Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Radeon R9 380X suverénně překonává GeForce GTX 960, do GTX 970 mu ale dost chybí

no je to uplne nieco ine, co dal napr saver na sector.sk, tam su tie vysledky totalne onicom a samozrejme zelena strana sa k tomu aj paradne vyjadrila :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pekny test je aj na guru3D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jj tiez pozeram, tam im to vyslo tak ako by to malo byt

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no koukám na Guru3D dostala i ocenění to je úplně něco jiného jak recenze na PCT tam o ni nemluvili zrovna lichotivě... Ale pravda když se člověk podívá na čem a jak testovali tak je to jasné. Těším se na recenci na EHW tam to bude víc vypovídající a i objektivnější.

PS: i na tomshardware ta karta nedopadla špatně... PCT by mělo asi zamakat jak ve výběru her tak i v OS ... a asi i v zakaleném pohledu protože renomovanější weby měly tak nějak jiný pohled na věc....

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

ja ehw moc nemusim, je pravda, ze tam chodim, ale akonahle nejaka recenzia tak radsej nepozeram

dovod je, ze pouzivaju aj stare hry, kde moze byt nv naskok vacsi, v modernych hrach im to tam nejako divne vychadza a pootom ked spravia akoze finalny graf, akoze priemer tak nv jasny favorit, ale ak by dali prec tie stare hry a pouzivali len nove, tak hned by to bolo ine, podla mna dost zavadzaju

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na EHW jsou nejhorší ty stupidní testy procesorů v naprosto zastaralých hrách a ještě k tomu v nereálných rozlišeních. O výkonu procesorů a jejich perspektivách do budoucna to vypovídá přesný opak než by dobrý test vypovídat měl.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Motas jablka s hruskami. Testy CPU sa robia inak a existuje mnoho metodik pricom niektore z nich zohladnuju skutocnost, aby graficka karta nepredstavovala bottleneck. Praveze EHW to v ramci ceskeho prostredia robi najlepsie. PCT testy su tiez v pohode, aj ked sa casto pri grafikach zmienuje skladba hier. V podstate sa stretneme s testami len z tychto dvoch zdrojov. Dalsie realne miestne zdroje nie su, nejake imaginarne testy grafik, kde dochadza len k uprave tabuliek ako na nemenovanom blogu nie su testy. Perspektivu dobuducna vzdy budu mat CPU s vyrovnanym vykonom, teda ako v single tak multithreade.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ne. Větší perspektivu má multithread a přesouvání zátěže co nejvíc na GPU jako je tomu u konzolí. Stáří enginu her v testech by nemělo přesahovat určitou hranici stejně jako počet fps u mainstreamového cpu.
Unreal Tournament 3 @ FX 4300 s výsledkem 220FPS.
Left 4 Dead 2 @ FX 4300 s výsledkem 140FPS.
Při rozlišení 640x480 se absurdnost ještě zvýší.
Technologické trapárny se zoufale zastaralými enginy se kterými se dobudoucna vůbec nepočítá. Výsledky dokonale useless. Rozhodně by bylo vhodnější zařadit moderní hry, které umí multithread lépe a nesnižovat rozlišení pod naprosto lowendových 1400x900. Test má odrážet reálné podmínky a ne jejich teorie.
PS: Vzpomínáš na ty diskuze před vydáním PS4-Xboxu One o jejich CPU? To je nemožné, některé věci nejdou paralelizovat, osmijádro se slabým výkonem v singlu nemá šanci blablablablablabla. Svět není jen WoT a podobné shitky.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Aha, ty nechapes, ze ucelem tech testu je srovnani HW ... pokud budu kazdej rok testovat ne necem jinym, tak je srovnani presne nula.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Srovnání HW má být smysluplné. Je jasné že her s enginem co zatěžuje CPU jako je WoT ubývá a moderních her přibývá. Čas od času vyřadit zastaralou hru z testů je stejně normální jako netestování výkonu v SolidWorks 2003 až do konce světa. Software se mění, musí se měnit i v testech.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ak ma byt zrovnanie HW/CPU zmysluplne, musit to byt robene dobre navrhnutymi syntetickymi testami (resp. SW, kde sa da vplyv CPU odizolovat od ostatnych komponentov) a nie testovat na nejakych hrach a riadit sa nejakymi FPS, ktore su vysledkom x faktorov. Uz len samotny driver vysledok znehodnocuje.
Testovanie na hrach je dobre tak akurat ako masove PR pre vyrobcov HW, ci hier.
A naviac testovanie na hrach, kde je limit takmer vzdy GPU a nie CPU ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oba postupy na testovanie CPU sú v poriadku. Záleží od toho čo chceš testom ukázať. Ak budeš mať detaily grafických nastavení na vysoké a grafická karta sa stane bottleneckom, tak budeš mať FX procesory pomaly na úrovni Core i7 a obaja vieme, že tie procesory sú výkonovo inde. Tým iba ukážeš, že v danej hre stíhajú viaceré CPU kŕmiť grafickú kartu na danom rozlíšení a nastavení. Ale vôbec sa tým neotestuje ich skutočný výkon. To zistíš iba tým, že zvolíš nastavenia, kde nebude grafická karta brzdou a kde bude záležať iba na tom, aký výkon z nej dané CPU dokážu vytiahnuť. A tým zmeriaš aj ich potenciál. Keď si napríklad zoberieš, že v danom teste pri nastavení na full bude mať FX procesor iba o pár FPS menej ako Core i7, môže nepozorný čitateľ dôjsť k záveru, že sú si skoro herne rovné. Kúpi si FX a bude na čas spokojný. Potom ale bude chcieť vymeniť grafickú kartu a vtedy zistí že sa popálil pretože, aby ju využil na 100%, bude musieť kúpiť aj výkonnejší CPU, zatiaľčo majiteľ Core i7 bude mať stále dostatočne výkonný procesor a výmenu grafickej karty môže s kľudom realizovať. A to len vďaka tomu, že jeho CPU je stále dostatočne výkonný a dokáže nakŕmiť aj novú GPU. Berte to prosím ako príklad a nie ako nejaké všeobecné tvrdenie porovnávajúce FX a Core i7 procesory. Len som chcel ukázať, že ak chceme testovať výkon CPU, musíme zabezpečiť, aby ho nič nebrzdilo. A ak chceme otestovať ako si vedú CPU v aktuálnych hrách, tak zasa budeme testovať s iným nastavením pri ktorom nám nebude záležať, že budú procesory brzdené.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

