Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Radeony RX 7900: Bezprecedentně nízká spotřeba s více monitory, vysoká s YouTube

Připomíná mi to začátek s HBM. Závěry nedělám.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je zajímavé, protože TechPowerUp naopak naměřil spotřebu při multi-monitor velice vysokou, víc než 100W: https://www.techpowerup.com/review/amd-radeon-rx-7900-xtx/37.html

Někdo v komentářích pod recenzí tvrdil, že to způsobuje refresh-rate monitorů, tedy pokud je rozdílný, nedokáže se karta přepnout do úsporného režimu, resp. podtaktovat paměť.
Osobní zkušenost ovšem nemám.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Že by tu zase lhali? No to snad né :)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Kdo má lhát?
AMD? Od té ta informace není.
Lže tedy podle Vás Techpowerup.com?
Nebo snad podle Vás lže Computerbase.de?

Váš trolling je zábavný tím, jak neuvěřitelně je hloupý.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ano, takto to "funguje" na Radeonoch roky, napr. aj na mojej RX 580. V mojom prípade to je rovnaký refresh rate, ale iná farebná hĺbka (8bit monitor + 12bit TV).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taka otazka, za poslednych 20 rokov malo AMD-ATI odladene ovladače pri uvedeni noveho železa? Ja si nepamatam :D, ale po 1-2 mesiacoch to už bolo ovela lepšie, hold musime počkať kym dozreju ovladače ako vždy :D
Pre mňa to nieje žiadna novinka ved ešte stale čakam na novy BIOS k X670E doske aby neblbli RAM pri štarte :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BTW co přesně ten jejich multi monitor znamená? Nevidím tam napsané kolik jakých monitorů bylo připojeno, jaká rozlišení, obnovovací frekvence, HDR, FreeSync a použité konektory.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale vždyť tam stručně ta informace je. Stačí použít modré tlačítko "Power Consumption Testing Details".

Multi-monitor: Two monitors are connected to the tested card, and both use different display timings. One monitor runs 2560x1440 over DisplayPort, and the other monitor runs 3840x2160 over HDMI. The refresh rate is set to 60 Hz for both screens. Windows 11 is sitting at the desktop with all windows closed and drivers installed. The card is left to warm up in idle mode until power draw is stable. When using two identical monitors with the same timings and resolution, power consumption can be lower. When using high refresh rate monitors, power consumption can be higher than in this test.

Myslím, že to tak mají i starší Radeony. Pokud jsou monitory stejně nastavené, je spotřeba dobrá. Pokud se liší, skokově stoupne.

Edit: kdysi jsem upozorňoval na možnost výrazně jiné spotřeby způsobené rozdílným nastavením i u Tvé recenze
https://diit.cz/clanek/recenze-gigabyte-radeon-rx-5700-xt-gaming-oc-8g-n...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hehe, dva dny se řeší, jak na tom na různých kombinacích frekvencí, taktů a monitorů blbne řízení spotřeby v idle, akorát Jiřík si vybere jeden článek, kde to vyšlo hezky, a vytasí se s pojednáním, jak je to pro takové scénáře momentálně uplně nejlepší karta ever.

Tak jo, no, s více monitory je asi spotřeba bezprecedentně nízká, zato s jedním monitorem na 3840×2160 při 120 Hz si to s těmi rozbitými ovladači v idle chramstne 85 wattů, jen to fikne. :D

https://ctrlv.cz/Byj7

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

taky blbnu, na různých kombinacích frekvencí, rozlišení a počtu monitorů.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No jestli má kolega Karáš kartu ještě k dispozici, tak by to mohl otestovat. Dva monitory a zásuvkový wattmetr by na test stačily.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak oni hlavně asi v AMD moc neřešili, co to v idle dělá na vyšších obnovovacích frekvencích než 60 Hz. Což je teda docela zvláštní s ohledem na to, že to od začátku prezentují jako ultimátní must have řešení na 165–900Hz monitory.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud je tam freesync tak v idle by ty monitory meli jet na nejnizsi moznou obnovovaci frekvenci, ne? A je naprosto irelevantni jestli je monitor 120Hz nebo 600Hz.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Honit plochu windows na obnovovaci frekvenci 120Hz chce opravdu vyjimecneho cloveka ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Další, co v desktopu nepozná rozdíl mezi 60 a 120 Hz? Je to kupodivu znát i na input lagu u myši při šoupání kurzorem.

