Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zen APU Raven Ridge může existovat ve dvou verzích, s HBM i bez

velice bych se divil, kdyby AMD vydalo nějaké consumer APU s HBM.... Bitsandchips nejsou dobrý informační zdroj.

http://semiengineering.com/the-zen-of-processor-design/

"This point has been reiterated at AMD's recent tech conference/interview by Papermaster just last week. APUs won't be seeing HBM next year, as scale/cost are cost-prohibitive for anything other than high-end parts where margins make sense -- like expensive GPUs."

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Možná špatně hledám, ale tu citaci v odkázaném článku nevidím…

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

nejspíše to bude tím, že tam není ;-) nicméně je to velmi trefné shrnutí toho co Papermaster řekl o použití HBM a vysokých cenách tohoto řešení

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vezměme Fury Nano, jakožto příklad nejlevnějšího doposud na trhu vydaného produktu s HBM. Neslo jak velké GPU jádro, tak 4xHBM. Cena jednu dobu 11000. Proč by menší jádro s jediným HBM štočkem, navíc HBM2, (které by mělo být proti HBM1 levnější) nemohlo být na výkonném APU řekněme za 5-6 tisíc?. Když to bude 4 core zen o výkonu i5 s grafikou o výkonu RX 460 tak proč ne?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Klidně 2 moduly a tedy 8 GB pro GPU + 4 jádra CPU a může to stát i 8 000 Kč. Do herního notebooku za cca 30 000 - 35 000 Kč to půjde. Mohl by to za ty peníze být hodně dobrý stroj. Pokud si výrobci pohrají z konfigurací, dostanou se možná i pod těch 30 000 Kč.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mít takhle drahé APU by dávalo smysl ve dvou případech: buď právě pro střední třídu herních notebooků - o tom se ale ani nespekuluje, anebo pokud by se AMD snažilo vystrnadit Intel z Apple produktů - což mi také nepřijde moc pravděpodobné.

Vše ukáže čas, ale spíš si myslím, že použití HBM se bude v běžných APU odkládat do doby, až přestane být dražším řešením než DDR4 paměti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Radeon Pro 400 Series Graphics: AMD’s Most Powerful Ultrathin Graphics Processors¹
S tým jablkom (doma mám už druhý iMac) to nie je nereálne

​Available first in the new 15-inch MacBook Pro
SUNNYVALE, Calif. 10/27/2016

http://www.amd.com/en-us/press-releases/Pages/radeon-pro-400-2016oct27.aspx

A ešte to ma význam v HPC. aj s FPGA..

A sú tu náznaky, že Zen bude marketovaný ako Kladivá

AMD announces Opteron, formerly
04.24.2002 :: 9:28PM EDT

This evening, AMD announced that its 8th generation processor, formerly code-named SledgeHammer

http://www.geek.com/chips/amd-announces-opteron-formerly-sledgehammer-54...

Advanced Micro Devices Inc. will release its Clawhammer desktop processor in the first quarter of 2003, a delay from the prior scheduled release in the fourth quarter of this year, an AMD spokeswoman confirmed.
September 13, 2002

http://www.itworld.com/article/2806383/hardware/amd-delays-release-of-cl...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zase len ja utopista vidím tretiu možnosť? že by to šlo až na full HD 60+fps...do malých, aktívne chladených krabíc?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hele, já nechci tvrdit, že se APU s HBM nehodí sem nebo tam. Jen že příliš drahá APU budou mít mimo určité prémiové sektory problémy s propagací. Prostě nevěřím, že je AMD zvládne prodávat. Intelův Brick asi také někdo kupuje, jenže to Intel stálo nemalé úsilí a stejně nejde zrovna o terno...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

je to marný, je to marný , je to marný.....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

napadá mě důvod složité výroby, kde bude asi velká zmetkovitost, tím pádem potřeba vysoké marže (a pak by se takové APU asi dostalo do situace, že bez HBM ale s výkonnější diskrétní GPU by stál stejně.) Další důvod může být "kusovost" výroby, tedy neschopnost AMD vyrobit požadované množství takových APU, které by bylo třeba k saturaci globálních trhů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky bych to tak viděl... třetinu jader vyhodí hned, HBM paměti ještě hůř... část vyhodí před navrstvením na sebe (jde to vůbec testovat? asi jo, tak blbí snad nejsou), část vyhodí po navrstvení a zbytek APU vyhodí jak to celý slepí dohromady. Takže cena krát 2. Ale pokud bude Intel 5775 pořád stát deset tisíc proč ne. Je fakt, že se vyloženě nabízí tam jebnout 8/16 GB i místo RAM, cenově to ovšem neklape.