no maj to tam furt ohodně inovovanější jak na PCT :-) Ale ano bohužel ani jeden z českých webů nedosahuje na Guru3D či na Toms Hardware :-( Přitom Guru3D je už stálice mnoho a mnoho let tento web sem navštěvoval už před 15 lety kdy jsem tam chodil pro ovladače na ATi pokud jsem měl ATi :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Existuju uz desiatky testov (nema zmysel vypichnut len tie orientovane do cervena), priemerny rozdiel je nieco nad 10% v prospech 380X v porovnani s 960. Brat do uvahy porovnavanie 960 nonOC s 380X OC je uplne odveci, typicky takto porovnavaju demagogicke weby. Drviva vacsina kariet sa predava ako OC.

Podla testov a pri aktualnych cenach, jednoducho vyssia cena 380X nezodpoveda percentualnemu narastu vykonu a teda pomer cena/vykon je u 380X horsi ako u GTX960.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

a které považuješ za orientované do červena a jsou všechny na stejném OS?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pozri si test na techreporte, ich metodika a objektivnost sa blizi k realite (testovane pod W10):

http://goo.gl/yrV9qm

Rozhodne to nie je o nejakom suverennom prekonavani:)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Takže test postavený na 4 hrách (TechReport) je objektivní, testy postavené na 15-18 hrách (ComputerBase a TechPowerUp) jsou neobjektivní? Není spíš realita taková, že ten 10% závěs stíhá GeForce GTX 960 držet, pokud se vybere pár her, které jí sedí, ale když se použije širší škála her, ukážou se její reálné možnosti?

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

no ta nějak jsem to myslel... :-) Ale čekal jsem, že někdo napadne i Guru3D či TomsHardware... co ja vím tak někteří guru označili za pro nvidiovský... To je asi podle toho jak se komu co líbí... 4hry a jen 10% je realita 10a více her nový OS nový hry je doruda zabarvené či do zelena podle toho jak to vyjde...

PS: jinak já už mám jednu na cestě mi se tat grafika líbí jinému nemusí tak samo jak jsme mi nulý měsíc kupoval Nvidii tam kam měla jít byla ideální.... přeji hezký večer vše, fanatikům :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

10% navyse nie je ziaden dovod na extazu:) A to pri cene vyssej ako 10% a spotrebe vyssej o 100W.

