Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Některé referenční Radeony RX 7900 se špatně chladí, pokud běží „nastojato“

zdá se že tato generace je hodně experimentální, nejen čipletovou konstrukcí. Jako u XT je 20GB VRAM hodně lákavých. Jenže kdo má delší zkušenosti s Radeony je velice ostražitý. Některé generace GPU dospěly až za dlouho a když už to bylo solidní tak jim zařízli podporu protože překážely novějším produktům.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Tak nevím já mám mnohaleté zkušenosti s radeony i n-vidii. A žádné výraznější problémy sem nezaregistroval ano u nové generace vždy nějaké mouchy jsou ale nic co neopraví aktualizované ovladače. Ovšem když si vzpomenu jak sem se natrápil s ovladači od N-Vidie Tak tolik problému sem u AMD nikdy neměl pro mě nezapomenutelná 8800 Ultra která shořela 2x po sobě. Nakonec sem reklamoval i 8800 GT a mohli za to šitové ovladače. Problémy mají oba výrobci ale tak fatální selhání jako sem zažil u zelených sem u radeonů neměl a to sem jich namontoval taky kvantum. Čas od času se vyskytují problémy u obou výrobců. Tak nějak za poslední roky mám pocit že nejvíc problémů s radeonama mají majitelé N-Vidii neboť u všech lidí co sem jim osazoval do sestav radeony tak si za celé roky na nic nestěžovali. Tak taky se mi dost často stává že problém je mezi židlí a klávesnicí. A to opravdu velmi často kdy zákazník nadává už od dveří co je to za šmejd atd. A nakonec byl problém někde uplně jinde. Obzvlášť nejlepší je ta skupina lidí co si nainstalují různé CCcleanery čističe registrů protože na internetu psaly že to je potřeba a pak volají že jim nebootuje systém nebo že jim to padá atd. A že to za to určitě může ta nová grafika. To je pořád dokola. Teď naposledy mi jeden pán strašně zkritizoval repráky k PC prý hrozný šmejd no a co sem viděl sem nikdy neviděl. Panovi se podařilo narvat cinch k repráku místo do zesilovače ho narval do jacku od zvukovky no fakt to tam jde narvat. Ale samozřejmě už od dveří nadával na repráky. Za mě osobně nejvíc problémů s ovladači radeonů bylo vletech 2000-2003 jako tam byli opravdu ovladače tragické mnohdy fakt skoro nefunkční a oprava trvalo někdy pomalu rok což tenkrát bylo fakt dlouho páč hardware dřív zastarával hodně rychle dneska není problém si zahrát bez problémů na 5 let staré GK dřív nemyslitelné.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

ja nemam problemy s zadnymi ovladaci uz hodne dlouho, je pravda ze windows reinstaluju jednou za rok s tema problemy mam :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Můj testbench je takovej brutál kočkopes, kde je nainstalováno takovejch driverů od všeho možnýho, Intel, AMD, Nvidia, Realtek, Broadcom, Aquantia, Marwell, HP, Canon atd... na stejném os W10 přehazuju desky Intel/AMD jak prd. Běželo na tom už takových věcí... A problém jsem neviděl.
Co se týče grafik, tam mě spíš štve že Microsoft přes Windows Updates svévolně instaluje staré AMD ovladače, musel jsem to zakázat až přes gpedit (nic jiného nepomohlo), uživatelé Windows Home mají asi smůlu. AMD má celkově problémy s chováním karet v idle, jenže u 1440p je na tom Nvidia stejně. S Nvidia ovladačema jinak celkově nemám problém až na stále nic moc podporu G-Sync Compatible v okně kde monitor často bliká, že by z toho oči vytekly. Nelíbí se mi ani nápad G Experience postavit za registraci.
Například Nvidia NIS vs Radeon RSR je dle mě totální prohra NIS, ale to je každému dle chuti.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ty drivery mám vždy jako volitelnou aktualizaci, je divné, že to instaluje automaticky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"když už to bylo solidní tak jim zařízli podporu protože překážely novějším produktům."
Se zaříznutím podpory mám špatnou zkušenost u karty nVidia quadro. A to stála víc než dobový high-end.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

necital som to, iba prvu vetu: "zdá se že tato generace je hodně experimentální"

no jo, pretoze taviaci sa 16-pin u nVidie je tu s nami uz dekadu hej? to vobec neni verejny beta-experiment

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

NVidie bááááád, Intel bááááád! :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak tavici konektor je samozrejme podstatne vetsi pruser, nez tohleto. Pokud chceme pomerovat pindiky v tom, kdo ma vetsi pruser a pindik NV je hoooodne delsi :))

Nicmene si myslim, ze AMD se tenhle launch RDNA3 celkove nijak zvlast nepovedl. RDNA2 melo lepsi uvedeni.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak už jen kvůli tomu, že ten jejich konektor máš na všech modelech, tak je to samozřejmě o dost větší průser proti tomuto od AMD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

..aneb placam, placam, placam..
:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

je otazka jak ta kauza bude velika, protoze debauerovi se pry ozvalo 48 lidi a to je jeden mensi hw outlet a jeste vetsinou nemecky

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je ta chyba replikovatelná, tak bych řekl, že to najdou a nějak vyřeší. Může tam být taky nějaký problém s ventilátory..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Su to len blbe referencky na launch, ktore sa vypredaju za par tyzdnov. Kto videl recenzie tak si referencku nekupi. Mindfactory ma XFX 7900XT MERC za cenu referencky, tj. 999€. https://www.mindfactory.de/Hardware/Grafikkarten+(VGA)/Radeon+RX+Serie/RX+7900+XT.html

Ale boli i horsie casy, RX 5700XT mala hotspot 110°C, hluk 43 dBA a bolo to vtedy normalne, hlukom porovnatelne s Vega 56. https://www.techpowerup.com/review/amd-radeon-rx-5700-xt/32.html

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Logicky jde o chybu výroby chladiče nebo ventilátorů - když většina jich funguje správně. To znamená, že jsou i správně navržené.
AMD za to nemůže, ale známe lidi - budou za to nadávat jemu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobrej pokus, ale jedná se o referenční design. A AMD to řeší, takže asi má s tím designem co do činění:

"AMD vyzvala majitele referenční karty, kteří se s tímto problémem potýkají, aby kontaktovali zákaznickou podporu společnosti, jež s nimi situaci vyřeší."

