Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RawTherapee pod GPL, verze 3.0 v přípravě

Raw Therapee
Mohli bychom hrát mrtvého brouka, nechat tuto zmínku až na vydání finální verze, ale protože jsme shledali Raw Therapee 3.0 již v Alpha 1 testovací verzi za velmi zajímavé, odpusťte nám, že o novinkách kolem této "digitální temné komory" informujeme až nyní. Před dvěma měsíci (na den přesně v době, kdy jsme měli plnou hlavu přechodu z CDR na DIIT) vydal autor první alfu verze 3.0 a současně oznámil vypuštění zdrojáků programu pod GPL licencí. Do vývoje se tak nyní mohou pustit všichni, kteří rádi fotí do RAWu a ceny za Bibbli, Lightroom nebo podobné programy, jim přijdou "příliš vysoké oproti 0 Kč za Raw Therapee"…
Raw Therapee 3.0 alpha 1

Po relativně delším používání Raw Therapee 2.4 mnoho lidí dospělo k závěru, že je program velice pomalý, zejména ve srovnání s Bibble 5 Pro, ale i dalšími. Toto právě řada 3.0 bude řešit, byť v Alpha 1 zatím nejsou všechny nové algoritmy obsaženy, pouze parametry expozice jsou počítány nově - zde zaznamenávám obrovské zrychlení programu. Zatím je ale Alpha 1 velmi nestabilní, neustále padá, ale příslib zde zkrátka je.

Raw Therapee 3.0 alpha 1

Mezi novinkami je třeba zcela nové GUI se záložkami (výborně!), plnohodnotná podpora dávkového zpracování fotografií, zcela přepsaný editor a 16bitové náhledy (volitelně), zobrazení "před/po". Na cestě k finální verzi 3.0 se dočkáme nového editoru křivek, volitelné metody demosaicingu (plus další nové algoritmy), nové redukce barevného a luminance šumu, automatické korekce chromatické aberace, korekce purple firingu, srovnání perspektivy nebo také odstraňování vadných pixelů.

Raw Therapee 3.0 alpha 1

V případě zájmu tedy stahujte z domovského webu, k dispozici je verze pro Windows a Linux a také ony zdrojáky.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RawTherapee pod GPL, verze 3.0 v přípravě

Čtvrtek, 11 Březen 2010 - 10:54 | no-X | Z hlediska softwarové korekce jsou to zcela jiné...
Čtvrtek, 11 Březen 2010 - 07:13 | Pety | "automatické korekce chromatické aberace,...
Středa, 10 Březen 2010 - 11:42 | Forest Jiří | Je to bezvadnej program, jenom je škoda že mi...

Zobrazit diskusi