Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ray Tracing v Shadow of the Tomb Raider nedá na 60 FPS ani GeForce RTX 2080 Ti

šak oni to vyoptimalizujů néé ? děcka to sa ještě nasmějem na podzim, to bude komédiá po dlůhé době ! :)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Neee, to prece umi jen amd

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Situace, kdy karta za 33 tisíc nedokáže udržet hru, která je pro ní určená na 60 FPS ani v HD rozlišení, je poněkud deprimující."

Deprimující pro koho? Předpokládám, že pro vás, když to píšešete vy. Proč pořád ty citové zabarvení na technickém magazínu? Není to ani blog, jen selektivně vybraná informace, protože Nvidia zase nějaký fail. I když upřímně, Nvidia se snaží inovovat a pamatuji, že nedávno byl ještě raytracing pro hry nemyslitelný, i když to není rendering celé scény ale jen některých efektů. A pro objektivitu, u neonlinovky jako Tombraider s all eye-candy na max je 30-60fps přinejmenším úplně dostačující, a jestli pro někoho ne, tak si ray tracing vypne. Fakt si jen účelově přihříváte polívčičku. Vím, je to vlajková loď že, a Nvidia si asi zase dovololila dělat svojemu vlastnímu produktu přehajpovanou reklamu. Proto je to možná pro vás deprimující... :-D

Nicméně, neviděl jsem nikde článek o tom, jaký je nový 32 jádrový threadripper 2 v mnoha ohledech fail. Vlajková loď AMD vhodná jenom na pár velice specifických aplikací, protože ne všechna jádra mají přímý přístup do paměti a vznikají latence a "zácpy" které se v hodně scénářích projevují výkonem nižším i než 16 jádro. Viz Anandtech.

Naproti tomu 16 jádrový threadripper 2 je skvělý produkt. Ale myslím, že jedna z nejlepších voleb pro někoho, koho PC neživí a má ho jen na hraní a amaterské editování fotek a videa je teď slevněné 12 jádro Threadripperu 1. Objektivita pane Souček, objektivita vám chybí jak sůl. Po odchodu pana Ježka - odchodu originality - se z Diit stale jen taková IT celebrity show, bulvár ala Blesk.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Krásně napsané
+1

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

> vznikají latence a "zácpy" které se v hodně scénářích projevují výkonem nižším i než 16 jádro. Viz Anandtech.

Nevznikaji zadne latence ani "zacpy". Mozna jste mel cist trochu vic nez jen Anandtech a pak vyvozovat zavery. A Anandtech by mel mit tolik znalosti, ze kdyz uz testuje 32C/64T procak ve woknech, tak z toho nevyvozuje zavery o hardwaru, ale o woknech. Viz Phoronix, kde porovnavali vykon TR2 v Linuxu vs Wokna. Je nad slunce jasne, ze kdyz aplikace ma s 16 thready o polovinu vyssi vykon nez s 64T, tak je chyba v srackovem OS, a ne v hardwaru. V Linuxu ten procak skaluje bez problemu - ve smyslu, vykon vam sice s 2x thready ne vzdy stoupne 2x, ale alespon neklesa. Takze ten vas epic fail je 1) Anandtech a 2) ta sracka od MS. Mozna by se spis hodil clanek o tom, ze scheduler ve Woknech upravovali naposledy kdyz Gates byl jeste svobodnej ;)

Mate nicmene pravdu v tom ze je to procak pro specificke vyuziti (to jsou ostatne i 18+ jadrove Intely). A v tom ze si autor mohl odpustit osobni poznamky. Kazdopadne vykon Raytracingu je pomerne dulezita vec, zvlast kdyz Nvidia tvrdi ze hruby vykon je pase a RT je budoucnost. Pokud ta karta da s RT 40 fps ve FullHD, kolik da ve 4K ? Pokud je ten test pravdivej, tak kdyz ta karta sotva zvysuje hruby vykon, a RT je pouzitelne akorat ve FullHD, k cemu to je ? jaky ma smysl vyhodit za to 30K ? pro vsechny vlastniky 10xx generace to jaksi ztraci vyznam...

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Myslím si, že je zbytečné dělat předčasné závěry a ještě více zbytečné poukazovat na konkurenční výrobky a tvrdit, že vlastně tyhle karty jsou fajn, když výrobek XY je horší. Nikdo zatím neví, jak na tom doopravdy nové NVidie jsou, co se týče výkonu hrubého i v RT.
Ale taková malá úvaha, protože pracuji v obchodní sféře, kde je vždy vše podřízeno zisku a nikoliv toho nejlepšího, za co nejméně, nýbrž přesně naopak. Tzn. Něco, co dokážeme obhájit, za co nejvíc to jde.
Čekal jsem jak NV vyřeší obrovský problém s milióny neprodaných čipů, vyrobených pro těžební horečku. A tato prezentace vypadá, jako řešení situace v NVidii. Nabídne vám karty s kosmetickým navýšením hrubého výkonu a k tomu RT za nesmyslné peníze. Po vyjití recenzí, pokud dopadnou tak, jak již zmiňuji, vznikne vlastně nová výkonnostní řada grafických akcelerátorů od NV, která bude začínat cenově i výkonem od 1070 (Ti), přes 1080, dále 2070, 1080 Ti, 2080, a 2080 Ti. Tzn nová generace "úmyslně" nebude o moc výkonější než předchozí generace a člověk co přemýšlí, přece nezaplatí o desettisíc víc za např.15% nárůst výkonu. A to je tah na bránu od NV, tím se zbaví bývalých čipů a ještě za velice vysoké ceny. Možná se mýlím, ale spíš ne.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tím ale vychvaluješ nVidii do nebes za ultra mega brutální šachové mistrovství v prodeji, a pokud by to byla pravda, tak bych řekl že to je prakticky GENIÁLNÍ!

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Něco, co dokážeme obhájit, za co nejvíc to jde.
Čekal jsem jak NV vyřeší obrovský problém s milióny neprodaných čipů, vyrobených pro těžební horečku. A tato prezentace vypadá, jako řešení situace v NVidii. Nabídne vám karty s kosmetickým navýšením hrubého výkonu a k tomu RT za nesmyslné peníze."

Tvoja úvaha má dosť velkú medzeru. A to, že rozhodnutie o RT a Tensor Cores v Turingu padlo pár rokov dozadu pri návrhu jeho architektúry. Teda v čase, keď sa nedalo vôbec počítať s nejakými nepredanými zásobami iných GPU. Určite to neprišlo na jar tohto roku alebo teraz v lete. Ale po tom čo si tu písal pod predchádzajúcimi článkami sa ani nečudujem, že si zasa vymýšlaš teórie kde je NV zlá. Ani príprava na RT nebola otázka iba pár posledných mesiacov. Platí iba to, čo si písal v prvom odstavci a teda, že nepoznáme výkonový rozdiel medzi Turingom a Pascalom a ani dopady RT (ktoré ale z merita vecí nemôžeme očakávať malé).

Každopádne kto má aspoň základy počítačovej grafiky, tak vie čo RT je a nenapísal by nič také ako "a k tomu RT za nesmyslné peníze". A to sám kupovať túto radu GPU nebudem, pretože aby sa mi to oplatilo, musel by som ísť do RTX 2080 Ti a sa mi nechce vyhadzovať také peniaze za GPU aj keď by som reálne mohol. Ale je sila, že keď AMD prišlo s Vegou, tak ste ju tu všetci ospevovali aké má super technológie (niektorí to robia doteraz). A to ich nemala dotiahnuté alebo nefungujú doteraz vôbec. NV urobila prvý krok k výraznému zlepšeniu počítačovej grafiky v hrách (a nielen v hrách), priniesla možnosť využívať výsledky strojového učenia (opäť sa to dá využiť nielen v hrách) a vzhľadom na navýšenie počtu CUDA cores sa určite zvýši aj výkon (nemyslím si, že kozmeticky) a vy to tu ofrflávate ako rozmaznané deti. Všetko toto má pritom NV prichystané a fungujúce od začiatku. Nikto nemusí čakať X rokov až niečo "dozreje" (čo je inak pekná výhovorka na nedotiahnutý produkt).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Svým způsobem máš pravdu, ale nVidia se mohla rozhodnout v době kdy zjistila že ji Vega neohrozí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S cenotvorbou ano, ne technologicky. Vyvojari navic uz nejakou dobu ty karty k dispozici maji, jinak by ten vvoj nebyl ve stadiu v jakem je.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

JE VIDĚT, ŽE ROZUMÍŠ OBCHODU JAKO HUSA PETRŽELI. Nauč se číst. Vůbec jsem nezmiňoval fičury NV karty, ale cenotvorbu, ty hňupe. A cenotvorba se utváří v průběhu , nikoliv na začátku vývoje. Nenapadlo mě, že jsou tady takový zabedněnci, že jim to musím nasypat lopatou do hlavy, aby chápali co tím chtěl básník říci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nerobím obchod a preto sa k nemu ani nevyjadrujem. Zato ty sa tu vyjadrujes ku veciam o ktorých nemáš páru. Pán "RT za nezmyselné peniaze". Vieš aspoň čo RT vôbec je? Po všetkých tých hovadinách čo si tu za poslednú dobu napísal o NV chceš niekomu hovoriť hňup alebo zabednenec? Chápem, že v obchode človek musí mať velké ego a myslieť si o sebe bohviečo, aby pôsobil sebavedomo a úspešne predával. Chcelo by to ale stáť nohami na zemi, kým začneš niekomu nadávať. Si prečítaj ešte raz môj príspevok a zamysli sa nad tým prečo som sa s tebou nebavil na prízemnej úrovni ako si to predviedol ty.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No dobrá to beru, a teď mi vysvětli proč se AMD nedomluví před launchem takového produktu s Microsoftem, aby to na majoritním uživatelském operačním systému pro PC běhalo tak jak má. Koho je to chyba? Neschopnost AMD se domluvit, když to určitě musela mít otestované, nebo Microsoftu něco implementovat.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Chyba je to M$, protože není schopen dodržovat ani standardy, na kterých se podílel.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Uz si zkousel neco takovyho domlouvat s microsoftem ? I na zavazny chyby reagujou v radu mesicu... Takovahle velka zmena v jadre, to je v pripade microsoftu na casovy obdobi v radu let.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