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nikoli, pouze výrobní vada nějaké série. Nejedná se o problém konstrukce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nic takového jsem nepsal. Jedná se o referenční design, prodejce/garance je AMD a komu jinému by tedy mělo být nadáváno?
Už jen proto, že si vybere dodavatele/kontroluje kvalitu/atd.. Nemluvě o samotném návrhu. Tudíž logický důsledek je, že to řeší AMD a ne nějakej thajwanskej výrobce.

Nebo jinak srovnáním, je vhodné nadávat Nvidii za problémy s novým konektorem?

P.S. Jedná se samozřejmě banalitu, ale tady se hned aktivuje preventivní damage control, aby náhodou někdo "nenadával" směrem, kterým se smí jen chválit :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

".. je vhodné nadávat Nvidii za problémy s novým konektorem? .."

Samozřejmě.
Tne konektor do navrhla a do normy protlačila nVidia.
A kdo che dodržet normu, musí to dělat stejně. Blbě.

Referenční řešení od AMD nemusí používat ani ostatní výrobci karet s AMD čipem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Tne konektor do navrhla a do normy protlačila nVidia."

To je zajímavé tvrzení můžete to nějak doložit či alespoň upřesnit např. číslo normy?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, řeší to AMD, protože daný chladič je dělaný AMD, tak zjišťuje, kde je problém.

A samozřejmě je na místě nadávat na nVidii, protože to není stejná situace. Dle všeho je u AMD problém s výrobou. U nVidie je ale problém u návrhu, který se nVidia rozhodla užívat. A byla to špatná volba.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Z velmi podobného důvodu může, ten kdo si koupil kartu (s referenčním návrhem) od AMD a není s ním spokojen, nadávat na AMD. Komu jinému by měl nadávat? Thajwanskému výrobci? Ten je problém AMD, ať si ona nadává svému dodavateli.

U AMD je to chyba zvoleného dodavatele, kterého se AMD rozhodla použít. Nebo se rozhodla kašlat na kontrolu kvality. A byla to špatná volba :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozřejmě, karta koupená od AMD je k nadávání na AMD, však on je ten výrobce a on bude řešti servis, to není nijak objevné zjištění;)

Ale karta vyrobená někým jiným bude řešit samozřejmě někdo jiný, ten kdo ji vyrobil.

Ale to není zdejší téma. Zde je problém, že výrobce nějaké části karty měl/má vadu ve výrobě. To není problém AMD, ale toho výrobce dané části. Není to špatný návrh věci, tak jako je v případě 16pinu u nVidie, to je prostě jiné téma. Ale to se už začínáme točit v téma....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Špatná série karet způsobuje maximálně to, že v jedné poloze hůř chladí a to se projeví větší hlučností. Vážně to chcete srovnávat s roztaveným napájecím konektorem, kdy ani není jisté, že fakt drahou kartu půjde opravit?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jsem opravdu zvědavý na vysvětlení příčiny. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>se špatně chladí, pokud běží „nastojato“
Podle der8auer se v tom pripade chladi dobre a maji naopak problem (110C hotspot, vysoke otacky FAN) pokud jsou nalezato/naplacato. Takze maji problem v obvyklejsim zapojeni bez riser kabelu a o to je to horsi.

Viz: https://www.youtube.com/watch?v=26Lxydc-3K8

>Pokud je ta chyba replikovatelná, tak bych řekl, že to najdou a nějak vyřeší.
Tohle bohuzel vypada na HW chybu, ktera ovladaci vyresit nepujde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vsude na netu se pise, ze problem je v horizontalni pozici (tedy tak, jak to ma 90+% lidi v pc) a ve vertikalni je to ok. Jen tady se tvrdi opak ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nevim kde vsude na nete, ale zacal to CapFrameX a tomu se nechladi vertikalne.. https://twitter.com/CapFrameX/status/1603798002342281217

stejny kennypkp, kterymu se prehriva vertikalne jenze s portama nahoru..
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/zr1f1q/7900_xtx_ref_orientation_im...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak onoje to asi podobne jako s 12 pinem u NV. Kazdy youtuber mel jinou teorii. Nakonec byl nejbliz pravde Gamer Nexus.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to blbý, co si budeme nalhávat.
AMD není v pozici NVidie, že by si mohla nechat hořet konektor a nic moc se neděje, AMD by potřebovala, aby aspoň jednou všechno šlapalo jak hodinky a to se bohužel neděje.
Poblém s taktama, problém s natočením karty, .... opravdu ach jo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pšššt.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mozno to skusali len v miner boxoch (haha). to mi pripomina ako apple nepredpokladal ze by si niekto daval iphone do zadneho vrecka (zeny - iphone 6 bendgate)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Urozeny amd-fanboy autor zapomel na fakt jak AMD zakazniky poslalo doprdele ze 110C je v poradku.
Byt to intel tak uz je tu magnum opus na 30 stran.
*honk honk*

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

U Intelu to není závada.
Tam je to vlastnost.

Nakonec .. Je to Intel. Ten to snese.
AMD se usmaží.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.