Jestli jako majitelé 60Hz monitorů nevěříte, tak si zkuste na chvíli přepnout monitor na 30 Hz.

Stačí si udělat pár rychlých koleček myší a koukat na kurzor. Je to vidět při přetahování oken, při posouvání fotek, při courání po webu, při všem. Když se ten kurzor překreslí při rychlém přejetí z rohu do rohu za čtvrt sekundy patnáctkrát, tak se člověku neztrácí tolik, jako když se překreslí sedmkrát.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Premyslim, co si tak myslet o cloveku, ktery na plose dela mysi rychla kolecka, aby se mohl v duchu hesla: "cim vic prouzku, tim vic adidas" kochat tim, ze mu windows namaluji na nesmyslne rychlem monitoru pry vic sipek.

Ja proste najedu na to, co potrebuji vybrat a kliknu. A na to by mi nepochybne stacila i obnovovaci frekvence 30Hz, i kdyz takove snizovani jsem zatim nezkousel. Ale diky za namet. V klidu mi PC bere 10W a pokud by snizeni obnovavaci frekvence snizilo klidovou spotrebu o dalsich 20%, tak do toho klidne jdu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A jinak se na 100 Hz provozovaly monitory CRT už před dvaceti lety. Podle mě to spíš chce výjimečného člověka na to, aby si koupil za třicet tisíc grafiku, za dvacet tisíc 165Hz monitor, a pak to v desktopu ručně shazoval na 60 Hz jen proto, že někdo není schopný před vydáním karty vyřešit nastavení power managementu.

Na kartách, kde to funguje, je rozdíl mezi 60Hz a 144Hz režimem ve 4K 1–2 W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mozna by nebylo od veci se pred psanim komentaru o CRT trochu privzdelat v oblasti techniky.

CRT monitory pracovaly az na vyjimky s obnovovaci frekvenci obrazu 60Hz, kterou kvuli zachovani kompatibility prevzaly i LCD monitory. Duvodem nebyl pocet namalovanych sipek pri krouzeni mysi ;-), ale predevsim doba dosvitu luminoforu, tvoricich pixely. Pri nizsich frekvencich bylo blikani obrazovky vyraznejsi a unavnejsi. Dalsim duvodem byla technicka realizovatelnost vychylovacich civek a dosazeni jejich linearity.

U lcd monitoru jsou zmena obrazu a jeho technicke obnoveni nezavisle procesy a tak nic nebrani mit frekvenci prekreslovani obrazu velmi nizke. Pouziva se to treba u notebooku pro snizeni spotreby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale prdlajs.

Celé je to opačně, u CRT bylo na těch 60Hz vidět blikání(někdo ano, někdo ne), takže snad každý uměl vyšší frekvence. U LCD to odpadlo, tak stačilo těch 60Hz.

Proč myslíte, že se dělali 100Hz televize? To byly jiné úhlopříčky a s vychylovacíma cívkama problém nebyl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba to otestoval a jak to dopadlo jsme poznali z toho, že tu ta informace chybí. :-D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Testoval jsem jen jeden 4K @ 60 Hz s FreeSyncem, k testu více monitorů jsem se nedostal, ale chci to zkusit.