AMD není jen tak nějaká firma. S Microsoftem už určitě hodně spolupracovali v minulosti. Třeba u XBOXu si myslím. Takže nevím proč si tohle nepohlídají a nezatlačí na pilu před vydáním takového hi-endu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenomze to je uplne neco jineho. Tyhle spoluprace chodi pres ruzne urovne, tymy, atd. Krome toho, pokud je MS je zadavatel projektu pro neco, co dela AMD, tak jejich vzajemny vztah je uplne jiny, nez kdyz AMD 'pozaduje' pro svuj '1%' CPU nejake zmeny v jadre chovani scheduleru, na kterem MS jako takovy nema zadny vlastni zajem momentalne.
Tohle jsou uplne jine situace, tudiz tvoje domnenka se tady neda moc aplikovat :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak jak říkáš no... :-) Ale pak se musíš zamyslet nad tím, proč to na linuxu funguje a ve windows ne. Jeden by měl pocit, že s kapitálem Microsoftu by mohli updatovat některé věci téměř na počkání, když to může jít ve free verzi nějakého distra?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je pravda, ze je problem v scheduleru MS, tak bud Linuxovy funguje trochu jinak a nebo jej pro TR upravili. Podle tech testu na Phoronixu, tak jsou rozdily mezi jednotlivyma distribucema Linuxu, takze mozna jednotliva distra maji ty schedulery upravene. Nevim.
Nicmene proc to u MS trva dlouho...na to se da odpovedet asi celkem v pohode. Je to nejspis mix pricin, ktere zacinaji tim, ze je to obrovsky korporat. Veci jsou planovane dlouhodobe, nekdy byt male zmeny, vyzaduji nekdy neskutecna interni kolecka, kde nevis, jak dlouho takovy proces treba bude trvat. A krome toho..jak funguje jejich scheduler, tak tech lidi na neco takoveho nebude ani ve firme jako MS hodne. Muzou byt alokovani jinde, mozna ta zmena, vzhledem k tomu jak jsou vidle postaveny neni jednoducha..tech veci muze byt vic. A pak tady mas nejake finalni release kolecko, ktere samo o sobe muze trvat treba nekolik mesicu. A do toho si zapocti, ze pro MS to asi neni zmena, na ktere maji nejaky zajem...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z historie vime, ze microsoft na amd z vysoka kasle. Z takovych vetsich veci si vzpominam na to jak dlouho microsoftu trvalo vydat v pouzitelny podobe x64 windows. Nebo jak microsoft zazdil buldozery, kdy se spozdenim vykon aspon jakz takz vylepsil ale stale to ani zdaleka nedosahovalo vykonu jaky ty procesory podavali pod linuxem.
Windows maji dlouhodobe tragicky scheduler. Tragickou zpravu pameti a tragickou praci s ulozisti. Melo by byt v zajmu microsoftu na techto dulezitych vecech zapracovat i bez toho, aby se jich museli vyrobci hardware doprosovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty si hodne velke pako.

"proč se AMD nedomluví před launchem takového produktu s Microsoftem, aby to na majoritním uživatelském operačním systému pro PC běhalo tak jak má"

Dochazi ti vubec, co to meles za hovadiny? 32C/64T Threadripper neni produkt pro majoritni PC. Je to specificky produkt. Pokud ho koupis, mel bys vedet na co to kupujes a jak to budes provozovat. Evidentne to AnandTech nezvladl. To je jako bys na Lambo privaril cubu a tahal za tim karku s kleci na prase a divil by ses, ze jizdni vlastnosti toho auta jsou hodne divne a tvrdil proto, ze je to fail.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hele maléj, nevkládej mi do pusy to co jsem neřekl. Co to je majoritní PC ty vole? Chtěl si snad říct pro majoritního PC uživatele? Tak by to aspoň dávalo smysl.

Já nikde nepíši, že threadripper 32/64T je mainstream produkt, každopádně je to vlajková loď AMD v HEDT segmentu a lidí co si to koupí a mohou dovolit koupit bude velké množství. Jelikož je to CPU pro PC tak hodně těch lidí na tom bude chtít provozovat aplikace pod windows tak se rychle vzpamatuj, nebo si běž dát pár facek :-)

Takže opraví to Microsoft nebo ne? Je už o tom někde něco? To by mě zajímalo, jako potenciálního zákazníka, který nebude kvůli CPU měnit OS a všechny aplikace které používá...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ne rekl jsem to co jsem chtel. Ale pro tebe jeste jednou a pomaleji...

32 jadrovy Threadripper je specificky produkt. Jako takovy neni zakladem majoritniho PC (jako ze nejvice rozsireneho, nejbeznejsiho) a tedy nema cenu ho parovat s majoritnim operacnim systemem, jehoz nejvetsi devizou je schopnost i nejvetsiho hnupa ten OS ovladat. Je navrhzen tak aby obsluhoval vsechny mozne kombinace, ale nikde neexceluje. Jestli mas radsi anglictinu, tak: "Jack of all trades, master of none."

Takze nemuzes rict, ze TR 32C je fail, kdyz delas testy na spatnem systemu. Jak uz ti bylo receno, OS ktere jsou specificky navrzene pro servery, tak s TR 32 nemaji problem a dobre skaluji ulohy.

A mel by to samozrejme opravit Microsoft, protoze je to jeho fail. Minimalne by mel zajistit aby vykon nedegradoval, kdyz uz nedokaze udelat planovac a pametovy subsystem a vubec kernel takovy, aby vyuzil dobre vsechny zdroje hardware.

Kdybych nemel obavy, ze to je uplne mimo tve schopnosti, doporucil bych ti "koupit" k tomu TR poradny system a na nem provozovat klidne 2 virtualni stroje s Windows, kterym bys priradil kazdemu 16C/32T.

Pripadne se poohledl po alternativnich aplikacich. OS Microsoftu nahradis za lepsi pro servery velice snadno :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to se teda velice mýlíš a víš tím pádem hovno. TR 32c není v žádném případě "Jack of all trades, master of none." Vždyť ten procák podle Anandtechu pod winy ustanovil v určitých kategoriích nové rekordy. Takže určitě master of few, když už. Jestli je to tedy chyba Microsoftu a Microsoft to opraví, bude to celkově nejvýkonnější HEDT CPU i pod windowsy. Jack of all trades prý... a pak píšeš o serverech, ty si taky dobrý trouba :-)

Používám foto a video software který pod Linuxem není, taky sem tam hry apod. Windows mi už slouží pěkných pár let jako vesměs bezproblémový launcher. I moji starou matku a otce jsem to naučil používat. Ta struktura jako Obrázky, Videa, Dokumenty apod. je logická a pro netechnické typy, starší lidi, uživatelsky přívětivá. Na ploše má ikonku na browser, Skype a hotovo, na pozadí běží teamviewer kdyby náhodou. Žádné složité vybíráni distra apod. Ať si kdo chce co chce říká, windows není to peklo, jak se tu často na Diit mezi paranoidníma probírá. Já jsem byl vždycky mezi prvníma kdo adaptoval nové winy. Když nic špatného nedělám, tak se přeci nebudu rvát žíly nad tím, jestli mi Windows odešle pár nějakých neosobních telemetrií, když mám všechno ostatní to co mi při instalaci nabídl k vypnutí vypnuté. Spíše mě zajímá abych to měl bezpečné když nakupuji online, při bankovnictví apod., a jestli tě někdo chce haknout tak tě ani linux nezachrání, i když je linux logicky na PC bezpečnější.

"Kdybych nemel obavy, ze to je uplne mimo tve schopnosti, doporucil bych ti "koupit" k tomu TR poradny system a na nem provozovat klidne 2 virtualni stroje s Windows, kterym bys priradil kazdemu 16C/32T."

Za prvé, kdyby sis přečetl s kým se bavíš (moje Diit bio), tak by ses dočetl, že jsem bývalý PC technik, tak takovou píčovinu jako nainstalování virtuální mašiny zvládnu raz dva. Jenže já chci aby mi při renderingu videa nebo zpracování fotek jely naplno všechny thready tak, aby se ty které úlohy provedly co nejrychleji. Ne nějak dělit výkon mezi virtuální mašiny. Já chci 32c TR na foto video.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mwahahaha, tak uz jsme blize tve diagnoze. Nerozumis psanemu textu.

"Jack of all trades" nebylo mireno na TR, nybrz na Windows. Precti si to jeste jednou. Rozvadim ten fakt, ze jedna verze Windows je urcena pro sirokou skalu hardware a uzivatelsky ma spoustu veci zablokovana, aby si to hlupaci nerozbili. Diky tomuhle vlastne exceluje jen v jednom jedinem... DX hry. A to jen proto, ze DX je firemni zalezitost. Ale obcas i pod WINE je vetsi vykon. Nema cenu s tebou diskutovat, kdyz nechapes.

"jsem bývalý PC technik"
To je asi tak relevantni, jako obsah plynek me netere. PC technici se obecne perou se spatnou povesti. Vetsina lidi z firem nesnasi svoje IT, protoze nedokazou ani nastavit dobre routery. Co jim jde jsou jen patnactidenni migrace mezi ruznymi verzemi Exchange. Tam dokazi palit svoje pracovni hodiny jak o zivot :) A ty si byvaly. Co ja vim muze to byt i proto, ze te vykopli pro neschopnost.

"Já chci 32c TR na foto video."
Muzes chtit, ale mel bys vedet, ze kdyz nutne potrebujes 32C/64T CPU, mel bys na nem provozovat i system, ktery to dokaze vyuzit. Nehlede na to, ze i na linuxu je veci, ktere dokazi zpracovavat foto, video tuna.

Strejda google poradi. A kdyz ne, porad je tu WINE.

