Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Radeon RX 6600 XT je zpožděný, vyjde asi až v srpnu

Budu malinko jizlivy.
Koho to zajima? Vsichni se tesime na grafiky z bazaru za 1/3 ceny.
Jsem zvedavy na cisla prodeju novych gpu. V dobe prvniho padu jsem skupoval rx480 za 1500,-

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

to si ještě počkáš, tehdy nebyl nedostatek součástek. I nyní se bohužel pořád prodávají staré klumpy s 2GB za 2500,-.....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

hlavne sa procesory pašujú a falšujú

Smuggler caught with 256 Intel Core processors wrapped around him in cling film
As GPU prices crash after crypto-mines shut down in China, we're told
Fri 9 Jul 2021
https://www.theregister.com/2021/07/09/china_cpu_gpu/

Fake Chips Proliferating in China Market, Spreading Overseas: Report
about 14 hours ago
https://www.tomshardware.com/news/the-rise-of-fake-chips

Takže z GPU to nebude iné

A navyše šéf GPU má najmenej zvýšený plat zo všetkých TOP ľudí u AMD
https://ir.amd.com/sec-filings/content/0000002488-21-000103/0000002488-2...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

cena 399 je strašně moc, tohle má být nižší mainstream, tak maximem by mělo být 300 s DPH. To že má mít výkon 5700XT je sice hezké ale čas pokročil a tato kartička se 128bit je pozicována o třídu níž než zmíněná.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Zákazníci platí za šířku sběrnice? Myslel jsem, že za výkon. Tak to asi nejcennější grafická karta bude Radeon R9 Fury X s 4096bit sběrnicí :-)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

128bit už léta letoucí symbolizuje lowend, max nižší mainstream. Ad výkon proč by se za výkon 5700XT měla platit obdobná cena jako u něj při uvedení, tohle je jasně pozicováno o třídu níž a má odpovídat i cena. Tímto způsobem by už přemrštěné ceny zůstaly a naopak ještě rostly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

256bit sběrnice už léta letoucí symbolizuje mainstream. Přesto AMD dokázala vytvořit GPU se 256bit sběrnicí, které má i s minulou generací pamětí výkon high-endu. Neregistroval jsem názor, že by Radeon RX 6900 XT měl mít kvůli 256bit sběrnici mainstreamovou cenu, takže mi není jasné, proč by Radeon RX 6600 XT měl mít kvůli 128bit sběrnici low-endovou cenu. Bez ohledu na to jde o GPU, která má rozměry téměř jako Navi 10 / Radeon RX 5700 XT. Skutečně nejde o ~100mm² low-end.

Nenamítám nic proti tomu, že by cena $399 byla vysoká. Ten údaj se může týkat nějaké drahého OC modelu, takže je předčasné dělat závěry. Každopádně tvrdit, že maximum by mělo být $300, je mimo. Radeon RX 6600 XT má být podle současných zdrojů rychlejší než GeForce RTX 3060, která má oficiální cenu $329. Proč by měl být rychlejší produkt levnější?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jo kdyby to byl Intel nebo NVidia je to hned velký špatný. Cena RTX 3060 je samozřejmě přestřelená, ale když to slouží jako měřítko naceňování AMD je to cajk všechno..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

vona jako nVidie prodává karty co jsou rychlejší jak rtx3060 za nizsi cenu nez rtx3060, nebo co to meles?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

- slyšel jsi někdy o infinity cache?
- měla ji snad předchozí generace?
- víš jak se počítá efektivní bandwith karet které IC mají?

Kdybys věděl, tak by ses takhle (hloupě) neptal

To neznamená že 6600XT není předražená, jen že u RDNA2 již nesouvisí se zapojením pamětí

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

neuvěřitelné kolik se najde u AMD fanoušků zdražení a jak skvěle to umí okecávat :) IF má nějaký efekt ale ne takový aby to ospravedlnilo konstrukčně jednoduchou kartičku prodávat za 10Kk+.
Uvědomte si že tímto stylem může být nástupce 1030 za pět tisíc. A to nejde hovořit o herní kartě. To zdražení proti 5600XT je brutální.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

vís kolik stojí superrychlá cache přímo na čipu? Ty milióny 7nm tranzistorů které jsou v čipu a zvětšují ho a tím pádem prodražují jsou snad zadarmo?