Trochu trolling bude v tom, jaká připojení a monitory vybrat, ale něco zkusím upéct a uvidíme.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

chtělo by to udělat menší analýzu toho, jaké kombinace fungují a jaké ne jestli nějaké takové jsou, ale chápu tohle stojí hodně času a nikdo to moc nezaplatí :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to né. To by pak soudruh Karáš nedostal žádnou kartu k recenzi.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

oni prej vcera vydali novy ovladace, kde se to resi tak je otazka kdy kdo testoval

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"120Hz v idle"
Posloucháš se někdy?
K čemu je dobré mít 120Hz při zobrazování statického obrázku?
K ničemu!
Toto není chyba AMD ale chyba v OS že takovou blbost je možné provozovat.
Celá Evropa šetří kde se dá, a teď projde toto.
Jo na CRT jsem měl 120Hz (při 800x600).
Ale pak jsem to stáhnul na 85Hz (při 1280×1024). Oči rozdíl nepoznali. Na LCD je rozumná frekvence 60Hz. A stačilo by i 50Hz ale údajně může docházet k interferenci s el. síti. Co je pod 50Hz považuji za "rušivé" i když doktoři tvrdí že lidské oko rozpozná max 20 až 25 fps.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No tak to nie, my si su nenecháme rozvraciet evropejský socialismus buržoazií s 120 Hz.

Kromě toho, konečně přišel hw a sw expert, aby nám to pořádně vysvětlil.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Trochu mi to připomíná kauzu kdy hořeli nVidia grafiky jen pro to, že programátor zapomněl omezit fps v menu a grafika jela na 600fps.

To nVidioti házeli vinu na výrobce her.

Že každý jeden snímek navíc si něco vezme energie, snad nemusím zdůrazňovat.

Ty tvrdíš že poznáš rozdíl mezi 60 a 120Hz na statickém obrázku?
Na CRT monitoru bych ti to věřil. Na LCD ani náhodou.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Statický obrázek je co? Pokud člověk skoro nic nedělá, serfuje, hrabe se v excelu, statický obraz to opravdu není. Rozdíl mezi 60 Hz a 120 Hz nejspíše poznáš už jen při šoupání kurzorem sem a tam, na input lagu a tak dále.

To, že snížíš spotřebu PC, řeší co konkrétně? Možná by se tím nikdo nemusel zaobírat, pokud by tu nevládla zelená a mafiánská úderka a 1 kWh by se prodávala za svou reálnou cenu, tedy nějakých 1,5 Kč.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Problémek je spíš v tom, že hry refresh monitoru nastavují podle toho co máš nastaveno na ploše. Né všechny ale drtivá většina. Takže pokud chceš mít ve hře 144Hz, musís to nastavit i na ploše. A za mě můžu říct, že i na tý ploše je i 75Hz příjemnějších, něž 60Hz.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A kde mame freesync nebo G-sync?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To můžeš jednoduše nastavit v driverech v profilu dané aplikace.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Idle stav je proste ze se nic nehejbe, tedy staticky obraz. A myslim ze v tomto stavu se to meri. Podle me by obnovovaci frekvence v idle mohla bejt klidne pod 1Hz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co by jsi tím reálně získal? Tipnul bych, že někde 90% spotřeby monitoru je podsvícení a jeho základní režie, ne obnovování obrazu. Pokud aplikace nezatěžuje hw, PC běží na minimálních frekvencích.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Treba to, ze by GPU nemusela 60x za vterinu posilat obraz do monitoru. Obraz by nemrkal a to tak ze vubec. Proste jako e-ink, pokud neni zmena, obraz se zbytecne neprekresluje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je hlupost, "prekreslit" stejnobarevny pixel pri stejnom jase, trva presne 0.00ms, pretoze sa krystal nemeni. :) Co vadi ociam a "blika", su rozne smejdove PWM regulacie podsvietenia...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://blurbusters.com/

V tom desktopu je to paradoxně kolikrát vidět víc než v těch hrách.

Na tom, že člověk při rychlém pohybu myší nevidí najednou pět kurzorů nebo na tom, že text se dá číst i při skrolování.