A prosimte uz se neztrapnuj tim, ze chces nutne 32 jadrovem SMT procesor, ale nedokazes pochopit, ze na widlich ho nevyuzijes. Pokud nutne potrebujes widle, tak jak rikam, rozchod si kvalitni system s podporou vicejadrovych systemu (cti ne-windows), rozjed na tom 2 virtualky, jedne dej treba 24 jader a pust na tom nejakou kompilaci videa atp. No a paralelne k tomu muzes na druhe 6/8C smazit hry :)

Chytry clovek hleda zpusoby, hnup obvinuje z failu produkt, ktery jim neni, ba naopak je to naprosty mazec!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"32 jadrovy Threadripper je specificky produkt. Jako takovy neni zakladem majoritniho PC (jako ze nejvice rozsireneho, nejbeznejsiho) a tedy nema cenu ho parovat s majoritnim operacnim systemem, jehoz nejvetsi devizou je schopnost i nejvetsiho hnupa ten OS ovladat. Je navrhzen tak aby obsluhoval vsechny mozne kombinace, ale nikde neexceluje. Jestli mas radsi anglictinu, tak: "Jack of all trades, master of none." "

Přečetl jsem si to ještě jednou a zase jsem to pochopil tak, že ty poslední dvě věty se vztahují na Threadripper, protože si blíže nespecifikoval o čem zase najednou píšeš. K zbytku se ani nebudu vyjadřovat, jelikož si pokračoval osobním útokem. Více času ti nehodlám věnovat, tuhle záležitost už mám pochopenou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hej, brzdi, na lambo sa kara da dat! Nikto netvrdi ze to je dobry napad, ale ide to. https://youtu.be/BIIPHynRCog

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ten teprve pro prase jede, současný náklad mu bude nárazníkem. Proto to vypadá ok, ale až pojede zpět, tak to bude vskutku vepřová jízda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je prave ono :D

Ja nerikam, ze se to neda za lambo hodit kara. Stejne tak nerikam, ze na platforme s 32C TR neni mozne nainstalovat Windows jako OS.

Ale nedava to smysl, protoze Windows je jak kara pro prase. A degraduje to vykon platformy. Stejne jako ta nalozena kara zhorsi jizdni vlastnosti auta, za ktere je zaprazena :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vykon vypoctu rt prece nesouvisi s rozlisenim i geometrie se pocita stejne na fhd a 4k. Navic jine zdroje co tam byly pisi treba o tom ze 4k ultra 60fps vesmes nebyl problem u jinych her. I ten novy tr s rtx behal v max nastaveni v 4k mezi 50-57fps, coz odpovida tvrzeni vyvojaru ze ne vsude to maji doladene.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tady bych nesouhlasil. Mozna mam mezeru ve vzdelani, ale co pomoci raytracingu pocitaji v te hre? Souhlasim, ze rozliseni na geometrii nema vliv (byt teoreticky by mohlo), ale pokud pocitate nasvetleni sceny, tak zalezi na poctu paprsku, ktere poslete. A tech by logicky melo byt vic ve vyssim rozliseni, ocekavam rust se ctvercem rozliseni (dvojnasobne rozliseni znamena 4x vic vystupnich pixelu a podle mne i stejny narust poctu paprsku).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nesouhlasim. Vega je taky skvela vypocetni karta, jen je uplne na prd na hry, protoze pomer herniho vykonu a ceny je naprosto totalne tristni.

Jelikoz AMD prezentovala Vegu i jako herni kartu, tak nikdo rozumny nemuze oponovat, ze by to fail na hry nebyl. A myslim, ze to uznavaji i priznivci AMD, pokud teda si odmyslime tech par fanatiku.

Podobne to vypada, ze Turing bude mit minimalne stejne spatny ne-li jeste horsi pomer herniho vykonu a ceny. Tudiz oznaceni Turingu jako herniho failu je prilehave a spravne. Me vazne nezajima, ze tu za dva roky budou raytracingove hry a ze to tam udajne bude mit vykon vyssi. Navic se ukazuje, ze ani ten vykon v raytracingovych hrach nebude zrovna zuzo.

K cemu mi teda je pokrocila vypocetni Vega, k cemu mi je pokrocily raytracingovy Turing, kdyz ve hrach v tech co chci hrat ted mi to zadnej prinos neda a soucasna GTX1070 mi udela uplne stejnou sluzbu?

Chapu tu potrebu zmeny, protoze navysovani hrubeho vykonu uz nejde realizovat a prvne se to ukazalo u AMD a ted i u NVidie, ale dokud na to nebudou pripravene hry a to jen tak nebudou, tak je mit to putna a jsou to pro me faily.

Takze ano preju oboum vyrobcum, aby jim sla prace od ruky a v dalsi generaci Navi a Ampera az budou k dispozici i raytracingove hry, jim na tom ty grafiky paradne slapaly a ja jako zakaznik byl spokojeny, ale momentalne je NVidia k smichu stejne jako AMD s Vegou.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

" A pro objektivitu, u neonlinovky jako Tombraider s all eye-candy na max je 30-60fps přinejmenším úplně dostačující"
ano, keby to bolo v 4K, suhlasim
ale za 30K karta ktora sa poti pri par RT pri fullhd? nasrat, odlozit k ladu a o 5 rokov skusit znova

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Radšej si na tie výsledky počkajme. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

s tvojim komentom sa da suhlasit :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja treba nevidim u vykonu rt cores spojitost s rozlisenim navic o vyssi rozliseni se nemusi snazit cuda ale tensor pres naucenou ai a upscaling. Ai model se navic muze aktualizovat casem az bude zase lepe nauceny.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Klasika bahno diit: Špatné informace o intel/nvidii jsou zveřejňovány hned. Kladné zprávy vůbec, nebo s odstupem času. A u AMD naopak.
Někdo mi tu psal abych byl objektivní, takže objektivně:
Tomb Raider je špatně optimalizovaná hra, tak jak její předchůdce, kdy snímková frekvence padala na hubu i bez RayTracingu i na nVidiiích i na AMD. To je nezpochybnitelný a dohledatelný fakt.
Fakt č.2 je, že po zapnutí raytracingu sice možná běží na 30-60FPS na nVidii, ale na AMD kartách po zapnutí RT to poběží s 5FPS a nebo vůbec i když bude rozlišení 640x480.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Opět neumíš být objektivní. Zkusím ten tvůj příspěvek objektivně upravit !!!
"Tomb Raider je špatně optimalizovaná hra, tak jak její předchůdce, kdy snímková frekvence padala na hubu i bez RayTracingu i na nVidiiích i na AMD. To je nezpochybnitelný a dohledatelný fakt.
Fakt č.2 je, že po zapnutí raytracingu sice možná běží na 30-60FPS na nVidii, bude zajímavé, jak to poběží po zapnutí RT na kartách AMD. Teprve uvidíme."

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pochybujem, že sa bude dať zapnúť RT na kartách, ktoré nebudú mať jeho HW podporu. Zapnúť si RT budú môcť iba majitelia Turing GPU vyššej rady (som si celkom istý, že iba tých GPU, ktoré majú označenie RTX a teda sa to nebude týkať ani GTX 2060 a nižších). U AMD zatial nemá takú podporu ani jedna rada GPU. Okrem toho ako si myslíš, že by to na iných GPU bežalo bez adekvátnej HW podpory?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

mas pravdu, ide o dedikovany hw
https://goo.gl/VoN9sm

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

AMD má podporu pro raytracing.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nie špecifickú v HW. Cez stream procesory to samozrejme vie aj NVIDIA, ale to by si potreboval viac GPU na rozbehanie ukážok, ktoré sme videli v prezentácii. Tu na to stačí jeden Turing. To je myslím značný rozdiel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. 2080ti v rt operacich predci ctyri volty. Priklad byl uveden na tom star wars demu. Dgx2 s ctyrmi voltami za 68k usd renderovala snimek 55ms, stara 1080ti to dala za 308ms, nova 2080ti za 45ms. Proto i ta cena1200 dolaru vyzni smesne ve srovnani s dgx ktera je pro toto pouziti obsolete predrazena a nevykonna kupa zeleza, vsak taky zertoval kdyz rekl ze ukaze grafiku co to zvladne a prinesl board z dgx s voltama ze pro ty co nevi jak vypada graficka karta a ze si to hned mohou koupit

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

https://www.youtube.com/watch?v=lFnWy0Odsh8&feature=youtu.be&t=335
podla vsetkeho ani nie.. vyuziva tensor cores na vytrenovanu neuronovu siet, ktora doplna z "odhadov" diery z priemerov RT v nizkom rozliseni

rozhodne je to zaujimavy pristup, ale nieje to celkom o masivnom vypoctovom vykone

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

'' Špatné informace o intel/nvidii jsou zveřejňovány hned. ''

heh, vyvojari hry a nVidie si odprezentujou prvni hru s rt na hardwaru, kterej si sami vybrali, s nastavenim, ktery si sami vybrali a se zobrazenim fps, ktery si sami vybrali.. diit o tom vyda clanek a hned je to bahno.. ((: jestli to nVidie a spol maji za spadnou zpravu nebo nereprezentativni vysledek, tak proc to zverejnujou? vzdyt to je jejich volba.. nebo tu meli napsat '' vazeni ctenari, nVidie se pochlubila prvnim vysledkem vykonu v ray tracingu, ale my vam ho neprozradime, protoze je to podle nas nahovno '' ??? ((:

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Dovolil bych si to uvést na pravou míru:

1. Článek nebyl zveřejněn hned, ale teprve po publikaci oficiálního vyjádření, které reflektuje.
2. Šlo o prezentaci výrobce za jím kontrolovaných podmínek. Pokud by s výsledkem nebyl spokojený, nemusel ho prezentovat. Rozhodně nejde o čísla naměřená nějakým anonymem za jím zvolených podmínek, která bych si vybral proto, že jimi chtěl Nvidii / výrobci hry / J. Crhovi nebo kdovíkomu ublížit.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Tak objektivne. Prezentace byla pred dvemi dny. Co jsme tu zatim cetli? Straslive ceny, straslivy vykon na nedodelane hre. Na technickem webu bych cekal ze tu bude neco o tom co ty karty vlastne delaji, souhrn cele prezentace, co je rt, jak funguji nove rtx karty, co obsahuji a jake jednotky co delaji, jak se do toho projevi deep learnig, jak se to projevi ve hrach a jejich vyvoji. Bohuzel nic takoveho tu napsano neni.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

„Na technickem webu bych cekal ze tu bude neco o tom co ty karty vlastne delaji, souhrn cele prezentace, co je rt, jak funguji nove rtx karty, co obsahuji a jake jednotky co delaji, jak se do toho projevi deep learnig, jak se to projevi ve hrach a jejich vyvoji. Bohuzel nic takoveho tu napsano neni.“

Což asi bude tím, že Nvidia zatím nezveřejnila nic o architektuře, nic o změnách ve výbavě stávajících jednotek, nic o architektuře RT jednotek, nic o tom, jaký reálný dopad na výkon bude mí DL. K vydání karet stále nedošlo, nedošlo ani na recenze, nedošlo ani na ukončení NDA k architektuře.

