Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Raja Koduri odchází z Intelu

Takže restart Matrixu a cyklus se bude opakovat? Z minulého cyklu (Larabee) vytěžil Intel dočasně akcelerátory v FP64 a něco málo k integrovaným grafikám, ze současného novou generaci grafik, obojí ztroskotalo na ovladačích a mizerné (větší než u konkurence) spotřebě.
Takže se zdá, že místo, aby Intel ještě zainvestoval do zlepšení návrhu a SW, tak projekt zase zařízl, aby v budoucnosti zase musel rozjet nový (pokud se toho tenhle Goliáš ještě dožije).
Pravda, nejsem v křesle a nevidím čísla, ale tuhle manažerskou logiku nechápu. A intel schopné grafiky kvůli vlastní budoucnosti potřebuje jak sůl.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To je manazerska logika typu: "Kouknete, kolik jseme vam usetrili. Vyplatime si za to odmeny."
To dobre funguje i tady...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Intel ztratil schopnost vést a dokončovat dlouhodobé (složité) projekty.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Zarezat Larabee vlastne vobec nebol zly napad. Zly napad bol taku volovinu vobec rozbiehat. Cele to bolo uplne ujete uz od dna 0. Povedal by som, ze Larabee bol posledny pohrobok Itania.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je jednoduchý. Když se potápí loď, tak nejřív opravíš díry v trupu a nezašíváš plachty. Grafika by se Intelu hodila, ale nezachrání je.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Koduriho grafiky pro AMD měly stejný problém. SW a ovladače. Nemyslím si, že je stejný výsledek pod křídly Intelu náhoda.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

zrovna drivery se za koduriho v amd zvedly.. on spis neumel ridit vyvoj hardwaru..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby Intel už neviděl žádnou budoucnost ve vývoji GPU tak si myslím že by se to ukázalo ve velmi pomalé až mizící SW podpoře.
Nějak více investovat do vylepšení ovladačů by přece nemělo žádný smysl pokud by vývoj desktop grafik Intel už odepsal.

Ale pro Intel ARC vychází nové drivery s vylepšeními několikrát do měsíce, konkrétně od začátku roku přišlo 7 nových verzí - to je víc než pro GeForce nebo Radeon.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jako v Okresním přeboru... Napřed... A co tady bude jako dělat pan Koduri... Bude náš tým trénovat...
A na konci... Rajo sboheeeem....
Si najali profesionála a přivedl je na mizinu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už má hotovo, už může... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akurát, že aspoň odišiel na rozdiel od niekoho

Mar 21, 2023
However, the executive has no plans to retire from the company and aims to continue his role for at least a few more decades. Before today's GTC conference, Mr. Huang gave an interview with CNBC's Katie Tarasov, where he hinted that he might even be serving as NVIDIA's CEO even when he's a hundred years old.

When asked by Tasarov if he plans to end his role as the longest-serving technology firm CEO in history, Mr. Huang replied:

I think I’m making a real contribution to the company to make an environment where we can make really amazing contributions. So, I think for as long as I believe I can do that, I don’t know exactly for how long that’s gonna be, but 3 to 4 decades I’d say. Another 4 decades I’d be robotic and maybe another 3 to 4 decades after that. Hopefully, I get to enjoy this for a very long time.
https://wccftech.com/i-hand-delivered-first-supercomputer-to-openai-says...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Preco by mal Huang z NV odchadzat? Hadam ho nechcete porovnavat s Kodurim, ktory bol v cele neuspesneho projektu a pochybujem, ze odisiel sam od seba. Ci aj Huanga vyhodili a on povedal nie? Je nieco o com neviem?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zakladateľ sa nevyhadzuje

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Steve Jobs by mohl povídat...

zakladatel neznamená výkonný ředitel ani správní rada, které se ředitel zodpovídá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podľa toho aký má firma štatút. Väčšinou má zakladateľ "zlatú účastinu, germanizmom akciu" , ktorá mu dáva právo zablokovať nejaké rozhodnutia napr. personálne. Ak vlastník použije (Jobs ju nepoužil, ale nie je jasné, či ju mali s Wozniakom) tak rozhodnutie orgánov neplatí. Na nej je stanovené, na čo má vlastník právo veta.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano. To je pravda. Otazka ale stale zostava rovnaka. Preco by mal Huang odist, ked sa NV dari, drzi si vysoke marze a stale sa drzi technologickej spicky t.j. nezaostava a skor je jednym z jej tahunov dopredu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, Huang je uplne v jine pozici nez Koduri.
Nemel v Intelu uz prespektivu. Ono to asi nebyl uplne 'normalni' odchod, kdyz si clivek uvedomi, ze ho preradili z jedne z nejvyssich manazerskych pricek zpatky do tech.pozice, rozpustili celou divizi, ktere sefoval a zrusili nebo silne omezili nekolik projektu za kteryma Koduri stal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bitcoin letí nahoru. Za chvíli bude každá grafika dobrá. Obzvláště s > 4GB VRAM.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Za chvíli zase spadne. :-)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Doufám že se už stavíš farmu aby jsi záhy zjistil, že ti je k ničemu :D

