Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Exkluzivně: Vega Frontier Edition nemá aktivní tile-based rasterizér

Doufam ze dojde i na uvedeni RX Vega Nano, to by mohlo byti jednim z tech prijemnych prekvapeni, AMD se to dari.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

jiná verze Vegy mě ani nezajímá. Obávám se ale, že napřed půjdou na trh vodou chlazená monstra a klasické velké karty, nakonec je po nich největší poptávka

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja smysl v kartach vybavenych fabrickym vodnim chlazenim smysl jednoduse nevidim, clovek je vyuzitim chladiciho okruhu omezen a navic je v tom potreba menit pravidlne kapalinu coz u OEM vodniku nedela kazdy tak tenhle ukon primo zavisi od provedeni.

Proste kdyz vodnika tak karta dodana jenom s chladicim blokem na ktery si navesim stavajici vodni okruh.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ještě k tomu udajně nefungujícímu rasterizéru, pro všechny co doufají že to nějak masivně zvedne výkon :

"Ryan Shrout: My conversations with people smarter than me about this indicates that the rasterizer imapct will only affect high resolutions (4K+) and the difference would not be near 10%, even if it were the case. Instead, it is much more about efficiency."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je stejně věrohodné jako jeho tvrzení, že Vega má 565 mm² :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vzdyt to vubec neni jeho tvrzeni ,-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale je, psal to ve článku na pcper

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mluvime o prinosu tile rasterizeru, ne o velikosti die ,-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vega Nano asi bude, protože PCB Vegy F.E. je z půlky úplně prázdný.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak doufejme, že Vega je opravdu jen EPYC FAIL marketingu a ne inženýrů...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Evidentně nějaké problémy jsou, jinak by Vega neměla skluz. Podstatné je, jestli to zvládnou ke stanovenému datu vyřešit (ať už ovladači nebo revizí čipu). Jestli ne, pak by to opravdu EPYC FAYL byl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ted naprosto vestim z kristalove koule, ale nejspis meli problem s revizi chipu, kterou planovali jako finalni. Odpovida to zpozdeni priblizne 3 mesicu z +- jara na +- leto.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ke mně se dostala informace, že se jim nedařilo stabilně zprovoznit cosi související s tile-based rasterizací a hledají řešení s ovladači. Jestli je to pravda, netuším. Jestli se problém dal vyřešit v ovladači a zpoždění nastalo v jejich důsledku, nebo nakonec přistoupili k nové revizi čipu, a většina ze zpoždění stála za její přípravou, je už tak nějak jedno - ostatně, patrně se to dozvíme za pár týdnů podle toho, jestli na RX tile-based rasterizér pojede nebo ne a jestli se revize čipu RX a FE budou lišit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No jestli by se verze FE a RX od sebe odlisovali funkcnosti tile-based rasterizeru, byl by to FAIL.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Důvod?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Protoze FE je edice drazsi nez RX a tudiz se ocakava stejny herni vykon.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Že je FE na hry pomalejší než RX, byla vůbec jedna z prvních informací, která o té kartě byla při ohlášení zveřejněná.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pomalejsi ano, ale logicky kuli nizsi frekvenci jadra FE, jadro RX pojede na vyssich MHz kuli deaktivaci bloku urcenych pro polo/profesionalni verze, proste ten tile-based rasterizer by se u FE hodil. Ja osobne doufam ze je to jenom o ovladacich > firmwaru/klicu ktery se nahraje z vydani o mesic.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co by mělo být na RX deaktivováno? Tam žádné bloky určené čistě pro profi segment nejsou. Jediné, co by se teoreticky dalo vypnout, je ECC, ale to možnost vyšších taktů nepřinese.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

15 % nad GCN 3.5 Fury by byl vlastně Polaris GCN 4 plus frekvence 1500 ("tam, kde jsme chtěli vidět Polaris") plus konečně velkej čip... to by odpovídalo, lepší než drátem do oka

jestli jim to házelo artefakty, tak revize čipu, jak pravíš, v krabici s nápisem "poloprofi" to prodají tak jak tak, nehledě na těžbu... svým způsobem je (podle mě) zdržuje jen a pouze fabrikace (ať už proces GPU nebo jiná zapeklitost s HBM (vlastně taky proces))

Nebo sektretářka zapomněla zavolat do Světových Sléváren a neobjednala dostatečnou kapacitu linek? Nebo ji předběhla sekretářka Applu a MS? Spíš MS, chudiatka ovečky čekají na "Mac Pro 6mm thin".

