Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Přelomový ovladač Radeon Software Crimson ReLive nejen snižuje spotřebu

Cely chrimson je fraska, kde je reactivate amd color controls tlacidlo? Nikde, ani ho tam nedaju nazad. Najdolezitejsia funkcia a vyhodia to.
Ten uzasny novy interface by som zahodil cely. Seci sa idu potentovat z watmana, lenze problem je ze, sa bez googlenia sa ani neda najst, kde sa vobec nachadza :)
Cele to UI je hnus a stejne ked idete do aditional settings tak sa otvori stare CCC, akorat orezane o funkcionalitu.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

V podstate suhlas,
to UI je jednoducho STRASNE!!!

A co ma `fascinuje` je, ze nejakemu trtkovi z AMD nejde omylom zobrany vadny HDMI kabel a hned dorabaju `advanced detection`,
no ked sa uzivatelia uz roky stazuju na nejaky problem, tak IM NESTOJA ANI ZA ODPOVED!!!!
(problemy s otrasnou kvalitou obrazu R5 APU na 6bit LCD - ktore su v notasoch vlastne vsetky, lebo sa nezapne dithering)

Som zvedavy, ci najnovsi ovladac nieco zmeni.... od r. 2014 by sa patrilo chlapci

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

to je Poka Yoke! A jak říká Zeman Zemanovič Ulhanov, 70% populace je debilní. ;-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

UI u driveru graficke karty je totiz hrozne dulezite .... co to sem proboha chodi za lidi ?????

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No to tedy je. Beze srandy.

Driver dokaze vyrazne ovlivnit UX. Nastavujete tam veci ciste hardwarove, jako treba takty, tak i veci softwarove, jako treba prerazeni herniho enginu kdyz se jedna o vyhlazovani, atp.

Je nezbytne nutne, aby se to dalo rychle a dobre ovladat a aby uzivatel nezapnul omylem neco spatne. Potom cela firma vypada jako banda idiotu, protoze nekdo dal blbe tlacitko kam nemel a lidi si rozklizili hru, ktera je hitem vanoc, a tim padem sli na fora si stezovat a word-of-mouth muze znamenat i nekolik milionu dolaru :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Som za polcestou k 40tim rokom, ale Najst Wattmana mi robilo problem len prvy krat na zaciatku a musim povedat, ze to je na tom mieste, kde to ma byt v GlobalSettings.

Co mi na Wattmanovi vadi, tak nejaka bublinova dovysvetlujuca napoveda na jednotlive polozky, pripadne upozornenie v pripade hranicnych hodnot karty. No rovnaky problem mam v aplikacii ASUS GPU TweakII.

Napriklad 2 ci 3 roky dozadu sa na konferencii ozval nejaky novinar, ze je problem s detekciou pomeru stran u monitorov 1920x1200 hlavne u fullscreen videi a oni to do mesiaca fixli. Aj ked ludia na dany problem priebezne narazali aj viac rokov dozadu, no mali na to riesenie: pridat si svoje rozlisenie v ich ovladacoch.

Nie su dokonali, ale zasa nie je pravda, ze na vsetko/vsetkych z vysoka kaslu. Tiez som mal specificke problemy, ktore dlho neopravovali... ale to sa za posledne roky nasobne zlepsuje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Naozaj uprimne si zelam, aby AMD malo super ovladace - preco by som si mal zelat opak???

Ale miesto `revolucnych` experimentov s GUI (plne zbytocnych, klasika je super a aj prehladnejsia),
by sa radsej mohli venovat:

-odladeniu tvrdych problemov (napr. spominany s R5 APU)
-spristupnenie tweakov (napr. ladenie parametrov vystupu kde okrem asi 2 veci- gpu scaling a natahovanie obrazu- sa neda nastavit nic)
-napr. aj definovanie vlastnych rezimov priamo v ovladaci ma NVidia lepsie

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

LOL jestli je GUI strasne nebo ne je vec ciste subjektivni, nicmene to, ze nemuzete najit wattman v tak jednoduchym GUI uz ukazuje vic na vasi neschopnost nez na spatne navrzene UI! jsou to 3 kliknuti omg.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

3 kliknutia uplne nelogicky. Bez toho aby ti niekto poveda ze sa to tam nachadza tak to ani nenajdes.
Co ma taktovanie spolocne s GAMING a v GLOBAL profiloch na hry? Nic. Je to retardovane.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Prijde Vam vyssi souvislost se zalozkou video, nebo snad display, nebo system?
Ja nevim proc taktujete vy, ale vetsina to dela kvuli hram a proto je to v zalozce hry.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak som dnes nainstaloval ReLive.

