Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RDNA 3 Radeony mohou podporovat DisplayPort 2.0 (16K i s HDR)

V podstate máme také preduvedenia produktov ku konferencii Hotchips (A zdá sa, že činsa schválila akvizíciu Xilinx-u AMD-čkom)

Please join us on-line for Hot Chips 33 held Sunday-Tuesday, August 22-24, 2021.
https://hotchips.org/

Sunday, August 22nd, 2021
3:30PM-4:30PM Technology Provider: TSMC packaging technologies for chiplets and 3D

4:45PM-5:30PM Case Study: Intel products built with 2.5D and 3D packaging

5:30PM-6:15PM Case Study: AMD products built with 3D packaging

Conference Day 1: Monday, August 23rd, 2021

:00AM-11:00AM CPUs

Intel Alder Lake CPU Architectures Efraim Rotem, Intel
AMD Next Generation “Zen 3” Core Mark Evers, AMD
The >5GHz next generation IBM Z processor chip Christian Jacobi, IBM
Next-Gen Intel Xeon CPU - Sapphire Rapids Arijit Biswas and Sailesh Kottapalli, Intel

Conference Day 2: Tuesday, August 24th, 2021

2:30PM-4:30PM Graphics and Video

Intel’s Ponte Vecchio GPU Architecture
David Blythe, Intel
AMD RDNA(TM) 2 Graphics Architecture
Andrew Pomianowski, AMD
Google’s Video Coding Unit (VCU) Accelerator
Aki Kuusela and Clint Smullen, Google
Xilinx 7nm Edge Processors
Juanjo Noguera, Xilinx
https://hotchips.org/

AMD Guaranteed To Secure Chinese Approval For Xilinx Deal – Rumor
By Ramish Zafar
Aug 5, 2021 12:50 EDT

https://wccftech.com/amd-guaranteed-to-secure-chinese-approval-for-xilin...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Moc nerozumim tomu, jak to, ze se HDMI porad drzi. Nevim na kolik vyjde jeden port DP, ale kdyby se vyrobci TV a monitoru dohodli a zacli vsude pomalu pridavat DP misto HDMI, tak za 10 let budem mladochum vysvetlovat, co to vlastne bylo.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

HDMI je vynález výrobců spotřební elektroniky, DP zase jde ze strany IT - ti se nedohodnou :-) DP je možná parametrově lepší, ale HDMI má (díky svému původu) lepší vlastnosti z hlediska spotřební elektroniky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

" lepší vlastnosti z hlediska spotřební elektroniky" ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Např HDMI umožňuje při stejných parametrech obrazu mít delší kabely než DP (zkus si někdy rozchozovat DP delší jak 3m)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mam PC s monitorem propojene DP kabelem 7,5m a funguje zatim bez problemu (2560x1440 144Hz). Akorat jsem na to poridil trochu lepsi kablik (Clicktronic), abych predesel problemum s cinskyma tkanickama. Jestli by to utahlo 4k nebo vic na stejne frekvenci netusim a pri soucasne pojebane situaci s GPU me to ani nezajima.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No právě, ty na těch 7,5m potřebuješ kabel za litr, HDMI to dá levou zadní na kabelu za 300. A máš celkem štěstí, 7,5m na DP není samozřejmost ani na HQ kabelech, hodně tam záleží na kombinaci karta/monitor

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

32" benq + nv2080. Mohl jsem pouzit HDMI se stropem na 100Hz bez VRR nebo DP 144Hz s VRR, tak jsem risknul DP a kupodivu zadny problem. A to jsem predtim taky cetl ruzna doporuceni, jak DP nema presahovat 3m a podobne.

Jinak s kombinaci vysilac-prijimac mas samozrejme pravdu, ale na vetsi vzdalenosti jsou levne kabely zadarmo drahe i u HDMI. Potreboval jsem onehda k projektoru z PC tahat obycejnych 1080p 60Hz pres 10m HDMI a az treti kabel (taky drazsi) byl bez vypadku obrazu nebo nahodnych tecek na sytych jednobarevnych plochach. Mozna smula na kus - kazdopadne jsem usetril velke prd, protoze soucet cen dvou mizernych kablu byl vyssi nez cena jednoho lepsiho...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