Ale já vím, 60 Hz je enough for everyone, protože oko přece stejně nevidí víc jak 25 snímků za sekundu, že jo!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle stav neni ale idle

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to už je spíš filozofická otázka, jak moc velká zátěž je ještě u GPU nebo CPU idle a co už ne.

Pro mě za mě tomu můžeme říkat nízká zátěž.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No prave a nizka zatez neni idle. To jsou 2 ruzne stavy

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je tak. Českí pepíci pozbierajú rôzne monitory a potom sa rozčulujú z vysokej spotreby. Inde si k novej grafike kúpia dva ROVNAKÉ nové monitory a neriešia hlúposti (jas, farebné podanie, ...).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem myslel, že je celkem normální pořídit jeden pořádný monitor jako hlavní a do stran si dát nějaké levnější, které na ta okna s messengerem nebo otevřené složky se soubory, se kterýma člověk dělá, stačí. Nějak si neumím představit, jak bych provozoval tři 43" 4K vedle sebe.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hela tak to mám a žádný problém. 3x32-4k

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

32"@4K je na mě moc malé, ani po patnácti letech ještě spousta vývojářů aplikací nezaregistrovalo, že existují monitory s vyšším PPI. A na plochu u té 43" obrazovky už jsem si taky nějak zvykl, zpátky na 32" bych nechtěl. Je to v podstatě jako 2×2 full HD na 21,5", ideál, kdy pixely nejsou ani moc malé na aplikace, co neškálují GUI, ani moc velké na všechno ostatní.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"ani po patnácti letech ještě spousta vývojářů aplikací nezaregistrovalo, že existují monitory s vyšším PPI."
.. vtipnej :) Nicmene, ne kazdy ma rad pred ksichtem svitici 43'' zed, kde tocis hlavu, jako kdyz cumis po zensky, kdyz te miji :))
Za mne, mam v oblibe 27'' 1440p, coz je rozumny kompromis. Kdyz jsem ted kupoval novej 27'' monitor, rikal jsem si, ze bych sel i do 29'', kdyby to melo UWQHD rozliseni..akorat smolik, tohle se dela az od 34'' zdi, takze jsem zustal u 27''.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já mám vedle toho ještě nalevo dvě 24" full HD, a napravo na stojáka sedmadvacítku s 1440p. Takže jsem celkem zvyklej tou hlavou otáčet a nedělá mi to takové problémy, nečumím furt do jednoho místa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja nemam nic proti tomu, kdyz nekdo ma vic monitoru a je s tim happy. Moje zkusenost je jina. Vzhledem treba k typu vyuziiti, kdy treba cumim klidne 1,2,3 hodiny porad na stejne misto, protoze se snazim fixnout nejaky bug nebo proste 'development', tak jsem zjistil, ze mi z toho tuhne krasne krk, kdyz ono misto neni plus/minus autobus v ose, kde clovek sedi. Verim, ze kdyz nekdo ma jiny rytmus, ve kterem monitory pouziva, podobnym problemem netrpi :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Normálne to je pre českého pepíka. V profi praxi sa to takto nerobí. Poznám skupinu samostatných (každý má svoju živnosť), ktorý majú na CAD presne rovnaké monitory. Samozrejme iné požiadavky, ako pre grafikov. To len doma si to ľudia zliepajú z rôznych monitorov, tak ako si lastovičky lepia z hliny hniezdo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám k PC pripojený 24" monitor na myšoidné hry a 55" TV na FIFA, NBA a podobné gamepadové hry. To si mám akože namiesto 24" monitora položiť na stôl druhý 55" TV?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Smazana duplicita