Jediná tvrdá data, která Nvidia zveřejnila, jsou částečné specifikace a ceny. Spočítej si, kolik webů vydalo článek s rozsáhlejší tabulkou specifikací než DIIT a můžeme se bavit dál.

Za ceny a výkon v první prezentované RT hře jaksi nemůžu. Ceny stanovila Nvidia, já je předávám. Hru k prezentaci si vybrala Nvidia s vývojáři, já výsledky předávám.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

V tom musím souhlasit s JirkaK.
Ani v jednom článku není jak RT funguje, proč je tak náročný, jaké efekty se s ním dají udělat, proč je vůbec potřeba. Žádný souhrn prezentace.
Také nic o Deep Learning a DLAA (Deep Learning Anti Aliasing), která zvedne AA výkon i kvalitu ve všech hrách i bez RTX.
Žádné info o async INT a FLOAT SM, které může hodně pomoct s compute prvky.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

JJ. Tiež sa pridám. Je vidieť, že niektorí ludia nevedia čo to RT reálne je. Viď porovnávania s PhysX či vyhlásenia typu, že je to slepá ulička. Zrejme u niektorých ludí panuje predstava, že je to len nejaká grafická feature na spôsob tých v Gameworks. Bolo by dobré to vysvetliť. Vrátane DLAA. Kľudne aj vo viacerých článkoch.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je buď selektivní hodnocení, nebo selektivní paměť. V souvislosti s Turingem byl prezentovaný ATAA a DLAA. O ATAA jsem napsal článek, když o něm většina ostatních webů nevydala ani zmínku. Článek měl zcela minimální čtenost, což je pro mě signál, že o to není zájem. O RT tu vyšel souhrnný článek, který rekapituloval dosavadní pokusy o jeho implementaci / využití na PC.

Shrnul bych to asi takhle:

1. Pokud se věnuju běžným novinkách z grafiky, které lidi zajímají a které tudíž mají prioritu, dostávají se technologické detaily, které zajímají rok od roku méně čtenářů, na druhou kolej.

2. Pokud mám z vydaných článků odezvu, že technologické rozbory téměř nikoho nezajímají, pak bych na tom musel být ještě duševně výrazně hůř (než už jsem), abych je upřednostňoval před tím, co čtenáře zajímá. Z něčeho se provoz serverů a jejich údržba musí zaplatit a já už taky nemám tolik volného času, abych jím podobné články - o které navíc není zájem - dotovat, protože by to byla práce zadarmo.

3. O čem se píše, rozhodují čtenáři. Ne těch pět, kteří křičí v diskusi, ale těch pět tisíc, kteří si článek přečtou nebo nepřečtou.

4. Nejsem jediný redaktor DIIT.

5. Nic ti nebrání příslušný článek napsat, předat šéfredaktorovi a domluvit se na případné publikaci. Prvních pár článků možná bude mít i slušnou čtenost, když se na hlavní stránce objeví nové jméno, čtenáři klikají, jsou zvědaví. Jak dlouho to ale vydrží, pokud čtenáře nezaujme i téma, myslím snadno odhadneš z fluktuace jmen autorů.

Zkrátka a dobře, pokud má někdo potřebu určovat, co má nebo nemá vycházet, nic mu nebrání, aby to vydával sám. Málokdo se k tomu odhodlá, z toho zbytku to málokomu vydrží a nakonec málokdo dokáže skloubit témata, o kterých chce psát s tím, co chtějí číst čtenáři, aby vznikl kompromis, který může dlouhodobě fungovat.

Budu rád, pokud mi kdokoli, kdo si myslí, že se pletu, dokáže opak. Ne řečmi v diskusích, ale pár lety publikací technologických článků na DIIT nebo jakémkoli jiném webu, který není dotovaný statisíci měsíčně, aby si na něm autoři mohli vydávat, co chtějí, bez ohledu na to, jestli to někdo čte.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to nikdo nečte tak je to potom problém no. Doufal bych, že na technicky zaměřeném webu bude víc tehnicky zaměřených lidí. Našel jsem článek o ATAA, ale ten například neuzaujal ani mě narozdíl od DLAA, který je aspoň IMHO daleko praktičtější a spíš bude pouźit ve hrách.

Ad RT článek, našel jsem tento: https://diit.cz/clanek/bude-raytracing-zakladem-novych-her
Což ano, je to článek o historii Raytracingu ve hrách. Není to článek o tom jak fungje RT, jak funguje oproti rasteziraci, nebo jak se pude dát použít hybridní režim v RTX.

O tom, jestli něco nenapsat pouvažuju, ale nevím, jestli to bude reálné. Neumím psát články, takže by to mohlo dopadnout katastrofálně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hezky shrnuto, jenze problem je podle me jinde. A to je jednoducha predikovatelnost, jak vyzni clanek, kdyz pises o nVidii, Apple nebo Intelu, nebo naopak o AMD. Ono se to lidem casem "preji", protoze uz predem vi, jak dany clanek vyzni. V tvem pripade to bohuzel uz neni o technologii, ale o firme, kterou zrovna "probiras". :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jj, IT celebrity show...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co sa tyka deep learning https://www.youtube.com/watch?v=aircAruvnKk&list=PLZHQObOWTQDNU6R1_67000...

EDIT: zrozumitelnejsie a strucnejsie som to nenasiel

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nVidia nic o technologii RT nezveřejnila, proč je tu tady zveřejněn článek o tom že to špatně běží na tomb raideru, když třeba ani samotná nvidia neví proč to padá na 30FPS, třeba tam je jen nějaká chybka alá přeteční světla jak v half-life, nebo různě nenáročné lokality ve fallout4, kde to z ničeho nic taky dropuje ačkoliv k tomu není viditelný důvod.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia nezveřejnila ≠ Nvidia neví.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O cem tedy Huang celou dobu vykladal? Mam za to ze padla kupa informaci a ty jsem tu v clancich nevidel, konkurence, hned nekolik maji clanky na nekolik kapitol a to vcetne toho ze ceny jsou dost vysoko nebo ze realny vykon je zatim skryty.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak už se to prolomilo výkon +45%... z toho se AMD ovce nevylžou... budou jen kopat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

se divim, ze po tom cos tu predvadel vcera nezalezes do kanalu, pane ''já vystudoval v GB univerzitu, denní studium, spousta slohovek'' ((:

'' s all eye-candy na max je 30-60fps přinejmenším úplně dostačující, a jestli pro někoho ne, tak si ray tracing vypne. ''

to je zas logika jak stehno..
1) bud chci rt > mam 1440p > koupim si kartu za 33 litru > pobezi mi to 30-60 fps v nenativnim 1080p, s vsync to pojede na 30 fps.. vysledek zoufalej po vsech strankach, pze to bude spolehlive vypadat hur nez bez rt (nenativni rozliseni, nizky rozliseni, nizky fps)

2) nebo chci si proste zahrat sottr > nepotrebuju RT > pobezi mi to na vsem na potrebuju kartu za 33 litru

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Tvrdil niekto niekde, že na hranie hier s podporou RT budeš potrebovať kartu za 33 litrov? Ako písal ados, môžeš si RT vypnúť. Podľa toho čo píšeš, ti aj tak na grafike nezáleží. :-) A btw stále nemáme výsledky recenzií a to čo sa píše v tomto článku sa nedá ničím podložiť. Radšej by som si počkal kým to bude vonku než z toho hneď vyvodzovať závery. Možno máš nakoniec pravdu a s RT pôjdu dané hry horko ťažko na FHD, ale kým to budem tvrdiť, chcem to mať overené.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

'' Tvrdil niekto niekde, že na hranie hier s podporou RT budeš potrebovať kartu za 33 litrov? ''
sorry, to je jako dotaz, jesli nekdo tvrdil ze voda tece dolu.. kdyz na karte za 33 tisic bezi rt hra v 1080p na 40 fps, tak je asi jasny, ze na levnejsich to pojede jeste hur.. nebo ty snad cekas ze na mainstreamu to da dvakrat lepsi fps? (:

'' Podľa toho čo píšeš, ti aj tak na grafike nezáleží. :-) ''
joaha, takze kdyz kritizuju, ze to diky rt pojede v horsim rozliseni a jeste nenativne a bude to vypadat hur, tak mi na grafice nezalezi, jo? (:

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Rozmýšlal si nad tým, že tento článok nemusí vôbec zodpovedať realite? Dosť sebaisto kritizuješ niečo o čom reálne nič nevieme.

"nebo ty snad cekas ze na mainstreamu to da dvakrat lepsi fps?"

