Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Radeony R9 300 prý ponesou 20nm GPU

Ja neviem ale mám taký pocit, že AMD na poli GPU smeruje tam, kam na poli CPU. Veľké TDP a malý výkon. Ja fakt dúfam že sa mýlim, každopádne fakt mám pocit že na dobre taktovateľné a úsporné čipy NVIDIE odpovedajú nižšími cenami ale vyšším TDP. Ale zasa ja som toho názoru, že HIGH-END je od toho high end, že si to kúpia ľudia, čo na to majú. Potom AMD možno prekvapí riadnym kusom kremíka, možno aj s lepším výkonom, no vyšším TDP. Cenu očakávam ako vždy priaznivú.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To si vážně myslíte že v AMD jsou inženýři tak neschopní, že by nedokázali svá GPU osekat o všechny pro dnešní hraní nepotřebné obvody a srazit tak spotřebu čipu? To totiž není nic tak složitého a ani objevného. Otázka zní zda ty dnes možná nepotřebné obvody pro hraní nebudou třeba zítra. Mám dojem že vy ani já netušíme zda se takový čip vyplatí ještě udělat, aby byl sice s nízkou spotřebou, ale zastaralý už v době zahájení jeho prodeje. už vůbec bych nedokázal odhadnout zda by nákup takového GPU byla dobrá investice, zvláště když se GPU kupuje na cca 3 roky.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, AMD mohlo už dávno vzít něco jako HD7870, přidat/zdvojnásobit jednotky, aktualizovat pomocné videokodeky a dát na trh konkurenci pro GTX680/780/980. Nedělá to, a dost možná pro to má nějaký důvod (HSA?), protože si nemyslím, že by to byli až takoví kreténi.

Jak už jsem zmínil, AMD má jedinečnou šanci dodělat koncept Fusion, protože má velmi použitelné GPU a relativně použitelné CPU (minimálně Jaguar/Kabini) s určitým objemem know-how do budoucna.

Další důvod může být "hráčská podpora" pro profi segment, kdy objemově dokáží vyrábět levné GPU pro profi segment a nehrozí vysoké výrobní ceny (doslova "kusovky") za FirePro grafiky, takto se cena sníží z důvodu masové produkce.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Alebo je to preto že na to nemajú kapacity aby mali samostatné karty pre hranie bez balastu čo ktomu nepotrebuješ a samostatné karty pre ostatných čo využijú aj DP. Alebo všetci majitelia AMD masívne rátajú v DP? Sranda kým NV neoklieštila tieto funkcie ich nebolo treba a keď to urobila je to nepostrádateľné.
Profi segment stojí a padá na podpore a to je to v čom AMD za konkurenciou zaostáva. Alebo mi chceš povedať prečo jeden z najväčší dodávateľ systémov pre televízie nedodáva stroje s AMD grafikami, na otázku prečo bola odpoveď podpora a stabilita.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ale totéž přece píšu výše - optimalizace výroby a její zlevnění. Profi segment je hodně závislý na tom, jaké preference má uživatel. Mohl bych kontrovat třeba tím, že Matrox používá AMD GPU a problémy se stabilitou a podporou nejspíše nemá. Naopak já mám třeba už řadu let problémy s Quadro grafikami, některé jsou až doslova tragikomické, ale nijak z toho nevyvozuju, že podpora a stabilita nvidia grafik je špatná.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

hm, laikov pohlad na vec je taky, ze AMD by mala vydat R7 370x, tj. Tongu osekanu o vsetok balast s ultra nizkou TDP

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pořád netuším, co pořád s tou spotřebou řešíte. Kdyby to byl problém uchladit, tak možná, ale to opravdu není. Rozumný zdroj pod 400-500W stejně neseženete, tak aspoň bude mít co dělat :-) Je dost lidí co tu kartu nepoužívá pouze na hry a nemá na FirePro a chce si občas i zahrát. Spotřebu to pá strašnou pouze pod zátěží a často to hodně ovlivňují i vlastní výrobci nastavením konkrétního modelu. Ale jestli má karta 180W TDP nebo 250W už je vcelku buřt....

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

no mne to buřt nieje, mam HD6850 s TDP 120W, takze ked chcem novu mainstream kartu, chcem nieco s podobnymi parametrami(az na vykon :) )
nechcem pri kazdej vymene gk menit aj zdroj

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

V low-endu a nižším mainstreamu samozřejmě řešení spotřeby smysl má, ale tady je řeč o high-endu. Uživatel, který nemá problém každý rok vydat za grafickou kartu 15 tisíc a víc, neřeší, jestli měsíčně za elektřinu zaplatí o 20-30 korun míň nebo víc.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

to beriem, aj to, že sa vraví a diskutuje hlavne o highende, ale predava mainstream :)
a amd vydalo maistream r9 270x pred 12. mesiacmi...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Taky vydala R7 265 před necelými osmi měsíci. Ale chápu, na co narážíš. Aktuální generace mainstreamu je v průměru rok stará a v případě obou výrobců z valné části postavená především na GPU z roku 2012. To je z valné části dané zpomaleným vývojem na poli výrobních procesů, což jsem trochu rozebral třeba tady:
http://diit.cz/clanek/arm-tsmc-16nm-finfet-heterogenni-procesor

Doba, kdy během cca roku šly na trh čipy postavené na čtyřech generacích výrobních procesů (90nm->80nm->65nm->55nm) a každý z nich posouval poměr cena/výkon výrazně dopředu, je bohužel dávno pryč.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ale furt platí že menej zobere tak aj menej vydá nie? Alebo to pri AMD neplatí?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

opravdu si majorita zakazniku kupujicichc VGA za 15+k kupuje novou VGA kazdy rok?

a je dost otazkou zda to bude jen 20-30korun mesicne, tak to vychazi na rozdil 50W po dobu 4 hodin denne

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Podle JHH ano, vysloveně řekl, že jde o segment, ve kterém uživatelé upgradují v ročním intervalu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ale to jestli muzi mit VGA u sebe jeste vodni okruh nebo ne, to us burt zas tak neni, aby se tem lidem za chvili ty instantni vodniky vubec do tech kejs vesly

a co teprv as to zase prestane stacit, tak se misto 120mm radiatoru zacnou davat rovnou 240mm radiatory, pak 420mm radiatory a nakonec budou prodavat jen VGA s fullcover blokem a zbytek vodniho systemu jiz nechaj na uzivateli? opravdu nekdo touzi po tom aby se referencni VGA prodavali s vodnim chlazenim?

a ona i ta spotreba jde na obtiz, treba tady ve stredu evropy si jeste muzeme piskat, bo elektrina tu zas tak draha neni, ale podivej se treba do Nemecka, UK kde jim letos elektrina zdrazila skokove docela vyrazne, nebo jinych "zapadnich" zemi EU, s tema nasima 4 kackama za kW si muzem piskat i celosvetove :D a oni si lidi zacinaj rozmejslet jestli rocne zaplati za elektrinu o 10-20 ecek vic, jen pro ukazku, rozdil 200W po 4 hodiny denne, znamena treba pro Nemce cca 80 euro rocne, sice si reknes, no sak co to je 80 ecek, jenze za tech 80 ecek po 2-3 roky zivotnosti karty se dostanes vpodstate na cenu novych grafik v mainstreamu :D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.