Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jak dopadl výkon a spotřeba Radeonu RX 480 v recenzích? A hlavně: Proč?

Spíše se po updatu bude jednat o radeon 485, viz:
http://videocardz.com/61721/amd-radeon-rx-400-series-naming-scheme-expla...
Jinak se spotřebou je úplně jiný problém, než nedoladěná klidová spotřeba, kterou stejně nejspíš fixnou nové ovladače. Problém je odběr z desky, který je nad stanoveným limitem 75W:
http://videocardz.com/61667/what-reviewers-say-about-radeon-rx-480-excee...
V hodně krátkodobé špičce tahá čistě přes desku i 150W:
http://media.bestofmicro.com/A/K/591356/original/15-Gaming-3D-PEG-Overwi...

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

„Problém je odběr z desky, který je nad stanoveným limitem 75W“

75W limit se týkal specifikace PCIe 1.1 z roku 2005. Ve specifikacích PCIe 3.0 žádný takový limit uvedený není, tam může deska povolit adaptéru daleko vyšší odběry.
http://composter.com.ua/documents/PCI_Express_Base_Specification_Revisio...

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

to si mam jako procist x stovek stranek?? proc nedohodis I stranku?? napr:
http://download.csdn.net/detail/jianjunzaixian/9229521
strana 43 a dale ...

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

No-X uz zase lze. Staci se podivat sem (kde je to rozebrano do podrobna, i kde ten 75W limit jde najit):

https://www.reddit.com/r/Amd/comments/4qfwd4/rx480_fails_pcie_specificat...

AMD navic lze v tom, ze se jedna jen o vzacny problem. Uz ho potvrdila vetsina svetovych review stranek. Takze to v zadne pripade neni jen ojedinely problem, ale obecna zalezitost. U vetsiny karet power draw z PCI-E je v prumeru na 88W, u nekterych kusu v prumeru dokonce na 100W, se spickami az na 200W.

Treba tohle video je naprosto sokujici:

https://www.youtube.com/watch?v=nKcHR1qW3w4

Mam o AMD vazne strach. Vypada to, jako by se Polaris nepovedla a oni to na posledni chvili vyhnali na maximalni takty, az kam ten cip zvladnul - spotreba nespotreba. Proto prakticky nejde taktovat a prekracuje specifikace.

Daleko horsi mi ale prijde, ze se neomluvi a karty nestahnou, s tim ze to napravi, ale tvrdosijne si stoji za svym, i pres naprosto jasna znicujici fakta. Takhle ztrati i ty posledni fanousky, co maji, vcetne me.

No-X by je nemel taky tak bezhlave omlouvat. Kdyz se na GTX 1080/1070 objevily jakekoliv problemy, okamzite to tu rozmazaval na vsechny strany a ted cely omluvny clanek, jak to neni chyba ani cipu ani AMD .. no nevim

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

ano, vicemene s tebou souhlasim ... x strankovy dokument bez nejaky citace nebo odkazu na nejakou stranu neberu jako argument, to co sem dohodil, tak na strane 45 je jasne napsano nesmi prekrocit 75w, chcesli vice tak pres pridavne napajeni ...

a nova grafika me mrzi, vicemene od ati 3d expression jedu na stejne znacce, ale jo mel sem i pridavny 3dfx :)), a dalsi vga sem chtel opet radeon, nejakou stredni tridu na obcasne zahrani si ...

spis je asi zaskocila nvidia, tak na posledni chvili to vyhnali co to slo i za cenu zvednuti napeti na gpu a dopadlo to jak dopadlo, ale jak psal i sam obr, kdyz si rucne nevypnes power limit, tak jedes plus minus podle specifikaci a nic zavaznyho se nedeje, zase nejake rozmazavani hovna, jako u barcelony s tlb bugem, kde si za normalnich okolnosti byl v pohode ...

jinak k celemu tomuto clanku, se divim, ze to nema nalepku blog, napsal uz http://diit.cz/clanek/radeon-rx-480-recenze/diskuse#comment-907129 ...

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně proč to zvolili takhle? 6-pin a 8-pin jsou defakto to samé, jen 8 pin má 2 země navíc aby byl vlastní standard. Ale obecně zdroje počítaj s min 150W na konektor, tzn kdyby to mělo o pár W více na 6 pinu nebylo by nic, heh i kdyby celá šla z 6 pinu bylo by to fuk, ale proč proboha extra load na desku? Jako, neni to dost na to aby se něco běžnému userovi stalo, ale kdyby tam byly třeba 4 a deska neměla přídavnej molex na napájení slotů, nebo coin mineři co jich zapojej třeba 6 přes tenké ohebné risery, tam byly problémy už s kartama co specifikace dodržovaly. Prostě tohle je dle mého názoru chyba a měli to napájení balancovat jinak, nebo se přestat škudilt a hrát si na superúspornou arch (což ihmo proti Pascallu neni defakto to dorovnalo 28nm Maxwell) a prostě tam dát 8 pin či 2x6 a bylo by to.

