Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Oficiálně: Radeon RX 6700 XT není konkurentem GeForce RTX 3060 Ti ale RTX 3070

proč ne - ve vybraných hrách a vybraném nastavení... Radeony vždy v něčem excelovaly, ale byly to jednotky her a výkon byl obvykle nevyvážený. A ta "infinity cache" navádí k tomu že to nebude jinak, jen pokračování v tradici.
Třeba takové osmigigové R9 390/X se ve své době proti pouhým 4GB GTX 970 (nebo 3,5GB jak se posmívali atináři) moc neblýskla. Dnes je sice lepší, ale koho to po těch letech vlastně zajímá když valná většina už měnila za jiný model z důvodu nízkého výkonu GPU?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

ano, Radeony byly nevyrovnane. Ve vetsine her srovnatelne s konkurenci a v par byly o dost silnejsi nez konkurence v danem segmentu.
Napriklad DooM (a ostat idSoftware hry) pod Vulkanem, kdy davaly 120% ve srovnani s konkurenci.

Takze ta nevyrovnanost ma spis pozitivni charakter, nez negativni.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

A kolik je těch her s Vulkanem kromě titulů od ex-id Software? Jednotlivé tituly spíše nemá cenu moc řešit, ročně vyjdou stovky her.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jak pisu.... jinde to je vyrovnane. V jinych titulech tedy dostanete 100% vykonu.

Muj komentar se snazil popsat nevyrovnanost vykonu, o kterem psal pisatel prede mnou. Nikde netvrdim, ze tech titulu je hodne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná jsme v té době každý žili v jiné alternativní časové linii, ale v té mé působila paměťová konfigurace kolísání výkonu u GeForce GTX 970:

https://diit.cz/sites/default/files/total_war_attila_gtx_970_frame_times...

A naopak Radeon R9 290X byl v pohodě:

https://diit.cz/sites/default/files/total_war_attila_r9_290x_frame_times...

https://diit.cz/clanek/geforce-gtx-970-microstuttering-total-war-attila

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Me to celkem zajima, porad na R9 390 jedu ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jak se dneska hodí, když nejsou žádné grafiky, tak najednou je RX390 good.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

a kolik jich přežilo do dnešních dnů, díky tomu tdp?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Překvapivě mnoho.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle grafiky maj tu vyhodu, ze uz to bylo po prvni kryptohorecce. Ty v roce 2013, kdy horeli napajeci kaskady na radeonech 7950 a 7970. Melo to velmi pozitivni vliv na kvalitu grafik. Protoze uz nasledujici r9 290(x) se svejma 300w tdp (u nereferencnich oc verzi) jsou graficky karty co odchazeji minimalne. Vim o dvou r9 290x co protezili rok 2014 a furt jedou. A to samy plati pro 390.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

U mne ze dvou 290 a jedné 280X přežili všechny 3. Momentálně, ač jsem se mi skupování nových grafických karet pro těžbu nelíbí, na nich začínám těžit. Těch cca 500W tepelného výkonu 24/7 temperuje místnost v podstatě zdarma - nemusím topit a navíc těžba přinese 2000Kč/měsíčně na poplatky za elektřinu zbytku domácnosti.Tak uvidíme jak dlouho vydrží. Vzhledem k podvoltování si myslím, že ten rok, než na nich začne být těžba vysloveně ztrátová, určitě. A i pak ve FullHD hraní ještě nějaký ten pátek vydrží. ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ta moje porad jede a na nic si nestezuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Super! To ji urcite za 14000kc koupim. Mohli ve slaidu uvest zrovna hasrate :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Navi2 na ETH neni moc vyhodna. Z RX 6900 XT pry jde vytahnout max 67 MH.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kazdopadne pokud u novych reedic RTX 3xxx bude ETH nerf, tak se vahy prehoupnou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To se mi přijde dost málo, když RX 6800XT dá 63 MHs v těžbě ETH.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

6800/6800XT/6900XT maji stejny vykon v ETH. Liminujici je evidentne propustnost pameti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

za mě fakt dobrý, za 13,5k fakt super, počkám na 6700 bez xt jestli o prázdninách aspoň půjde snipnout, zkusím i tenhle, ale nedávám tomu moc šancí :-/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vlastně teď jsem si uvědomil, že to tak super není pokud pominu současné problémy s výrobou asi to hrálo taky roli při nacenění pozice vůči nvidii, ale 5700XT vs 6700XT výkon cca 30%-35% rozdíl ve prospěch novinky, ale navýšení ceny o 17% už není tak fajn
když šel turing (1070 vs 2070) na trh tak každej hejtoval navýšení výkonu o 30% a navýšení ceny o 25% což byla ultra prasárna

jako chápu čip je větší, je tam víc paměti, ale přijde mi že se naráží na strop co lze ještě vyrobit a těch obezliček je čím dál víc a jsou dražší a dražší a 100+fps 4k hraní je hodně daleko a to nemluví o RT