Prostě tohle je jiný přístup toho jak dosáhnout stejného. To, že to nechápeš je tvůj problém. Jak ale pak vysvětlíš že 6900XT má výkon jaký má jen s 256bit GDDR6? Asi magic

Jsi manipulátor co žije generaci nazpět. Srovnáváš optikou minulých generací, kde propustnost pamětí se skutečně rovnala pouze jejich rychlostí a zapojení. To ale u RDNA2 díky IC neplatí a ty to neoprávněně a záměrně ignoruješ.

Je snad tryskové letadlo pomalejší než dvovrtulové, protože nemá ani jednu blbou vrtuli?

Znovu ale opakuji že i mě se zdá 6600XT předražená. Znova ale opakuji, že jen nesouhlasím s tvým výkladem, že by šířka sběrnice měla definovat cenu a výkon. U RDNA2 to díky IC neplatí

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

cache obvykle přidá výkon, ale jen tam kde nechybí hrubý, potom je veškeré chytré kešování na nic. V AMD jsou tím evidentně okouzleni, ale skutečný dopad se ukáže až časem, aby pak majitelé těchto kartiček nezaplakali když zjistí že na nové hry čip nemá hrubý výkon tak že to padá na úroveň standartní 128bit konkurence. AMD to pochopitelně nezajímá, ti budou chtít prodat další tak to bude dobrá pobídka pro nákup .-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bude to víc závislé na SW podpoře od AMD, takže i odstřihnutí bude víc bolet. Za sebe doufám, že nikdo nevydá nějakou výbornou a náročnou hru, kterou bych musel hrát:).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je právě to, odstřihnutí podpory u AMD/ATi vždy bolí podstatně víc než u konkurence, viz i preGCN architektura, papírově super ale těžce závislá na optimalizaci, pak jim to hafo SP proti konkurenci bylo na nic. A nyní před uvedením W11 uťafli všechny GCN krom grafik s Polaris jádrem. Jednoduše tím nutí lidi do nákupu protože výkon bez optimalizace ovladačů půjde rychle dolů. A osobně myslím že i těm Radeonkám 4/5XX zvoní hrana, jen čekají až se doprodají karty co jsou na trhu a uvolněné z rigů aby to nebylo až tak drastické. Nějak z toho bratříčkování s MS přebírají i nějaké nepěkné manýry...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nemám jim to za zlé, jsou zoufalí, protože si až příliš pozdě uvědomili, že ta částečně pohodlná pozice „to needed to fail" vazala Intelu je bude stát víc než mysleli - úplně všechno. Nakonec je porazí skoro všichni a svět je nebude potřebovat. Lepší perspektivu mají téměř všichni v branži - Nvidia, Intel, Qualcomm. Huawei. Apple - jen nesamostatní mastodonti ze Samsungu dokážou vzdáleně konkurovat tragikomičnosti jejich osudu v zapomnění.

Ovšem pevné spojení AMD-Samsung vidím jako jedinou cestu, která by pomohla oboum. Hlavně AMD by mohlo paralelně rozjet i vývoj ARM a Samsungu by to dodalo vizi, zatímco Samsung by AMD dodal potřebnou velikost/moc/zázemí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no nechci ti kazit vizi, ale u Samsunga už je pevněji zaháčkovaná Nvidie která v TSMC už je okrajově proti dřívějšku. AMD spíš půjde zpět do GloFo podle toho co se nedávno psalo, ať už odkoupením nebo pronájmem. Na přetlačení NV u Korejců nemá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nekazíš, mně je to jedno jak AMD dopadne. Ale psal jsem o větším propojení než jen o zadávání výroby, které se může lehce změnit i do pár let. AMD by se stalo pevnou součástí Samsungu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to jo, když by korejci koupili 51% akcií AMD a skrz to pak získali vliv v GloFo, to už by byla mamutí korporace .-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hele, odkdy je fungovani cache zavisly na sw podpore? cache je pro sw transparentni.. proboha kdyz uz o necem poucuju, tak to chce znat aspon zaklady..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Od představení infinity cache.
„In our initial interactions with developers we talked to them about ways that they can perhaps alter how they do their rendering to be more friendly to the cache"

„You know, there is the potential for benefits from providing more direct controls," Pomianowski continues, "we have … quite an extensive set of ways in which the Infinity Cache can be controlled."

