Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Exkluzivně: Vega Frontier Edition nemá aktivní tile-based rasterizér

Jedna z teorií, která se snažila o vysvětlení výkonu Radeonu Vega Frontier Edition, byla potvrzena. Karta nemá aktivní tzv. Draw Stream Binning Rasterizer, jeden z klíčových prvků nové architektury.

Web PCPerspective si sehnal Radeon Vega Frontier Edition (mimochodem, v okamžiku přípravy tohoto článku byl na NewEgg vyprodaný) a na přání čtenářů prováděl nějaké testy. Většinu jich můžeme vynechat s tím, že vyšly podobně jako předchozí uživatelské, tedy kolem úrovně GeForce GTX 1080. To je ovšem ve světle stávajících skutečností poněkud nepodstatné.

Herní testy Vega ukazují výkon jen o cca 5-10 % vyšší, než by na stejných taktech měl Radeon Fury X (GPU Fiji), což vedlo ke vzniku názorů, že stávající ovladače nemají aktivní některou z klíčových novinek architektury Vega. Jako primární kandidát „na vypnutí“ připadal v úvahu nový koncept rasterizéru, který řadíme do kategorie tile-based rasterizace a který konkrétně v provedení AMD nese označení Draw Stream Binning Rasterizer.

Jde o tutéž kategorii, kam spadá rasterizér implementovaný Nvidií architektuře Maxwell (a dále používaný architekturou Pascal). Konkrétní rozdíly mezi implementací Nvidie a AMD známé nejsou. Za paradoxní můžeme považovat fakt, že méně je toho známo o léta vydaném a používaném rasterizéru Nvidie. AMD například prozradila, že před rasterizací provádí HSR (odstranění skrytých povrchů) - zda podobný krok implementovala i Nvidia, není známo. Nemůžeme proto ani odhadovat, zda použití nového rasterizéru přinese AMD vyšší nebo nižší výkonnostní posun, než přineslo Nvidii.

Každopádně je však jisté, že jde o jeden z klíčových prvků architektury, kterému byly přizpůsobeny i další části čipu. Zároveň je známo, že nový režim rasterizace není implementovaný fixně v tom smyslu, že by musel být aktivní stále. Jak u AMD, tak u Nvidie ho lze (a musí jít) vypnout. Důvodem je, že teoreticky může nastat situace, se kterou by byl nekompatibilní, takže je třeba mít možnost jej deaktivovat a vrátit se ke klasické cestě („klasickou cestou“ je míněn jakýkoli předchozí režim, který nevyužívá tile-based rasterizace, ovšem ten už může být u každé architektury poněkud odlišný - což je důležité zmínit; brzy pochopíte proč).

Během testů Vegy na PCPerspective došlo i na test Davida Kantera, kterým autor před časem odhalil použití tile-based rasterizéru architektury Nvidia Maxwell (do té doby nebylo jeho použití v Maxwellu známé a efektivita architektury byla chápána a uctívána jako zázrak). Test zobrazil, že Vega vykresluje po čtvercích, respektive obdélnících, tedy odlišně od Radeonů R9 290/390, které vykreslovaly polygony po řádcích, což vedlo k závěru, že tile-based rasterizér Vegy je aktivní.

rasterizace Radeon Vega Frontier Edition - pro animaci rozklikněte

Šlo ovšem o chybný závěr. Samotný fakt, že se v obraze objevují čtverečky nebo obdélníčky, ještě neznamená, že hardware využívá tile-based rasterizér. Znamená pouze to, že je vykreslováno po čtverečcích nebo obdélníčcích :-). Pokud bychom se vrátili do minulosti, používal podobný způsob vykreslování například Radeon 9700 PRO. Důvodem tehdy nebylo nic jiného než efektivnější nakládání s daty. Zjednodušeně řečeno, přesně definovaná obrazová plocha odpovídá přesně definovanému objemu dat, kterému může být přizpůsobena architektura, případně ovladače. Žádná záhada, žádná tile-based rasterizace, jen naplnění jednoho praktického účelu. V krátkosti: AMD tento režim opustila tuším s generací R600 / Radeon HD 2900XT a to trvalo až do druhé generace GCN, Radeonů R9 290X / 390X. Jenže třetí generace GCN, Radeony Fury, opět vykreslují po obdélníčcích.