S tymi fanatikmi mas pravdu, mas aj takych fanatikov od ktorych sme pocuvali, ze 380X hravo prekona referencnu GTX970 a bude dychat na krk 390:)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

10 procent jak kde a hlavně v jakém OS... to že nebude dýchat na krk 970 mi bylo jasné... a píšu všem fanatikům... netřídím

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Je ich 6, ale nevadi. Aj ked si pozries tie testy na Computerbase tak vo vysledku je 380X na tom lepsie o 9% a su pripady, kedy 960 prekonava 380X, extremy su Anno a ACU, niekde je to vyrovnane, niekde su rozdiely v jednotkach percent, priemer je tych cca 10% a to pri vyssej cene 380X, kde je cenovy rozdiel je vyssi ako vykon navyse a pri spotrebe o 100W vyssej.

http://goo.gl/W1Qtis

Aj samotne vyjadrenie na Computerbase je o tom, ze ziadne prekvapenie sa nekona a ceny budu musiet klesnut. Karta je defacto na urovni 280X (s novymi technologiami navyse).

380X rozhodne je zla karta, ale ziaden zazrak sa nekona, najma ak berieme do uvahy spomenutu vyssiu cenu, ktora nezodpoveda narastu vykonu a podstatne vyssiu spotrebu. Nie je nad cim zasnut, je to len vyplnenie medzery na trhu z ktorej moze teraz AMD nieco vytazit, kedze nVidia vykonnosti "dieru" medzi 960 a 970 nema vykrytu. Ale to je tak vsetko.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Mate tam chybku :-)) Pokud se bavime o Computerbase, tak uvadenych 9% rozdilu je mezi referencni 380x (ktera snad ani nebude existovat) a 960OC. Tudiz spravne by bylo srovnavat 380XOC (treba v testu Sapphire) s 960OC, ktere tam ale nejsou ve shrnujicich grafech.
Pri porovnani 380X vs 960 je to 14% a to je stejne v nastaveni "normalni kvalita". Mozna, ze pokud by se nastavilo vetsi MSAA, (Ultra) tak rozdil pujde nahoru k onem 20%.Tentokrate maji ty prehledy Computerbase udelane trochu necitelne.
Co se tyce uvadene spotreby..tak z komentare se to da prelozit jako maximalni spotreba. Bohuzel nikde nepisi, jestli spotreba cele te sestavy byla po celou dobu toho 30min testu takova nebo ne. Pisou jen ze "stoupla na". Tudiz realna spotreba se pravdepodobne bude pohybovat nize, v prumeru nekde okolo 70W, coz je myslim v pohode (viz techpowerup). Zvlaste pokud je tech 70W mezi 380XOC a 960. Tady je ten vykonostni rozdil mezi 20-25% (rozdil jedne tridy), pri 70W navic.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

srovnání OC vs. nonOC je ale úplně běžné.. tedy když je to v opačném gardu. ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ved o tom pisem, ze je to bezne u demagogickych webov, kde najdes v tabulkach nonOC verzie nVidie porovnavane s OC verziami AMD, take testy su zavadzajuce.

Opacne garde je mozne najst len v pripade kariet s Fiji, kde v podstate OC neexistuje (resp. je zanedbatelne). Ale ani v tomto pripade nema zmysel porovnavat Fury X so stock 980Ti, lebo na trhu su takmer vylucne OC verzie 980Ti, ktore vyrazne Fury X prekonavaju. Samozrejme demagicky test musi byt postaveny tak, aby v nom figurovala nonOC verzia 980Ti, ktoru takmer nikto nekupuje.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

téměř souhlasím,
Problém ale vidím v tom, že k OC 980Ti si pak ale musíš v souhrných grafech připočítat dalších 2-4 tisíce Kč

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

18000 vs 20000 je cca rozptyl mezi nejlevnějšími referencemi a vysokými OC (MSI Gaming G6 např.) kde ty OC ještě přinášejí nereferenční chlazení... a dají se snadno dále taktovat. Samo jsou i kousky které z toho vyskočí, ale ty asi nemá moc cenu řešit... Dost lidí ty karty dává na vodu, takže ani to factory OC není až taková nutnost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud někdo dává vodníka, tak to si rovnou může připočítat další tisíce a poměr cena výkon je už úplně jinde.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ti co mají vodníky to spíše vůbec nepočítají... Je to do velké míry estetická záležitost a obecně taková hračka než reálný přínos který by v takové sestavě obhajoval 30 tisícový rozdíl ceny (s takovým železem už budu počítat s Obsidian 900D coby nejlepší skříň na vodníka a snadno v ní člověk udělá dva samostatné okruhy grafiky a cpu zvlášť)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

co vlastne chces? nejdriv se ti nelibi ze nekdo srovnava stock gtx960 s oc 380x.. pak se ti nelibi kdyz nekdo srovnava stock fury-x se stock gtx980ti.. si trochu protirecis, ne? objektivni je jedine srovnani zakladu.. kazdej vyrobce ma jiny OC, objektivni vzorek OC karet se vybrat neda a jen to vede k tendencnim recenzim malo pretaktly karty jedny znacky vs hodne pretoceny karte druhy znacky