"That's something we will we will look at. I mean in our initial interactions with developers we talked to them about ways that, if they understand that the cache is there, that they can perhaps alter how they do their rendering to be more friendly to the cache—get even more benefits out of it, you know, the ways in which you order rendering and place things can realise definite gains."

Fungování i bez zásahů neznamená, že to nemá možnost ladění a možnost ladění vyžaduje podporu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

vidím že si tu hezky notujete tak Vám Vaši imbecilitu zkusím naposledy rozbít a pokud se to nechytne, tak nechám Váš kult ploché Země (zhruba takovou úroveň to má) být, protože s popírači se nemá cenu bavit.

seznam věcí který chápete blbě:
- Infinity cache není žádné SW řešení. Je to HW řešení (paměťové buňky jsou tvořené tranzistory, nikoliv éterem)
- není to závislé na softwaru, ve smyslu že by to musela podporovat ta daná hra. Toto je totální blbost. To jste si jako mysleli, že u starých her někdo přidával podporu pro to zpětně? NE a stejně tam funguje
- "cache přidá výkon ale jen tam kde nechybí hrubý" - co je to za nesmysl? Hrubý výkon je dán dvěma věcmi. Prvně je dán počtem SP a za druhé propustností paměťového SUBSYSTÉMU, všimni si že nepíšu paměťových čipů na kartě. To jak se počítá efektivní propustnost u RDNA2 ti na diit.cz několikrát konkrétně spočítali, měl si tu tabulky úspěšnosti hitrate v cache. Pokud ti to uteklo, tak si to nagoogli. To že netušíš ale jak to funguje a kritizuješ to ale ukazuje jen na tvou blbost

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ty stale nechces pochopit, ze to nas zakaznikov nezaujima aka je tam cache a kktiny. Ja len viem, ze nvidia260 som kupoval za 140€, radeon 280 za 220€, nvidia1060 za 350€ a teraz mam rovnaku triedu kupovat za 450-500? O to ide, o nic ine. Ked boli este koruny, stredna trieda grafik isla za 5000 = 170€, toto je trojnasobok tywole!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„neuvěřitelné kolik se najde u AMD fanoušků zdražení“

Nemíchej zdražení a posuzovaní ceny grafické karty podle sběrnice. Zdražení tu nikdo neobhajuje a dokud ani není jasné, jaká bude finální cena, tak o zdražení mluvit nelze. Hodnotit cenu grafické karty podle šířky sběrnice je ale naprostý nesmysl. Proč, to jsem vysvětlil v předchozím příspěvku.

S 512MB Infinity Cache by mohl mít i Radeon RX 6900 XT 128bit sběrnici, s 1024-2048 MB by mu mohla stačit i 64bit sběrnice, aniž by to mělo negativní dopad na výkon. Měl by proto stát $99? Asi těžko, co?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

to nemá cenu, ti blbové nejen že to technicky nechápou, oni to především NECHTĚJÍ slyšet, protože by přišli o svůj nesmyslný argument, že RDNA2 karty mají snad mizernou paměťovou propustnost proti milované Nvidii. Nic víc v tom nehledejme.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No nebyť "Infinity Cache" v RDNA2 čipoch, tak by si so 128bitovou zbernicou RX6600XT ani neškrtla oproti RX 5700XT s 256bit. No veľkosť čipu nepustí (Infinity cache si berie svoju daň)...NAVI 10 = 251mm2 a NAVI 23 = 237mm2 (údajne)...TSMC zrejme pýta stále dosť peňazí za waffery...Ale, súhlasím s tebou, že sa nám tu vytvára nedobrý precedens a dúfam, že sa to nestane pravidlom.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

přesně a i tak ten výkon nebude vždy konzistentní jako u klasiky, hlavně MSAA to moc dobře nepřechroupe. Chápal bych zdražení proti minulé řadě na těch 300USD, má to přecijen 2GB navíc, ale tento nástřel vypadá hrozně. Tyto grafiky mohou navíc sypat přímo pro hráče tam vykupování nehrozí, beztak krypto jde do kopru. Tak možná je to jen planý poplach, ale i 349,- by bylo dost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

pokud jsou cisla vyse spravna, tak se bavime o:
1) 237 vs 251 mm2 -> -5% cena chipu alias ~$5
2) stejne mnozstvi RAM, ale 128 vs 256 bit sbernice -> polovicni mnozstvi chipu -> pokles ceny o (hadam) 20% alias ~$10
3) mene chipu, jednodussi PCB -> ~$3 uspora by to taky mohla byt
4) jednodussi chladic -> take uspora cca 3$

je to sice jen teorie a neberte cisla presne, ale v sume bych veril v usporu na vyrobnich nakladech (cost) o +/- $20. To samozrejme neznamena ponizeni prodejni ceny (price).