Jinak celej stav průmyslu 2016/2017 mi připadá jako jedna velká fraška... rok Papírového draka a medvědího hovna KΠT-8, RAIDu za příplatek a jiných bizarností...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vega vzniká na stejném procesu jako Ryzen. Víme, že výtěžnost je skvělá. HBM2 dává Nvidia už přes rok na P100 a žádné problémy nemá. Myslím, že nemá smysl hledat zádrhel jinde, než že AMD narazila na problém, který nečekala, nebo jehož řešení stojí více času, než odhadovala.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Muzete nejak vysvetlit, jak jste dosel k tak absurdnim zaverum v clanku, jako napriklad: "Je tedy vykreslování po obdélníčcích, ale nejde o tile-based rasterizer, což lze usoudit mimo jiné i z toho, že vykreslování v rámci obdélníků neprobíhá sekvenčně." Jednou z hlavnich vyhod tile-based renderingu je prave moznost vykreslovat paralelne. Mate v tomhle oboru nejake vzdelani? Protoze ja ano a placate nesmysly.

"And because each tile is independent, it naturally lends itself to simple parallelization." - https://en.wikipedia.org/wiki/Tiled_rendering

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za přívětivou a laskavou reakci! Větu, kterou citujete, jsem krátce po vydání článku upravoval a zbyl mi tam jeden zápor navíc. Laskavě si vyškrtněte „ne“ a souvětí začne dávat smysl. Pak mi můžete ocitovat ty absurdní závěry a nesmysly, které jste našel, ale o nichž dále nemluvíte. Přeji krásné páteční odpoledne.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

je fakt, že já jsem si tu tvoji větu taky četl 10x a lámal si hlavičku nad "hlubším" významem... inu chybka, stane se... dlužíš mi 3 minuty života )))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

+1 za super reakci... :-)))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak muzete cekat privetive reakce, kdyz jakmile se objevi neco spatneho o grafikach/CPU AMD, okamzite to omlouvate, ale jakmile se objevi neco spatneho o konkurenci, okamzite to rozmazavate, i kdyz jsou zdroje/informace casto dost pochybne? Mate tak spatnou povest, ze clanky jako tyhle rozhodne budou generovat negativni reakce. To je prirozene.

Co se tyce samotneho problemu - tile-based rendering uz z principu vypnuty byt nemuze. To by byl takovy bottleneck, ze by performance nebyla na urovni GTX1080, ale na urovni GT 730. Kdokoliv to rika, tak nevi, o cem mluvi. Pokud to zacne tvrdit AMD, tak je to jen vymluva. Bud mate jeden klasicky rasterized s urcitym throughputem, nebo mate mnoho tile-based rasterizeru s malym throughputem. Vypnout tile-based rendering by znamenalo pouzivat jen ten jeden maly rasterizer s malym throughputem. Pokud je to opacne a jedna se o hybridni implementaci, tak zas nemuzete vubec nic vyhodnocovat z toho, jestli se ctverecky vykresluji sekvencne nebo paralelne, protoze takova synchronizace muze byt vlastnost architektury, stejne jako treba pipelines v CPU. Ty jsou take paralelni a zaroven sekvencni. A delaji operace paralelne, ale jedna stage je vzdy synchronni.

