda se po vyresetování karta chová jinak nebo stejně a případnou teorii potvrdit nebo vyvrátit.

Co by znamenal vyšší limit otáček: Zkreslení recenze, ale nejen negativní v důsledku vyšší hlučnosti. Dále by totiž byla negativním způsobem ovlivněna spotřeba a naopak pozitivně výkon.

Pokud tedy narazíte na recenzi, podle které je Radeon R9 290 výkonnostně výrazně nad GeForce GTX 780 (případně blízko GeForce GTX Titan) a zároveň je naměřena hlučnost srovnatelná s Radeon R9 290X v über modu, pak existuje možnost, že chladič karty běžel na vyšších otáčkách, než měl. Zákazník pak oproti tomu může pozorovat nižší hlučnost, ale i výkon. Jedním dechem je ale třeba dodat, že i zákazník si může nastavit takovou úroveň výkonu/hlučnosti, jaké dosáhla libovolná z recenzí.

Diskuse ke článku Rozpory v recenzích ohledně hlučnosti nových Radeonů mají zřejmě prosté vysvětlení

Neděle, 10 Listopad 2013 - 00:09 | Adams Adams | To je jak u blbých na dvorku. To, co jsem tu psal...
Pátek, 8 Listopad 2013 - 17:45 | Richmond | Hodně naivní? Prosím tebe já to takhle dělám u...
Čtvrtek, 7 Listopad 2013 - 19:49 | Adams Adams | Co jsem neudělal? Dělám to pravidelně u všech...
Čtvrtek, 7 Listopad 2013 - 16:55 | HKMaly | Planuje AMD vydat upgrade ovladacu, kde si budu...
Čtvrtek, 7 Listopad 2013 - 12:58 | Richmond | Taky by ti Adame mohlo dojít co ovlivňuje výkon a...
Čtvrtek, 7 Listopad 2013 - 12:47 | Richmond | To nic nemění na faktu, že jsi to minimálně...
Čtvrtek, 7 Listopad 2013 - 12:39 | Adams Adams | Ne. On to ten "profík" občas kontrolně...
Čtvrtek, 7 Listopad 2013 - 11:37 | Richmond | A jéje, profík :) Občas si právě říkám proč mě...
Čtvrtek, 7 Listopad 2013 - 00:35 | Adams Adams | většinou jen přes správce CCC, méně často navíc i...
Středa, 6 Listopad 2013 - 23:44 | Richmond | Tak zaprvé vzduch nefouká celou plochou slotu...

Zobrazit diskusi