Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Raptor Lake může zdvojnásobit počet malých jader na 16, velkých zůstane 8

"Windows 11" má mít přepracovaný scheduler, to upečou na míru Intelu a bude po ptákách. I když stejně tolik jader k čemu proboha

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prý 21H2 update má přinést nový scheduler do Win10, který byl vyvíjen a testován primárně na Foverosu, následně na předprodukčních Alderech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Alder Lake ma mit svuj vnitrni hw scheduler...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presneji "Hardware-Assisted Scheduler". Nebude to nahrada scheduleru v OS. Scheduler v OS dela spoustu veci, ktere uz z principu fungovani hw primo delat nemuze. Cast prace scheduleru se v OS co to bude podporovat presune na hw, ale bude to jen maly zlomek toho co scheduler dela.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze 24 jadier dorovna 16 jadier, meh

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Čistě teoreticky v některých extrémně paralelizovatelných a zároveň výpočetně nenáročných úlohách si dovedu představit, že těch intelových 8 chad +16 virgins zvládne soupeřit s plnotučným 16C procesorem. Jenže si zároveň moc dobře nedokážu reálně představit ty úlohy. :-D

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Predstavit by se mozna dali.. 4K nebo spis 8k encoding, rendering. Nicmene vse co bude mit mezi 8T a temi plnymi 32T, tak bude z principu veci behat pomaleji nez u Zenu, protoze po vytizeni velkych jader se zbytek MT presune na male, kdez to u zenu takovych treba 12T pojede porad na tech velkych.
Cili bude tam hodne uloh, kde bude AL a RL vykazovat vykonostni vykyvy, oprori Zen4(3).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S výkyvy si poradí marketing.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako když 8CPU bulldozer nestačil na 4CPU Intel? Ok a teĎ vytáhněte ten argument o počtu FPU.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

intel butthurt? :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No nestačil, ale taky byl podstatně levnější...

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak. V dobe kdy Bulldozer vysel, ST vykon byl naprd, ale v MT byl casto do 10% od hi-endu Intelu. A dalsi vec, cena byla o 50% nizsi a spotreba o 50% vyssi (85 vs 125). Dneska Intel prodava Buldozery, jenom za stejnou cenu a 100-200% vyssi spotrebou.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Stavebním strojům ublížil i fakt, že mnohý dobový software byl napsaný tak, že nepoužíval moderní instrukční sady na základě toho, jestli je procesor podporoval, ale na základě toho, jestli je procesor od Intelu. Takže se třeba AVX použilo jen na Intelu. U Bulldozeru byly ještě patálie s FMA3/4. No a nakonec fakt, že v té době existovalo hodně aplikací, které byly vysloveně napsané pro čtyři jádra, takže polovina INT jednotek ve stavebních strojích byla nevytížená.
V leckterých současných aplikacích ale Piledriver není vícejádrově pomalejší než Sandy Bridge.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

ale tam kde bolo treba FPU, tam to bola u stavebnych strojov bieda kedze 8 jadier malo tolko FPU ako 4 jadra

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě stavebním strojům uškodil hodně línej řadič pamětí, to už byla bolest jinak výborných Phenomů II...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

David to platilo v MS Windows.
na oss to vedelo, za podstatne nizsiu cenu, podat 98% toho intelu.
Problem by som hladal v tom sprostredkujucom OS.
Mam AMD A6-3400M (4c/4t ) Llano. pts dava v linuxe o 18-25% vyssi vykon ako vo Windows

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

@David Ježek: Ešte si len u Bulldozer ? Tak to máš čo ešte doháňať :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chtělo by to anketu: Myslíte si že to bude fungovat? :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Slovami klasika: A nebude to málo, pane Antone Pavloviči?
Ak to bude nutné, verím tomu, že AMD pripraví do desktopu 24core a potom to bude už iná matematika... ..48 vs 32 vlákien. A ani si nechcem predstavovať, ak sa k tomu pridá tá druhá vrstva L3cache....

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Sdílím podobný názor. Evidentně ten Intelácký 10nm proces není taková hitparáda, jinak by tady nešaškovali s takovýma bizár kombinacema. Jsem na to každopádně zvědavý. Do budoucna bude zajímavé, jestli to pak modří překlopí na nějaký 7/6/5nm proces. Rozhodně je teď pro každého HW/IT fan zajímavější doba, něž před Zen érou, kdy to teda vyhnívalo kurevsky a dlouhodobě.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

a me zas prijde ze procesory jsou od ivy bridge nudne, alespon v herni sfere, amd po 4 letech od vydani 1. zenu se zen3 konecne predehnalo intel o par procent a to je vsechno ac budoucnost vypada zajimave ale zase bavime se o roku 2023 a 20% narustu vykonu, ty prirustky herniho vykonu jsou dost male na to aby to bylo zajimave

