Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE – Gigabyte Radeon RX 5700 XT GAMING OC 8G – nový král vyšší třídy

Díky za test více monitorů.

"jakmile připojíme čtvrtý přes HDMI, dojde k nárůstu spotřeby ze 78 Wattů na 106 Wattů"

Ty první tři monitory vypadají, že mají všechny frekvenci 56-75Hz (třetí možná 56-76Hz), takže asi jely na těch 75Hz. Zajímalo by mě, zda se nárůst projeví i ve třech, kdy je jeden na jiné frekvenci (např. 60Hz - možná ji má ten 4. notebookový nebo nastavit jeden z těch tří monitorů, že má používat 60Hz). Tedy zda skokový nárůst klidové spotřeby dělá počet monitorů nebo kombinace různých frekvencí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na všech těch panelech jsem nastavoval 1920x1080 @ 60 Hz aby to právě bylo stejné, žádný z nich neumí FreeSync nebo HDR, takže se pak lišilo jen připojení DP/HDMI. Resp. třeba u té RX 5700 XT byly připojeny tři přes DP a čtvrtý přes HDMI. Vega 56 byla zase 2x DP a 2x HDMI.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, že nebyl čas porovnat tu spotřebu při více monitorech s variantou, kdy je právě ta frekvence jiná. Typicky když se k monitoru (144 Hz nebo 75 Hz) připojí TV s 60 Hz.

Na techpowerup testují, jen dva monitory s různou frekvencí a jiným rozlišením, ale zase jim tam chybí takovýto test - více monitorů se stejnou frekvencí. U nich pak vychází AMD karty (kromě Radenonu VII) v klidu na více monitorech hrůzně, tady až na Polaris výborně.

"Multi-monitor: Two monitors are connected to the tested card, and both use different display timings. Windows 10 is sitting at the desktop (1920x1080 and 1280x1024) with all windows closed and drivers installed. The card is left to warm up in idle mode until power draw is stable. When using two identical monitors with the same timings and resolution, power consumption will be lower. Our test represents the usage model of many productivity users who have one big screen and a small monitor on the side."
https://tpucdn.com/review/asus-radeon-rx-5700-xt-strix-oc/images/power-m...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prečo je PCIe 4.0 zápor? Ako to túto kartu poškodzuje? Či je tam len preto, aby kolónka zápor nebola prázdna? PCIe 4.0 patrí skôr do "pohlídejte si".

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Taky me to zarazilo, asi aby ta grafika nevypadala moc dobre, tak tam neco byt musi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak trochu, primárně je to myšleno tak, že hráčům a většině uživatelům to vlastně nic nepřináší. Je možné, že se objeví nějaký další software či hry co nějak lépe využijí PCIe 4.0, ale zatím to tak moc nevypadá.

Každopádně pokud potřebujete dělat nějaké speciální věci jako tlačit do VRAM nějaká data a zároveň je číst, je PCIe 4.0 určitě lepší než 3.0, ale potřebuji to nějak více otestovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to nie je zápor. Bol by vtedy ak by znižoval FPS. Zákazníkovi he jedno, či je tam 3.0 alebo 4.0. Dôležité je, že tým výkon neklesá.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

do minuska bych dal treba:
- Redmarx si to stejne nekoupi

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj, prosim tě, jak měříš ten UNIGINE HEAVEN - EXTREME bez anti-aliasing.
Mám Vegu56 ref + MORPHEUS II CORE EDITION
Mám nastaveno : P7-950mV, P6-900mV, HBM-920MHz, TDP+50%
V UNIGINE HEAVEN mám příkon PC pod 300W cca 295W,
Vega56+Ryzen 5 2600
https://ctrlv.cz/aUAO

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to antialiasing 8x
Jako tady
https://ctrlv.cz/lwTr
Mám to stejný jako Sapphire NITRO+ RX Vega 56 8G HBM2

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, 1920x1080 a 8x AA

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sakra zapomněl jsem napsat u toho Heaven, že sice používám Extreme preset, ale navyšuji rozlišení na FullHD + 8x AA. Ještě to upravím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opět ukázková kvalitní práce, děkujeme.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Navi je velmi povedená architektura. Už se moc těším na karty 5800 a výše.
Myslím, že pak nastane čas na výměnu Vegy 56. Snad u 5800/5900 bude v prodeji i něco s vodním blokem bez pumpy a radiátoru, aby to šlo zapojit do vlastního okruhu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

je to jen vylepšený Polaris, osobně proto jsem šel do RTX, čekal jsem víc a na RDNA2 co má ukázat víc už se mi čekat nechce, kdoví jak to dopadne. Až příliš často se ukazuje že grafiky u ATi pod taktovkou AMD je víceméně čekání na Godota....