Asi největší rána je ale ta spotřeba v 2D, chová se to naprosto stejně jak Hawaii (a hůře jak Tahiti) ala při přehrávání videa či multimonitor či high refresh monitor jede GPU na 3D powerstate. Tzn sice akceleruje konečně UHD ale můj CPU to dá SW cestou s menšim odběrem.... Pikantní je že když se přes úpravy profilů vynutí 2D state (bylo to tak už u Hawaii) tak všechny tyhle funkce jsou stále OK, tzn karta ty 3D takty nepotřebuje, neni zde důvod aby to žralo.

Další věc je i samotné chlazení, co to sakra Koduri říkal že vše navrhujou jak high-end, atd, akorát tim přiživil hype a pak přišlo tohle.

Je to zpackanej launch, v tomhle je fakt AMD mistr, přitim ty problémy jsou defakto jen drobnosti co mohli za pár dní opravit, kartu proboha předváděli za zavřenýmio dveřmi už x měsíců dozadu, to je nenapadlo doladit powerstaty a dát tomu OK chladič? Ach jo....

Jo a API overhead v DX11 je stále stejně mizernej. Shrnuto a podrtženo karta výkonem někde mezi GTX970-980, s efektivitou co měla konkurence na 28nm, pokaženými powerstate, shit ref chladičem a návrhem napájení. Krom simpatické ceny (v EU ale nic moc) nemá moc co nabídnout. Obávám se že GP106 to docela smete a bude tu asi dříve než neref 480tky.

+1
+46
-1
Je komentář přínosný?

Nevidel bych to tak cerne, ale je to takova AMD klasika. Referencni karta stoji za presdrzku po vsech stranach a AMD je proste neumi a s par vyjimkama nikdy neumelo. Shrnul bych to tim, ze AMD uspechalo RX480 jeste vic nez nVidia GTX1080.

Dokonce bych si troufnul spekulovat, ze AMD puvodne pocitalo s nizsi spotrebou karty, ale nakonec se jim to nepovedlo doladit a cas je donutil jit na trh treba se starsi verzi chipu, starym biosem nebo necim podobnym. Mozna i proto se tak divne chova napajeci obvod na ref. karte a po neref zatim ani vidu ani slechu.

Kupovat kartu hned po vydani je stejne totalni nerozum, takze bych pockal na konec prazdnin a pak se uvidi jak to bude s RX480 a GTX1060. A kdyz se mluvi o cenach, tak mam takovy dojem, ze GF nabidlo AMD vyrobu na 14LPE za tak dobre penize, ze to proste nemohli odmitnou i kdyz to vypada, ze si 16FF od TSMC rozumi s velkymi chipy o hodne lip. Uvidime.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Tak prostě nic neslibujou, kartu vyladí, pak pozvou pár hráčů aby jim ukázalo jak se ke kartě budou chovat, podle toho kartu dokončí a poté ji vydají. Nikdo je nenutil aby přesně 29.6.2016 to museli vydat za každou cenu nedodělané jak win10.
vracíme zpět do komunismu, kdy si akždej výrobek musel DODO (dodělat doma)!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V tohle jsou tak trochu nepoucitelni uz od dob ATI, ale je fakt, ze se to zvolna lepsi. ATI mela strasny marketing, drivery a problem s prvni varkou produktu. Behem let vyladili drivery a od prvnich GCN uz jsou srovnatelne s nVidii na Windows a postupne je prekonavaji v Linuxu. S Fury a vlastne i RX480 uz dokonce maji trochu lepsi marketing (na mistry zaklinace z nVidie jeste nemaji, jak dokazala nVidia jen s drobnym problemem vetraku uhypovat 1080 i pres to ze museli mit skoro nesplnitelny termin uvedeni je fakt na poklonu). Ted by to jeste chtelo prestat vorat samotne uvedeni na trh.

Zajimave je, ze CPU divize s uvadenim na trh takove problemy vetsinou nema.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

To me uplne fascinuje, kdyz nekdo v roce 2016 mluvi o 2D/3D taktech pripadne "state".... ehm... takze mily pane... vsechny novejsi grafiky (tj amd/nvidia zhruba od 2007, intel nevim) maji jenom JEDEN "state", a to je 3D. Zadny "2D state" ani "2D takty" neexistuji. Existuje akorat nekolik stupnu vykonu s ruznymi takty a napetim... kdyz uz tak tomu nejnizsimu lze rikat klidovy stav.