S kvalitou kabelu je samozrejm problem. Ale u DP je to uplne stejne jako u USB, proste 4.5 u USB je absolutni maximum, kdy to jeste dokaze fungovat. Ikdyz si koupis nejaky zlodejsky kabel za 100 tisic (ANO, jsou i metrove kabely za 100 tisic!!!), tak proste vic to nepojede ...... bez aktivnich prvku samozrejme. U DP je stejny problem a je to dano rychlosti svetla, takze opravdu to nevyresi "kvalitnejsi" kabel. Pro USB i DP snizi rychlost, tecka. HDMI je zcela jine, tam je prenosova vzdalenost neomezena technologii a zalezi fakticky jen na kvalite kabelu. Aktivni DP jsem jeste realne nevidel, naposled nekdy pred lety za silene penize (desitky tisic). A u nas v pohode sezenes vlastne nejdrazsi HDMI kabel PremiumCord HDMI2.1 optical, coz je proste rollsroyce a uplne maximum, co muzes chtit, nic lepsiho se nikde sehnat neda za jakekoliv penize ....... no a 10m stoji, svete div se, pod 1500Kc ..... a za 50m metrovy, kdy si u DP muzes doprat maximalne VGA, tak vyjde na 2500Kc a jede v plne rychlosti. Pokud nemas pocitac nekde v hlucne dilne nebo nejsi masochista, aby ti pocitac hucel doma nekde u hlavy, tak potrebujes delsi kabel nebo pokud mas projektor atd, tak jsi proste realne odkazan pouze na HDMI. U 4k projektoru se asi ani DP nedela, protoze se pocita, ze bude potreba delsi kabel a to umi fakticky jen HDMI. V soucasnosti mi nejak jede pres DP 1440p@60Hz na 10m, ale je to peklo, nekdy se nechytne, v monitoru musi byt nastaveno DP1.1, kdyz dam DP1.2, tak se vubec nechytne (to mi taky trvalo, nez jsem na tuhle peechovinu prisel), proste jede to na hrane moznosti. Kdyz si pustim treba nejaky univerzalni SW pro ovladani monitoru a chci nastavit kontrast, jas a podobne, tak monitory pres HDMI uplne v pohode, nastavim jas, dokonce jde HW vypnout(!) a zapnout, jakoze kdyz normalne stlacim tlacitko a monitor se tvari vypnuty. Nastaveni ryznych veci, co v menu monitoru ani nejsou! To fakt nechapu, ze existuje komunikacni standard, ktery komunikuje s monitorem, to jsem treba vubec nevedel az do diskuze, proc nekdy w10 ztlumi monitor a neni to SW jakoze nejake umele ztlumeni, ale dela to fakt pomoci HW v monitoru! Nebo ze fakt je tam nejake nastaveni, co ani neni v menu monitoru. Kazdopadne, abych to shrnul ...... DisplayPort je na hovno:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mohol by som Vas poprosit o nazov nejakeho toho SW, ako pisete "univerzalni SW pro ovladani monitoru", lebo ta automaticka uprava jasu na W10 je fakt otrava a neviem sa toho zbavit, tak by mi to mozno pomohlo.

Dakujem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://www.nirsoft.net/utils/control_my_monitor.html
BTW, na nirsoftu je hromada hodne uzitecnych a zajimavych aplikaci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem ..... proc pises 32" benq? Mam tu 42" philips ..... je to plazma a neni ani fullhd ready:o) Nejde o velikost, ale o rozliseni .......

