Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Aqua Computer přichází s full-cover vodníkem pro Radeon R9 295 X2

aqua_computer_kryographics_vesuvius_04.jpg
Referenční vodník Radeonu R9 295 X2 se dočkal řady pozitivních hodnocení, ale to neznamená, že nelze duální novinku chladit ještě lépe. Aqua Computer se rozhodl dokázat, že to možné je…

Německý výrobce zvolil full-cover řešení, tedy monolitický blok, který přiléhá na obě GPU, řadič, napájecí obvody i paměti a umožňuje tak odvádět veškeré teplo pomocí vody (referenční chladič využívá vodu pouze pro chlazení grafických čipů).

aqua_computer_kryographics_vesuvius_01.jpg

Základnu chladiče tvoří měděný blok, který je v prostoru obou čipů profilován do jemného 0,5mm žebrování pro zlepšení přechodu tepla. Okruh je překrytý průhledným plexi prosvítajícím v typické červené barvě; design doplňuje logo Vesuvius poblíž napájecích konektorů (ve většině skříní ale vidět nebude, po zamontování směřuje „dolů“).

aqua_computer_kryographics_vesuvius_03.jpg

Pro připojení slouží standardní G1/4" závity, takže by s montáží neměl být problém. Chladič je možné doplnit kryoconect adaptérem, který usnadní instalaci dvojice chladičů na karty v CrossFire. Kryographics Vesuvius, jak se blok oficiálně jmenuje, nabídne Aqua Computer ve dvou základních verzích. První, jak je popsaná výše, vyjde bez desetníku na €170 (asi 4300 Kč včetně DPH) a druhá, jejíž povrch je poniklovaný, vyjde o €15 dráž (asi na 4650 Kč). Dostupné budou za dva týdny. O dalších čtrnáct dní později se oba modely objeví i v černém provedení (namísto plexi) - cena by se lišit neměla.

aqua_computer_kryographics_vesuvius_02.jpg

K jak výraznému snížení teplot dojde po náhradě za masivnější vodní blok, nelze jednoznačně říct - výsledek bude záviset na řadě dalších proměnných, například výkonu čerpadla (které není součástí), proporcích radiátoru i způsobu, jakým je z něj odváděno teplo. Při montáži počítejte s hmotností - měděný monolit váží 2,72 kg.

Diskuse ke článku Aqua Computer přichází s full-cover vodníkem pro Radeon R9 295 X2

Středa, 17 Září 2014 - 15:17 | Kert | Moc do toho rejete. To by mohl za chvíli někdo...
Středa, 23 Duben 2014 - 21:12 | Psycho Mantis | Ta registrace je od rozdělení webu na DIIT a CDR...
Středa, 23 Duben 2014 - 14:46 | Dan8 | vaše problémy bych chtěl mít :)
Středa, 23 Duben 2014 - 13:33 | mikeczcom | Nevim teda, kde jste přišli k tomu, že to plexi...

Zobrazit diskusi