+1
-41
-1
Je komentář přínosný?

Podle mne obe 2 firmy the launch zpackali. Kazda ale jinym zpusobem. Ati tu kartu v referenci vydala na 90% hotovou.. chladic mohli udelat o krapek lepsi a problem s napajenim opravdu byt nemusel. To je skoda. Souhalsim, ze to meli dotahnout dokonce.
NV si zase zadelala svou FE edici, kdy to rozmrvilo jednak koncove ceny a jednak udelali de-facto paper launch. Podle mne si nemaji co vycitat, kazda z nich je blba, akorat jinym zpusobem. Ono to navyseni cen se NV nemusi v dlouhodobejsim meritku moc vyplatit.

Co se tyce 2D.. tam je to podle testu zajimave..pro normalni 60hz monitory, je ta spotreba stejna s posledni generaci, tam se NV povedlo udelat lip. Jenze pro 144Hz (pokud uz to nekde NV neopravilo) je to presne naopak. Tam jim to zere o 15W vic. Multi-mpnitor setup..tam uz AMD nechapu ale vubec.. kdyz Fury Nano muze mit o 25W mensi spotrebu, proc jim to na nove 480 nefunguje..
Co se tyce spotreby..tak ta karta ma potencial jit o 20% dolu ve spotrebe. Na wccftech se jim podarilo undervoltingem snizit spotrebu o 28W, coz z ni dela "120W" kartu a tim jste na tom lip jako Maxwell a skoro na urovni Pascalu. Otazka zustava, proc ten voltage je tak vyskoky ve standardnim nastaveni...

Akorat nesouhlasim s tim ze nema co nabidnout.. proti starsi generaci nabizi solidni pokrok, mozna ne tak velky jak by nekdo cekal, ale solidni. A v novych hrach si vede dobre, tam je to blizko k 980, takze se jevi, ze ta karta ma perspektivu. Co se tyce konkurence, tak je treba pockat na NV a na finalni ceny.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Ciste technicky: napajeni PCI-E slotu je primo napojeno na ATX konektor, takze zakladni deska je v podstate "pruchozi".

Tudiz obava ze vybuchnou kondenzatory na zakladni desce a shori regulatory je zbytecna, co to ale ustat nemusi je nejaky smejd zdroj.

+1
+41
-1
Je komentář přínosný?

Čistě technicky, i když je to průchozí, myslíte, že PCI-E konektor přenese libovolný výkon?

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

150W / 12V= 12,5A, to utáhnou dva káblíky na 6ti pinu. Nevím kde je problém?

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?
+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

jako že PCI-E utáhne 300W?

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

V PCIe Base specification odbery specifikovany nejsou, jedine co tam je, je implementace Slot Power Limit Control a to zustalo stejne jak ve verzi 1.1 tak 3.0. Odbery karty jsou specifikovany v PCI Express Card Electromechanical Specification a ta, si myslim, taky zustala stejna od verze 1.1

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Není to jen PCIe 1.1, ale i 2.0 a 2.1. Je to dokonce i 3.0 - viz otázky na pcie-sig. Jen to není explicitně řečeno. Na PCI-SIG najdeš QA:
Does PCIe 3.0 enable greater power delivery to cards?
The PCIe Card Electromechanical (CEM) 3.0 specification consolidates all previous form factor power delivery specifications, including the 150W and the 300W specifications.

Když se potom podíváš, co znamená 150/300W, tak tam už je explicitně přes 75W slot. Ale stačí použít hlavu a člověk vyvodí, že "nemá to limit" nemůže být správně.

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

Špičky nejsou podstatné - ty to nestihnou zahřát, podstatný je průměr.

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

A ten je taky nad limitem.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

To nepopírám, ale už to aspoň není tak moc nad limitem :)

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Tak s tou spotrebou to bude v súboji so GTX 1060 zaujímavé, ale zrejme to dopadne ako pred rokom s NVIDIA GeForce GTX 960 vs AMD Radeon R9 380...

NVIDIA GeForce GTX 1060 Specifications Leaked, Faster than RX 480
zdroj: http://videocardz.com/61753/nvidia-geforce-gtx-1060-specifications-leake...

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

jj 120W, výkon kolem GTX980... pokud se pochlapí cenovkou, bude sranda

+1
-36
-1
Je komentář přínosný?