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Kopíruje celosvetovú infláciu, to sa dalo čakať.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Právě naopak.
Dolar padá a BTC stojí na místě.
Je to stabilní měna. No spíš stabilnější než dolar.
Ceny grafik klesají.
Takže brzy nastane zlom kdy se oplatí za $ koupit GPU a začít na ní těžit.
Já je kupovat nebudu. Jen aby jste si potom nestěžovali na cryptonesmysl.
Varoval jsem vás.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

https://ctrlv.link/shots/2023/03/22/pQAm.png
BTC je stabilnejší než USD? Štatistika za rok - min: 15480 USD, max: 48210 USD = rozdiel 3,11×. Pred rokom: cca 42000 USD, dnes: 28660 USD. Ja stabilitu nevidím. A to nepíšem o tom hype s max. na viac ako 60000 USD a potom pád na asi 30000 USD a potom zase na takmer 69000 USD a dole na menej ako 20000 USD. BTC nie je reálne mena, ale komodita pre špekulantov.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Akorát, že vůbec. Pro bitcoin jsou ti grafiky k nicemu. 4+ GB grafiky byli potreba pouze pro ethereum, ktere uz se na grafikach tezit neda. A ten zbytek je i s levnou elektrinou spise na hranici jakekoliv rentability https://whattomine.com/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pravda že topná sezona dnes skončila. Takže se to nedá brát jako vedlejší produkt topení elektřinou.
Ano na GPU se těží Ether, ale například NiceHash vyplácí BTC. Zjednodušeně řečeno se na GPU těží BTC.
A hlavně kurz ETH/BTC je více méně svázaný.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz uz teda nemas znalosti, tak aspon cti na co odpovidas. Tvuj prispevek je tak neskutecne mimo realitu, ze uz to snad ani vic byt nemuze. Ethereum se od prechodu na POS 15 zari 2022 na grafikach netezi a tezit neda. Kurz ETH/BTC svazany neni. Jak BTC stoupa, tak ostatni krypto proti nemu pada. U Etherea to mas z 0,072 BTC 11 brezna na nynejsich 0,063 BTC.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Mission accomplished!" :-D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Odchod Koduriho je menší problém ako menovanie bývalého šéfa "Kreslenia roadmap" do funkcie šéfa tovární Intelu

Intel Appoints Stuart Pann to Lead Intel Foundry Services
Yesterday, 21:28
Pann previously served as senior vice president, chief business transformation officer

and general manager of Intel's Corporate Planning Group.

As part of this role, he established the company's IDM 2.0 Acceleration Office to guide the implementation of an internal foundry model, fundamentally shifting the way the company operates to be more consistent with other top foundries.
https://www.techpowerup.com/306234/intel-appoints-stuart-pann-to-lead-in...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro Intel drahá zkušenost. A že Raja Koduri nic nedokázal s neomezeným rozpočtem Intelu ani po 5 letech. Se nabízí otázka, jestli v AMD se mu dařilo, nebo měl dobré podřízené a jen sklízel smetanu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejspíš ani bůh by v tak zazmrdovaný firmě nic knoudnýho nedokázal. Vypadá to, že Intel pomalu spěje k záhubě. Nejspíš dopadne jako IBM. Pouhý stín své původní velikosti.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podle jeho úspěchů i neúspěchů mi přijde, že to je idealista, který má řadu zajímavých nápadů, inovativních myšlenek a zřejmě je schopný vytvářet i lidsky dobré vztahy na pracovišti. Na rozběhnutí nebo restart v přesně časově definovaném období a s přesně definovanými prostředky je ale potřeba spíš racionálnější člověk se silně pragmatickým přístupem. Proto byl Koduri úspěšný tam, kde vývoj fungoval a jeho přístup přinesl nové myšlenky a nápady, a neúspěšný tam, kde bylo potřeba vytvořit něco (téměř) od nuly. Z ex-pracovníků ATi / AMD by se na rozjetí grafického vývoje mnohem lépe hodil Eric Demers, který bohužel po nástupu Roryho Reada odešel do Qualcommu (což odstartovalo tu hrůzu, která trvala do vydání RDNA).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Koduri měl neomezený rozpočet? Intel má neomezený rozpočet? Intel je jen malá firmička, která zas tak moc peněz do vývoje nových produktů dávat nemůže, oproti firmám které když vezmou tržby intelu, tak podobné částky mají ve svém účetnictví v položkách "zisk", ne tržby.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"kilometrový" článek na téma Koduri odchází, a kromě uvodní věty že nastoupil je o tom odchodu psáno jen zběžně až na samém závěru článku. Zbytek článku vůbec nesouvisí s tématem.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