Amd Fiji Radeon Fury Nano Exploded

Radeon Vega Frontier Edition s nynějším ovladačem používá totožnou rasterizaci s generací Fury (GPU Fiji)

Výsledek testu, který zveřejnil PCPer, je totožný s tím, co předvádějí Radeony Fury, třetí generace GCN (úvodní snímek). Je tedy vykreslování po obdélníčcích, ale nejde o tile-based rasterizer, což lze usoudit mimo jiné i z toho, že vykreslování v rámci obdélníků probíhá sekvenčně.

Je tedy zřejmé, že tile-based rasterizace je u Radeonu Vega Frontier Edition v kombinaci se stávajícím ovladačem neaktivní. To odpovídá některým neoficiálním zdrojům a spekulacím, podle nichž se stabilní zprovoznění této funkce ukázalo být časově náročnější, než AMD předpokládala, a proto byla karta určená pro hráče odložena a namísto ní v prvním pololetí (aby byl dodržen časový slib) vydána poloprofesionální verze.

Evidentním cílem AMD je, aby při vydání herních Radeonů RX Vega tile-based rasterizér fungoval. V tuto chvíli však můžeme s jistotou říct pouze to, že na Radeonu Vega Frontier Edition s prvními ovladači zůstává vypnutý. Nemáme dostatek podkladů k tomu, aby bylo možné konstatovat, zda:

  • tile-based rasterizér bude v ovladačích později aktivován i pro Radeon Vega Frontier Edition
  • nebo zda jeho aktivace bude vyžadovat novou revizi čipu, kterou přinese herní Radeon RX Vega
  • kolik výkonu aktivace této technologie přidá

Vypnutí této technologie odpovídá jak výkonnostnímu potenciálu FE, tak vyjádření Ryana Smithe z Anandtechu (který konstatoval, že testování FE ve hrách postrádá smysl, protože nebude odpovídat výkonu herního RX Vega), tak květnovému vyjádření šéfa AMD Radeon Technology Group, Raji Koduriho: „Uživatelský [Radeon] RX [Vega] bude mnohem lépe optimalizovaný pro herní tituly a některé varianty budou výkonnější než Frontier. RX přinese ovladače plně optimalizované pro hry a dále několik dalších pikantností, o kterých vám zatím nemohu více prozradit.“

Závěrem můžeme dodat, že aktuální ovladač Radeon Vega Frontier Edition (krom aktivního tile-based rasterizéru) skutečně postrádá i optimalizované profily pro hry, protože přepnutí z profesionálního režimu na herní ovladač nepřináší hrám žádný výkon navíc. Patrně dochází pouze k deaktivaci optimalizací pro profesionální software.

Diskuse ke článku Exkluzivně: Vega Frontier Edition nemá aktivní tile-based rasterizér

Pondělí, 3 Červenec 2017 - 16:47 | del42sa | Mluvime o prinosu tile rasterizeru, ne o...
Pondělí, 3 Červenec 2017 - 11:48 | jožin | Ale je, psal to ve článku na pcper
Neděle, 2 Červenec 2017 - 21:02 | del42sa | vzdyt to vubec neni jeho tvrzeni ,-)
Neděle, 2 Červenec 2017 - 19:56 | no-X | To je stejně věrohodné jako jeho tvrzení, že Vega...
Neděle, 2 Červenec 2017 - 11:09 | r4in | Potom ovšem nechápu, proč neodložili uvedení...
Neděle, 2 Červenec 2017 - 09:51 | del42sa | Fiji shrinknutá na 14nm by měla něco málo přes...
Sobota, 1 Červenec 2017 - 19:13 | franzzz | spis "drazsi a jina", preci jen ma 16G...
Sobota, 1 Červenec 2017 - 12:53 | simik | "Zároveň je známo, že nový režim rasterizace...
Sobota, 1 Červenec 2017 - 11:46 | del42sa | a co jiného můžou říct ? sami vědí jaký je to...
Sobota, 1 Červenec 2017 - 11:44 | del42sa | ještě k tomu udajně nefungujícímu rasterizéru,...

Zobrazit diskusi