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Možná, ale ve své cenové relaci je Navi bezkonkurenční. Tedy pokud nepotřebujete RTX na 1080p.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mě hlavně vždycky potěší ty stovky FPS u HL2 :))) Chápu, že to sice ukazuje rozdíl mezi (např.) 1050Ti a 2080Ti, ale zároveň do dokazuje, že v *TOMTO BODĚ* má autor blogísku pravdu - na tyhle hry je to fakt jedno co dnes máte za grafiku. Na druhou stranu, proč absentují třeba Tomb Raidery (už byly) a Far Cry (5+), což jsou pro dnešek mnohem relevantnější hry i s vlastním benchmarkem, což znamená téměř nulovou práci?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Protoze jsme na diitu, potreboval neco, aby mu to vyslo. Kdyby se ukazalo, ze je v jinem souboru her vykonejsi RTX 2070 a GTX1080, tak ho tu uminusuji jako bezne moje prispevky.

Jinak ale RX5700XT nevypada nijak spatne, do ekonomickych sestav bude mit NVidia tezke proniknout. Rekl bych, ze Navi je dustojny nastupce Polarisu, pristi rok az vyjdou nove nabusene grafiky od NVidie a mozna i neco od AMD, tak tyhle grafiky zlevni a budou se prodavat jak housky na krame.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

wut, jak vyšlo? Ty karty se dost střídají, RTX 2070 SUPER je velmi často výkonnostně nad RX 5700 XT, byť jen o kousek, v některých těch hrách ála Witcher 3, WoWS, WOT, PREY, Strange Brigade, GTA V jsou ty NV karty výkonnější.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

A dyť ho znáte, to je jak ta paní z Čochtana - tadyhle vepředu měla zlatej zub a všemu, ale všemu se smála. Jen aby ten zlatej zub byl vidět.
Redovi prostě podle mě vyhovuje být středem pozornosti a je mu úplně jedno, že plácá nepodložené nesmysly a ani si pořádně tu recenzi neprojede.
A navíc si neuvědomuje, že vás ty recenze neživí a zpracovat to ve volném čase je prostě masakr, osobně jsem dělal testy jediné grafiky a jen změření a zpracování po večerech mi zabralo přes měsíc: https://krumpac.net/

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Aby ta karta vypadala dobře, schválně tam zařadil test, který pro ni z těch herních je asi nejméně příznivý?
Tak to je konspirační teorie jak noha :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu chcete tvrdit, že např. u HL2 vychází 5700XT lépe, než třeba GTX1080?
To jste fakt takové jelito, že si tu recenzi ani neprohlídnete, než napíšete takovou jalovinu?
Jak říkám, vám chybí základy kritického myšlení. Jinak by vás napadlo, že nemusí být pravda všě, co vás napadne. Copak je tak těžké si nejdřív své vlastní tvrzení ověřit, než to publikujete?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

S HL2 přestanu, až se dostanu na 999 FPS :D Ale to spíš plánuji používat na ty Source věci třeba Black Mesa Source, ideálně Xen, ten je náročný dost brutálně.

Tomb Raidery a nějaké další věci budou, problém je, že to testování takhle více karet je opravdu hodně časově náročné, takže teď bude pár článků tahle sada a pak to zase nějak aktualizuji.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tam jde asi spíš o to, že kvůli porovnání je potřeba testovat na pokud možno stejné sadě testů.
Akorát u toho HL2 to už je trochu extrém :-)
Sice pak jde srovnávat novou kartu s nějakou archaickou, ale je otázka jestli takové srovnání má nějaký reálný význam (možná kromě řádového srovnání jak moc roste výkon karet v čase).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

za test dik.
pekna praca.
K vysledku:
Preco je PCI 4.0 negativum (ano videl som odpoved ale vidi sa mi offtopic dat PCI 4 do zaporu)
k pohlidejte si (Nepodporuje Ray Tracing, CUDA, PhysX)
Raytracing nepodporuje poriadne ani nvidia. 5700 ma takzvany Radeon image sharpening a Fidelity FX pre ostrejsie vykreslovanie nie je to raytracing ale zlepsuje to ostrost obrazu (odporucam Crysis 3 full detaily a zapnute vsetky efekty)
CUDA je nvidia AMD pouziva openCL (skoda tych problemov s ovladacmi pod linux)
Physyx nie je od 2012 vyvyjany, posledna verzia je 9.12.1031 z 26.11.2012

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To je sice hezké, ale stále se PhysX užívá a to i v nových AAA hrách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tím Ray Tracingem samozřejmě myslím tu NVIDIA implementaci, kterou lze v některých hrách zapnout, což u AMD není možné, nejedná se o nějaký zásadní problém.
Ano o Image Sharpeningu a FidelityFX se chci zmínit v separátním článku, ale také to není podporováno zcela všude.