Adidional settings uplne odstranili a vyhodi len hlasku ze sa tam neda nic nastavit :D

Ty krávo.

Streaming na twitch v podstate nepouzitelny, nefunguje to ako ma.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Chill v současnosti funguje jen u podporovaných DX9/DX11 aplikací. To znamená, že v základu je vypnutá a pokud ji povolíte, zapne se v podporovaných hrách..."
Chill z prezentace:
Q: Do I have to enable Radeon Chill for games that are supported? (Musím zapínat Chill v podporovaných hrách?)
A: No Radeon Chill is a completely optional feature with toggles for both enabling the feature globally as well as per game. (Ne ...)
Podle QA to vypadá, že u her na whitelistu je defaultně zapnutý (jinak by to jako whitelist nemělo moc smysl). Tedy pokud to nepsal nějaký naturalizovaný Čech a to No v odpovědi není Ne, ale pozůstatek No jistěěěě... ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ta otázka je ale položená tak, jestli je nutné ho zapínat pro každou hru zvlášť. Na to je odpověď záporná. Protože to lze zapnout globálně. Ve výchozím stavu je to ale vypnuté.

V prezentaci je výslovně uvedeno, že defaultně je vypnutý a stejně tak i tady z pasáže „toggles for both enabling the feature globally“ vyplývá, že ho je třeba zapnout globálně. Také z logiky věci by nedávalo smysl, aby AMD měla permanentně zapnutou funkci, která snižuje FPS, protože by se to negativně promítlo na výsledcích recenzí.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Q: Do I have to enable Radeon Chill for games that are supported? (Musím zapínat Chill v podporovaných hrách? nebo přesněji Musím zapínat Chill ve hrách, které jsou podporované?) Kde vidíte to "pro každou hru zvlášť"? To by snad otázka zněla "Do I have to enable Radeon Chill separately for each game, that is supported?". A proč by ten seznam her pak nazývali whitelistem? Já to nechci hrotit, počkáme, jak to ve finále bude skutečně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

otazka se da vylozit dvema zpusoby neni nijak svazuji a v tom duchu se nese i odpoved ..nevim co ti tam cini problem :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ta otázka se nedá vyložit dvěma způsoby, je zcela jednoznačná. S ohledem na to, co píše dole v příspěvku No-X, je pak to QA zřejmě formulováno špatně. I tak mi ale není jasné, proč se ten seznam podporovaných her nazývá whitelist - o fungování whitelistu mám poněkud jiné představy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nechci rozebírat otázku, ale odpověď chápu tak, že je možné zapnout Chill buď globálně nebo pro jednotlivou hru (výčtem) pokud to nechci mít zapnuté globálně.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, na co bychom měli čekat. AMD to při prezentaci řekla jasně, ve slajdu, který je uveden v článku, je to napsáno taky jasně, tady je screenshot z ovladače, kde je jasně vidět globální přepínač:

http://diit.cz/sites/default/files/radeon_chill_01.png

A tady je screenshot z návodu jak zapnout Radeon Chill, za kterého také jednoznačně vyplývá, že defaultně je to vypnuté:

http://diit.cz/sites/default/files/radeon_chill_02.png

/edit: tady je ještě podrobnější návod, kde je to řečeno zcela explicitně (bod 2):
1. Open Radeon Settings, navigate to the “Gaming” tab and open Global Settings.
2. Open the “Global WattMan” tab and scroll down to the “Chill” section within it. Radeon Chill will be off by default.
3. Enable Radeon Chill using the toggle. The hotkey for toggling Radeon Chill functionality in-game can also be changed here.
4. Once Radeon Chill is globally enabled, navigate back to the “Gaming” tab in Radeon Settings and open the profile settings for the game you are testing.
5. Navigate to the “Profile WattMann” tab and scroll down to the where the Radeon Chill sliders are located. Here you can toggle Radeon Chill on and off for the specific game, as well as change the minimum and maximum FPS thresholds for it.