Gibbo psal něco o cenovce 300 dolarů.. Sice ho respektuji, ale aktuálně ho vidím jako obchodníka s plným skladem RX480 (první den pravda prodal přes 700, ale taky mluvil o spoustě tisíc ks co objednával) o které zřejmě není takový zájem, protože revoluce se nekoná. Vidím za tím pokus o to více nalákat lidi na RX480

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

neboj sa, pochlapia sa s cenovkou :)
..btw, pobavil ma ten slide:
much faster than rx480 (graf zacina na 0,8) a rozdiel davaju cca 12%
co bude davat v reali 3-5fps

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Rozdíl z grafu vyčteš 14, možná 15% (fakt jsem to na pixl nepočítal), ne 12, ale budiž, to není relevantní rozdíl.

A ano 3-5 FPS pokud byl základ 20-50FPS. S větším základem samozřejmě adekvátně více.

Graf začíná na 0.8, běžná marketingová manipulace s grafy. Nelžeme ale je to víc WOW... Nic nového pod sluncem. NV požívá poměrně běžně.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

ok, tak nech to je 10fps alebo kolko, ak to bude v zaklade stat 299$ aky je rumor, tj realne v europe 350€, tak to nieje konkurent

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Žádné FPS, to je nic neříkající údaj, který se mění titul od titulu, nastavení od nastavení,. Zůstal bych u procent.

Rumor je názor jednoho člověka a ten může být aktuálně dost zaujatý, má plný sklad 480 tek.

+1
-34
-1
Je komentář přínosný?

A ako dostanes percenta ty genius? Nie nahodou prave priemerovanim FPS atd? Navyse, aj percenta sa lisia presne ako si napisal.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

LOL, AMD je zas a opäť v prdeli.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zatim ma nejvykonnejsi grafiku do 300 USD ktere se udajne prodalo za prvni dva dny vic nez Geforce 1070 a 1080 dohromady za dva mesice.

Hm...

+1
+50
-1
Je komentář přínosný?

udajne Americani pristali na Mesici, prodeje se uvidej nejdriv po skonceni kvartalu, a pokud budou spatne nikdo se s nim achlubit nebude, tohle vysumi :)

za 300 babek maj jen 16nm nejvykonnejsi grafiku, problem je ze pod tema 3 stovkama jsou i dalsi karty ze stare generace, a "udajne" se prodavaj stale dobre, takze to nechme vysumet :)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

myslis ze americania nepristali na Mesiaci? :)

+1
+42
-1
Je komentář přínosný?

Doufám že se dožiju dne kdy se to skutečně povede odhalit a říct na 198,578% jestli jo nebo ne.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Představ si, že na povrchu Měsíce jsou umístěny laserové odražeče zrovna v místech, kde přístály posádky Apollo. :-)

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

jj ale dali je tam opravdu lidé?

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš teď dopravu pomocí automatů, nebo prostřednictvím zelených pumprlíků s anténkami na hlavách? :o)

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

da lunárnímu robotovi nebude toliko vadit radiace.
Už jen to že kolik záření musel být Amstrong vystaven a dožil se dnešních dní. Na základě vzkvétající rakoviny by šlo usoudit, že tady na zemi jsou lidé vystavování větším dávkám radiací než ve vesmíru.
Ale nejsem odpůrce, jen je spousta otazníků a chtěl bych znát odpověď nějakou... zaručenou.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Množství záření bylo menší než jaký je roční limit pro pracovníků v jaderných elektrárnách a to jsou velmi přísné limity hluboko pod něčím co by mohlo člověka ohrozit.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

A co je pro tebe hodnověrný důkaz? Osobní kontrola nebo komu/čemu bys věřil?

BTW, nikdy jsem nenašel, že by to Rusové rozporovali, zajimavé, ne?

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Gibbo hlásí 700ks v prvním dni. Což je jen o 200 víc než 1080. Dost lidí namísto toho brali GTX970, na část měl slevu a prodával je asi o 10% levnějš než 4GB 480.

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

Overclockers prodali za 1.5 dne 1000 ks, což je stejně číslo jako 1080tek za celý měsíc. ...
Mindfactory v Německu prodali taktéž za 1.5 dne skoro 1000ks a to není největší německý obchod.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Taky si ji nechají zaplatit. A grafy v odkazu nezačínají v nule.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Ano, rozdíl 14-15%, to je o ždibek víc než RX v průměru ztrácí na 980.