njn, skalnimu fandovi intelu se asi fakt cte blbe, jak sla za pet let jeho milovana firma do kopru.. ale bylo to presne tech pet let, co tam koduri delal a nijak tomu nepomoh, protoze vsechno co ridil slo do kopru stejne jako to co ridili ostatni..

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pobavil :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koniec veľkého dobrodružstva.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

<troll mode>
Beztak ho tam nasadila AMD aby rozmrdal intelovy ambice na vlastní GPU a vysál ho o pár miliard na pokusy/omyly :-D
</troll mode>

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tom jsem chtěl napsat, jen ne jakou troll, ale vážně si to myslím.
Třeba z AMD skutečně dobrovolně odešel , ale v AMD mu nabídli speciální odstupné za to že půjde do Intelu a tam se je pokusí rozložit zevnitř.
Což se mu v podstatě podařilo

K problémům s CPU a vlastním výrobním procesem i neschopnost vyvíjet vlastní grafické architektury....
Vypadá to že Intel se řítí do spirály odkud nebude návratu.
V článku je to hezký popsané jak se jim to všechno rozpadá,

Intel sice plánuje zcela novou architekturu postavenou na "zelené louce" jenže tou dobou bude mít AMD venku už zase další generaci ZEN5-Ryzen9000,
vzhledem k výkonu a efektivitě, je tam opravdu velký rozdíl a další generace AMD ještě přidá..... takže je Intel možná jen dožene, ale těžko přeskočí

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Phiasko pobavilo :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Raja teď bude dělat AI, takže se ještě hodně zasmějeme.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nechapem ten hate voci Kodurimu. S Intelom je to presne to iste ako s AMD. Polozil zaklady novej generacie grafik, ktora bude s danou firmou najmenej dalsiu dekadu a ide dalej. Podobne ako Jim Keller. Nebude predsa doladovat detaily a drivre. Na to su tam horsie platene pozicie. Len typicky rozmaznany konsumer nechape ze samotne konkurencieschopne produkty prichadzaju o dost neskor po tom, co je najtazsia praca urobena. Zaklad Radeonov RX polozil Koduri.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Zaklad Radeonov RX polozil Koduri."
..a tu informaci mas odkud? :))
"Nechapem ten hate voci Kodurimu. "
.. no nevim, jestli jsi spal posledni mesice, ale uvedeni Arc v ramci Arc 380 bylo fiasko. Arc 750/770 melo zpozdeni a uvedeni zustalo dost za ocekavanimi. Od te doby Intel zrusil divizi, ktere Koduri sefoval. Koduriho degradoval z jedne z nejvyssi manazerskych pozic v Intelu na technickou pozici. Prodeje 750/770 za puvodni MSRP jsou prakticky nulove a pokud je Intel bude chtit prodat, musi jit s cenou tak dolu, ze na tom nemuze snad ani vydelat na naklady kremiku. Po Arc pravdepodobne zustane Intelu dira nekolik miliard, atd..
Je to zaklad, ale mas porad pocit, ze tohle je 'dobry' zaklad pro firmu, ktera reze jeden projekt za druhym, aby se vyhla cervenym cislum?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ako hovorim, toto je typicky consumer pohlad. Ak niekto neurobi zazrak sibnutim carovneho prutika, tak je looser. Na druhej strane, Koduri dokazal stiahnut obrovsky sklz ako AMD, tak Intelu voci NVidii. A v danej situacii asi AMD ani Intel nemohli najat lepsieho cloveka.