Proste varite z vody.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nox má co se objektivity týče velmi dobrou pověst. Nechápu kdo Vám šlápnul na kuří oko, nebo jestli Vás tak vzalo že Vás naprosto utřel.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

'' Účet existuje již 5 měsíců 3 týdny ''

v pohode, z panova vyjadrovani to vypada, ze je to naky individum co pred par mesicema dostalo ban za vyjadrovani na urovni kanalu a ted se sem vratilo s novym uctem lecit si mindraky.. (:

'' tile-based rendering uz z principu vypnuty byt nemuze ''

lol

'' Mate v tomhle oboru nejake vzdelani? Protoze ja ano ''

sem netusil, ze v Plzni na pravech delali i IT (:

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ak je tile-based rasterizer vypnutý, čo to presne znamená? Aký rasterizér sa používa? Ak rasterizácia neprebieha po kúskoch paralelne, ale používa sa iba sekvenčne na jedno okno zastupujúce celý frame, tak by to malo fungovať tak ako u Fury. To by vysvetľovalo ten výkon, ktorý bol teraz nameraný u FE. Ak je to pravda, tak mi to príde ako celkom vážna chyba mesiac pred uvedením herných kariet na trh.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A jestli reseni je nova revize , tak to presne vysvetluje zpozdeni :) Plus vydani Vega FE s 16GB pameti.

Na profi/poloprofi sferu vykon rasterizeru neni takove omezeni a bonus je velka pamet za dobre prachy. Plus AMD vyproda cipy s problemovvou revizi jeste s vybornou marzi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Skôr sa obávam, že týmto AMD pokazí Vege meno hneď na začiatku. Pretože Vega FE pôsobí ako nedorobok. Na profesionálne využitie sa nedá porovnávať s Quadrom, čo aspoň kompenzuje cenou. V hernom výkone je zasa ďaleko za Titánom. Opäť to kompenzujú cenou. Otázne je, či je to málo alebo nie. Pretože ďalšie mínusy sú spotreba a prevádzkové vlastnosti. Oproti Titánu má navrch akurát vo profi aplikáciách. Titán sa dá ale použiť aj na hry a jeho podpora aplikácií je širšia vďaka Cude. Podľa mňa to AMD proste nezvládlo. Proste už museli vydať Vegu aj keď ešte nie je skutočne sfinalizovaná. A toto sa so značkou Vega bude viesť po celý čas. Si to porovnaj s časom keď vyšiel Titan alebo GTX 1070 - 1080 Ti. Tým kartám sa nedalo nič vyčítať. Priniesli vysoký a v tom čase až doteraz bezkonkurenčný výkon pri dobrej spotrebe. Vďaka tomu má Pascal dobré meno. Oproti tomu je vydanie Vegy dosť zlé - slabý herný výkon, vysoká spotreba a nedorobené ovládače, na ktoré sa teraz AMD vyhovára (aspoň z toho čo čítam na nete). AMD potrebovalo produkt, ktorý by mal od začiatku dobré meno. Týmto podľa komentárov na nete dokonca odradili aj viacero vlastných fanúšikov, ktorí sú teraz sklamaní z toho čo dostali po roku čakania.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Bud mate jeden klasicky rasterized s urcitym throughputem, nebo mate mnoho tile-based rasterizeru s malym throughputem. "

Ja to vidim na klasicky rasterized s malym throughputem mezi zidli a klavesnici. Ale pobavilo Bedrichu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chytila som len poslednu asi polhodinu streamu kde PCper nazivo testovali tu kartu, ale aj tych par veci co som videla je zaujimavych:
- Ryan zaznamenal prepady v odbere energie pocas benchamrkov hier - zatialco karta bezala na konstantnych 1430 MHz, spotreba klesala z planovanych cca 300 na 250 a 225 W. Spekuloval ci miesto podtaktovania grafickeho cipu nevypina niektore ine casti
- odber z PCI-E slotu bol max 25 W takze problemy ake boli s RX480 nebudu
- nepodarilo sa im rozbehat Nicehash a otestovat ako je karta pouzitelna na tazenie - padal im OpenCL ovladac, takze tato cast asi este tiez nei je uplne doladena

Edit: k tomu napajaniu - uz vcera nejaky clovek co dostal kartu velmi skoro a uverejnil prve benchmarky pisal ze power profily este nie su oladene a v sucasnych ovladacoch nepodporuju power management uplne - to sa scasti potvrdilo ked karta nesla nizsie ako 800 MHz pri idle. Takze je dost mozne ze ani tato cast ovladacov este nei je dotiahnuta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobrá zpráva pro potenciální zájemce je ta, že se podle prvních experimentů Vega nehodí na těžbu kryptoměn.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Co je ale divne pretoze vcerajsie benchmarky od vyssie spominaneho cloveka priniesli aj vykon v tazeni - 28-33 MH/s