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Oficiálně: Radeon RX 6700 XT není konkurentem GeForce RTX 3060 Ti ale RTX 3070 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hlavne, ze kdyz jsem presne tohle pred 3 mesici napsal zde na diskuzi ja, tak jste mi nafrkali desitky minusu, jak to tu radi fanatici delaji. Uz se nechci opakovat, ale zase se ukazalo, ze mam pravdu.

---

Blby je jen, ze to bude dalsi virtualni karta, kterou v obchode nesezenu. :-/

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

můžeš postnout odkaz na ten tvůj názor?

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Zkousel jsem hledat, ale nenasel jsem to. Vim jiste, ze jsem tenkrat psal, ze RTX 3080 malinko pod RX 6800XT a nad RX 6800. A stejne tak, ze po Novem roce bude AMD okopavat RTX 3070 z obou stran pres RX 6700XT a RX 6700.
Dostal jsem minusy a odpovedi, ze RX 6700(XT) bude konkurence pro RTX 3060 (Ti).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak zaprvé tu chybí nějaký důkaz vašeho tvrzení.
Zadruhé, pod +/- je napsáno "Je komentář přínosný?" - třeba váš komentář nebyl přínosný, stejně tak, jako není přínosný tento komentář, který zrovna píšu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Prosim o uvádění výsledků v těžbě pro Bitcoin, Ethereum minimalne! At vime, jestli ma o karte cenu uvazovat.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

bitcoin už se netěží na grafikách roky a nepodporoval bych tuhle zhovadilost

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Proc zhovadilost? Momentalne je dulezitejsi vykon pro tezbu nez na hry a realne testovane grafiky stejne neuvidime.

Naopak, pokud dneska bych kupoval grafiku, tak pri tech cenach bych ji pouzit taky na mining, aby se trochu zaplatila.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Líp uděláš, když si za těch 15tis, co bys dal dneska minimálně za grafiku nakoupíš rovnou Bitcoiny ;) A ušetříš za elektriku, starosti se sháněním a nebudou ti doma celou noc hušet větráky ;)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Hele, je brezen, doma zima, jeste mi to vytopi wohnung. :)

Bitcoin koupim, az bude rozumne naceneny, je prilis drahy. (ze ja lenoch nedotahl koupi po prvnim peaku, kdy byl za 3500 dolaru!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

myslím těžbu jako zhovadilost, myšlenka cryptoměn je zajímavá, ale hodně se mi nelíbí, že to vykoupené počítáním nesmyslných algoritmů pro nic, kdyby to aspoň počítalo nějaké užitečné algoritmy, kde by výsledky byli dál použity

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

pekne se to zvrhlo a nejvetsi sranda je, ze je v tom tolik penez, ze nikdo o ekologii poradne ani necekne - pritom se zbytecne spotrebuje elektrina, zbytecne vyrobi asicy a kdo vi, co jeste

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Když to vezmeme kolem a kolem, na těžbu diamantů se jen zbytečně spotřebovává energie a pak stejně končí ve sbírkách a špercích, kde nemají praktický přínos (diamanty pro technické účely se vyrábějí synteticky).

V podstatě totéž platí i o zlatě (množství reálně využité v elektronice je fragment a nebylo by kvůli němu potřeba těžit další) a vlastně o čemkoli, co sloužilo jako platidlo.

Čímž se dostáváme k závěru, že hodnota ceniny více-méně odpovídá množství energie spotřebované k jejímu získání.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je videt, ze k ekonomii mas hodne daleko. Tvoje teorie pripomina teorii prace od K. Marxe, kde pri aplikaci doslo k vyvoji bokovky - komunismu.

Tenhle krasozvast siri lidi, kteri chteji verit bitcoinu, ze ma nejakou "vnitrni" hodnotu, ovsem nema. Jedinou funkci melo byt platidlo, a to prakticky nefunguje.

Diamanty a zlato maji hodnotu kvuli tomu, ze po nich je uz par tisic let poptavka - jako sperk, jako platidlo, jako uchovatel hodnoty.

