Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Podívejte se, jak vypadá Radeon R9 295 X2

Pokud jste dumali, jak bude vypadat první referenční grafická karta s hybridním chlazením, máte první možnost ověřit si, jak blízko či daleko byla vaše představa od reality. Vizte Vesuvius.

AMD před pár dny na Twitteru vypustila obrázek, který naznačuje cosi, co souvisí s Radeonem R9 295 X2. Tento schématický nákres jsme ponechali bez komentáře, spekulací, o co by mohlo jít, se ale objevila celá řada.

První reálné snímky karty, s nimiž přišel ChipHell, tuto nezávaznou uživatelskou anketu de facto vyhodnocují: Šlo o nákres přední (nasávací) části chladiče karty. Hybridní chlazení samo o sobě není velkým překvapením. Koncipováno je tak, aby teplo, které nezvládne odvést chladič na kartě, přešlo na samostatný blok s větším ventilátorem. Takové řešení má dvě výhody - otáčky základního chladiče mohou zůstat na nižší úrovni, takže nevzniká zbytečný hluk a zároveň je většina tepla odvedena přímo ven ze skříně, takže nedochází k nadměrnému zahřívání ostatních komponent.

Snímek zadní části PCB naznačuje přítomnost dvojice 8-pin napájecích konektorů (spolu s PCIe slotem to dává potenciál kolem 375 wattů). Z výstupů je pravděpodobně osazena čtveřice display-portů a minimálně jeden DVI konektor.

ChipHell sice zmiňuje nějaké specifikace, ale jedním dechem dodává, že nemusejí odrážet reálné parametry produktu - jde tedy jen o spekulace. I když je většina parametrů zřejmá z použitých čipů Hawaii, zůstává otázkou počet aktivních stream-procesorů (v úvahu připadá plných 2816 ×2 nebo 2304 ×2) a taktovací frekvence.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Podívejte se, jak vypadá Radeon R9 295 X2

Žádné komentáře.