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tady je vidět, že ty grafiky mají potenciál zrát jak víno, protože než se opraví ovladače, může to rok dva trvat a je tu potenciál, že ty karty budou lepší a lepší. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tohle neni zrani jak vino, ale opravovani bugu
2 roky cekat nikdo nebude az to bude fungovat normalne.... pockat koupil jsem 6900xt po 2 letech abych v
mel jistotu, ze tech problemu bude minimum :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud ji za ty 2 roky koupis za vyprodejovou cenu, tak to neni az tak spatny kauf ;)
Ookud je v te dobe nad Msrp jako u NV, neco je spatne :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RedMaxovi napsat:
"2 roky cekat nikdo nebude"
To je vtipný XD
Ale to nic nemění na tom že si Redmax plete roky s měsíci.
Myslím že za 2 měsíce to bude OK.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zkušenost s ovladači AMD odpovídá spíš těm rokům.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Koupil jsem RX6750XT cca 1 mesic od uvedeni a nemel sem zadnej problem s ovladacema. Je teda pravda ze neresim, jestli to v nakym pochybnym stavu (idle - to je doba kdy prestanu delat na PC a bezi odpocet na vypnuti monitoru) nezere 2x tolik nez treba nVidie, ktera v idle muze zrat min, ale zas bych na ni potreboval novej zdroj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akorát teda podobně výkonná RTX 3060Ti je úspornější karta s nižším TDP. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A kterou 3060Ti myslis?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tu první. :-) Dostal jsi mě.

RX 6750XT byla uplně nejmíň výhodná karta. Nechápu, žes to koupil. Výkon skoro jako 6700XT a přitom dražší. Energeticky taky žádná sláva.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kupoval jsem to v docela nevyhodne dobe. Cenovy rozdil byl tusim 500Kc oproti 6700XT. Oproti dnesku sem ho preplatil cca o 5t., ale myslim, ze jsou na tom lidi i hur. RTXka sem vyradil z vyberu protoze 8GB RAM ve spojeni s VR je nahrane nebo zahranou uz ted. V tom mel Radeon dost vyhodu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@RedMaX
Ten HW bug zamezující kartě běžet na 3 GHz asi těžko opraví přes ovladače. Musíš si počkat na revizi, která vyjde po prázdninách. Příp. koupit RX 7800XT (Q2 2023), která ten bug prý nemá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jasný, akorát jsem doufal, že RX 7800XT oznámí na CESu a že nebude až v květnu. :-/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tohle je trochu omyl, cenou podstatne nizsi nez konkurence
xtx radeon stoji 32k a kdyz se posnazim 4080 stoji taky 32k tak proc bych mel kupovat radeon? o 5% az 15% vykonu navic? to fakt ne, 24gb bude k nicemu a pokud se bavime ze 4090 je furt vyhodnejsi nez 4080 tak neni duvod tohle kupovat natoz joke jmenem 7900xt, ktera dela jenom upsell, amd kopiruje nvidii i v tomhle ale nema na to. Zkousi nove pristupy chapu, ale zrovna s navi31 nejsou v pozici, kdy by mohli experimentovat a tvarit se sebevedomne ze jsou plnou alternativou ady, fakt ne.

lepsi by bylo kdyby gpu divizi amd zavrela a nvidii resil antimonopolni urad nez takovouhle "konkurenci"

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

S tym AMD nema nič teraz obchodnici skušaju zodrať s kože nedočkavych zakaznikov :D
Ved pamataš ked 3070 predavali po 1400€ lebo nedostatok :D
Treba počkať mesiac AMD na trh hodilo 200 000GPU cena o mesiac určite klesne minimalne o 200€ :) Ak nepočkaš tak počitaj s vysokohorskou priraškou pre nedočkavich :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, nez zacala mining vlna, tak jsem taky cekal u novych grafik, az po 3 mesicich klesne cena cena za novinkovou prirazku .... no a 2 roky pak cena neklesla, naopak vzrostla.