Tu je ten zaklad RDNA.
https://en.wikipedia.org/wiki/Radeon_RX_5000_series
The Navi GPUs are the first AMD GPUs to use the new RDNA architecture
https://en.wikipedia.org/wiki/Raja_Koduri
Raja lead the architecture transformation of Radeon Technology Group with Polaris, Vega and Navi architectures...

A este aby som nezabudol. Aj zaklad AMD Instict akceleratorov je Koduriho praca.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Ako hovorim, toto je typicky consumer pohlad. Ak niekto neurobi zazrak sibnutim carovneho prutika, tak je looser. Na druhej strane, Koduri dokazal stiahnut obrovsky sklz ako AMD, tak Intelu voci NVidii. A v danej situacii asi AMD ani Intel nemohli najat lepsieho cloveka."
.. v tom se velmi mylite. Sice tohle prirovnani nerad pouzivam, protoze casto je bussines pohled velmi jendoduchy a casto i hloupy. Nicmene Vam nedochazi, ze i bussines stranka je dulezita. Stejne dulezita jako "technicke zaklady". Pokud Koduri sliboval od low endu po high end a dodal lowend, s tim, ze zbytek byl skrtnuty, tak to neni uspesny produkt. Neni to uspesny zaklad. Je to pouze zaklad. Technicka stranka i toho co vydali je horsi temer ve vsech aspektech (vyjma RT) nez konkurence. Opet to neni uspesne. Uspesne je snad jen to, ze se jim to podarilo vydat. V AMD kdyz pod jeho vyedenim vydali Polaris a Vegu (nevim, nakolik ma v tom primou zasluhu), tak ty karty se aspon prodavali. Udrzeli AMD urcity podil na trhu, atd. Arc se neprodava. Pokud se zacne prodavat, tak pod cenou tak, ze se snad nezaplati ani ten kremik, na kterem je udelany. Co je na takovem produktu uspesneho?
Pokud slibil profesionalni graficke akceleratory, ktere vubec na trh ani nedosli, opet neni to zadny uspesny zaklad, je to pouze zaklad a to jeste s otaznikem. Kdyby polozil uspesne zaklady, jeho divizi by nerozporcovali a jeho by nedegradovali a on by neopustil Intel. Tohle by jste si mel nechat projit hlavou :) Tim nerikam, ze je vse jeho chyba. Koneckoncu tenhle aspoekt, je i docela dobre rozebrany v clanku.
K te wiki.. nevim, chtelo by to trosku vic informaci, obzvlaste co se tyce RDNA, ktera uz vetsinove vznikala az po jeho odchodu z AMD.
https://www.youtube.com/watch?v=HzV1RS5Oc6I

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vega byla jeden velký fail ... Polaris byl aspoň levný a docela úspěšný a asi tehdy docela pomohl AMD získat zpět nějaká podíl na trhu. Tvrdit že RDNA je Koduri zásluha je docela úsměvné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vega byl asi celkove fail, to je pravda. 56ka nebyla aspon uplne spatna, kdyz slevnila :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hi-End Vega nebyla totální úspěch. Halvaně díky technologické/cenové náročnosti HBM.
Něco má na triku i SW oddělení, které nezvládlo do ovladačů nacpat všechny věci z HW fíčur.
V iGPU a APU se držela (a pořád drží) dost dobře.
Nahrazena byla až RDNA-2 (Rembrant) resp. RDNA-3 (Phoenix). Stálo jsou však v nabídce čipy s Vega.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, krom toho on je spise manager a trochu vizionar, tedy clovek, co spise hleda veci v kontextu, globalne a tak nejak tusi, co je technicky dobre, ale na to pak ma odborniky okolo.

Urcite je schopnejsi nez vsichni co jej tady kritizuji dohromady ;-) Intel je tech. firma a urcite si umi udelat pohovor, nebo zhodnotit, kdo je sakra dobry, pozna se to pak podle penez.

Ja treba videl projket, ktery udelal clovek, ktereho moc lidi nemuseli a architekt toho byl totalni idiot, ale ten projekt nebyl vubec spatny, co byl problem byly technicke detaily, takze nakonec toho architekta prestali uplne poslochat, vzali mu pristupy k produktu a doladili to podle potreb, imho ten clovek co ten produkt navrhl jako myslenku to udelal dobre, nebot zakaznici presne takovy produkt chteli.