Bohužel existují aplikace, které OpenCL ignorují a jedou primárně s CUDA, nebo OpenCL umí, ale s CUDA mají lepší výkon. NVIDIA navíc umí i OpenCL, byť tlačí hlavně CUDA. Dá se na to koukat i tak, že je to další black box technologie, ale své uživatele má.

Co se týče PhysX, nejnovější je aktuálně verze 9.18.0907 z roku 2018: https://www.nvidia.com/en-us/drivers/physx/9_18_0907/physx-9-18-0907-dri...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

physx som si nevsimol, dik.

ano to je problem vo svete microsoftu. OpenCL napriklad na 1080 Ti ma vyssi vykon ako Cuda, ale primarne tlaci cuda.
Taktiez CUDA na Windows 7 ma vyssi vykon ako vo Win X. atd.
len ten raytracing a cuda by bolo dobre nedavat k AMD
mnohi bezni ludia to potom beru ako ze to chyba aj ked nevedia naco :-)

na separatny clanok sa tesim

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Díky za recenzi, po téhle kartě už nějakou dobu pokukuju, ALE měl bych jednu velkou výtku k recenzi:

"Jelikož testované karty nejsou určeny pro 4K @ 60Hz nastavení, rozhodl jsem se v rámci zachování času některé hry v tomto rozlišení vypustit."

Pro mě je daleko víc vypovídající framerate v náročných aktuálně hraných hrách (GTA5, Tomb Raider, Witcher 3, ....), než bambilion fps v half life 2, to už tu rovnou můžete testovat i Q3A apod. Tohle je nesmysl a fps nad 150 už prakticky nikoho nezajímají, navíc u her, které už ani nikdo nehraje. U 4k stejně ani neexistují takhle rychlé monitory. Mě naopak zajímá, jestli ty nové hry budou na mém pc hratelné a jestli mám očekávat 30 nebo 60fps

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Quake 3 Arenu jsem tu kdysi navrhoval, ale neprošla :)

HL2... jako dobře, chápu proč tu je - ten test by velmi dobře ukazoval rozdíl mezi GTX750Ti, RX580, 2070S... pokud by tu ovšem taková celková shrnující tabulka byla (drzé mrknutí na autora ;)))
Jinak ano, ani já nechápu proč tu nejsou věci jako třeba Shadows of the Tomb Raider, Far Cry 5, Assassins Creed Origins... které už tuším mají svou finální verzi, další patche se spíš očekávat nedají, přičemž všechny mají své integrované benchmarky.

Svorka :
Co mě by osobně zajímalo - náhodou jsem narazil na pár diskuzí, které popisují ovladače pro RX5700XT jako doslova katastrofálně zabugované a to i po několikátém updatu. Pravda bylo to náhodným "průchodem" přes CZC (taky *letmo* pokukuju po nástupci 1060/6, ale není to zatím nic vážného), nicméně - co je na tom pravdy?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem zmiňoval, tlačí mě čas, ale tu sbírku her budu s časem samozřejmě obměňovat.

Ad ovladače, na nic zásadního jsem nenarazil. Původně jsem začal testovat s 19.9.3, ale tam bylo nějak rozbité VSR, Deus Ex MD nešlo vůbec spustit v QHD nebo 4K se zapnutým VSR a crashovaly ještě World of Warships.

Když jsem downgradoval na 19.8.1 tak to bylo OK, s 19.10.1 to bylo taky OK, tak jsem to dál neřešil.