Tim chci rict, ze nekdy se cekat nevyplati, jindy ale zase ano. Tak a ted kristalova koule rad, zda je lepsi cekat nebo necekat :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zase ale si uvedom, ze lidi, kteri u nas muzou dat za grafiku 32K zase tak moc nebude. A rekl bych, ze tech par lidi, co to dat muze, budou do znacne miry fanousci jedne nebo druhe znacky a ti uz maji rozhodnuto dopredu.
Proto 7900XT mohla byt vyhodna karta. Karas predikoval cenu od 23K do 26K. Realita je takova, ze zakladni model stoji 27,5K.
Kdo to dat muze, tak porad je to nejlevnejsi karta, ikdyz trochu nedodelana.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

řekni mi proč bych měl koupit rdna3 nebo adu, když si můžu koupit za 15k rx6800 s tím že 7900XT je o 30% rychlejší, ale skoro 2x dražší
nechápu proč vůbec vydávaj nový generace grafik, když je to k ničemu a brečet, že už jít dolů nikdy jít nemůžou kvůli ceně waferu, na to jim kašle pes, když ostatní odvětví jsou schopný narvat do vlajkový lodě víc součástek za měnší cenu viz iphone nebo galaxy

jinak pro představu
A15 Bionic má 107.68 mm2 na TSMC 5 nm (N5P) a montuje se v plné konfiguraci do apple tv 4k s 32GB RAM za 4500,- s DPH
AD103 má 379 mm²
NAVI 31 má 306 mm² / 533 mm²

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cena 7900xt prevdepodobne pujde dolu..minimalne v momente, kdy zacne byt mene starsich vyhodnejsich RDNA2 v prodeji..
Ma horsi pomer vykon/cena nez 7900XTX, principielne je ta cena 'prepalena' o cca 10%

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

'' A15 Bionic má 107.68 mm2 na TSMC 5 nm (N5P) a montuje se v plné konfiguraci do apple tv 4k s 32GB RAM za 4500,- s DPH ''

kde si muzu poridit apple tv s a15 v plny konfiguraci?? co se ptas, je prave tim ze tv-4k je pro apple odpadak, kde se zbavuou chipu co jim nejede jedno cpu jadro nebo nezvladaj predepsany frekvence.. to sou lezaky, kterejch maj za rok a pul vyroby na sklade dost a protoze se nedaj pouzit do iphonu ani ipadu, konci v tv-4k..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ok je tam jedno efektivní jádro odpojené, to jsem přehlédl a 32GB RAM je blbost samozřejmě, je to uložiště

já chci jenom ukázat, že mainstream grafika nemusí stát 15 000,- protože "drahej proces" ať si 4090 klidně prodávaj za stovku, ale když vidím ty leaky 4070 a 4060ti chce se mi blejt

hrozně fandim valve se steam os a steam deckem, aby uspěla, pak nám PC gaming může být už ukradený, protože co z toho dělá amd s nvidií není vůbec ok

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kéž by dali hardware steam decku do těla notebooku nebo malé krabičky s výstupy. Ta koncepce lepšího mobilu stejně jako Nintendo Switch nevyhovuje všem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Posledni mobilni APU neni s grafickym vykonem o moc pozadu za Deckem. Deck ma jednu podstatnou vyhodu a to, ze jede jen v HD, takze ma vyrazne nizsi naroky na grafiku nez FHD. Navic na mensi obrazovce nemusi tolik resit antialiasing. Dalsi jsou optimalizace ze strany Valve, kdyz Deck vydrti i konkurenci s podobnym HW na nativnich Win. Za to ma u me Valve velke uznani.
Deck s docking station se da vpohode pouzivat jako PC. Je tam plnohodnotnej Arch Linux. Ne zadnej Androidi ojeb.
Samozrejme notebook to neni, ale dokazu si predstavit ze bych si s Deckem uplne vystacil. Jediny proc jsem nenahradil PC Deckem je VRko, tam je potreba preci jen kapku lepsi HW.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechci nejak extra syckovat... ale co je presne na spotrebe dualmonitoru XTX o 1W nizsi (tedy pravdepodobne pod presnosti mereni), nez 4080 "bezprecedentniho"?

Ja bych ten privlastek pouzil spise u toho dvojnasobku u YT ;-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To neznamena syckovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.