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozliseni/frekvenci jsem uz psal nahore. Klidne prejdu na HDMI, ale az budu mit monitor, ktery s nim pobezi na plny refresh a s adaptivni synchronizaci jako DP. Do te doby holt musim resit propojeni s tim, co mam. Nvidia momentalne FreeSync po HDMI neumi a zpatky na staticky refresh uz bych nesel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Umi nektery videoprehravac pouzit ten adaptivni refresh - aby se zmenilo fps na 48/50/72/96/100 Hz, tj. na celociselny nasobek videa?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Adaptivni refresh je na PC zatim akorat herni zalezitost. V zadnem prehravaci medii jsem ho nevidel a jejich autori to ani nedoporucuji, nevim presne proc (mozna kvuli presne synchronizaci video/audio). Ale jinak umi prehravace prepinat staticky refresh podle snimkove frekvence filmu, pokud jedou na fullscreen (napr. MPC-BE). Vetsina projektoru/televizi pobere bez problemu 23.976, 24, 25, 30 a 60 na svem nativnim rozliseni, coz pokryje prakticky vsechna media. Prehravac na zacatku prehravani zmeni refresh podle filmu a na konci to zase prepne zpatky na vychozi (vyuzivam s projektorem).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm, dobry postreh. Ja si teda osobne myslim, ze z 90% 2m staci, ale i kdyby nic, tak aspon jeden DP port na TV by snad nikoho nezabil.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mně přijde, že tohle často píšou lidi srovnávající zkušenost s HDMI při rozlišení, které by zvládl i dual-link DVI s verzí DisplayPort, která je dimenzovaná na několikanásobek. Doporučuji vyzkoušet levnější HDMI 2.1 kabely na vyšší vzdálenosti při plném datovém vytížení. Případně si přečíst zkušenosti lidí, kteří takovou konfiguraci zprovozňovali. Tam opravdu člověk neušetří, pokud potřebuje, aby to fungovalo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je uplne jedno, jaka je vzdalenost, pokud je kabel HDMI 2.1, musi fungovat na plne vytizeni, tecka! Pokud nefunguje, tak reklamace, to je asi jasne ne? U DP je problem maximalni fyzikalni vzdalenost, dana rychlosti svetla, stejne jako u USB, kdy realne nezalezi na kvalite kabelu (ano samozrejme, nesmi to byt uplny ausus, aby to jelo aspon to, co to jet ma), to tu nebudu rozebirat. Ale nedavno jsem zjistil, ze kdyz chces HDMI2.1 a proste mit rezervu na pristich 10-20 let, tak si koupim za 2000Kc 25m rollsroyce v podobe premiumcord optical nebo za 2500Kc 50m a muzu to tahnout pomalu do vedlejsi dediny absolutne bez ruseni s plnou rychlosti, tenoucky kablik, proste takove male scifi;) Pocitam, ze si tu na vsechny 3 monitory koupim aspon ten 25m kousek, at to mam kdyztak do foroty a koupim prevodniky z DP a bude po problemech. Kdo ma 4k monitor, tak musi uznat, ze 8k uz bude asi blbost, ze ty pixely budou male a nebude moc rozdil, ale kdyz 8k tak OK, ale 16k je uplna kravina, jako na nejakem +- max 32", co se jeste pro monitor da pouzit to bude uplne jedno. Takze ikdyz za 10-20 let bude HDMI3.0, tak je mi to v podstate fuck. A necekam, ze DP prevalcuje HDMI a HDMI prestane existovat, takze ten kabel je investice do 10ti+ let minimalne a to jeste s obrovskou rezervou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Provozuji tři 2160p60 na pětimetrových kabelech 1xHDMI/2xDP a žádný z nich nestál přes 300Kč. U výsuvného stolu ty metry kabelu rychle přibývají. :-(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja taky na tom svem ultrastarem DP kabelu (kupoval jsem novy a celkem drahy a bida) rozjel 4k monitor, co jsem tu kdysi zkousel, ale po chvili zhasnul, pak se zas na chvili rozjel, takze 10m je opravdu max. 4k na 5m bude asi v poho. Ale ja se ted zhledl v https://www.softcom.cz/eshop/premiumcord-ultra-high-speed-hdmi-2-1-optic... ..... za 2k je to proste reseni na pristich 10-20 let uplne v pohode.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych tak moc nejasal, s tim patchem pro UHBR10 ziskaji zatim maximalne 40Gb/s (x 0.967), coz je jen cca 20% nad moznostma DP1.4 s HBR3 :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"DisplayPort Alternate Mode, který popsané datové toky protlačí přes rozhraní USB-C 4.0"

1: USB-C 4.0 neexistuje, existuje USB4 (psáno bez mezery). To že to má USB-C konektor je irelevantní. USB4 má šířku 40Gbit/s a objevuje se v kombinaci sThunderbolt 3 a 4, samostatně jsem ho zatím neviděl.

2: Není to přesné. USB4 to zvládne pouze pokud výrobce takového zařízení bude chtít. Příklad USB4 v M1 Macbooku DP Alt Mode 2.0 neumí, umí jen DP alt Mode 1.4.

3: DP alt mode 2.0 a USB4 má jinou specifikaci. DP alt mode 2.0 znamená 80Gbit/s datového toku pro DP data. USB4 má možnost 40Gbit/s datového toku pro DP data a 40Gbit/s pro USB data + DP. Bude tedy záležet na kabelu a potažmo jak se domluví zařízení. mezi sebou. A dost pochybuju že přes USB4, které má bandwidth jen 40GBit/s někdo protlačí 80Gbit/s dat pro DP, tzn, že bude možné přes USB4 protlačit víc než ten jeden 8k

Pokud nevznikne nový Thuderbolt nebo USB standard, který umožní šířku vyšší než 40Gb/s tak se obávám že takto z počítače nedostaneme 80Gbit/s. Ne jedním kabelem.