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Si to precitaj este raz. Fury X je vynimka, lebo defacto nema ziadne moznosti OC, resp. je zanedbatelne. To je jedina vynimka aktualne na trhu. V pripade vsetkych ostatnych kariet ma zmysel porovnavat takmer vylucne OC verzie, lebo takmer vylucne su OC verzie na trhu a takmer vylucne sa OC verzie predavaju. Aky ma zmysel porovnavat karty, ktore bezny zakznik nekupi. OC verzie predstavuju majoritu na trhu a v podstate vystihuju moznosti danej karty, ktore je schopne karta ponuknut zakaznikovi. A presne to zakaznika zaujima a o tom maju byt testy.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Doplnim .Uplne idealne ked sa zidu v jednom teste referencne a aj OC verzie z oboch taborov. A na zaver porovnanie cena/ vykon samozrejme s aktualnymi cenami.
Co som si vsimol dalsi nesvar niektore weby maju v porovnavacich grafoch aj stare vysledky namerane s pouzitim inych ovladacov . To uz je potom este vacsi gulas kedze vykon HW sa casom meni podla uprav v novsich drivers. Bohuzial nie vzdy sa da dodatocne este raz otestovat starsi HW na najnovsich driveroch.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, osobně bych vítal testy, kde budou srovnávány referenční designy různých typů karet (380, 380x 960, 970 atd..) a pak třeba testy kde jeden typ od různých výrobců s různými OC (Gaming, Windforce, Stix... )... To první určí rozptyl výkonu mezi jednotlivými typy, to druhé mezi výrobci a konkrétními modely.

A když už, tak by nebylo od věci psát takty těch karet, z grafů to nejde poznat pokud to člověk nemá v hlavě a musí to hledat všude možně v katalogách... Mám například GTX980 na 1,5GHz čip a 8GHz paměť, dost těžko si ale zjistím jak jsem na tom vůči referenci natož jak jsem na tom vůči referenci/oc jiného typu.. třeba bych chtěl dojít ke srovnání s 980Ti, zda má dost výkonu aby mi stačila...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

díky. Už vím, kde jsou demagogické weby. ;-)

http://pctuning.tyden.cz/hardware/graficke-karty/36489-test-asus-strix-g...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

osobně bych to tak nehrotil... ta karta dle různých zdrojů přesahuje 10-20 procent 960... když to zprůměruju je to o 15% víc výkonu za 15% vyšší cenu (porovnávám USD 199 vs 229, byť to není cena za OC verzi, procenta jsou OC verze).

To je fér. Buď někdo chce silnější 380X a má patnáct set navíc nebo nemá a vystačí se se slabší 960.

Nicméně technologicky je to propadák, karta co má cca polovinu výkonu GTX980Ti ale ve spotřebě ji téměř vyrovná :)

Než koupit kartu se spotřebou 230W je snazší koupit 970 se spotřebou 140W, při hraní 20h týdně člověk ušetří za rok 350Kč, při životnosti pěti let už cena 380X včetně provozních rozdílů vyjde na 9000 tisíc, slušná 970 bude jen o tisícovku víc a to k ní je kupón na hru, kterou nemusí kupovat nebo který se dá za téměř tu tisícovku prodat. Člověk má ale o hodně víc výkonu navíc a mimo jiné... má ještě prostor k slušnému přetaktu.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

5 let? Jste z Marsu? Morální životnost herní gk je cca rok, než vyjdou nové hry a nová řada grafik...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

morální životnost GTX karet je cca 2 roky., protože pak většinou nvidia v driverech výkon této karty "zabije", popř. dojde na to, že karty nepodporují všechny potřebné technologie.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsou lidi co maj staré grafiky víc než dva roky a pořád je používají... v obou táborech a kupodivu pořád na nich hrají...
GTX970 má díky vyššímu výkon vyšší morální životnost než 380X.. ano můžem se bavít jak dlouho...