PCGH má dole v recenzi video, kde je v 9. minutě patrné, že Chill je ve výchozím stavu globálně vypnutý:
http://www.pcgameshardware.de/AMD-Radeon-Grafikkarte-255597/Specials/Cri...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

a k cemu ten Chill je dobry kdyz ho zapnu tak grafika bude min zrat a tim padem pokles vykonu takze k nicemu

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zaměňuješ příčinu a důsledek. V situaci, kdy je řízením příčiny ovládán důsledek, je to dost podstatná věc.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

jde o to že se to děje dynamicky a inteligentně - když zrovna stojíš na místě a netočíš kamerou (třeba ve střílečce), tak nepotřebuješ 100fps, ale ke koukání na (skoro) statickou scénu ti může v pohodě stačit 30 i méně fps -> úspora tedy zde. No a až se rozhodneš prudce otočit kamerou, tak ti to zas vyletí na max co ti zvládne grafika, abys měl ten pohyb co nejpřirozeněji plynulý. Z toho mě plyne, že úspora bude v různých hrách hodně rozdílná a nejmenší u debilních her, kde je nutno neustále hloupě pobíhat :-) (to je bohužel dnes většina)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

"If you stand around in a game like World of Warcraft that has animation all over the screen even while you are idle, you can definitely see some stuttering in these movements across your screen. Once you start interacting with the game, the stutters will instantly go away, and you are back to your maximum framerate." To je teda uzasne inteligentne... Ako pochopil by som keby sa to zaplo len pri detekcii nejakych specialnych obrazovych patterns napr. v hlavnom menu/inventari alebo napr. este pri pokeci s npc ale ked to cele pocita automatika tak tych par centov za rok obetujem za konstatnych 60fps...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jj, to je docela chytrá funkce, rozhodně lepší než dynamický rozlišení u nVidií (=kostičky po krajích), která má navíc pro AMD zásadní dopad v tom, že lamám nebo při low-end poddimenzovaných kusech, nebo při lama-recenzích, to umožní méně throttlovat kvůli TDP limitu / temp targetu - v prvním případě za předpokladu, že chladnější chip míň žere.

Zajímavá informace, dobrej článek. Mimochodem:
http://www.hardwarecanucks.com/forum/hardware-canucks-reviews/73945-gtx-...

P.S. Btw. z Jaryna se asi opět stává AMD fan po půl roce, co si (ne)koupil 1080ku nebo co ))) Nebo je jen nachlazenej na mozku, na |tuningu jim dává pro-AMD sady )))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

AMD ma neco podobneho (nebo aspon se o tom kdysi davno psalo ze to planuji) ohledne svych VR ficurek kdy nejkvalitnejsi oblast se bude renderovat v zornem poli a cim blize k okraji tim budou nizsi/zamlzenejsi detaily (ale uz si presne nevybavuji kdy a kde jsem to cetl vim ze tam byla zminka i o liquid VR :)

jinak "chill" mi pripada jako vyborna vychytavka pro slackery nebo lidi co maji cele hodiny pustenou hru ale pritom delaji vetsinou neco jineho (dost casto i muj pripad) :) ted to vetsinou resim FPS limitaci (skoda ze tohle nezavede i NV docela by se mi to hodilo kdyby to delal automat :) )

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

AMD ma pro VR podobnou vymozenost v LiquidVR stejne jako obdobu treba SMT a dynamicke rozliseni v klasickem smyslu bude pravdepodobne dalsi co prijde. Je to jedna z technologii firmy HiAlgo, kterou koupili.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A nastavit 60FPS jako minimum je problem? u AMD high-endu muze WoW dosahovat treba 2-3x nasobek, takze uspora tam bude porad treba vic jak 50%.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zelený xicht asi neumí číst...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na ReLive jsem zvedav. Jestli uz to bude umet vyrabet stream, ktery bude mozne sirit pres DLNA. Protoze doted to jde zrejme jen pre VLC, kde se capture dela pres CPU a je problem se zpozdenim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak za ty grafy by snad měli někomu useknout ruce.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