A ted z jineho soudku. Jako uzivatel mne nezajima, jestli je to nova nebo stara karta. Vykon/cena + cenove moznosti (respektive ochota platit) jsou za me dulezite.
Pokud 5700X a 6600X stoji stejne a vykon maji stejny, tak je jedna z tech karet prebytecna. Alespon posun o 20% v pomeru cena/vykon, je to co bych ocekaval.... ach jo, kde jsou ty doby, kdy byla releasnuta nova generace alespon 1x za rok a prineslo to 60%+ vykonu navic za stejnou cenu. Ja vim, 15 let nazpet... uz jsem holt stary :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

'' 1) 237 vs 251 mm2 -> -5% cena chipu alias ~$5 ''

to je pekny, ale tsmc celej letosni rok jenom zdrazuje
https://diit.cz/clanek/cpu-gpu-nezlevni-naopak-tsmc-planuje-zdrazovat-v-...

pri tom 400usd zdrazeni na wafer ten chip bude v nakladech stejne drahej jak navi10 pred zdrazenim..

'' 2) stejne mnozstvi RAM, ale 128 vs 256 bit sbernice -> polovicni mnozstvi chipu -> pokles ceny o (hadam) 20% alias ~$10 ''

nevim jak u gddr ale u ddr to naposledy delalo rozdil asi 10%..

'' 3) mene chipu, jednodussi PCB -> ~$3 uspora by to taky mohla byt ''
to fakt ne, plocha pcb bude skoro stejna, pocet vrstev taky a jesli je v jedny casti o par spoju vic nebo min fakt neda rozdil 3usd.. desitky centu max..

'' 4) jednodussi chladic -> take uspora cca 3$ ''
muze bejt.. kdyby to byl prechod z vapor chamber na heatpipe, tak i vic..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1) chapu, vuci puvodni cene to muze byt jinak, ale oproti soucasnym cenam by to melo byt jedno
2) jasne. Je to jen odhad. U jinych typu pameti je to klidne i 40%, ale v tom pripade se bavime o levnych pametech, kde je cena pouzdreni vyznamna
3a) 5700XT ma typicky 12 vrstve PCB (nevim, jestli neni nejaky custom odrb nekde). Mensi mnozstvi chipu vyrazne zlevni navrh a staci pak pouzit 8 vrstve PCB. V techto navrzich uz je to hodne poznat.
3b) 5700X design je dost predimenzovan - velky prostor pro uspory a to mluvim jen o PCB. PWA ma dalsi veci
https://www.youtube.com/watch?v=auPYG89MmM4
3c) velikost PCB pro 6600X muze byt vyrazne zredukovana. 25% hned. Typicky rozmer panelu byva 8 x 12". Da se napanelizovat lepe a cena dale klesa

Proto si myslim, ze ty $3 jsou realne.

Celkove uspory tim padem muzou byt nekde mezi 10 a 30$ ve srovnani s 5700XT. Chapu, ze je tam jista mira nejistoty.

Pridavam bod 5) a to VRM. Tam se da usetrit take pomerne hodne a vubec bych se nedivil za pripadnou usporu $10

tim se dostavame spis do urovne $15 - $40 uspor se stredem nekde okolo $25. Ale porad je to spekulace. Finalni design jsem nevidel.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To PCB je opravdu přestřelené. Náklady na PCB i pro GPU s 512bit sběrnicí byly kolem $7,5; s 256bit kolem $6-6,5 a se 128bit $4,7-6. Jsou to starší údaje, ale zrovna na výrobě PCB se nic moc nemění, takže to nebude dramaticky odlišné. Nevidím tam prostor pro větší úsporu než $1.

Cena 7nm procesu i cena GDDR6 pamětí od loňska jen stoupá, výrobci karet se při nákupu od výrobců pamětí přehazují, kdo nabídne víc (protože hotový produkt se dá prodat za prakticky jakoukoli cenu), takže se nedá čekat, že by výrobní náklady na GPU a paměti byly v jakémkoli ohledu níž než v době vydání Radeonů RX 5000.