Mimochodom link na stream - PCper ho este nemaju na stranke ani medzi youtube videami: https://www.youtube.com/watch?v=bhGAS_oGN3c

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

~30 MH/s u karty s TDP 300 wattů a high-end cenou není pro těžaře lákavá kombinace, nebo jsem něco opomenul?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Aha, ja som myslela ze narazate na to ze padaju ovladace a tudiz nie je mozne to otestovat, nie na samotny pomer cena/vykon :-) Myslela som to tak ze je divne ze PCper sa to nepodarilo rozbehat a otestovat.

V tom ze sa to nevyplati na tazenie suhlasim.

...

... aj ked, pozeram za kolko sa predavaju karty teraz ... mozno o par tyzdnov aj tych 999 bude este nizka cena :-D podla toho ako dlho sa tato bublina udrzi.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Není to moc zajímavé, ceny by musely ještě růst. RX480 se dá sehnat kolem 10k a po úpravě běží na 28MH/s - 30 MH/s

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

10k ? Lidi, vy jste blázni..
GTX1070ky mi běží 32,5 mhs při 110W, přičemž prodejní cena po opadnutí těžební horečky bude úplně někde jinde..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Omyl, zájem nebude ani o gtx1070, takže lepší 480 a zaplatit ji těžkou co nejdříve

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud ty karty jsou prakticky za stejnou cenu a 1070 těží líp, tak se zaplatí dřív, nemyslíš? Další věc je pak prodejní cena...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak pro které zájemce.. :o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, fandil som VEGE za dobry hashrate :/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že by opravdu měli dvě revize čipů, přičemž ta druhá bude určená zprvu pro gaming karty a umožní použití technologií, které jsou na non gaming kartách vypnutý ? Ale v tom případě a) buď to půjde dodatečně na FE zapnout (byť s výkonostní penalizací) nebo si blbě naběhli s tvrzením, že FE je jak na profi, tak na gaming.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ked to ma byt profesionalna karta ale aj s podporou hier, nie je to zase az tak od veci. Po skonceni PCper streamu mi Youtube prehodil na nejaku inu prezentaciu, tusim PCWorldu https://www.youtube.com/watch?v=D5GcpYA7_wY kde ukazovali ako to funguje v praxi - nieco vymodelovali v profesionalnom CAD software, exportovali do Unreal enginu a spustili ako hru kde si to pozerali real-time. Potom si jeden z nich nasadil Vive a spravil si virtualnu prechadzku. Mam taky pocit ze vacsina profesionalnych kariet resp. ich ovladacov prave nie je moc optimalizovana na tuto poslednu cast. To by mohlo znacne ulahcit workflow ked chce studio nieco prezentovat pre zakaznikov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to malinko jinak, Vega Frontier Edition umožňuje spuštění her, ale primárně je optimalizovaná pro profi použití, ovladače sice umožňují hry spustit, ale bez optimalizací. A jestli bude potřeba nová revize čipu ví jen u AMD.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Sice jsem to nezkoušel, ale na Quadro kartách bych taky spustil gamesy, ne ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si ovšem člověk najde starší testy, tak v některých hrách dochází k poměrně výrazným propadům výkonu. Z omezeného setu, který testovali na hothware tedy není jasné, jestli se jen trefili na hry, kde k propadu výkonu nedochází, nebo Nvidia změnila podporu a i profi ovladače obsahují herní optimalizace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě spustíte, ale nesmíte se upírat směrem k výkonu a ceně. Vlastní čipy nejsou optimalizované pro hraní her (stejně jako herní karty mají problém s vykreslováním grafických primitiv), ovladače mohou být specifické pro jeden konkrétní software apod. Třetím faktorem jsou takty, protože karty jsou silně podtaktované proti svému základu, ze kterého vychází.

Pokud bych pro příklad použil Quadro M2000, které používám (2. den v reklamaci), mohu s jistotou prohlásit, že základ vychází z GTX950. Oba čipy jsou identickou generací GM206 a tím jejich podobnost končí. Výkon ovlivňuje nastavení čipu (crossflash není možný), ale také frekvence (base/boost/vram) 872/1180/1652-6612MHz vs 1024/1188/1652-6612MHz. Samozřejmě kapacita paměti, odlišný návrh layoutu atd.