nj, jenze jak jinak bys chtel dokazat, ze narust o 7% = 2x puvodni hodnota?
xD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po 6ti mesicich je narust 480 vs 1060 v prumeru temer dvakrat vetsi, tedy 12% v1080p DX11 a 3% v DX12, pricemz cim novejsi hra, tim vetsi rozdil.
Alespon to tvrdi test hardwarecanucks.com, ale nejenom oni. Takze ty cisla co ukazuje AMD jsou fakticky dost konzervativni a mohli ukazat klidne cisla vyssi, pokud by chteli srovnavat s konkurenci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Měl bys napsat, co se Ti nelíbí, protože podle mě se jim moc vytknout nedá. Ukazují co mají, a ukazují to poměrně přehledně. Že tam jsou zbytečností, jako srovnání se starou hodnotou, což je v tomhle případě trošku nesmyslné, když je to relativní hodnota, to bych ještě odpustil, ruce bych za to nesekal.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

staci se podivat na ty sloupcove grafy...
ne sekat ruce, ale rovnou kopat do kouli

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Graficky server Mir to stale nepodporuje, takze pro me k nicemu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proc se namahat s podporou pro neco, co je odsouzeno uz od narozeni k zaniku. Mir zdechne stejne jako upstart.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

redmarxe bych neresil napric vsemi diskuzemi porad dokola vyplakava ze AMD neplanuje podporu MIRu ale urcite ho nenapadlo se zeptat primo u AMD :) kdyz uz tomu venuje tolik energie takovou dobu ..jeste ze je to ojedinely pripad :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vubec bych se nezlobil, kdyby byla X-ka na vecne casy, ale asi nebudou, Wayland zcela odmitam a tak mi zustava posledni nadeje Mir. NVidia podporuje Mir, tak se teto nadeje drzim a tim padem beru jen NVidie, mozna nakonec prohloupim, ale nechce se mi pripustit, ze skoncim s linuxem a pujdu zpet na Windows, protoze lepsi Micro$oft nez Redhat a jeho silene napady (Wayland a systemd).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz se tak podivam na situaci ... (sysvinit + X), (upstart + Mir), (systemd + Wayland) ... tak to vidim na X-ka na vecne casy a nikdy jinak, protoze to bude porad podporovane lepe nez Mir. Prechazet na nVidii (nebo hur, na microsoft) kvuli Waylandu nehodlam.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

X-ka budou fungovat, dokud bude nekdo delat ovladace. A do te doby take nemam problem. Muj strach vychazi z toho, ze ovladace na X-ka nemusi byt vecne a potom co? Ja rikam Waylandu NE, kdyz nebude Mir, tak jdu zpet na Windows, ale je to hypoteticka situace, ze nebudou X-ka samozrejme, jinak taky radeji zustanu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná jste nepostřehl jednu klíčovou informaci. AMD pro linux vydalo svůj ovladač AMDGPU jako opensource. Takže teď je úplně irelevantní zda podporuje nebo ne X / MIR / Wailand ....tu podporu může přidat kdokoli.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je len časť ovládača.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máte pravdu - ovladač se skládá ze 3 části:
* firmware (atombios nebo jak to označují) - ten je pořád stejný (a je nejspíš stejný pro Windows a Linux)
* amdgpu - vlastní ovladač (opensource)
* AMDGPU-PRO nebo MESA (opensource) - nadstavba OpenGL a nově Vulkan

Pokud chce Canonical s MIR uspět, tak musí přidat podporu do MESA tak jako tak.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Len ako to potom bude s výkonom. Ale ak človek chce bežať len na Opensource ovládačoch tak je momentálne AMD v linuxe výhodnejšia ako NV kde Noveau sú tragédia. Pri uzavretých ovládačoch je to presne naopak.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Konečně podpora 10bit zobrazení, nejen pro profi grafiky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

btw AMD to uz umelo u predesle generace :) verim ze kdyby se to nezavadelo jako celosvetovy standard tak NV si udrzuje 10bit jen v profisfere :) ale v dnesni dobre kdy jsou masove rozsirene 6bit panely ( ti co jsou na tom lepe maji true 8bit) bych to zatim moc neresil soucasne 4k TN 10bit panely ktere jakz takz pokryvaji sRGB bych videl spise jako prechodne obdobi :) a nebo se muzeme poradne placnout pres kapsu a koupit neco poradneho :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ja uz kupil - LG 31MU97 a je to luxusny monitor. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

taky za ty penize aby ne :) i kdyz ma taky drobne mouchy :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zase jen dvě řady zpětně ...až odepíšou na legacy GCN 1 , pak se ptejte proč jsem na novinky v AMD ovladačích už tak alergický :/.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ovladače jsou pro všechny karty generace GCN. Že první generace GCN (která je nyní v prosinci přesně pět let stará) nepodporuje některé prvky, novinky, které se na přelomu roku 2016/2017 začínají dostávat do ovladačů, je vážně důvod ke kritice?