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ok, nemám s tím problém. Jako herní vývojář vím, že hlavní žezlo stejně neleží na CPU ale GPU. Samozřejmě CPU na celkovém výkonu má svůj podíl. Reagoval jsem hlavně obecně, kam to červení dotáhli (ne jenom gamesy). AMDčkaři modrý team v MT sundali už dávno a ladili ST výkon. A dnes jsou obě společnosti v podstatě na stejné úrovni (teď se nechci dohadovat o spotřebě, benchmark softech pod.). Důležité je, že je zase konkurence. Ač neskrývám, že fandím více červeným, tak jsem právě zvědavý co Intel předvede, protože byl zahnán do kouta.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Intel údajně chystá "revoluční" architekturu s velkým výkonovým skokem, ale... všechno jsou to leaky, teasery, domněnky, PR talk...Jisté je, že si v Intelu uvědomují tlak především ze strany Applu, tak už začali něco dělat. Jestli je pravda, že i MS přepsal scheduler (viz koment nahoře), tak by se opět mohlo blýskat na lepší časy - s x86-64 chroustalem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Revoluční jako Itanium?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

souhlas, v notebookcích serverech a businessu si amd teprve pozice musí vybojovat, když se mě it projektový manažer zeptá jestli na amd poběží windows tak má amd ještě před sebou cestu hodně dlouhou (jinak je to dobrý projekťák)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už se to lepší, už mám poptávky po vyloženě AMD business desktopech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aj keby sme pripustili, že by boli Alder Lake a Raptor Lake lepšie procesory, respektíve architektúra ich jadier (Golden Cove), ako Zen3(+, či XT) a Zen4, tak 10nm+++ proces (neviem či je tam dostatok plusiek), nedokáže konkurovať 5nm procesu TSMC vo viacerých aspektoch a obávam sa, že ani 7nm, či 6nm, tým pádom produkty aj architektonicky vyspelejšie nedokážu byť lepšími. 5nm TSMC v kombinácii so Zen4 architektúrou, bude ťažký kaliber aj pre Raptora. 7nm výroba Intelu v nedohľadne, takže na Redwood Cove architektúru alias Meteor Lake, si môžeme len zbožne želať ako konkurenta pre Zen5 na 3nm procese TSMC v roku 2024-2025.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stegosaur Lake přinese další vylepšení - odbourá velká jádra a zůstane až 16 Atomů v jedné škatulce. :-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Nejmenší motor na světě se skládá právě ze 16ti atomů ... náhoda?
(zdroj: https://www.nanowerk.com/nanotechnology-news2/newsid=55401.php)

A atomové č. 16 patří síře :-D - to bude pekelný procesor

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jezero roztavene siry. (Pri tom TDP.) :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Indominus Lake. Pojmenované po taktéž hybridu velkého a malého, Indominus Rexe. A na krabičce by mohl být vyzobrazen. Určitě se najde hodně fanoušků předků dnešního ptactva a Jurského Parku i dnes.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bude nadhera, az niekto napise 24vlaknovy benchmark, ktory bude vyuzivat instrukcnu sadu, ktoru Gracemonty nezvladnu. To bude Intel prskat a kopat a sirit FUD.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Už jen čekám že intel chystá do desktopu nový socket pro přepracované Larrabee. Stačí to vytáhnout ze šuplíku, lidem vysvětlit že víc pruhů víc adidas a spotřeba je super protože v zimě nemusíte topit ;)
No nic, počkám si na nezávislé testy a recenze.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

mali to dat ako 12+12 a nie 8+16
ak pocitame male jadra za polovicu vykonu velkeho tak:
12+12 = vykon 18 velkych jadier a 8+16 = vykon 16 velkych jadier

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Uprimne? Spis bych bral 12 velkych, 4 male. At atomy obstaraji s malou spotrebou IO-bound hlouposti jako stahnuti mailu (at uz v zatezi nebo pri kratkem probuzeni ze sleepu) a velka jadra delaji pocitani.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vudim to podobne. Pokud us si chteji hrat na B+L design, tak at to ma nejaky smysl. Podle zprav i Apple pujde cestou 8+2, coz dava smysl pro vykonejsi CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Smysl to pro mě dává leda možná tak u laptopu, u desktopu jsou malá jádra akorát na pendrek. Jinak souhlasím s názorem tady v diskuzi, že je to celé šaráda s nepovedeným 10nm procesem, kde možná nejsou schopni víc velkých jader smysluplně zprovoznit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano aj to by sice stacilo, ale moc by si nepolepsili:
max. u raptora tvoj navrh 12+4 = 14 velkych (12+4/2)
max. u alderu official 8+8 = 12 velkych (8+8/2)

moja myslienka u raptora 12+12 = 18 velkych jadier (12+12/2) a oni idu u raptora do 8+16 = 16 velkych jadier (8+16/2)