Bitcoin neni nic nez spekulativni bublina, lide, firmy investuji kvuli rychlemu zisku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, navic zlato a diamanty prokazaly i svou trvalost, svou spolehlivost. Tisice let jsou cenne a dalsi tisice let budou. Kdezto u bitcoinu vime, ze mnohem drive nez za tisic let bude bezcenny. Je to jen otazka navyseni vykonu pocitacu tak, aby sifru chranici bitcoiny dokazaly prolomit v dohlednem case. Dnes je to bez sance, ale jestli to bude realne uz za 50 let, nevime. Proste trvalost hodnoty bitcoinu je dana jen dobou, do kdy to nepujde hacknout.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„Presne tak, navic zlato a diamanty prokazaly i svou trvalost, svou spolehlivost. Tisice let jsou cenne a dalsi tisice let budou“

To je hloupost. Ony nic neprokázaly. Jde jen o víru člověka. Stejně jako objev velkých ložisek stříbra v Americe devalvoval hodnotu stříbra, tak může být devalvována hodnota zlata i diamantů, pokud by se objevila podobná snadno dostupná obrovská ložiska.

Stačí destabilizace systému a hodnota zlata i diamantů bude jinde. Viz válečné příběhy, kdy hodnota briliantového prstenu odpovídala hodnotě jedné husy.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ovsem, pri skutecne krajnich situacich je mozne zaplatit za krajic chleba hrsti diamantu.:)
Jenze tou dobou bitcoinovy milionar uz davno umrel hlady. Bud ztratil flash nebo mu vypli elektrinu.
Zaroven to ukazuje, ze i v dobe valky byli lide ochotni stale smenovat za zlato, diamanty jidlo - to vyjadruje opravdu velkou duveru, jidlo je zivotne dulezite.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To čo ich robí vzácnymi je ich ojedinelý výskyt. Ich zdroj nie je nekonečný. Inak súhlasím vo všetkom. Nehovoriac o stúpajúcej hodnote v spojení s umením.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak, to plati pro vsechny hmotne veci, pro nektere veci vic. :)

Jenze do bitcoinu je tenhle mechanismus zabudovany zamerne a umele, nic nebrani, aby bitcoinu bylo desetkrat vic.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Právě že brání a to mimořádně účinně. ;-)
Když se tu oháníte ekonomickým vzděláním, tak jistě sám přijdete na to, co.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na co prijdu je otazka. :)

Pro me je omezeni bitcoinu jenom vabnicka - nakupujte dokud je, ale realne stale nic nepredstavuje. Pokud chci Bitcoinu verit, nasleduju jeho filozofii, deleni atd., ale to je to same jako s jeho "hodnotou".

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, možná přijdete na ještě jiné důvody. Ale tím spíše zneplatníte svou předchozí větu, že "nic nebrání, aby bylo bitcoinu 10x víc." :-)

Já sice nejsem žádný zastánce kryptoměn, klidně ať bublina praskne. Na druhou stranu nemůžu nevidět, že kryptoměny přinesly do světa "uchovávání hodnot" či spíše spekulací některé zajímavé vlastnosti, které nemá žádná jiná komodita. A bitcoin za svou 12letou historii dokázal, že sice to není moc použitelné platidlo, ale jinak asi žádnou zásadní chybu neobsahuje.

Můj kamarád, matematik a investor, převzal názor od W. Buffetta a Ch. Mungera, že bitcoin má nulovou vnitřní hodnotu, takže je to "piece of crap." Já sice netuším, jaká ta vnitřní hodnota je, ale tuším, že pro spoustu lidí ty unikátní vlastnosti nějakou mají.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Tenhle krasozvast siri lidi, kteri chteji verit bitcoinu, ze ma nejakou "vnitrni" hodnotu, ovsem nema.“

Nic takového jsem ale netvrdil :-) Pokud chceš vyvracet obsah mých příspěvků, vyvracej prosím, co je v nich uvedeno a nikoli, co mi sám vložíš do úst.

„Je videt, ze k ekonomii mas hodne daleko. Tvoje teorie pripomina teorii prace od K. Marxe, kde pri aplikaci doslo k vyvoji bokovky - komunismu.“

Možná by to chtělo více skutečných argumentů a méně argumentum ad hominem.

„Diamanty a zlato maji hodnotu kvuli tomu, ze po nich je uz par tisic let poptavka - jako sperk, jako platidlo, jako uchovatel hodnoty.“

Ale to je hloupost. Hodnota spočívá v tom, že jde o špatně dostupné suroviny, v jejichž hodnotu lidé věří, protože jich nelze snadno získat vyšší množství, které by jejich hodnotu devalvovalo. Pokud by se objevilo snadno dostupné ložisko zlata obsahující 100× více ryzího kovu než bylo za celou historii vytěženo, hodnota zlata padne.