Doporučuju porovnat, co z toho podporuje architektura konkurence ze stejné doby se stávajícími ovladači.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Problém u AMD není apriori v nových funkcích ( i když o přehledností už u crimson rozhraní bych pochyboval) ty skutečné potíže přicházejí s legacy režimem , kdy jsou schopní tlustou čarou odepsat celou řadu grafik (3870 , 6870....). Nvidie možná na samotné drivery nesáhne roky, ale unifikované rozhraní funguje i na prehistorických řadách a to jaksi automaticky . AMD možná má technologický náskok , ale měnit instalátor a přidávat úderné názvy pro pár produkčně nejmladších kousků s tím, že ostatní si stáhnou starý neaktualizovaný balík je jaksi věcí kterou AMD nemůžu zapomenout .

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nemuzete zapomenou, ze AMD nenabizi nove technologie na 6 a vic let starem HW?
Vase problemy na moji hlavu!
Ono pokud pouzivate 6let a vic stary HW, tak zadna velka skoda pro jakoukoliv firmu nezvznikne, kdyz je nebudete kupovat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak ty, ale provozuju staré HD5450, HD5770/6770 apod. a není s nimi jediný problém - W10 jsou podporovány a hry, které na tito dědečci stačí, tam fungují.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Unifikované rozhraní funguje hezky, jen ty ovladače jsou trochu slabší...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Instalačka má 499MB. Druhdy to byla velikost celého OS. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Druhdy se cele OS veslo na disketu. 360kb. Horsi je, ze do 499MB se ti instalacka OS muze vejit i dneska.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak určitě, jen ten "(D)OS" uměl celkem dost málo. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na 360kB jsem opravdu měl jenom ten DR DOS.

Ovšem na 2x 1200kB už jsem měl QNX i s kompilátorem C a knihovnami.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Slušný OS by se jistě vešel do několika MB. ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

hezký! Ve Vulkanu dalších 18% navrch od původního release driverů a 5% od listopadových.
V BF1 5% (2%).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dekujte za to ze firma jako AMD v dnesnim kapitalistickym svete existuje, jedna se o dalsi nove prelomove technologie ktere by si jiste NVIDIA schovala az pro Voltu/dala draze zaplatit ale AMD je naopak vydala jiz pro existujuci radu(RX) a nejen to jeste k tomu zapracovala na integraci pro produkty starsiho data/arch.(CGN2+3), a to ja jako zakaznik plne vitam.

Kdyby nebylo AMD nemeli by ste tu dnes prelomove technologie jako Mantle, DirectX 12, Vulkan 1.0, XDMA, FramePacing, tlaceni/rozsireni DisplayPortu(HBR3>) na ktery ani dnes nestiha HDMI v provedeni 2.0, UVD, VCE, TrueAudio DSP, tez protlacovani HDR technologie, FreeSync/AdaptiveSync, adaptivni technologie snimkovani FPS podle naroku hrace CHILL, optimalizovany streaming ReLive.

Kto se tu stezuje ze produkty architektury WLIV 5 a 4(HD 3000, 4000, 5000 a 6000 + 7600) nemaj podporu v novych ovladacich necht se pozre do kalendare a uvidi tam koncici rok 2016, prvni CGN graficky produkt Radeon HD 7970 byl jiz vydan zachvili pred 5 lety! a tak by ste namisto obkecavani neschopnosti firmy ladit veci nove pro archaicke produkty mely byt radi ze vam AMD prinesla jiz pred 5 lety revolucni produkt ze ktereho nemusite upgradovat doted, naopak NVIDIA ani s Pascalem nedokazala prinest ty technologie dodnes.

Ovladacem 15.7.1 vydanym v minulym roce mate jeste podporu pro rady 5000, 6000 a 7000, tez tam byl vydan experimentalni Crimson driver, a skutecne rady 2000, 3000 a 4000 dnes nema cenu resit, sou to 8 a vic let stare produkty.