Mainstream nebude mať podporu RTX. Vychádzam z toho, že bude označený klasicky GTX. T.j. nikto okrem majitelov RTX si nebude môcť zapnúť RT v danej hre a teda by som očakával, že bez RT výkon bude zodpovedať očakávaniam. Takže sa naozaj môže stať, že RTX 2080 Ti so zapnutým RTX nebude mať také FPS ako GTX 2060 bez RTX, ale zasa to bude vykúpené lepšou obrazovou kvalitou. Ale môžem sa mýliť, takže fakt si radšej počkajme na výsledky až bude všetko vonku (myslené grafiky v obchodoch a vydané prvé hry s podporou RTX). Netreba sa hneď chytať každej negatívnej informácii ako faktu len preto, že ide o NV. :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

'' Rozmýšlal si nad tým, že tento článok nemusí vôbec zodpovedať realite? ''
jak nemusi odpovidat realite? jako ze nemci ty nizky fps do toho videa domalovali? (: nebo ze lidem z nVidie nekdo dal ke spánku pistoli a prinutil je ten turing podtaktovat?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak ako, že alpha, beta a oficiálna release verzia hry nemávajú obvykle rovnaké výkonové parametre. Takže ak bude aj oficiálna release verzia hry škálovať takto, potom sa môžeme baviť či to za daný vizuál stojí alebo nie. To je celé.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

to ale neznamena, ze tohle neni realita..

napisu to jinak.. kdyz si nVidie a studio k prezentaci sami vyberou tuhle cast tyhle hry a jeste se zobrazenim fps, tak se da spis cekat ze vybrali to nejlepsi co maj, nebo ze prezentujou worst case? (:

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Je jasné, že určite nebudú prezentovať worst case. Určite prezentovali to najlepšie čo mali k danému času. Hra by mala vyjsť myslím o mesiac, za ktorý to môžu poladiť. Ja netvrdím, že to nemusí tak byť aj po vydaní hry. Ale radšej by som si počkal na oficiálne výsledky kým budem robiť celkové závery. V iných hrách to tiež môže byť rôzne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

takhle to beru (:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vykon srazi rt tak na to rozliseni nemusi mit vliv, na netu je i info ze ta hra v 4k s rtx bezne davala mezi 50-57fps v ultra nastaveni. Pokud nekdo videl zrovna spatnou cast hry v nizsim rozliseni a dela se z toho zaver overall vykonu...

Strjny zdroj uvadi, ze tam bezely i hry bez rtx a 4k, ultra, 60fps neni nebo c neobvykleho. 60fps navic bude vsync/gsync lock

Na vyssi rozliseni navic pujde pouzit upscaling pres tensor cores a naucenou ai. Ano kvalita nebude jako nativni, ale ruzny upscaling a rendering resolution se pouziva uz dnes, treba ze jen hlavni cast sceny v nativnim rozliseni a zbytek se renderuje mensi a upscaluje a realne to nejde videt pokud to clovek nehleda. Naucena ai se navic muze zlepsovat s casem, coz take v prezentaci bylo receno. Superpocitace za miliony se budou ucit a vysledny model se bude v driveru aktualizovat.

Proto taky to vyjadreni ze neni nutne se hnat za hrubym vykonem. To co dnes dela rasterizace se podeli s rt, vysledny obraz poladi naucena ai pres tensor cores.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„60fps navic bude vsync/gsync lock“

Ne, s v-sync by okamžité FPS nemohly být 33, 42 a podobně. Byly by buď 30 nebo 60. A pokud by tam byl lock na 60 FPS, tak by v ukázce nelezly v pár okamžicích mezi 60-70 FPS.

„Na vyssi rozliseni navic pujde pouzit upscaling pres tensor cores a naucenou ai.“

Tensor cores už jsou použité pro denoise, jinými slovy ono už renderováno v nižším rozlišení je a TC odstraňují artefakty vzniklé RT vykreslováním při nižším počtu paprsků do vyššího než odpovídajícího rozlišení.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pusti snimek jak je hotovy a je refresh monitoru. Bezne mivam treba v simulatorech cokoli mezi 30 az 60 fps. V jednom pouzivam hw fps lock na 35fps (je to vic smooth). Kdyz nesthnu spocitat jeden snimek z 60 tak neni nutne padnout na 30. Ztratim jen jeden snimek a mam 59fps.

V ukazce jsem skoky krom 59/60 neregistroval

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2080ti je o cca 80% drazsi nez 1080ti a at uz recenze dopadnou jakkoliv, ani ve snu neexistuje moznost ze by jeji vykon byl o 80% vyzsi.
Sice ma vetsi propustnost pameti a teoreticky 18% vyzsi vypocetni vykon, ale FPS ne zcela linearne roste v zavislosti na hrubem vykonu, sou tu dalsi limitujici faktory jako treba pocet ROPS atd.

Osobne ocekavam narust vykonu mezi 20-30% s tim ze nektere tituly na tom budou podstatne hure a vyjimecne nektery muze jit vyrazne vyse.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem velky matematik ale 999 a 699 neni rozdil 80%. Zaokrouhlene je to 43%. Ani u cen nereferenci cena nestoupla tak vxsoko. 1080ti zacinala u premiovych edic asi na 24-25 tisicich, dnes je to 35-36 u 2080ti to je porad mene jak 50%. U 1080 je situace jeste lepsi. Startovsla na 21400 za regerenci, dnes je za 22000 oc varianta s vyrazne silnejsim napajenim a lepsim chlazenim.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

24 +50% = 36

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem velky matematik ale 999 a 699 neni rozdil 80%. Zaokrouhlene je to 43%. Ani u cen nereferenci cena nestoupla tak vxsoko. 1080ti zacinala u premiovych edic asi na 24-25 tisicich, dnes je to 35-36 u 2080ti to je porad mene jak 50%. U 1080 je situace jeste lepsi. Startovsla na 21400 za referenci, dnes je za 22000 oc varianta s vyrazne silnejsim napajenim a lepsim chlazenim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Psal o současném stavu, tj. proč nedává smysl kupovat 2080Ti dnes.
Nejlevnější 2080Ti je za 32600Kč, 1080Ti za 19000Kč, tj. 1,72x dražší.
Když porovnáme MSI tak 34600Kč vs 19700Kč, tj. 1,76x dražší.
Jestli se při zlevňování poměr změní nebo ne je věc druhá.

https://m.alza.cz/graficke-karty-nvidia-geforce-rtx2080-ti/18866952.htm?...
https://m.alza.cz/graficke-karty-nvidia-geforce-gtx1080-ti/18860823.htm?...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://videocardz.com/newz/nvidia-publishes-geforce-rtx-2080-vs-geforce...

2080ti na tom nebude jinak, tzn dost vykonu na 4k 60fps v max detailech. I bez toho dlss

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jasne, srovnavat ceny pri startu s cenami vybehovych modelu je neco jineho nez startovni ceny vs startovni ceny. 1080 byla na zacatku draha a prodavala se bajecne i ve fe edici. Dnesni fe jsou de facto oc nereferencky v pripade 2080 stoji stejne jako 1080 refka, ma vykon vyssi nez 1080ti bez pouziti novych technologii s nima predci cokoli na trhu. Tohle se bude prodavat velice dobre. Podobne na tom bude levnejsi 2070. 2080ti je na tom cenove hure ale bykon bude nekde kde nikdy nebyl a cena je dan za "luxus". Na odvezeni deti do skoly nepotrebuju luxusni auto, ze.. neni to pro kazdeho

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To máš sice pravdu, ale jaksi mi uniká proč bych měl kupovat hardware za baťoh, když tu část která navyšuje cenu toho hardware pak vypnu?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Někdo tě nutí? kup si vegu a buď šťastný bez RT

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja komentuji 80% narust ceny, ne kolik je kdo za co schopny utratit. Nekdo si koupi telefon, nekdo grafiku za tu cenu. V cem je problem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Víš proč všichni fandí AMD? Protože když se AMD něco povede, tak to vede ke zlevnění v daném segmentu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Na fandení AMD nie je nič zlé. Len by to nemusela sprevádzať prehnaná snaha kritizovať všetko, čo urobí jej konkurencia a vydávať jej kúkoľvek snahu iba za marketing a klam.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Když byla inovativní AMD, tak se jí zase vysmívali, jak je NVidia efektivní, když nepodporuje technologie, které ještě nejsou ve hrách běžné.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To sa nedá takto brať. U NV to isté platí tiež. Vždy nájdeš niekoho kto bude AMD či NV kritizovať za akýchkoľvek podmienok. Viď aj teraz sú niektorí ludia schopní tvrdiť, že RT je slepá ulička a podobné nezmysly. Stavím sa, že pokiaľ by s tým prišlo AMD, tak by písali niečo úplne iné. A platí to takto aj opačne.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Můžete mi prosím objasnit, mne jako 3D grafikovi, proč že jsem udělal špatně že již rok žiji s TR? Jako že TR je fail? eee. On to totiž skvělý produkt je. Ono bylo někde inzerované že to je herní procesor?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jaký OS používáš? Thereadripper je skvělý produkt, o tom žádná... Taky po něm pokoukávám...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Win, C4D (jsem odpovědný za CZ lokalizaci i Cinebench lokalizaci), BMD Resolve, Fusion, Adobe, Affinity Substance Painter

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak pokud nekoupíš 32c/64t Threadripper tak jsi pod Windows v poho... Dokud prý Microsoft neupravi scheduler, 32c Threadripper nemá až na specifické scénáře pod Windows smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akorat, ze bez tech specifickych scenaru nedava smysl ani ten 16C. 32C je "jen" jeste specifictejsi. Kazdopadne se neda o nem tvrdit, ze je to fail. Je to spec produkt pro spec trh.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak 16c nemá pod Windowsy podle všeho žádné brzdy jako 32c takže pro edit videa a fotek je určitě vitální...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hahaha. Hlavne, ze to ma bzilion gigareju... cim vic toho o Turingu vyplouva napovrch, tim vic jsem rozhodnuty zustat u 1080Ti. Nejprve tu mame cenu, kdyby to stalo kolem 25k, tak by me to zaujalo vic, ale 35 je pro me osobne uz za hranou. Pak tu mame navyseni aritmetickeho vykonu ze 12 TFLOPS na 14 , coz neni o moc, ale nemusi to byt smerodatne, pokud by se o narust frameratu staraly RT a Tensor cores, coz je zatim jeste otazka, ale jak je videt, tak moc nepomahaji v uloze vylozene pro ne urcene... respektive treba pomahaji hodne, ale vysledek je ponekud neuspokojivy.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Kupovat kartu neznámého výkonu je přece blbost, tak si svůj koment skov až budou venku výsledky naměřených skutečných výkonů.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Sorryjako, chtělo to ven. Zrovna ty bys to měl pochopit.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Hele, napadlo by vas nekoho jeste pred par dny vcetne priznivcu AMD, ze fail Vega 2 ponese jmeno Turing? :-D

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Nesúhlasím. Technológie v Turingu sú dotiahnuté (na rozdiel od Vegy) a pripravené na použitie. Pričom NV ukázala hry, kde sa skutočne budú využívať. Nedá sa to porovnávať s produktom, ktorý ani po roku stále "nedozrel".