moj navrh poskytuje najvyssi multi-T vykon, co je logicke lebo ma najvyssi podiel velkych jadier (samozrejme tam je potom vyssia cena, lebo by to zozralo viac kremika)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co si nedovedete představit, k čemu je potřeba tak brutální výkon ve widlich? Třeba jakmile já odejdu od počítače, na dellu s i58250 se mi škvaří větrák, protože se spustí několikrat runtime broker a vyžírá to 30% strojového času. Jsem naštvaný na marketing AMD, který je nulový. Proč nepostaví kampan na tom, že tam prdne nejlepší 16 jadrový ryzen s nejlepším intel procesorem 11.generace a neukáže grafy s výsledky a neuvede ještě spotřebu sestavy k vyřešení úlohy. Intel nedezinformuje, on vyloženě lže. Dokážu si představit, kdy AMD zadá nějakému prestižnímu serveru úlohu, převést xx GB soubor + konverze + další úlohy a bude se měřit čas, benchmark a pak i celková spotřeba v kWh. A výsledný graf... nejlepší AMD vs Intel procesor. Výkon AMD +35%, cena stejná a spotřeba -30% oproti intelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Víte, oni to nepotřebujou. Co vyrobí, to prodají, tak proč utrácet další peníze. A zatvrzelé modráky to stejně nepřesvědčí o opaku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ja by som im to kludne zrevanzoval z dob tomshardware videa a horiaceho Athlona po odstraneni chladica. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bylo horší video, které bylo podstatně víc okaté, ale věřilo tomu taky dost uživatelů - "extrémně přetočenej duron" a dva mladíci, co si hráli s pyrotechnikou. Ve videu odskakuje CPU ze socketu, je vidět jak jim hoří zápalný knot a takové.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chybou intelu je ze chce do sveho dnesniho nepodareneho 10nm vyrobniho procesu napchat vsechno a to jader vice jak 8, dale AVX-512, k tomu Xe grafiku a takty pres 5GHz, pote se neni cemu divit ze ten desktopovy procesor ma TDP v rozmezi 250-320W, naopak neprida dualni-ring bus sbernici kuli snizeni latenci mezi jadry, dale stale dela monolit pricem uz mel delat pokrokove ciplety a nema ani centralni ridici ciplet, ptam se pote cim sou ty jeho procesory dnes pokrokove? nicim, naopak jeste pridani atomu zpusobi navrat od modernich instrukcnich sad k predoslym nakolik tyhle pitoma jadra proste vic neumi, proc si nasledne takovy procesor vubec kupovat? k peknemu hovnu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Záleží na ceně a pokud budou mít ty Atomy na úrovni Skylake a velká jádra s vyšším IPC než Zen, tak bude AMD často vycházet horší. I ten největší pesimista si musí uvědomit, že dnešní náskok AMD bude minulostí.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ale no taaak, ved tomu sam neveris.. :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to bude AMD v řiti. I těch původních 8+8 by mu zavařilo, ale teď už můžou vymýšlet slevy nebo klasickou kartelovou dohodu, která bude vyhovovat víc Intelu. Refresh může přijít hodně brzo. Ale jó, pokus s Ryzenem byl pár let docela zábavný. Game over a šup šup zpátky kam patří. A to ještě může překvapit Nvidia a skutečně dokázat, že nemělo smysl získávat x86 licenci, když existuje min. ten ARM, kde nemusí lézt nikomu do zadku a hrát si na konkurenci/křoví Intelu.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

> Game over a šup šup zpátky kam patří.

... hmm, a mohu vedet kam patri ?

Fascinuje me, jak nekteri lidi umi psat rozumne komentare, aby pak o par dnu napsali takovouhle <|>vinu, jakou by napsalo 4lete dite. Game over jo ? Ty uz vis uplne vsecho o konfiguraci, IPC, cache size, vyrobnim procesu, atd AMD procaku ktere budou stat proti Raptor Lake. Jeste ani AMD nejspis nema jasno, ale ty mas krystalovou kouli. No, alespon vime kam patri tvuj komentar - do zumpy historie.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nejen z mého pohledu byla 10. generace zoufalá a 11. generace zoufalost ještě trochu prohloubila, což jsem nečekal. Je dost nepravděpodobné, že takhle blbě na tom bude Intel i nadále. A pokud si uvědomíš, že i tyhle dvě generace Intel přežívá celkem slušně, tak si představ co přijde s první generací Intelu na DDR5 a rychlým refreshem. AMD nejsou supermani (je nerozumné to po nich chtít), to už věřím mnohem víc novým armům pro 2022, protože ty firmy mají větší rozpočet i lepší lidi (nvidia, qualcomm).

AMD je malý hráč, který si narozdíl od Intelu nemůže dovolit stagnaci, protože ta ho drtí. Zároveň bude růst čím dál těžší. Optimismus tam není a jediná šance je změna pravidel hry. Posledních 20 let tohle dokázalo a dalších 20 by bez nových hráčů a změny pravidel bylo to samé.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.