Já kupoval počítač v dubnu (i7-4790k + GTX980.. Titan byl vzhledem k výkonu extrémně drahý) kde s pětiletou životností počítám, byť uznávám že příští rok, pokud bude Pascal opravdu aspoň o 60% výkonnější než současný Maxwell tak si pořídím nástupce GTX980Ti,na Ti se mi teď nevyplatí přecházet a musím strpět kompromisy, kompromisy by byly i na té 980Ti (s 980/980Ti max 4xMSAA+4xSGSSAA na hypotetickém pascalu nebo Dual 980Ti už jde 8xMSAA+8xSGSSAA). SLI ale vzhledem k avizovaným výkonům nové generace rozhodně pořizovat nechci, navíc pro SLI bych musel pořídit novou desku a procesor, protože nebudu stavět SLI na Z97 chipsetu ale na X99.. a rozumná deska pro taktování s vhodnou i7 na SLI + nové paměti vyjdou přes 30 tisíc.

Nicméně 2Way SLI s 980Ti a nějakou i7-5930X/5960X jistě těch pět let morálně přežije... Stejně jako dnešní high end... a to i když přijdou příští rok 2x výkonnější modely. mainstream jako 970 tky už budou velký lowend, a něco jako ta 380X... po tom snad ani pes neštěkne :)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

snivaj dalej, to co ty popisujes kupuje mozno 1% z ludi, ktori maju dedikovane grafiky

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro Prepar3D který používám to kupuje kde kdo... Samotní lidi z LM a betatesteři používají něco takového a vřele to doporučují - i7-5960X + GTX980Ti, pokud chce člověk vyšší antialiasing tak potřebuje SLI. Přitom to stejně poběží těch ušmudlaných 30FPS jelikož v mnoha situacích bývá brzdou CPU a to je běžné i to osmijádro taktovat na 4.5GHz... A ne nejsou to profesionální uživatelé, jsou to prostí casuálové, kteří chtějí eye candy letecký simulátor.

Ale není to jen ten simulátor. Teď hraju AC Syndicate... přetaktovaná (1,5GHz, 8GHz paměti) GTX980 živéná 4790k na 4.6GHz to nedá v 2560x1080 na Ultra se stabilními 60FPS a to má dost shimmeringu, takže kdybych dokázal zapnout SGSSAA pře nVidiaInspector (nezkoušel jsem zda pro to funguje) tak bude problém udržet stabilních 30 a tipuju že minima půjdou i pod 20FPS. Mimochodem v průběhu hraní jednotlivá fyzická i logická jádra CPU dosahují k 100% vytížení... takže se svou sestavou jsem na hraně CPU i GPU kde stejně ultra mít nemůžu (jen FXAA ne 4xMSAA, HBAO+ ne ultra, a PCSS high ne ultra... tohle už těch 60FPS téměř pořád udrží).. a to mám samozřejmě předvčerejší drivery 359.00

Prostě dnešní nároky jsou vysoké. Pokud koupím dnes high end a mám dlouho vystaráno. Morálně to stárne déle... A to i v případě pokud příští rok zažijeme vývojovou revoluci, kde se z výkonu 980Ti stane mainstream.

Příkladem je 780Ti... higend karta 2 roky stará má pořád víc výkonu než asi nejtypičtější hráčská karta - GTX970, o tom že na našem trhu se pak prodávají spíš nižší modely nemluvě

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zkuste si projit techpowerup
http://www.techpowerup.com/reviews/ASUS/R9_380X_Strix/21.html
Tam maji hezky rozebranou zatez karet podle ruznych kriterii. Ta maximalni spotreba, na kterou se rado poukazuje (i vy :-) ) tak je neco jako trochu mytus a mimo misu. Daleko blize realite je Typial gaming potazmo jeste Paek gaming. Ty hodnoty jsou tam az o 50W nizsi, coz dava smysl, protoze i pokud karta jede v zatezi, neznamena to, ze jede na "max" sve spotreby.

ps: Jeste perlicka..pokud srovnate Peak hodnotu 380x a 970, zjistite ze 970 zere vice...tudiz, pak by jste podle toho vaseho vypoctu doplacel na 970ku ;-)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

tos tomu teď dal.. ;-)

zelení oddborníci tě teď umínuskujou.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já už to tu psal několikrát, že by mě zajímala průměrná spotřeba těch karet při VSYNC 60FPS. Seč bohužel to tu nikdy nepadlo na úrodnou půdu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zajimave bude jeste sledovat, jestli se vykon pohne jeste nahoru s novymi Crimson driverama...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.