A ano nechají si ji zaplatit. 1070/80 šly o 50 nad předchozí generaci... Dá se očekávat cenovka 250. což by byla naprostá pohoda. Pokud bude Founders, tak kolem 280. Přecijen zpracování chladiče je levnější a hlavně je to kategorie která není prémiová výkonem, trh citlivější na cenu.

Vyšší ceny nedávají smysl, například Gibbo s 300 dolary, to by poslalo kupce k 1070, která by by měla stejný poměr cena/výkon při FE edici, s levnějšími nereferenčkami dokonce výhodnější. Proč si nepřiplatit třetinu ceny a získat skoro 50% výkonu navíc...

+1
-42
-1
Je komentář přínosný?

Zareagujem len na poslednu vetu.

Pretoze dost ludi ma na veci (grafiky nevynimaje) nejaky rozpocet. A nebudu ho predsa donekonecna navysovat len preto, ze mozu za relativne vyhodny priplatok ziskat vykonnejsiu kartu.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

opet se tu poupravuje nazor jineho sousedniho webu? jen tak pro historii? :)

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

TrueVideo aj TrueAudio už je. Ešte ten TruePower doladiť.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Díky za článek

Jinak napadá vás proč všechny AMD už více než 5 let (déle jsem to nesledoval) trpí problémem zvýšené spotřeby při připojených dvou a více monitorech, a NVIDIA tento problém nemá? Těch 20W navíc k iddle spotřebě při druhém monitoru mi přejde jako zásadní nevýhoda a je to také zaminované v téměř všech recenzích.

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia ten problém měla taky s GTX2xx s tím, že se ve 2D iddle nepřepínaly takty na minimum. Jinak bohužel nevím ani o AMD ani Nvidii až do GTX6xx, kterou mám teď.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

nVidia ten probém má samozřejmě taky... viz např.:
http://www.cnews.cz/pozor-na-144hz-monitory-nektere-grafiky-s-nimi-zerou...

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za reakci, nevím jak je to u vysokých obnovovacích frekvencí, ale podle tohoto se to u klasických LCD nvidie netýká
https://www.techpowerup.com/reviews/AMD/RX_480/22.html

Příklad:
Idle jeden monitor: RX480/GTX970 = 15W/13W
Idle dva monitory: RX480/GTX970 = 40W/14W

viz
The picture is completely different in non-gaming states, though; here, it looks as though AMD still hasn't learned its lesson. Single-monitor, idle-power draw with 15 W is just ok I guess, but multi-monitor and Blu-ray using more than 5x as much power as NVIDIA's counterparts is simply unacceptable, especially since this has not been addressed for several years.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Muzu mit jen dotaz, mate s ComputerBase nejakou dohodu ohledne vyuzivani "jejich" grafu a mereni?

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

To je nutné? Zdroj je uveden, tak jim ještě dělají reklamu ne?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

pokud je nepozadali alespon mailem a nedostali kladnou odpoved, tak anio pak to "nutne" je, ale predpokladam ze na CB na to prdej a nemaj potrebu to resit, malej platek kdesi u sousedu je spis zajimat nebude

+1
-43
-1
Je komentář přínosný?

Darf ich ComputerBase-Inhalte auf meine Website kopieren?

Der Inhalt unserer Feeds (z.B. des News-Feed) darf gerne übernommen werden. Ein darüber hinaus gehendes Kopieren ist nicht erlaubt. Eventuell hilft unser Datenserver.

Přeložte si to... ;)

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

bez šance :)

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

to mi uplne staci, diky

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proc Vam dali tolik minusu, to nechapu :)

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Upřímně, už mě ten Polaris začíná trochu srát. Pořád je pro mě osobně AMD lepší ne Nvidia (téměř vždy jsem se při výběru GPU rozhodoval hlavně podle poměru výkon vs. cena), ale teď mám pocit, že pořád čekáme na nějakého mesiáše. Ze článku mi přišlo, že by bylo nejlepší si počkat na 490. Stejně tak v "enthusiast" rovině, pokud jsem nestavěl miniATX (NANO je na svůj formát bezkonkurenční) tak FURY mi zas tak super nepřišlo a spíš si počkat na Vegu. Jenže jestli to takhle půjde dál, tak nakonec přijde chvíle, kdy už prostě nebudu mít prostor si ještě půl roku počkat a bude pro mě výhodnější sáhnout po Nvidii...
Tak nevím.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Tak aj skvelý AMD Radeon R9 Nano dostal dnes konkurenciu.

GIGABYTE announces GeForce GTX 1070 Mini-ITX OC
zdroj: http://videocardz.com/61743/gigabyte-announces-geforce-gtx-1070-mini-itx-oc

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

miniATX bude pěkná MSI 1070... dnes jsem ji zahlídl na videocardz

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

nečekat, koupit a užívat si toho, vždy může přijít něco lepšího.