Dekuji vsem lidem z AMD, pripravili zakaznikum blizsi vanoce.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

O 30% snížená spotřeba, to mi příjde dost dobrý... :o)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Len pre info - vyskusal som ten driver na R9 380, ale zial nefunguje spravne. Stale drzi takt VRAM na 150Mhz a nejde to zmenit. Vo Wattmanovi vobec nie je moznost s taktom VRAM hybat a ani cez 3rd party software to nejde overridnut. Okrem toho vzdy po restarte hadze po monitore take blikajuce ciari. Skusil som aj odinstalovat driver a spravit clean install drivru, ale zial to iste, takze som sa musel vratit ku staremu ovladacu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nekaž bližší vánoce ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak me na R9 390 rovnou po nahozeni tohohle noveho driveru tvrdy restart PC a nasledne boot loop, takze navrat k poslednimu hotfix driveru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podarilo sa mi dohladat, ze tento problem ma viac ludi ale deje sa to len pokial ma clovek 2 a viac monitorov. V mojom pripade mam okrem monitora cez HDMI pripojenu aj TV. Stacilo vytiahnut kabel z TV a problem prestal (aj ked je TV vypnuta). Skusil som aj 16.12.2 driver, ktory vysiel tusim 20.12. a problem ten isty. Inak vyzera to nejako takto, len v mojom pripade to neblika az tak - https://www.youtube.com/watch?v=z-OY10whXWQ&feature=youtu.be

Takze asi bude treba pockat na nejaky dalsi driver kym to opravia

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Smazat prosím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak mám nainstalováno. 499 mega neva. ReLive nepoužívám ani nebudu, ale na chill jsem se těšil. Otestoval jsem ve Skyrimu a (bohužel) funguje. Celý ten zázrak je zaměřený na (ne)pozorovatelné snížení framerate a tím ušetření šťávy. Nevím, zda mám ostříží oko či jen vytříbený vkus, ale já vidím, že po aktivaci chillu je obraz trhaný. Sice plynule trhaný, tzn. framerate neskáče nahoru dolu, ale i tak mi to připadá, že stejný efekt v určité scéně by mi přineslo pouhé stažení frekvence GPU. Jelikož to vidím jako trhané, musí to padat pod 48 fps, jelikož do této frekvence mi zabírá freesync. Rozumím tomu tak, že v AMD spoléhají na to, že když FPS nelítá hore dole, většině lidí to vadit nebude. Já jim děkuji a znova za možnost VYPNOUT resp. NEZAPÍNAT tuto fičuru. Tolik rychlé zpravodajství ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U chill se da nastavit jak minimum tak maximum. Idealne tedy v rozsahu freesync.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kde ? Nemám v menu žádný štelovátko. Stačilo by minimum, maxium je 60Hz, který mám nastavených na monitoru.

Už to mám...

Ale jo, tak to funguje mnohem líp, pokud to nastavím v rozsahu 48-60Hz. Nicméně i tak jde o kompromis mezi kvalitou a spotřebou. konkrétně - testuji scénu ve volné krajině ve Skyrimu, kde m nad hlavou létá drak. Bez chill je jeho let plynulý s chill jde pozorovat malinké cukáníčko. Ovšem nyní, hýbu-li myší (čili se rozhlížím), je to v rámci stanovených frekvenčních hranic vsyncu a tedy je to skvěle plynulé, což nebývalo. To je fičurka, která by si zasloužila samostatný článek s realnými zkušenostmi. Samotného mě nenapadlo v profilech podporovaných her rýt, spoléhal jsem se na global settings, kde možnost nastavit hraniční frekvence jaxi chybí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě doplním, že jsem zvolil čistou instalaci, čekaje, že vše bude ok avšak klasika AMD. Nefungovalo mi additional settings, takže pomohla až jejich vlastní utilita AMD cleaner, děkuji ti AMD za něj. Jinak jak psal kolega nade mnou bohužel Additional settings je opět o něco více okleštěno, takže zde už není možnost gamma korekce pomocí křivky či brightness a kontrast. Sám jsem používal. Pravda je ale, že obraz vypadá poněkud jinak, než po instalaci minulého driveru s default hodnotami. Je barevnější a kontrastnější, zdá se mi, že křivek želet nebudu. To ale definitivně řeknu až po delším užívání (si).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pro ty, kterým nefungovala instalace nových driverů (na kartách s moddlým biosem) :
https://www.techpowerup.com/228536/amd-bios-signature-check-re-enabled-w...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.