Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Řadič s čipem Marvell 88SE9130 a mSATA slotem pro SSD v Japonsku v prodeji

mSATA slot na mSATA3I-PCIe
Vzpomínáte na hybridní SSD+HDD řadič s čipem Marvell 88SE9130, který dokázal napůl softwarovou a napůl hardwarovou cestou vytvořit z SSD a HDD virtuální hybridní pevný disk? Dokonce jsme vám ukázali, jak Marvell HyperDuo funguje v praxi na desce ASUS P8P67 Deluxe, která měla „podznačený“ řadič 88SE9128 (ten nejspíše jen jiným BIOSem tvůrci desky povýšili na 88SE9130 a technologii Marvell HyperDuo na něm rozchodili). Nyní se v Japonsku objevil pozoruhodný řadič „mSATA3I-PCIe“ právě s čipem Marvell 88SE9130. Vede z něj pouze jeden SATA port určený typicky pro pevný disk. Druhý vede do mSATA umístěného přímo na kartě…
ASUS P8P67 Deluxe: Marvell 88SE9128 Marvell 88SE91xx BIOS Setup

Inspirace možná pochází z desek s čipsetem Intel Z68, které jsou také osazeny buďto mSATA slotem, nebo rovnou mSATA slotem osazeným malým mSATA Intel SSD, jistě si vybavíte desku Gigabyte GA-Z68XP-UD3-iSSD, my shodou okolností máme v redakci Gigabyte GA-Z68AP-D3, která má také mSATA slot, ale nic v něm v základní výbavě není (uživatel si musí v případě potřeby vlastní mSATA SSD dokoupit).

mSATA slot pro Intel Smart Response Technology na desce Gigbayte GA-Z68AP-D3

Tento řadič na to jde od lesa. V podstatě jde o „SATA řadič“, který může urychlit uživatelem připojený disk, pokud bude řadič osazen mSATA SSD. Jednoduché a do určité míry asi i funkční, nicméně nás prozatím všechna tato „SSD urychlovátka pevných disků“ příliš neoslovila. Když SSD, tak samostatně jako systémový disk.

Intel Z68 Express Chipset Intel Rapid Storage: Informace o disku po zrychlení

„SSD cache“ bereme jako módní výstřelek - s tím, že na čipsetech Intel Z68 se nám jeví lépe propracovaný (na rozdíl od řešení od Marvellu je však funkčně závislé na speciálních ovladačích, zatímco Marvell HyperDuo může fungovat i bez nich jen na standardní AHCI ovladače). Pro zajímavost: cena řadiče je v Japonsku kolem ¥4 000 (v hrubém přepočtu necelých 9 stovek).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Řadič s čipem Marvell 88SE9130 a mSATA slotem pro SSD v Japonsku v prodeji

Žádné komentáře.