Zajímavý je, že v materiálech se s tím počítá, pokud to nakonec nepoužijou, tak se okrádají o místo na čipu. Jinak je tam rozpor ve tvojí tabulce (udělaná podle Italů) a slajdy AMD - ta říká u SoC až 16 CU, u desktopů neříká nic. To samozřejmě nemusí znamenat, že tam plnejch 16 nepoužijou, ale divil bych se tomu velice, někam ty zmetky dávat musí a kanibalizovali by si řadu 460... Viz. situace Polaris 11, zloději. Uvedení APU navíc spadá až na dobu za rok, v době XBOX Scorpio, takže tady bych to použití (kompatibilitu s) HBM viděl; a profi segment pochopitelně. Možnáááá Macbook Pro 2017 pak dlouho nic a pak Win desktop. Takže pro mě 16 CU neřkuli HBM v desktopu je zabitá věc.

EDIT:
I když možná půjde použít zmetkový HBM2 čipy, jeden plnej má 4GB, tak to jsem ochoten připustit... 1GB, 2GB, víc jak 512bit sběrnici tam asi stejně nedají.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

HBM(2) v APU by bylo logickym pokracovanim vyvoje a cim vice vytobenych HBM, tim levnejsi HBM, ted jen o kolik by slo kousku, byt to Intel s jeho objemy, asi by problem nebyl...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bol by. Dával by to draho ako teraz, keď dominuje trhu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no ja som to pochopil skôr z pohľadu výrobných kapacít a ceny HBM pamätí, nie pamätí výrobku celkovo. Vyššie objemy by znamenali, že HBM samotné by boli lacnejšie a potom by aj AMD mohlo dať nižšiu cenu na APU s HBM. Nie z pohľadu dogmy, ako draho intel teraz všetko predáva a ako všetko to bude predávať ešte drahšie atď. A k tým cenám. Poviem to tak sedliacky: Keď sú ľudia sprostí a sú ochotní zaplatiť za to intelu v sume, v ktorej to ponúka, tak potom to nie je asi vina intelu, ale sprostých zákazníkov. Ale keď si k tomu zoberiem paralelu s founders edition nvidie, tak ma už nič neprekvapí na tomto svete.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na HBM2 zapomeňte. Copak nevíte, že musíte použít křemíkový interposer? To zvedne nejen cenu, ale i výšku a to nelze. Jediné řešení je použití jiné 3D volatilní paměti, nebo toho levnějšího HBM, co prezentoval samsung, co by nepotřeboval křemíkový interposer a může se přidělat normálně na substrát, jak s G/DDR (Jak se to obyčejně dělá u levnějších notebookových čipů a konzolí).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

EDIT: reaguji na komentar DumbatorCZ.

Pokud v AMD pocitali s pouzitim HBM pri navrhu AM4 pouzdra, tak to vubec nemusi byt problem. Zjevne s nim pocitaji u serveroveho socketu, protoze vime, ze existuje projekt Zeppelin. Je to jen otazka trochu silenejsiho heatspredu ve verzi bez HBM a nebo podobnych uprav.

Mnohem vetsi prekazkou je ted podle me cena a to vcetne ceny vyvoje 2 paralelnich verzi APU. Kdyby se ted prodaval Radeon RX490 s HBM, tak bych asi tvrdil neco jineho. Navic mi prijde silne podezrele, ze by AMD v APU melo dva pametove radice a CPU bylo pripojene k DDR a GPU k HBM. Celym smyslem APU je integrace techto dvou casti a CPU cast by mela celkem zasadne tezit z pritomnosti HBM ... za predpokladu, ze je na to prizpusobena cela kaskada Lx cache. Proto si spis myslim, ze HBM uvidime jako nedilnou soucast Zen+ a zaroven to bude asi hlavni duvod proc jim vyskoci IPC. Proste budou mit 3-10x levnejsi pristup do RAM a tomu prizpusobeny prefetch.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja si umim predstavit, ze HBM je vyuzivana jako normalni pamet pro APU a jako L3 pripadne L4 cache pro CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

APU L3 cache má http://www.fudzilla.com/news/processors/41037-zen-apu-to-have-polaris-gpu

HBM paměť není vůbec vhodná pro použití jako L4 cache...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

My tady ale mluvíme právě o AM4 platformě. Ne serverech. A ani ta Zenová serverová platforma nebude mít podle mě uzpůsobení na HBM, i když tam by to řešitelné bylo po dohodě s výrobci.
Každopádně zvýšení síly HT je blbost. Vy potřebujete teplo co nejrychleji převést do chladiče, nejlépe skrz heatpipe. Né ho ještě víc udržovat na rozvaděči.

Proto je klasické HBM blbost a jediná možnost je MCM na základním substrátu. Stejně, jak to má Intel s eDRAM. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U toho slibovaného HPC APU to uzpůsobeno bude, jiná je patice a jiný je i interconnect, který taková řešení umožňuje. V tomto segmentu nevadí ani vyšší cena řešení, protože ceny serverových produktů a marže jsou jiné než u desktopu.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.