Je možné že zařízení jako ten 16k display zvládne připojení dvěma Thunderbolt/USB4 kabely, pak to samozřejmě může fungovat, ale jinak, jak protlačit 80Gbit přes 40Gbit rozhraní?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1) existuje USB4 a existuje TB3 / TB4. Neobjevuje se v kombinaci. USB4 na nicem jinem nez TypeC konektoru zrejme fungovat nebude, nedelejte si iluze.

2) Alt modes se vztahuji ke konektoru "USB Type C" a poskytuji rezimy ktere nejsou USB 2.0. Spravna formulace je tedy "Type C port v M1 umi X, nemumi Y".

3) znova nechapate, ze DP a USB4 a jakekoliv jine ALT mody jsou ALTERNATIVNI VYUZITI pinu v type C konektoru. Ackoliv USB4 umi tunelovat ve svych paketech DP1.4, neni ve specifikaci primo tunelovani DP2.0. Proto se vyzaduje, aby zarizeni umeli i DP2 alt mode, tj. pulka konektoru v DP2 (up to 2x20Gb/s jednim smerem) a pulka v USB4 (up to 1x20Gb/s obema smery).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

O DP mi ani nemluvte, jsou s tim jenom problemy. Potrebuju a neexistuje za fakticky ZADNOU cenu. Na tu delku pro plnou rychlost jsou u DP potreba prevodniky, cili na "kvalite" kabelu absolutne nesejde. Byt jsem koupil novy DP kabel, udajne splnujici pozadavky, tak proste nejel. Navic netusim proc, ale obousmerna komunikace s monitorem moc nefunguje, druhy monitor mam pred HDMI a uplne v pohode. Taky se pri vypnuti monitoru v systemu proste tvari, ze neexistuje. Proste z nejakeho duvodu se vypnute zarizeni pres DP neidentifikuje, ale HDMI se identifikuje. Jako dnes se da koupit libovolne dlouhy opticky HDMI2.1 kabel za relativne prijatelnou cenu (cca 1500kc). TO JE REALITA. U DP 10m a vice je spise scifi. Bohuzel na grafickych kartach jsou vlastne vetsinou jen DP, takze k tomu pribude prevodnik ke karte a pokud clovek slapne vedle a koupi monitor od Dellu, tak i na strane monitoru .... kupodivu i pres prevodniky funguje obousmerny datovy prenos a prenos zvuku, takze jesteze tak ....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, detekce monitoru je rozdilna, hlavne v pripade vypnuteho zarizeni:

DP: monitor nahodi signal HPD (hot plug detect), pak si PC vycte co tam je pripojeni. DP kabel ale zadne napajeni neprenasi mezi PC a monitorem, tudiz monitor musi byt zapnuty, aby se mohl identifikovat. Po identifikaci se tam pusti signal, a parametry spojeni se vykomunikuji oboustrannou spolupraci - tj. monitor uz musi fungovat naplno. A to je v standby problem - takze se implementace resi tak, ze dokud monitor nezapnete, tak se neohlasi.

HDMI: identifikace monitoru spociva v I2C flash pameti, ke ktere se pristupuje skrze DDC. Napajeni DDC se deje z pocitace a hdmi kabel ma napajeci drat propojeny. Taky do hry vstupuje HPD, ale ten je vetsinou spojen s prichozim napetim - tj. i vypnuty monitor pujde identifikovat (pozustalost z doby, kdy se jelo CRT a VGA). Po identifikaci PC pusti patricny signal, a je mu zcela jedno zda to monitor prijima.