+1
-38
-1
Je komentář přínosný?

Heh, vždyť měly být obchody naplněné k prasknutí a zde není vlastní recenze? Takhle to vypadá jako zoufalé hledání obhajoby proč RX 480 dopadl jak dopadl. Ono i při rýžování zlata se najdou zlatá zrnka i valouny, jen to prosívání zabírá hodně času, že....

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Přihodím pár poznatků, protože 480ku vlastním. Koupil jsem ji za 7777,- s tříletou zárukou (signál pro mě, že si s výrobkem věří). Mám velmi starou skříň s Q8300@3,2GHz, 8GB RAM, 800W zdroj, Win10. Karta je hlučnější než Radeon 6870, ale při plným výkonu naopak tišší. Měřím pomocí GPUZ. Teplota kolem 80-90°C, ventilátor na polovici otáček při hře Doom. Teplotu a odběr neřeším, je mi to srdečně jedno i 6870 měla podobné teploty a bydleli jsme spolu 6 let a stále funguje - i Doom na ní šel hrát. Jen ventilátor mohl být lepší, to jo. Jsem spokojený, karta vdechla mé plečce nový život, zdá se že gamesy na IDTech6, Unreal4 (vyzkoušeno) i Frostbite si zagamesím a řekl bych že další 3-4 roky zůstanu na Core2Quad... Trochu mě to děsí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Taky ti to Core 2 Quad ne a ne zastarat co. A to jsme na tom dobre, co teprve vlastnici CPU jako i7 2600K. :-D

+1
+38
-1
Je komentář přínosný?

JJ, na jednu stranu Intel odvedl mistrovské dílo, na stranu druhou je smutný, jak ho nic nenutí k další revoluci. No co, ušetříme :)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

já jsem s i7-2600k naprosto spokojen.. ;-)

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

to mi chcete říct že s i5-6500 a i5-6600K umřu?

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

jakoze i7-6700 odkazu jeste detem? :-D

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

mensi proces je nachylnejsi na migraci takze tim padem ma i kratsi zivotnost :) ale vykon by byl na nejake ty zakladni veci dostacujici ....

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

Jakou migraci? PC je na jednom místě a nikam se nepřenáší.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

hodne zjednodusene reseno se jedna o migraci materialu ktera je zapricinena prutokem el. energie :)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

moje i5tka odteče do zásuvky?

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

"Přihodím pár poznatků, protože 480ku vlastním........

Keby tento komentár dali namiesto tohoto článku, úplne by mi to ako základne info o RX480 stačilo. kyo kyo, díky.

Tie kecy o tom ako v budúcnosti sa čo odomkne alebo čo sa na inom modely pridá mi už akurát privádza bolenie zubov.

+1
+39
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna som robil maly benchmark Core 2 Quad q8300@3.2GHz, pri kompilacii je rychla asi ako IvyBridge na 2.5GHz.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

a to ti až dnes k tomu vydali ovládače, aby to fachčilo ešte lepšie a rýchlejšie...

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

tohle je u AMD klasika. :-)

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Děsí mě, že s i7 3770k na 4,2 GHz, 16GB RAM, Radeonem R9 280X v crossfiru, SSD a 2TB hybridním SSD to tu už asi doklepu.. dalších 5 let. Rainbow Six Siege hraju na ultra HD v 2k. Division jakbysmet.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Protože jsem si 480ku kupoval kvuli Doomu, mám pro Vás, co jste na tom podobně další dva postřehy: 1) se staršímu CPU spouštějte hru s parametrem -USEALLAVAILABLECORES, jaxem psal po prozkoumání dema minule, normálně hra využívá pro výpočet 3D prostoru jen jedno (!) jádro. 2) Instalujte na SSD, protože obvzláště u Nightmare settings pro prostor na obrovské textury se tyto často dotahují, což není na HDD optimální.