Co jsem slyšel, tak trable byly hlavně nějak krátce po vydání, ale jinak o ničem aktuálně nevím + jsem nezkoušel, jak se to chová v Linuxu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já to chápu, můj hlavní problém je prostě nedostatek času, ale W3 ve 4K tam asi ještě zkusím vecpat na příště. Ono otestovat těch sedm karet v nějaké rozumné době, aby drivery a vše nebylo totálně zastaralé je značně netriviální, obzvlášť pokud máte jinou práci na plný úvazek :)

Jinak 4K panely co umí 144 Hz už nějakou dobu existují, ale na těch 144 Hz tam nestačí konzistentně ani RTX 2080 Ti.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jinou než zlatou jsem nečekal, my ostatní jdeme pařit na gtx1080 :D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Recenze fajn jako vždy, chvíli jsem na 5700XT uvažoval, ale nakonec, ona ta V64 není tak hrozná a nehraju už tak často (resp. ne něco, co by tu veku hnalo na maximum). Rozdíl bych nějaký pocítil, ale spíš uvidím, s čím se AMD vytáhne později.
Osobně moje nejlepší investice v tomhle roce byla asi BD mechanika (aneb FHD s ~30Mbity). Ne, netflix ani další streamovací služby mne nezajímají, protože ten 10Mbit link bude úzké hrdlo. Na zbytek jako nové TR jsem čekal a myslím, že příští rok bude ve znamení velkého upgradu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak oproti V64 to zase tak výrazný skok není, zajímavé je to podle mě pro majitele slabších a starších karet, nebo pokud uvažují po něčem výkonnějším než RX 590 / GTX 1660.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zcela mimo téma :
Blogerísek od vedle :))) dokazuje svoje kvality letitého redaktora doporučením, sundat nálepku "Warranty Void if Removed" z NVMe SSD disku :
http://www.ddworld.cz/pc-a-komponenty/pevne-disky/test-kingston-a2000-a-...

V rozumné diskuzi zazní :
"Se sundáním nálepky i já vidím problém. Jedna věc, aby se to povedlo v kuse, a pak jak uložit, kdyby se kvůli reklamaci musela lepit zpět. Navíc konstatuji, že reklamační technici dnes hledají doslova mouchy, které by umožnili reklamaci odmítnout."

"Mistr" se prezentuje :
"to by mě zajímalo na jakém základě by tu reklamaci odmítly, protože ta nálepka na tom disku nemá žádný vliv na funkci, technicky by to navíc mělo lépe se chladit bez ní ... co bych pochopil je sejmutí pasivu z disku, který jej má z výroby, tak asi aho, ale nálepka je nálepka a já jsem si prakticky jistý, že ti nemohou neuznat reklamaci jen kvůli nálepce, tu navíc prostě musíš sundat, pokud to dáváš pod pasiv na desku, jinak to snad nejde ..."

Proč sem tento víkendový Off topic dávám?
Zcela správně! Dal jsem si pivo a přečetl jsem si něco, co mě nadzvedlo dřív než močák :))
Takže, když vynechám autorovu představu, že reklamaci asi odmítly ženy ;)) jakožto bývalý redaktor (známého příjmení a nikoli jména ;) celou dobu tvrdím - člověk který léta (řekněme 5+) jen píše a neposune se nikam dál, ví o reálné praxi asi tak maximálně hoWno. Praxe a reálný život vypadá jinak, než je sluncem zalitá klávesnice za okny redakce.
Jeho další nechápající hláška "já jsem na to už poslal dotazy výrobcům ...." říká jediné - ten člověk o praxi neví ani Ň. Vážně chcete vážně brát vážně lidi, co o ví tak možná to hoWno?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co se týče té nálepky, to se tady taky řešilo:
https://diit.cz/clanek/ftc-zakazala-zarucni-plomby

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WUT? Na těch NVMe discích ty nálepky není potřeba vůbec sundavat, i když na to plánete pasiv s teplovodivou podložkou. Nemusí to být optimální, ale chladí se to lépe s chladičem i přes lepík.

Navíc spousta výkonnějších NVMe disků má odhalený kontrolér, protože ten topí nejvíc a lepík je typicky plácnutý přes NAND čipy nebo na druhé straně. Samsung taky dává měděnou pásku na spodek, takže při použití nějakého chladiče, co chladí z obou stran je to hnedka lepší.

Jako S/N jde vyčíst z toho disku samozřejmě, ale úplně vidím nadšeného technika co to SSD jde ihned zkoušet a kontrolovat serial number, zda fakt sedí.

Ty warranty void lepíky nemám rád třeba na grafikách, ale např. Gigabyte to nedělá a chladič tak mohu vesele sundat a provést nějakou údržbu.