Myslím si, že pokud by marže měly zůstat stejné, musela by být doporučená konečná cena cca $379. Pokud bude $349 nebo nižší, už to bude na úkor marží, což de facto znamená, že pro AMD nemá valný ekonomický smysl takový produkt vydávat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo....
Ja vam rozumim, ale neporovnavam ceny v dobe vydani, ale spis dnesni stav. Asi jsem to nenapsal dost jasne. Resim srovnani cen aktualni 5700XT a teoreticke "aktualni" 6600X. A ano, porad jsou to jen spekulace.

Dobre muzeme se tedy bavit o tom, ze PCB nebude sleva $3, ale jak pisete, tak $2. doporuciji shlednout vide, co jsem prikladal nebo zadat do googlu 5700XT PCB analysis. Tam je videt predimenzovani PCB a obrovsky prostor ke zlepseni. Ja chapu, ze jsem otravny (za coz se omlouvam), ale "par let" me HW design zivil a trosku predstavu mam.
Jinak pro predstavu, 4 vrstvy panel (8 x 12") se da poridit ve vetsich objemech od $6,5 s tg130. tg 140 je uz za $7. 8-vrstvy panel s tg140 je uz za $7,5. 12-vrstvy panel je za cca $10. Klicove je, kolik produktu se na panel vleze. A ja si troufam tvrdit, ze starsi 512b karty byly 1 na panel. Tam se i nase cisla shoduji. 5700XT je dle vseho take 1 na panel ale s tim, ze je to 12 vrstev za $10. Pokud by se dle me teoreticke uvahy (dohadu) vlezly 2 PCB na panel a jeste jen na 8 vrstev, tak uz je potencialne cena PCB pripadne jen ~$4. Tim padem jsem byl zrejme jeste pesimista a uspora muze byt jeste vetsi. Vse je ale jen dohad, ktery je zalozen na a) 2 vs 1 PCB/panel a 8 vs 12 vrstev PCB.

Jinak musim potvrdit, ze AMD ty PCB obecne dost predimenzovava, kdezto nVidia je dost cenove optimalizuje (neznamena problemy s kvalitou).

Co se pameti tyce, tak jak 5700XT, tak 6600X maji 8GB. Je jedno jestli stoupa nebo klesa, protoze obe karty celi stejnemu stavu trhu. Relativne je tedy rozdil jen v sirce sbernice. Proto se zameruju na mnozstvi chipu a cenu za chip. S tim 20% slevy jen hadam. Nevim, za kolik nakupuje AMD ani Nvidia a ta cena rozhodne nemusi byt stejna (ja az neuveritelne, jak se da v ramci vyjednavani s nekteryma cenama pohnout - ne vzdy jen dolu).

S poslednim odstavcem celkem souhlasim, ale otazkou je take obchodni strategie. Ve vetsich objemech to muze mit smysl i za $299. Pokud se ocekavaji prodejni objemy podobne, tak je to presne tak, jak pisete. ROI, NPV a IRR jdou do kopru pri nizsich cenach. Vsechny sales a pricing strategie uvazuji navratnost investic.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

6700 XT je za cca 22 000 Kč, tohle bude asi za polovic. Jako obvykle není nutno kupovat hned jako novinku. Doufejme, že cena bude časem příznivější, pakliže se vymaníme z výrobní a těžební krize.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne 6700XT má cenovku, pokud se nepletu 479 USD MSRP. 6600XT by měla mít cenovku 399 USD... Rozdíl 20%. Pokud se neustálí ceny do launche té karty tak se rozhodně za 399 prodávat nebudou

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Beztak to udělají jako nV. MSRP bude $279 a reálná cena v EU bude tak 370€...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

370 ? optimista... ja cekam tak 500... 6700XT jsem videl minuly tyden za tusim 700 eur...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To není ale cena stanovená AMD ale cena nafouknutá poptávkou a malou nabídkou. Jakmile se ustálí ceny, tak budou za adekvátní částky navýšené o DPH

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co přesně udělali v NV pro EU špatně?