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

"Protože jsem si 480ku kupoval kvuli Doomu"

Ha. Z nějakého důvodu jsem to četl jako "486ku". :D

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

:) Tu jsem nezažil, až Pentium 133 za 50K. Před tím jsem fičel na Amize 600 a před tím na Didaktiku M.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

to ja kvuli doomovi 2 dokupoval 2 MB RAM za nekolik tisic :)

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

To ja do té Amigy dokupoval 1MB chipram, kvuli extra zvukum treba v Setlerech nebo ve Walkerovi. Taky jsem si mohl dovolit emulovat A500 apod. Nj taky to stalo tisice, ale chtel jsem to a hned :)

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

1MB chipram byla ještě laciná věc. To takové turbokarty, nebo SCSI řadiče, to byl finanční fičák. ;-)

I když... pamatuju se, že jsem svého času (cca rok 1994) kupoval do Blizze 1230 4GB FastRAM (tehdy už hypermoderní SIMM 72p, žádné ZIPy jako do pětikule) a cena byla přes 3 litry (v té době byla průměrná mzda nějakých 7 tisíc - si představte, kdyby dnes stál jeden ram modul nějakých 13 tisíc :-D).

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Tak o turbokartách jsem věděl, ale bylo to mimo moje finanční možnosti. Šilhal jsem po A1200 a písíčkářům se divil jak mohou být spokojení s rychlýma kostičkama (ikdyž to byly čtverečky) :) Když jsem viděl poprvé DOOMa, říkal jsem jakej je to hnus, ale pak jsem si ho zahrál a bylo mi jasný, že éra Amigy je u konce. Eh, krásné časy.

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

4 GB FastRAM za tři tísíce v roce 1994? To je naprosto luxusní cena, u mě někdy v roce 93, 94 stál blbý gigový hadr deset tisíc. A SIMM ramky kolem tisícovky za mega.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

proc vubec resite referencni smejd

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

protoze to AMD pokakalo spickove moderni GPU zabije suntovym referecnim resenim a dalsimi neduhy z toho vyplyvajicimi ...

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Cena ? Dostupnost ?

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě je hlavní tenhle graf:

http://diit.cz/sites/default/files/radeon_rx_480_computerbase_07.png

Ještě počkám na nereferenční a 470/1060/1050. Není kam spěchat.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Dotaz k zamyšlení:
když všichni čekaji na nereferenční modely RX 480, je možné že budou dražší protože budou chladnější/výkonější/vyladěnější?
Mě to nepříjde moc logické, spíš bych řekl že budou dražsí než reference.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Já ti neodpovím na tvojí otázku, ale znáš takovej ten pocit, když něco hodně chceš a jakmile je to možný uskutečníš to ?

+1
+33
-1
Je komentář přínosný?

jako že to koupíš i za 11.000 jo?

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Pánové RX480 stock přetaktována a stabilně užívána na 1380 MHz. Jen větráku jsem musel povolit vyšší otáčky. I tak ale neběží na max. Naštěstí. Testoval jsem to a je to vychr v bedně. Jináč Wattman (aplikace obsažená v balíku s drivery) je super a mě funguje ok. Lze si štelovat hlučnost, výkon, teplotu, komu po čem srdce touží... Já tedy beru rychlost.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

"Zatímco Radeon RX 480 posouvá energetickou efektivitu oproti předchozí generaci o násobek 1,7-2×, přinese Radeon RX 470 posun 2,7×."

Ak sa toto potvrdi v recenziach, o mojej novej (nereferencnej) grafickej karte je rozhodnute.

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se tohle ukáže jako pravdivé , moje pochyby o stávající RX 480 jako odfláknuté a uspěchané revizi ,která mezi lidi neměla ještě pár týdnů jít to jen potvrdí ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak 1390 ještě dá, 1400 bez změny napětí nechce. Tuhne.

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

To vypadá, že jsi koupil nějaký pěkný kousek. Tak tu je ti to líp než v recenzích :))

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Tak nakonec je to jen 1385 Mhz. Nevím, možná to je dobrý kousek křemíku. Taktovací frekvence je odvislá od teploty, přičemž strop je 90°C a napětí. S napětím hýbat nechci, foukáku jsem dovolil točit se rychleji.

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

To je i tak paráda. Jak jsi OC paměti?
OC články psali, že paměti mají u některých titulů velký vliv na výkon, takže můžeš dostat klidně plus 10% v určitých hrách jen těma pamětmi.

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

V pamětech jsem se nevrtal. Hraju ve fullHD, a myslím, že by mi to nic nepřineslo. Můžu se mýlit. Věděl bys, při jakých operacích se využívá intenzivně paměť ? Teď nemyslím odpovědi typu: Při masivních přesunech bloků... Myslím konkretně, při jakých efektech (nějaká forma super antialiasingu), enginech, hrách atd. Ještě doplním, že ma 8GHz, četl jsem, že plánují karty se 7GHz a stále si tvůrci myslí, že je to dostatečná propustnost...?