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

U Vegy podpora FP16 rozhodně dotažená je a u her, které ji podporují zvyšuje efektivitu. Naproti tomu raytracing vypadá na naprostý fail. Grafické karty v cenové kategorii 2080ti si kupuje naprosto zanedbatelné procento hráčú. U nižších modelú si RT nezapne nikdo. Takže se tu bavíme pouze o segmentu profesionálních grafikú. Samozřejmě Vega failnula s primitive shaders, tam je ale otázka kolik to stálo tranzistorú. Osobně bych odhandnul, že ne moc. Naproti tomu RT cores určitě hodně tranzistorú sebrali. Dost by mě zajímalo, jestli Turing podporuje FP16.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Podpora FP16 a RT sa nedá vôbec porovnávať. Ide o úplne odlišné veci. Ani sa nedá podľa podpory FP16 odvodiť, že je oproti tomu RT fail. Už len napísať, že RT je fail je v tomto prípade nemyslitelné. Ďalej kto si čo bude zapínať ešte stále nevieme. Nemáme potuchy aké výkonové dopady budú v hrách na týchto nových GPU či už s RTX on alebo off. Odkiaľ beriete tú istotu, že si to nikto mimo RTX 2080 Ti nebude zapínať?

Čo sa týka podpory FP16 viď nasledujúci článok:

https://www.anandtech.com/show/13214/nvidia-reveals-next-gen-turing-gpu-...

Citujem:

"On top of Volta's FP16 precision mode, Turing's tensor cores also support INT8 and even INT4 precisions. These are 2x and 4x faster than FP16 respectively, and while NVIDIA's presentation doesn't dive too deep here, I would imagine they're doing something similar to the data packing they use for low-precision operations on the CUDA cores."

Plus niečo aktuálnejšie:

https://www.techpowerup.com/gpudb/3224/geforce-rtx-2080

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

FP16 (half) performance 157.3 GFLOPS (1:64). Takže nic. Vypadá to, že CUDA cores FP16 pouze emulují a tenzor cores je umí HW. Nicméně tam múže být problém v předávání dat mezi nimi.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To jako fakt?
Ty si opravdu srovnal FP16 a RT?
Uvědomuješ si, že náročnost implementace RT oproti FP16 je asi jako postavit vilu versus postavit domeček z karet...
Druhá věc je, že FP16 musí mít podporu v shaderu, jinak bude stále použito FP32.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Záleží, co hodnotíš. Ani posun v hrubém výkonu nebude špatný, jen zkrátka nepůjde o ty ~2/3 oproti předchozímu top-modelu (pro novou Ti), a ~1/3 oproti předchozímu top modelu (pro non-Ti) jako to bývalo u předchozích generací.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co dodat,
treba pockat na nasledovnika nasledovnika 3080Ti (t.j. 5080 Ti), resp.
nasledovnika nasledovnika 2180Ti (t.j. 2380 Ti)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Osobne očakávam, že na 7nm GPU už bude RTX podpora aj v mainstream GPU a s celkovou podporou príde aj AMD. Takže toto je len prvé kolo, kde NV využíva, že je prvá.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

NV slapla do novych vod, to by se melo ocenit. Jestli je ted spravny cas nebo ne nevim. Prozatimni efekt z uvedeni RT ve hrach mi prijde rozporuplny, stejne myslim pusobi i nova generace karet. Uvidime, jal se to bude vyvijet.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Urcite, navic z toho mohou profitovat vsichni. Jak jiz jsem psal jinde a schytal jsem radu nenavistnych minusu, tak Turing jasne dokazuje, ze AMD sla spravnou cestou vic vypocetnich karet nez jen navysovani hrubeho vykonu ve hrach.
Ovsem od AMD to bylo predcasne a od NVidie ted take, na druhou stranu do budoucna asi jedinna moznost dalsiho navysovani vykonu.
Co z toho plyne? NVidia do toho slapla a diky sile, kterou ma u hracu, muze zpusobit malou revoluci, vyhod opusteni starych DX10/11 ale mohou vyuzit i konkurencni firmy.

Zcela jiste tento prvni nesmely pokus NVidie nic neresi, kolik lidi si asi koupi Ti-cko? Na druhy pokus na 7nm to ale uz muze byt hodne zajimave.
7nm grafiku pripravuje i AMD a diky tomu soucasnemu restartu muze AMD udelat grafiku, ktera dokaze NVidii konkurovat.
Dobre to vypada I pro Intel, protoze dohanet konkurenci z nuly neni nic jednoducheho a zdalo by se to nemozne, ale po restartu budou vsichni na stejne startovaci care a razem se tu otevira cesta i pro Intel.

Pro me je akorat momentalne frustrujici, ze jsem chtel novou grafiku, ale v tuto chvili mi to nedava smysl vyhazovat 15-20K za grafiku, ktera je na zacatku cesty.
Nicmene tesim se na 2020, kdy muze byt opravdu skvele konkurencni prostredi hned tri vyrobcu grafickych karet.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Asi se shodnem redmarxi. Hlavne kdyz jsem koukal na ty ukazky, tak treba ROTR ten efekt neni pro mne pmoc viditelny. U BF je to zase dost prepaleny a vsechno se odrazi jako ve skle a pro mne osobne to vypada dost divne. Realistictejsi scena zatim ani vzdalene. Za mne zatim zklamani z RT.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To se neshodnem.
Za me zklamani z Turingu. Z RT zklamanej nejsem. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak mně by to asi stačilo. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Muze mi nekdo prosim vysvetlit tu matematiku ? v ceně $1199 / 32 700 Kč.

To je jako u vas dolar za 27? Nebo je to automaticka ceska oje***ci prirazka? :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tomuto sa hovorí "špecifický trh". Napríklad Oculus Go stojí oficiálne 200$ za 32GB verziu a 250$ za 64GB verziu. U nás prosím pekne stojí 32 GB verzia 385E. Podľa alzy je toto cena určená pre náš trh. :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Kamos rikal, ze sem Oculus oficialne nic nedovazi. Neoficialni prekupnici logicky vzdycky zvysuji cenu.
On si poridil HTC Vive, ktere se da vzit primo od vyrobce + doprava sem, HTC dovoz do CR podporuje.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tak to by to potom vysvetlovalo. Dík za info.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Osobne se mi VR moc libi, ale urcite do toho nejdu. Mi to prijde podobny jako s RT, proste jednou to bude bomba, ale ted to jeste neni uplne vyladeny a to rozliseni neni zadna slava, co jsem videl u kamose, tak me to teda nevzalo.
Na VRko si pockam jeste tak 3 roky, doufam hlavne, ze to neusne a budou ve vyvoji pokracovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obrazová kvalita by mala stúpnuť s ďalšou generáciou VR. Ešte snáď tento rok vydá Pimax ich VR headset s rozlíšením 4K na oko. S tým, že SW tam pôjde 2K a interný upscaler ho prepočíta na 4K, ktorý headset zobrazí. Takže očakávam od toho dosť velký skok v kvalite obrazu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, potom dobry. Tesim se. Jsem teda limitovanej cenou, tak predpokladam, ze nebudu moct hned bezet koupit, ale ono to casem klesne a 2K s upscalerem na 4K uz by nemuselo vadit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DPH, shipping...?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to neni mozny, maj tam, ze shipping je ZADARMO ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

CLO a DPH !

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Špatně. Clo na hw není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Alespoň, co vidim já, tak free shipping je jen u 2080
https://www.nvidia.com/cs-cz/geforce/buy/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

shiping je poštovné

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to si napis do nVidie, v minulym clanku bylo, ze to jsou ofiko ceny.. (:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dolarova cena je uvadena bez mistnich dani. Takze u nas je potreba pripocitat 21% dph... pak ta cena pomerne presne vychazi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vážně? Jak je tedy možné, že když si v USA koupím procesor s MSRP $199 v obchodě s cenovkou $199, tak zaplatím $199? Co pamatuju, tak u hardwaru se u americké MSRP vždy počítalo s prostorem pro sales tax kolem 10 %.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Protože se ti vejde do letadla? ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo a taky se da hardware par mesicu po vydani koupit za ceny nizsi nez msrp... vypovidajici hodnota ke vztahu dolarovych a ceskych cen je uplne stejne nulova jako v tvem priklade.
Kazdopadne u nvidie jsou to ceny bez dane. Muzes si to overit primo na jejich store, kde jsou uvedeny msrp ceny. Po zadani adresy jsou pripocitany k cene patricne dane. Maji to napsany i v order informacich https://store.nvidia.com/store/nvidia/DisplayOrderInformationPage

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože ho vyvážíš mimo usa? Proto, že ho kupuješ ve státě kde je sales tax nulová? Těch variant je víc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Me vychazi cca 22.5. Cena 1199 je bez dane, nase cena bez dane je 27 tisic a nejake drobaky. Dolarova cena s dph je par centu nad 1450. 22.5 mi prijde jako rozumny kurz distribuce ktera zohlednuje kurzove riziko, tzn neni treba menit cenu v kc pri kazdem zdrazeni usd