Hry jsou o post-processingu, texturách, pixel shaderech a dalších. Neřeší se OpenGL, 10bit a modely nejsou tvořené kvantem čar (primitiv). Nakonec jde vždy o to, co se komu více hodí a podle toho se vybírá karta. Jednou vede Quadro, po druhé Firepro a ve třetím vám stačí Radeon/Geforce, protože stejně používá DirectX.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Malý postřeh k článku, FE = Founders Edition platí pro nV, AMD se určitě neopičí, to si zvolilo "Frontier Edition" :-)))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Se ví, že neopičí Ryzen 3, 5, 7 :) Ale jako zákazník to vítám, neboť vím proti čemu produkt stojí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tim rozdilem, ze zrovna "FE" znacka od NV neni neco, co by museli kopirovat ;) Zase tak dobrou povest nema :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj, zkopírovali i to provedení, tj. "dražší, zato horší" :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

+1 :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

spis "drazsi a jina", preci jen ma 16G ram, coz se nekomu na praci muze hodit. nvidia FE byla "drazsi a stejna"...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?p=9303397#p9303397

při téhle velikosti die jen takový mizerný výkon.... tohle je druhý R600... ještě větší fail než FX5800 Ultra

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To by opravdu fail byl, pokud by měla RX stejný výkon, což zatím nevíme.
Mě ale přijde divné, že se k tomu AMD zatím vůbec nevyjadřuje, že nepodniká nějaké damage control kroky. Vždyť rok přesvědčuje lidi aby čekali na Vegu a nekupovali zatím konkurenci a teď když by ta stejná skupina lidí mohla po prvních recenzích F.E. jít naštvaně koupit NVvidii, tak AMD mlčí.
Navíc o uvedení RX na Siggraphu teď není ani slovo: http://www.eventbrite.ca/e/amd-capsaicin-siggraph-2017-tickets-35520337285

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a co jiného můžou říct ? sami vědí jaký je to průser , maximálně můžou ty poslední čekající tupé a naivní ovečky oblbovat tím, ať ještě počkají, protože Vega RX bude mít "optimalizace" a bude rychlejší v hrách.....

PS: v reálu jim nezbyde nic jiného, než nasadit na herní verzi karty pořádného vodníka, zvednout TDP na 400W a hnát to na krev až kam to půjde. Pak ukáží nějaké bechnmarky ve Vulkan API kde to dotáhne referenční GTX 1080Ti a bude vymalováno. No a začít urychleně pracovat na nějaké menší náhradě tohoto megalomanského průseru.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Da sa uz s urcitostou poveat ze RX vega ani nebude existovat, len na papieri.
Vsetko sa bude predavat ako WX/MI/zopar FE

Fiji fail V2.

No co, tak sand Navi.

Hura na 1070.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ked nemali kompletne featury nemali to vydavat. Ak to nesvedci o vykone RX sami si len nakydali do hniezda. Marketingovy prepadak.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Zároveň je známo, že nový režim rasterizace není implementovaný fixně v tom smyslu, že by musel být aktivní stále. Jak u AMD, tak u Nvidie ho lze (a musí jít) vypnout."

Jaký pokles výkonu je tedy u Nvidie po vypnutí? Změřil to někdo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fiji shrinknutá na 14nm by měla něco málo přes 300mm2 a pokud by byla nataktovaná na cca 1400MHz mělo by stejný výkon jako tohle +500mm2 monstrum s 1600MHz boostem.... i když by to nebylo rychlé jako TitanXP/T1080TI pořád by to vypadalo méně blbě než monstrozní karta s mizerným výkonem....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Potom ovšem nechápu, proč neodložili uvedení celého "Gaming mode". Takhle je Vega FE marketována (taky) jako herní karta, udělají se herní benchmarky, lidi si to zobecní, že jde o přibližný výkon RX Vegy... a pravděpodobně koupí 1080 (Ti).

AMD zase jednou perlí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.