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

To neni az tak podstatne a nebo Vam to tu muze vysvetlit nekdo jiny. Kazdopadne jsou hry, kde to opravdu je znat vice, protoze s vyssi frekvenci pameti se zvysuje propustnost sbernice a tim objem dat, ktere je GPU schopno zpracovavat, proto ta frekvence hraje roli. Ty pameti u vas by meli jit pretocit nekde na cilovych 9Ghz (z 8). V jednom clanku psali, ze u nekterych her, bez zvysovani frekvence GPU ciste zvyseni frekvence pameti vedla 5+% zvyseni FPS.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Tak jo, udělal jsem to :) Paměti mě pustily na 8640 MHz, pak už skákaly artefakty v obraze.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Tak to ted mate na max ;) Mozna tomu trosku uberte pamaterm na 8600 a jadru na 1265 a jste v pohode. Aspon to nebude zdimat porad na maximum.
A jinak gratuluji ke karte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky :) I tak by mě zajímalo, kdy mi výkonostně pomáhají vysoko taktované paměti. Totiž já mám relativně slabé CPU, ale nataktované GPU si umím představit jak šlape při používání AS nebo compute shaderů. Jinak bych ho taky nepotřeboval přetaktovávat. Moje CPU nenakrmí GPU na max.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

nechapem, ako si moze niekto kupit inu vGA ako asus strix, pripadne podobne riesenie MSI/Gigabyte. Referencne karty sa kupovali za Marie Terezie, ked AC este nemal svoj slavny Accelero. Referencne riesenie je pre early adopterov, ktory to nemaju s usami v poriadku :)

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

Dnes som sa pozeral na interview, kde bolo vysvetlene, preco referencie s danym typom vetraku vznikli. Presne tuto konfiguraciu totiz pozaduju vyrobcovia PC ako je napr. Dell alebo HP. A da sa to pochopit, kedze u nich sa nejaky airflow v skrini moc ocakavat neda. Takze teplo produkovane grafikou bude aj bez neho skrinu bezpecne opustat. Pohnutky kupcov tohoto riesenia tu uz kazdopadne rozoberat nechcem.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Já doufám že se ta karta prodávat bude , protože to co předvádí NV s cenama je mazec ... nedovedu si představit kdyby to AMD v desktopu zabalila .. to už by tý nenažraný bestii nikdo nestál v cestě. Pro mne by to asi znamenalo přechod na konzoli .. protože odmítám krmit nenažranost NV.

Nvidia je nabažená svou dominancí na trhu a bude nás ždímat dále. Karta GTX 1060 bude v Čechách o 2000-2500 Kč dražší než Radeon RX 480. Na úrovni RX 480 bude GeForce GTX 1050, která ale bude pomalejší

+1
+35
-1
Je komentář přínosný?

RX 480 na 120W misto 150W.. zadny problem :)
Na wccftech udelali pekny test s undervoltingem karty a podarilo se jim snizit spotrebu o 28W (20%!) pri zachovani stejnych frekvenci a stejneho vykonu, jaky ma v defaultnim nastaveni. Tudiz ten chip je efektivnejsi nez se muze zdat.
http://wccftech.com/article/radeon-rx-480-reducing-voltage-increasing-ef...
Otazkou je, proc neni takhle nastaveny aspon o10% nize od vyroby, kdyz ma takovou rezervu... :)

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

z několika kusů nelze dělat závěry. Pokud to takhle nastavili tak museli mít pádný důvod.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Tak ten duvod je asi jasny..snizit TDP karty a to vzhledem k jejimu "150+W" zarazeni a podivat se i nato, jak zmirnit to pretezovani napajeni z PCIe sbernice.
To video k tomu ma asi 5minut a stoji za to se na nej podivat. Kluci odvedli dobrou praci a myslim, ze je to trochu jak to psal Zenith na hore. AMD to vydalo "na indicky" zpusob. AMD s temi vyssima voltagema ma uz skoro historii. Na drivejsich kartach to bylo podobne, 390kam se dala snizit spotreba o 40-50W taky.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

To standardně vyšší napětí tam není pro srandu králíkům. Fakt si myslíte, že jsou v AMD tak pitomí, že navrhnou čip, grafickou kartu, všechno na tom nějak nastaví, a pak je nenapadne zkusit nižší napětí, když to moc žere?

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Tak Já myslím, že by melo byt každému jasne, že to třeba nepůjde na každém čipu stejně. Možná jsou i takové, které to musí Mít.
Každopádně pro toho, pro koho je to zajimavé, tak to za vyzkoušení stoji a kde by se o tom melo psát, když ne tady..

A jinak duvodu si dovedu predstavit celou radu, skutecny duvod zna AMD.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.