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevidím problém v 30fps vo fullHD, pokiaľ by využitie RT viac priblížilo výslednú scénu ku kvalite animákov od Pixaru, bola by to prijateľná obeť aj na takto drahej karte. Je jasné, že to nepôjde úplne dorovnať na filmové scény renderované hodiny, ale rád by som za tú cenu výkonu, aby tam bol posun zrejmý na prvý pohľad. Ale nie je. Prepnutie osvetlenia z SSAO -> RT možno zaregsitrujeme v okamihu prepnutia, no vizuálne to na prvý pohľad neudrie do očí. Možno nejaký šikula v budúcnosti lepšie využije RT jednotky a ten zlomový posun vizuálu príde, v novom Tomb Raiderovi sa to však neudialo. Tipujem, že vačšina hráčov tu dá prednosť plynulejšej klasike.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já bych šel cestou HBAO+. Alespoň v minulém díle byl vizuální rozdíl hodně znatelný od obyč SSAO a nebylo to až zas tolik náročné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ukaž mi kdo kupuje 2080Ti aby hrál singleplayer hru ve fullhd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to nevytlaci 4k 60fps, tak to prepnu na fhd tak jako dnes na 1080 a delal bych to i na jakekoli jine karte, vyjimku tvori treba witcher u ktereho se spokojim i s 30fps vymenou za 4k

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

RT je dalsou slepou ulickou=reklamnou -od NV :) AMD bude mat viac rozumu :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

RT je už súčasťou DirectX. To čo vidíme od NV je iba jej implementácia štandardu, ktorý určite bude implementovať aj AMD. Žiadna slepá ulička alebo len reklama. Doporučujem si niečo o RT naštudovať. Ide o budúcnosť počítačovej grafiky v hrách. Pričom ako offline sa už dávno používa napríklad aj vo filmovom priemysle na rôzne efekty, ktoré si už určite videl. A nielen tam.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

a kedy nastane ta tvoja "realita"? o 5rokov? alebo aj o viac?! :) (7? 10?) vies kolko (graficky nadhernych) hier si za 5r ja zahram =bez RT? :) mraky

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

O akej mojej realite to píšeš? Veď je ohlásených a za chvílu vydaných hneď niekoľko hier využívajúcich RT. Nemusíš čakať žiadnych 5 rokov. Kludne si hraj bez RT koľko chceš. Nikto ťa nenúti nič kupovať ani používať. Či s kartami s RT podporou si podľa teba bez RT nezahrám? :-) Len nepíš hovadiny typu, že je RT slepá ulička alebo len reklama. To iba poukazuje na to, že nevieš o čom hovoríš.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

RT=physx =zhodny osud! :) vsade to je dostupne, a predsa to nikomu ku zivotu netreba ;) predpokladam rovnaky osud! -Hranie hier nie je film. :) RT pre hranie hier =nie je potrebne :) Rovnake to mas aj so zobrazovadlami: Na filmy ti staci LCD :) pre hranie (hybnych) hier je LCD nevhodne! :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak potom nepotrebuješ ani AO, ani ziadne tiene, ani kvalitnejsie osvetlenie, vlastne žiadne grafické efekty. Veď predsa k hraniu nie sú potrebné. :-)

"RT pre hranie hier =nie je potrebne"

To je ako povedať, že rasterizácia nie je k hraniu potrebná, len škoda, že bez nej by sme žiadne hry na PC nemali. Tým, že si prirovnal RT k PhysX je jasné, že netušíš čo daná skratka vôbec znamená. RT je ekvivalent k rasterizácii. Vieš, čo znamená slovo ekvivalent? Vieš čo je to rendering a k čomu slúži? A ako súvidí toto slovo s rasterizáciou a RT?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zopakujem ti to kolko krat to potrebujes mat zopakovane: OSUD (RT + Physx) = rovnaky :) uvidis :) Hraci si nekupuju novy HW koli dajakemu RT! :) ten je uplne zbytocny, hraci si novy HW kupuju koli =HRANIU :) Nikto nezaplati napr svojemu decku kartu za 1000-1500E pre dajake RT na vianoce :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takže hrávaš všetko na low detaily pretože na tom u teba nezáleží? Každopádne RT raz nahradí rasterizáciu, len to chvílu potrvá (to znamená grafika všetkých hier bude postavená iba na ňom). A to ani nehovorím o tom, že v budúcej generácii GPU by mal byť aj v mainstreame. Takže áno, nie každý si kvôli terajšej implementácii RT pobeží po novú a drahú kartu. To ale nič nehovorí o tom, že RT je budúcnosť. Pokiaľ porovnávaš osud RT a PhysX, tak je jasné, že netušíš o čo ide. Môžeš si tu nahovárať čo chceš. A to ani nehovorím o PhysX, pretože neviem aký osud si myslíš, že toto API malo. Nachádza sa v Unreal Engine, Unity a aj Cryengine. V prvých dvoch ako základné API pre fyziku. Takže čo si tým osudom chcel vlastne povedať?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

netusim kde som definoval low detaly :) moje detialy su dostatocne v porovnani s tvojimi oblubenym RT detailamy :) ale ked si to my rozdame medzi sebou, -tak ty netrafis ani HO...NO ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nehrávam mulťáky, takže verím tomu, že by som dostal nakladačku. :-) Nedefinoval si žiadne low detaily, ale podľa toho čo píšeš vlastne žiadne grafické vylepšenia nepotrebuješ lebo sú pre tvoje potreby na nič. Lenže to platí iba pre teba.

To čomu ale stále nechápeš je, že RT nie je iba nejaká feature, ale ide o renderovací proces. Veľký rozdiel. Z toho princípu nemôže skončiť tak, ako si myslíš, že skončil PhysX.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

a presne tak skonci (najblizsich 5 a viac rokov) :) pokial TY budes -na mojom monitore/plazme -4fps uz mrtvy ;) a na svojom 4K LCD -este zivy :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak třeba já hraju hry, protože mě baví a je vcelku jedno, jak ta hra vypadá. Pokud je to 10x vyvařená polívka s RayTracingem, ale její obsah je tupý až hamba, pustím si to tak maximálně jako techdemo pro zajímavost. Pak si ale otevřu Factorio nebo Mashinky a zkysnu u toho hodiny protože mě baví obsah.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja si tiež rád zahrám niekedy aj staršie hry ako Borderlands 2 napríklad. Ale stále nevidím dôvod ohŕňať nos nad novými technológiami aj keď ich práve ja nevyužijem. A podľa mňa je RT jasný ďalší smer. Nehovorí sa o tom prvý krát a konečne niekto urobil prvý krok. Tým nemyslím iba NV, ale aj MS, ktorý zahrnul RT do DX.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pamatuju se na dobu, kdy byly Visty s jejich priblblym DirectX10 zbytecne, protoze uplne na hrani her stacily XP a DirectX9. K cemu by jako mely mit hry nejake blbe DX10, kdyz pritom DX9 bohate staci.

Jak ze to dopadlo? :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

su veci a su veci :) a su osudy a su osudy :) vec RT bude mat osud veci Physx ;) a podobnych veci ;) ty si kludne kup prepadak NV a zapni si to! ;) oplati sa ti to! ;) mne nie ;) ja budem 5r -a skor aj VIAC rokov! uplne v pohode bez RT! :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prepadák NV. Takže je to jasné. Fanda AMD v praxy. :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

fanda AMD som, a momentalne mam 1080 Ti :) lebo ma lepsi -HRUBY VYKON ako ma VEGA! :) a tebe RT fandovi vravim, ze je to slepa ulicka :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je ale jistota :)
RT je jen prirozeny vyvoj game grafiky. Ted to plynulejsi neni, ale treba za 2 generace uz bude situace jina. Rasterizing je jen takova berlicka a ma sve obrovske limity. Tesim se uz vic jak 20 let (od dob co jsem zacal pouzivat Lightwave 3D) na realtime GI, Area shadows, poradne odrazy ne ty skarede faky co se ted pouzivaji, poradny nepostprocess DOF a spostu dalsich veci ktere jsou uz davno standardem ve 3d programech. Urcitre to bude jeste trvat (poradne GI jeste asi dlouho), ale konecne se s tim zacina. A RT je jedina mozna cesta do budoucna. Ten pocit ze hry bude uplnejiny, na nepresnost stinu a nasviceni je nas mozek podstatne citlivejsi nez napr. na odrazy, takze area shadows je potreba (a GI). Casem se urcite dockame i fyzikalne presnych renderu (napr. maxwell render pocita svetlo jako vlneni), protoze to raytracing neni, ale stale je to o obrovsky kus dal nez rasterizing. A plynulost ted nema moc smysl resit, protoze je to v plenkach...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

tvoj predpoklad -2 generacie = kolko rokov? :) Takze NV nevydala kartu pre hracov? ;) vydala si len dajake predrazene Hardwarove -DEMO? :))) asi maju penazi momentalne dost a nemusia predavat a zarabat momentalne ;) skutocne predatelne produkty ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za me dobre, ze se to snazi NV protlacit, ale ty prepalene ceny si odpustit mohli (za to zrovna RT uplne asi nemuze). Vyhoda je, ze to neni pouze NV feature, takze si myslim ze to prezije pocatecni "nepouzitelnost" paralelne s rasterizingem a casem (treba s dalsi generaci konzoli) by se mohlo prejit komplene na RT. V PC mam ted Vegu a nepotrebuju nic kupovat, ale vyvoj timto smerem je zcela spravny...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za 5 let budou s RT pocitat vsechny grafiky. Ani ja do Turingu urcite nejdu, ted je to opravdu o nicem, ale na 7nm tam bude tech RT cores urcite vic a s vetsim vykonem, pak to bude mit smysl. U AMD se jeste nevi, jestli to implementuje stejne pres specialni jednotky nebo to bude resit klasicky pres obecnou jednotku, ktera bude pocitat to, co se ji naprogramuje.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

chces povedat ze niekedy bude hranie RT plynulejsie? ako hranie bez RT? ;) to je ako keby si povedal ze supersampling bude niekedy plynulejsi ako MSAA ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je oveľa väčšia pravdepodonosť (blížiaca sa k 1), že časom budú všetky hry postavené na RT. Nebude žiadne s RT alebo bez RT. Toto nie je iba jedna grafická feature, ale iná forma renderingu (výsledkovo oveľa lepšia ako rasterizácia). Naštuduj si čo to znamená.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a opat sa ta spytam na fyzikalnu velicinu CAS :) len aby som sa ja toho co ty snivas -aj dozil :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To nikto z nás nevie kedy. Ale veril by si tomu, že Star Wars demo, využívajúce RT, bude teraz schopná rozbehať jedna GPU, keď ešte predtým na to boli potrebné 4 Volty?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A ty ctyri volty byly jeste pomalejsi skoro o 20%. A staly jen 60x vic. Nj neni mozne se zavdecit kazdemu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