Také nesouhlasím s názorem někoho v diskuzi, že lepík se sériovými čísly na SSD je to samé jako krabice od grafické karty.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj,
máte někdo RX 5700 v té základní edici s jedním větrákem co profukuje kartu a posílá ohřátý vzduch ven ze skříně?
Karta se dá koupit za 8999,- a přemýšlím o ní, jen jsem někde narazil na fakt, že se při nižších teplotách (pod 50°C°) větrák nevypíná.
To mě trochu odrazuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemám, ale zvažoval jsem si jí vypůjčit, nicméně jiný výrobce mi na test poslal jinou RX 5700, tak jsem to zatím neudělal. Všechny tyhle reference pokud vím ventilátor v idle nevypínají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano cena je nižší než u ostatních ano větrák nevypíná,vždyt v zátěži ty karty s tímto chladičem atakuji 90-95 stupnů což není zrovna nic moc a hlavně řvou jako stíhačka nikdy už takovou kartu s referenčním chladičem nechci jsou hlavně vhodné na výměnu nejlépe pod vodníka proto raději kupovat karty s nereferenčním chlazením nejen že mají nižší teploty ale jsou i mnohem chladnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po nákupu sestavy 3700X, X570 a 5700XT Anniversary, musím říct, že grafika zdaleka neřve tolik jako chladič Wraith Prism, budu to muset rok vydržet než našetřím na vodníka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem u pár sestav narazil na to, že s novějšími Ryzeny je ten Wraith Prism hlučnější, typicky je to tím, že desky hodně agresivně řídí otáčky ventilátoru, stačí tak tu křivku upravit, aby to zbytečně netočilo moc vysoko, většina desek něco takového podporuje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No, ta moje (MSI MPG X570 gaming edge wifi bios v15), nechá CPU vždycky zahřát cca. na 70°C, pak to začne chvíli řvát a pak se zase ztiší a pořád dokola. Vzhledem k tomu, že speedfan na W10 s deskou nefunguje, tak jsem musela sáhnout po Argus monitor (shareware).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vodník není potřeba ani omylem, bohatě stačí chladič za pár korun ve stylu SilentiumPC Fera 3 HE1224.
Mám msi x570 a-pro(aktuální bios) s ryzenem 3600 a vidím problém spíš v chybném monitorování teplot a v defaultu opravdu dementním nastavení otáček.

V zátěži mi vyskočí během pár vteřin teplota na 70 stupňů a rozhučí se fany jak prdlý, pak se to zase ztlumí a takhle to pulzuje dokola je to na zbláznění.

Řešení je ale jednoduchý. Vlezl jsem si do biosu a nastavil jsem cpu fan že jede na minimum otáček a po dosažení !! 75+ !! stupňů se roztočí na nějakých 50% a po dosažení 85stupňů skokově 100% .
Realita v praxi je taková, že se mi v reálném provozu nikdy nepodařilo docílit toho aby cpu dosáhl hranice 75 stupňů (zato imaginárních 70 tam vyskočí během 5ti vteřin)

Dokonce jsem se rozhodl, že cpu trochu potrápím, zastavil jsem větrák a v cpu-z jsem dal all core stress test a výsledek? Za 5 vteřin 70 stupňů, 75 tam bylo až po několika minutách a na vícejak 80 stupňů to trvalo opravdu docela dlouho a i poté jsem na chladiči v klidu udržel ruku (takže reálně tam 80 fakt nebylo, protože 50 už pálí) a cpu furt boostoval na 4,1Ghz na všech jádrech.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zkusím se v tom pošťourat, díky. Vodníka chcu proto, že chci ztišit nejen CPU, ale časem i grafiku (jejíž hlučnost zákonitě vzroste - nezapomeň má referenční chladič z AMD shopu), jen nevím jak to tam nacpu, když mám Fractal Design R5 a obsazenou jednu 5,25" pozici, asi dva 280mm radiátory, uvidíme. I když je pravda, že dvd mechaniku jsem musela odpojit kvůli nějakému konfliktu s deskou, kdy se mi při pokusu nainstalovat catalysty (jakékoliv) resetovalo pc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Žiadny seriózny recenzent nepoužíva minimálne FPS ako hodnotiacu metriku.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To by museli do diskuze chodit normální lidi XD

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No vidíte a přitom je to jedna z těch zajímavějších informací. Myslím, že ti, kdo neměří, nebo resp. nijak nevyhodnocují min. fps, nám nepodávají kompletní obraz o dané kartě.

EDIT: Jinak řečeno - k čemu bude recenze, kde vyjde lépe karta, která má velké propady FPS narozdíl od jiné, která se stabilně drží výše, ale třeba nedosahuje maxima té první?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nepoužíva sa to preto, lebo je to nespoľahlivý údaj. Namiesto neho sa používa 1% a 0,1%.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.