Před objevem amerických ložisek stříbra dosahovala hodnota stříbra krátce i podobné úrovně jako u zlata. Po objevu amerických ložisek cena stříbra padla. Což pouze dokazuje, že hodnota ceniny je závislá pouze na její dostupnosti, tzn. množství energie, které spotřebujeme k jejímu získání. Pokud se cenina z jakéhokoli důvodu stane snáze dostupnou, její hodnota klesá.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Čímž se dostáváme k závěru, že hodnota ceniny více-méně odpovídá množství energie spotřebované k jejímu získání."

Toto je krasozvast, ktery v ekonomicke teorii odpovida tvrzeni K. Marxe - ten to odvozoval od mnozstvi prace, které tvoří "vnitřní" hodnotu - coz muzeme rict, ze spotrebovana energie byla na "práci" pocitani u bitcoinu.

Postulujes svuj nazor a tedy se obracim primo na Tebe.

Hodnota není primárne dana malou dostupnosti, ale vysokou poptavkou. Pokud vlastnis "neco", co neni dostupne, ale zaroven nikdo nechce, nikdo ti za to nic neda.
Obecne vsech veci je mene, nez co by lide chteli vlastnit, v ekonomii se tomu rika statky.
Jak rikam, tohle neni spravne ekonomicke uvazovani, tebou popisovane pripady jsou soky na strane nabidky, ktere zpusobuji treba vzestup cen nebo jejich pokles, ale bez poptavky je nabidka bezcenna.
Krasny priklad jsou pozemky, treba v Praze a v Horni Dolni. Je jich omezene mnozstvi a dokonce ani nejdou dalsi "tezit", rozloha Vaclavaku je porad stejna.

Podle tebe by tedy cena mela byt vysoka - a skutecne je, ale PROTO, ze lide chteji vlastnit pozemky v Praze, pozemky v Horni Dolni budou mit cenu nizkou, i kdyz jsou omezene.

Jinak v ekonomii mam vysokoskolsky titul, takze muzeme diskutovat jeste dlouho. :)
Doporucuju grafy poptavky a nabidky a hlavne ruzne tvary krivek, ne jen klasicke.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Graf stim kolikrat je potreba zaklepat, aby se rozsvitilo si udelej na cele

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Klepes dlouho a porad nic, ze? ONI prijdou, jednou! :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Hodnota není primárne dana malou dostupnosti, ale vysokou poptavkou."
Není to spíš dáno poměrem oněch dvou faktorů?
Pokud nebude pitná voda, poptávka víceméně zůstane stejná, ale hodnota vyletí astronomicky.
Předloni, když se kvůli suchému počasí usušilo méně sena, cena násobně vzrostla beze změny poptávky.
Cena zlata je dána poptávkou a poptávka je po něm protože ho je omezené množství. Pokud by lidem rostlo zlatodoma v květináči, značná část nyní poptávajících z důvodu uložení, by poptávat přestala. Jaká by pak byla cena zlata.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Principielne dobre, ale smesujete vice vlivu dohromady. Cenu muze zvysit omezena nabidka nebo vysoka poptavka. Obecne, kde neni poptavka, nema cenu premyslet o nabidce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ano, ale to přece neznamená, že je nutné vytvářet další nesmyslnou zátěž, na jednu stranu alarmisti křičej že jsme úplně v prdeli a na druhou stranu tady máme těžbu nesmyslu, která za pár let vystoupala na 30. místo světového žebřírku spotřeby el. energie

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

termin tezba je vlastne taky spatne - vzdyt je to jenom potvrzovani transakci, nic se nevytvori

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Při těžbě se taky nic netvoří. Dochází pouze k přesunu již existujícího.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jenze to existujici neni pouzitelne, proto tezba a následné použití