Česká cena například za RTX 3060 je 8999Kč, pro 3060Ti 11499Kč, 3070 za 13990..
8999 - DPH / 329 = 22,60 Kč za USD
11499 - DPH / 399 = 23,82 Kč za USD
13999 - DPH / 499 = 23,18 Kč za USD

Aktuální kurz je něco přes 22 korun za dolar (devizy prodej) v únoru a loni býval vyšší. Myslím že to co NV žádá v ČR ne v rámci rozumného kurzového rizika. Třeba Apple si u iPhone 12 a loňské Macy počítá dolar za 24,80 Kč. U v květnu uvedeného iMacu už jen 23,30 Kč

Podobné ceny byly vidět i u AMD grafik...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to má být výkonem cca RTX 3060Ti, tak cenovka je nastavená na stejnou hodnotu a RTX3060Ti je, když porovnáváme MSRP zatím grafika s nejlepším poměrem cena/výkon, v rasterizaci samozřejmě, v RTX bude mít o něco navrch, s DLSS, AI akcelerací a NVENC tak v případě rasterizační plichty bude o něco zajímavější RTX, ale stejně, ta cena není rozhodně nějak přehnaná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyhledej si prosím pojmy "cenovka" a "RTX". To co píšeš prostě nedává smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě by oproti 5700X mohl nabídnout RT,
ale v téhle výkonové hladině půjde spíš o zajímavost.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Teda 399, když 5600 XT stála 279... to je pruda tohleto.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

"Na lednovém slajdu avizujícím produkty pro první pololetí roku 2021 je vidět notebook (mobilní Radeony RX 6000 vydané byly a lze je koupit)"

No koukám dnes se objevil první notebook s 6600M a dojde na sklad zítra. A to jen u mimozemšťana. Jinak nikde nic. Takže to vydání a dostupnost v H1 u mobilních produktů se týká spíš dostupnosti u pár recenzentů v USA.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bez ohledu na to, kolik bude tahle karta nakonec stát, mi přijde neuvěřitelný, že jeden youtuber plácne svůj odhad ceny a skoro všechny IT weby to nekriticky přijímají jako fakt. Zvlášť ta aktualitka na videocardz neskutečně mlží. Tohle není ani žádný leak, tohle je čirá spekulace, Coreteks doslova říká "...no word on pricing yet" a pak střelí svůj odhad.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne u AMD je silne zpozdeny low-end v podobe 4 jadrovych Zen III procesoru a low-profile RDNA grafickych karet, ne kazdy potrebuje nutne kupovat 6 jadro, navic architektura Zen III je znama tim ze +2 jadra vykonu pridava formou sve zvysene IPC, Ryzen 5 5600X tedy dorovnal Ryzen 7 3700X, atd., co se tyce low-end grafiky, vidim tu Radeon RX 5300 ale ten je asi jenom exkluzivne OEM, na shopech ho nevidim, zasadne tu chybi neco pro majitele vykonnych a nebo neprilis starych SFF beden, GT 710/730 je silne archaicka vec, 1030 je lepsi ale jiz 4 let stara a za cenu vic jak 100€.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V low-profile provedení existuje i Radeon RX 550 2GB, dělá to MSI, ale je to dvouslotová karta.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem pro zdražování PC herního HW. Díky tomu se objeví alternativy, bude méně malých závisláků vydírajících své rodiče a celkově bude svět lepší. V EU se musíme připravovat na blackouty, tak doporučuji něco s co nejmenší spotřebou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"V EU se musíme připravovat na blackouty, tak doporučuji něco s co nejmenší spotřebou."
A vieš mi povedať, načo mi bude nízka spotreba, keď bude ten blackout?
:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Malí závisláci spíš hrají mobilní hry na telefonu než na PC.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

nechapu proc se tady resi tolik sirka sbernice, ta 32mb cashe co ma 6600xt je stejne tak mala ze s tim velky divadlo fakt neudelas
tahle karta ma stat 300 dolacu a jestli se uvazuje o 400 tak jenom proto ze si chce amd jeste ukousnout pro sebe neco navic nez to zlevni ja kazdopadne cekam na nejakou kartu z bazaru odeme uz zase penize neuvidej

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„nechapu proc se tady resi tolik sirka sbernice, ta 32mb cashe co ma 6600xt je stejne tak mala ze s tim velky divadlo fakt neudelas"

Vždyť sis sakra sám odpověděl:).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Neni cash jako cache :-p

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

RX5500 za 96k :DD Alza pls.

ASROCK Radeon RX 5500 XT Phantom Gaming D 8G OC: https://www.alza.cz/asrock-radeon-rx-5500-xt-phantom-gaming-d-8g-oc-levn...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je spis chyba nez zamer :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.