F_P: Ty jsi hodně malé dětsko.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nadpis ako z nového času. :-) Podľa toho článku pod značkou RTX by mali byť skryté RayTracing aj v AI riešenia ako DLSS. To je značne neštastné rozhodnutie, pretože ako píšu ďalej, tak minimálne v 11 hrách RTX naozaj znamená použitie Raytracingu. Nie ako by podľa nadpisu vyznievalo, že to s RT nemá nič spoločné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jasnee, ale v oficialnom slide ich bolo cez 20

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo. A ak naozaj označovali ako RTX aj tie hry, kde RT nebude, tak to bol marketingový oblb.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já nevím kolik lidí tu má 4k display, nicméně mě tak grafika zase nějak famózní nepřijde a od kdy je dobrá hra o grafice. Je to youtube video s kompresí, ale i tak.

https://www.youtube.com/watch?v=gLiFZ8oFOr8

Mě osobně stačí grafika BF2 z roku 2005, který mi jede ve 4k +/- 100 fps (nevím, neměřil jsem) na 1070 GTX. Dota 2 ve 4k taky v poho. Tak asi tak.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ja -hybne hry -hram na HD plazme :) 4K je tiez bublina :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Čo pre teba vlastne nie je bublina? Iba to čo máš doma? Hral si už niečo na 4K TV?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4k je vhodne pre pojektovanie, v hrach je to vhodne, =pre "staticke" hry, ale pre vysoko hybne hry je to fakt irelevantne, uz aj vyhladene HD je dostatocne, tam ma najvacsiu relevanciu rychlost, plynulost, lag, rozlisenie je irelevantne pre hracsky zazitok

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Placas samozrejme.
Rozliseni obrazu je logicky a zcela definitivne spjatu s velikosti obrazu. Takze prirozene jsem na 24" monitoru mel FullHD, na 32" monitoru uz mam QHD a az budu kupovat 50" monitor tak budu pozadovat UHD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja na 50'' plazme HD s rychlym plynulym pohybom a cca 1,2m od oci -nevyzadujem -zmenu NIJAKU :) jedina nevyhoda plazmy je vacsia vyroba tepla :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Plazmy uz se nevyrabi, co tam mas dal? :-)

To mas jako s tim RT, ty to povazujes za blbost, budou to i vyvojari povazovat za blbost nebo na tom jednou pojede vsechno?

Na LCD je to docela potreba to rozliseni se zvetsujici se uhloprickou zvysovat. Pro me je blbost akorat 8K, protoze tam uz to bude chtit nejakych 70" a to uz se mi nevejde do bytu a stejne bych predpokladal u vetsiny lidi, co nezijou ve vilach za 25Mega a vic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

F_P je malé dětsko, keré si myslí že podle něj se bude řídit svět. Zklamu Vás AMDéčkaři: Svět se podle vás řídit nebude.
A abych to zhrnul, když si nainstaluju hru a ona podporuje physX co udělám? Zapnu jej, protože je moje nvidia karta umí. Je mi jedno že mi díky tomu klesly FPS z 200 na 190, ale mám tu hru takovou zajímavější. Na AMD si můžeš zapnout tak leda podvoltování.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Veliký omyl, jednou mi dáš za pravdu. Nejenže ve hře jako Battlefield 2 ti 4k dává kompetitivní výhodu kdy ty rozpoznáš protivníka v dálce dříve než on tebe, a ne, nemusíš být sniper, ale taky ta hra vypadá daleko lépe než ve full HD, ostřeji, hlavně geometrie. Jestli používáš antialiasing ve full HD, tak už sám znáš odpověď, teď si jen představ, že ve 4k už ho používat nemusíš, nebo použiješ menší úroveň a i tak hra vypadá ostřeji - lépe. Stařičký Battlefield 2, s jeho superior gameplay oproti novým instancím, je pro mě i díky 4k na 40 palcích pořád ohromná zábava, začínal jsem ho hrávat snad na 15" CRTčku :-)

Mimochodem, kdyby mě měl někdo zájem zabíjet - tak Battlefield 2 je pořád stejně super a jede tady online jako za starých časů - https://www.bf2hub.com/home/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ak chcem rozpoznat nepriatela v dialke, tak mi na to pomoze plynule a rychle prepinanie ostrelovacky so scoopom ;) pripadne kazdy bod inej farby za protivnika mozem automaticky predpokladat ;) ale ja hram na HD plazme a skutocne nemam potrebu riesit vacsie rozlisenia :) ina tema bude VR ;) inak mna zaujima Procejt Cars 2 :) No a tam ma s rozlisenim nepresvedcis uz vobec :-) nemyslis? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ak chcem rozpoznať nepriatela v dialke, tak si prečítam tvoj príspevok...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

komicke :) no ak budeme sa nepriatelit napr v Project Cars 2 :) ako nam v tomto nepriateleni sa pomoze -ROZLISENIE ??? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uvidím tě z větší dálky? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

myslis nejaku fakt dlhu rovinku? :) uvidis ma ako som daleko pred tebou? ;) je tam aj take ze aktualny rozdiel casu ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na HD plazmě to musí být pecka vidět jednoho protivníka 10x :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já hraju jedině sem tam NFS Shift 1. Všechny hry vypadají lépe ve 4k, ale nebudu tvrdit, že zajedeš lepší kolo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

technologicky (alebo skor rekmalmy) prepadak roka 2018 -sa uz rysuje :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Assetto Corsa: Competizione jim jede odhadem tak v 720p zatím, resp. možná tam ještě nemají implementovanej tensor cores upscaling (1:45):
https://youtu.be/KoLe6bXC8iM?t=96

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kde tam spomínajú 720p? Či ide iba o tvoj odhad? Z čoho si pri ňom vychádzal?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vidíš tam ty zuby u obrubníků a zrnitost hlavně světel?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ne

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

https://steamcommunity.com/games/221410/announcements/detail/16960558557...

inak to je sprava 10 rocia ak nie viac . to bude dalsia revolucia . vacsinu userov drzi prave ten gaming na windows.. to moze byt este vacsie ako RYZEN ))
ved to aj dostava podporu na vsetkych strankach vo svete. nekrosoft ms je totalne zufaly , uz produkuju aj fake news pre us kongrass..
aj preto vela miliardovych spolocnosti zacina hladat prachy inde : google v cine, steam z linux(tym vysachuje von usa deepstate) yandex,,, bohuzila cenzura netu v eu..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na tom je vidět, že Intel prakticky neměl moc šanci myšlenku Larrabee a nahrazení grafických karet raytracingem v té době dotáhnout.
Prostě to v té době nešlo technologicky realizovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

a o kolko rokov to realizovatelne podla teba -bude? :) lebo stale v takomto case este nie sme ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud to dá ~40 FPS ve full-HD, je to pro hry použitelné.
Čili už jsme o krok dál; Realizovatelné to je, akorát to vyžaduje hi-end kartu s brutální cenovkou.

Navíc můžeme ještě čekat optimalizace a vylepšení výkonu.
Takže pro technologické nadšence to použitelné asi bude a dá se očekávat, že v přespříští generaci to dá i mainstream.
Sice se pořád bavíme o full-HD rozlišení, ale je možné, že to kvalitu zlepší o tolik, že snížit rozlišení a zapnout RT dá hezčí výsledek než vyšší rozlišení bez RT.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinak kdo z vás tu keynote viděl? Já vydržel tak do poloviny, když už po čtvrté trval na tom, že od prvního full CG filmu z roku 1995 uběhlo 30 let, když tvrdil, že každý megawatt elektřiny je milion dolarů a když od roku 2006 uběhlo 20 let...

Jedna zajímavá informace: používají 5 paprsků na pixel. Aby to dalo 10 milliard paprsků za sekundu, bavíme se o rozlišení 8k 60 Hz. A to je fičák, panečku. Asi si dám 7 shots a day.

Z raytracingu jsem nicméně nadšenej, přestože jeden jinak skvělý odborník při věšteckém vytržení už dal deset důvodů, proč nebude běžný ani za deset let (nebo tak nějak). Současná situace mi připomněla, když jsem kolem roku 1997 dostal (mohl si vybrat) počítač, stál jsem před otázkou, jestli S3 Virge za 1160,- korun nebo S3 Virge DX 3D za 1230,- korun... A vida, hrál jsem poprvé v životě bez kostiček (nějakej základní texture blending) na 384p nějakou trackmanii (jakousi terénní motorku) radši, než 512p s kostičkama. Tomb Raider I už neuměl nastavit takové obskurní rozlišení, resp. měl asi 12 fps. A proto byl v dalším kompu Matrox G200 ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sekundární paprsky ti nic neříkají? :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No bral bych to, kdyby řekl 5 odrazů/lomů na paprsek, to jo. Asi to bude jak říkáš; on tam toho totiž tolik nakecal, jakože killowat za 1000 dolarů. A zajímalo by mě, jak dobře by to renderovalo (raytracovalo) typický duhový lom na hranolu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja by som tu kartu na zaklade Tomb Raidera nehodnotil, lebo studio ktore to spachalo nevynika prave technickou genialitou.
Predtym tu bolo demo ze to bezi 30fps s 300 miliardami polygonov takze ten Tomb Raider ktory ich moze mat maximalne par milionov a cez RT renderuje len tiene by mal davat daleko viac.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RT znamena "malo muziky za vela penazi". Este si par rokov pockame kym to zacne byt zaujimave. Ale aj po tych "par rokoch" bude pretrvavat problem draheho HW a vyssej spotreby, hlavne pri 4K.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.