Korporace si s tim pak poradila po svem.
Nebo nekdo vylepsoval produkt a vylepsil jej tak, ze tam dodal levnou komponentu, ketra pak padala - protoze ten tym i lhal vedeni a hazel to na druhe, tak je vyhodili, dali to tem co staveli predchozi produkt a to tu komponentu vyhodili a dosadili z predchoziho produktu, ktera skvele fungovala - takze neni vs ejen o managerech avizich, ale tez o technicih, kteri to pak udelaji, navrhnout etc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hodne jste toho napsal, nicmene vysledek je takovy jaky je a nese za nej zodpovednost clovek v cele. Coz je Koduri. Stejne jako Pat ponese zodpovednost za Intel v nasledujicich letech, pokud se Intelu nebude darit. Vzhledem k tomu, ze je to druhe selhani, prvni AMD, druhe Intel, tak asi neco i v jeho osobe nestimovalo. U AMD se to omlouvalo tim, ze nemel dostatek prostredku na vyvoj. U Intelu to pak chcete omlouvat jak?
Ze by byl obetnim berankem..to samozrejme byt muze, ale ty proinvestovane miliardy, ktere ty neuspesne projekty Intel stali, nejsou uplne legrace. A opet on byl v manazerske pozici, ktera za to nesla zodpovednost. Bral podle toho i patricne odmeny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tez jsme videl projekt, kde si manager vzal jen seniory a vetrany z IT - dle modernich trendu ve svete nemoderni dedky - dle vysledku nejsusenejsi tym s nejvice vylepsenimi, ale takove, ktere davaly smysl, ne ktere byly zrovna moderni a hype - aby pak za temy hype vznikla velka cerna dira ztraty a splaskly jak bublina ;-) --- proste zkusene lidi neoklame nejaky marketacek svym skvelym datasheetem a potemkinovou vesnici

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Manager co hledi na svet globalne nebo uzke zamereni, ktere je spise vhodne na reseni problemu.

To mame jak covid, vedci co z 90% falsuji vedecke prace, aby zikali grant, nebo aby prosadili jedovaty a nefunkcni lek, pak ruzne pseudo vedce, ve skutecnosti lobisty farma firem, odnorniky - casto zvykle jen poslouchat autority = pharma firmy, lekare kteri casto nevi nic, poslcouhaji vestniky a postupy ze suklu a lekarske komory - reknou pichejte lidem trut a oni to zacnou delat.

A pak datove analytiky, kteri na veci koukali se selskym rozumem a ti rikali, ze datat nesedi, ze opatreni odborniku jsou nesmysly, ze cokovani jsou nesmysly, ze ventilatory vypadji jako podvod a jsou zde jen diky tomu, ze se za ne bohovsky plati a to same covid pacienti, kde se ukazalo, ze slo jen o kseft a ze jich pres 90% zacnou chripku nemelo, nakonec se ukazalo ze ani covid neexistoval, ze pcr test nerozlisi ani bakterialni infekci a faklesne ji oznaci za visus a nakoec ze ti co lezeli na JIP se ksutecnymi probelmy meli nelecenou chripku-A nasobenou stresem, ze maji smrtnelnou nemoc a zemreli hlavne ti, co dostali silna imunosupresiva v davkach 3x presahujici beznou davko, to bych mho umrel i ja jako up[lne zdravy, nebot bych pak v nemocnici chytil nejakou resistentni bakterii - ktera i tak je casto problem, ale ti inteligenti by mi jeste vypli imunituta, takze jista smrt.

A to vse nevidlei lekari, ani to co na tech jednotkach pracovali, ti slepe deli co se jim reklo, casto ani nevedeli co delaji - mozan ji to zpetne dolso - ale to vse vidlei dataovi analitici, co se na to koukali a vzali si treba i africke zeme kde nic nedelali - a zjistili, ze je to cele podvod a ze ty opatreni jsou ciry podvod sarlatanu a ne odborniku ... zjistili pak kde se podvadelo a zjistili ze na chripku fakt pomaha D3+C=zinek, dokonce i isoprinosin (D3 na steroidech) a ze chripkove onemocneni fakt zpomaluje ivermectin - a na nic z toho nepotrebovali vedecke studie, stacilo jim jen najit nezfalsovana data - a podle nich pak poznali ty zfalsovane, nebot kde se davaly umysle male davky vitaminu, aby se ukazalo, ze je treba dat vakcinu ...

Tolik maly vhled co dela dobry manager a ze nemusi byt uplnym odbornikem v danem oboru, musi o nem jen neco vedet

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak ty si tu inú žumpu vylial :-@

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

MUDr. Izák zasahuje! :-D

¯\_(ツ)_/¯

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.