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Víte, že už před 20 lety prolamovaly desetitisíce PC z celého světa roky jeden jediný zašifrovaný soubor, aby dokázaly, že RC5-56/64 je nedostatečná šifra? (distributed.net) Pak zas přišla mánie hledání mimozemských signálů a všichni jeli "spořič" SETI@home (nic se nenašlo). I dnes se pálí ohromné množství energie z nevyužitého výkonu na všelijaké projekty, superpočítače simulují jaderné výbuchy... V tomto kontextu mi kryptoměny zas až jako takový nesmysl nevycházejí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem na "scene" od roku cca 90 v ramci PC, drobne zkusenosti z osmdesatych let.
Celkove byl prispevek o komercni strance - cene bitcoinu etc - SetiHome si pamatuji take dobre, ale nikdy neslo o penize. Technicka stranka veci je zase uplne nekde jinde.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dokud PC byly jeste zalezitost nadsencu, tak se delaly veci i pro ne-penize. Dneska je to o komerci...
Jak mne jednou "poucil" jeden americky novinar, na dotaz, proc to nezastiti nejaky "americky milionar", kdyz krachoval denik Seattlu, ktery mel ve meste '100 letou' tradici. Proc by do toho daval penize, kdyz to nevydelava..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

je to tak, ale co me hlavne stve, je ze kdysi se v tom "hrabali" lidi, co tomu chteli rozumet a stahovali info z i-netu, co vlastne neexistoval.
Dneska ma kazdy maly kluk pocit, ze ma narok komentovat - proc ne - ale nic k tomu neprida, ani si neprecte navod.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dovolil bych si trochu osvěty, ohledně účelnosti "spálené" elektřiny ;)
Hodnota BTC je v tom, že funguje jako důvěryhodný prostředník. Ten je např. v případě peněz banka, v případem katastrálního úřadu úředník, taky jím je notář. atd.
No a banka se může rozhodnout, že vám ty peníze na účtu zablokuje, nebo úředník udělá podvod. I takový notář je jenom člověk.
A to těžení si představte, jako počítání složité šifry, pomocí které těžaři ověřují transakce. Tedy když někomu pošlete BTC, tak tomu nikdo jiný nezabrání. Ty výpočty nahrazují důvěryhodného prostředníka, respektive tam díky nim není nic, co by ji mohlo jakkoliv ovlivnit.
Hodnotu BTC má - a je skutečnem pouze tržní. Jak vidíte, lidé tomu systému (když zjistí jak funguje) věří víc než penězům. Ty jsou založeny jak na tržním principu, tak na principu toho, že někdo další (stát) například vytiskne další peníze, čímž nám všem znehodnotí ty co už máme. A čemu budete věřit víc? Penězům, se kterými může manipulovat trh a k tomu i stát, kde vidíme, jaká je inflace, a nebo raději budu věřit víc BTC, kde má vliv jen trh?
Jak krásně napsal Alex Pilař v jednom ze svých článků: Decentralizovaná, na vládách nezávislá monetární síť, přístupná všem bez rozdílu, kde nikdo nemůže konfiskovat, cenzurovat či devalvovat majetek, za to prostě stojí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Supr. Když mi AMD zapne krom Zen2 podporu SAM i na 5700XT, budu zářit štěstím.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A proč si to nevyzkoušíš ?
(X470,R5 2600,Vega56) SAM měřitelný je.
Zkus benchmark ve hře Troy (byla zdarma na epic store)
Chtěl jsem SAM vyzkoušet v assassin valhalla, ale nebyla na torrentech, nechtěl jsem tu píčovinu kupovat jenom kvůli benmarku.
Ted už žádnej test neudělám, prodal jsem Vega56 i R5 2600.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože zatím nemůžu.
A) AMD zatím jen ohlásila podporu Zen2 (tj. Ryzen 3000 CPU)
B) Podpora SAM pro Radeon 5700 XT zatím pokud vím ohlášena nebyla
C) Na tebou uvedené konfiguraci není SAM dle AMD podporován, tak nevím jak to chceš měřit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem SAM měřil X470,R5 2600, Vega56.
-------------------------------
Já něco napíšu, všichni se podívaj, nikdo nehodí svoje výsledky.
-
https://diit.cz/clanek/aktualni-test-smart-access-memory-smysl-ma-vsude-...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

končim tady

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ta srovnávací tabulka, 6700XT vs 5700XT:
stejný výrobní proces, +1/3 křemíku, +1/3 takty, flops prakticky plichta?

Tak nějak mi z toho vyplývá, že buď jde o velmi nepřesné odhady, anebo RDNA2 opravdu nenechala kámen na kameni.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem teda zvedavy, kolik bude stat 6700 (bezXT) a hlavne kdy uvedou neco jako 6600(XT) pro 'normalni' uzivatele za 'normalni' ceny...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hrozně nerad bych tu rozjel kilometrové vlákno hloupým dotazem: Co je vlastně dneska normální? Co obecně a co absolutně... :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.