Z pohledu uzivatele je tedy mozna o neco lepsi DP pristup - vidim monitor = posilaj se data = zobrazuji se data. Nez stav na HDMI, kde - vidim monitor = posilaji se data = nic nevidim, protoze je monitor vypnut tlacitkem :)

PS. implementoval jsem zarizeni "a la HDMI monitor", a mel jsem podporovane oba rezimy - pri standby se odhlasit, nebo neodhlasit ze systemu. Chapu ze nektere aplikace nemaj radi, kdyz sejim hotpluguje dalsi obrazovka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono samozrejme diky EDID (nebo pomoci ceho se to dela), tak pocitac presne vi, zda je monitor zaply, dokonce vi jak ma nastavene podsviceni atd. Mimochodem, co je to za protokol, co tohle zajistuje? Jako donedavna jsem zil v domeni, ze ztmavovat obrazovku jde jenom na notebooku ....... no ale zjistil jsem, ze W10 ztmavuji proste v jistych situacich monitor ..... jakoze opravdu hardwarove, dokonce muj 10+ let staty DELL U2311H tohle vsechno umi. Si muzu v genericke aplikaci ve windows nastavit podsviceni, kontrast, dokonce jej muzu vypnout tak, ze nesviti ani ta kontrolka, jako bych jej vypnul skutecne fyzicky. A pritom je pripojeny pres DP ..... a i kdyz se takhle vypne, tak do par vterin od vypnuti jde dokonce i zapnout, pak uz ne:o) Jako prijde mi brutalni, ze se az po 30ti letech, co se ochomitam kolem pocitacu, dozvidam, ze si muzu zcela univerzalni aplikaci vyvolat menu monitoru, muzu zmenit vsechny parametry apod. ..... nikdy jsem neslysel ani o zadnem specialnim SW pro dany monitor, ktery by to umoznoval. Mozna tak pri zapojeni USB. Jako docela dobra sranda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To rizeni monitoru jsem jeste nedelal, ale jo - nekteri useri chteli to rizeni podsviceni z pocitace.

Slouzi na to rozsireni DDC (display data channel, i2c zbernice, pres kterou se vycitava EDID) - s nazvem DDC/CI - control interface. Vice viz VESA standard:
https://en.wikipedia.org/wiki/Display_Data_Channel#DDC/CI

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj, jsem si to spletl s DCC:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proto mám nejradši SDI, které žádnou vzájemnou komunikaci nemá. Protože ve spojení s demencí Windows, driverů a ještě HDCP je vzájemná komunikace k vzteku.
Při vypnutí DP monitoru orientovaného na výšku dojde k rozházení ikon, protože Windows bez detekovaného monitoru prostě přepnou na default...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak to je problem Windows, ne DP/HDMI :) jinak televize/projektor s hdmi se chova podobne - ve vypnutem stavu se to nehlasi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak která. Starý LCD Samsung se mi hlásí hned po připojení HDMI konektoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On myslel asi ten DP, to tu nekde psal, ze ten se uplne odpoji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Navic teda koukam, ze je to zrecyklovany clanek ..... https://diit.cz/clanek/displayport-20-ktery-zvladne-i-16k-s-hdr-se-docka...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

takže bude fungovat 4K na 10bit (30) s 240Hz bez komprese s HDR?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

80 Gb/s je 10 GB/s... to je slušná sběrnice.
- USB 4 zatím má jen 40 Gbit/s a to je UFO, které viděl málokdo. Většina dnešních portů je jen USB 3.0 s mrzutou rychlostí 5 Gbit/s.
- Do 80 daleko. Takže DisplayPort zaslouží pochvalu!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Objevují se zajímavé TB4(present/ready) AM4 MB. Vcelku zajímavý je nový Asrock X570S PG Riptide. Úsporný chipset bez fanu, nesplituje linky z prvního PCIe 16x slotu, další dva PCIe 16x jsou krmeny 4x4.0 z chipsetu. Pouze 10-phase napájecí kaskáda. Možná, že odpověď na chybějící USB4 může být TB3(4).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oprava: Tak ten poslední PCIe 16x slot je pouze 2x4.0 (linky z chipsetu spotřebovány mj. na tři PCIe 1x4.0). Škoda, mohli to udělat variatní. Dva 4x4.0 nezávislé na 16ti linkách pro GK by z toho dělali zajímavou WS-lite desku. :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak USB 3 předběhlo svoji dobu, i dnes mnohým dělá problém udělat pořádný řadič co by jel na plnou specifikaci a je někde ošizen.
USB 4 už cílí na pohodlné kopírování mezi Nvme ssd, ale zase kdo dnes nosí po kapsách velká hyperrychlá úložistě. Tohle mít tak aspoň pět let nazpátek tak super, ale v době rychlého netu už to není nic co by bylo masově vyžadované. Prakticky stačí rychlost nějakých 600MB/s pro kopírování externích HDD s pěknou rezervou, to vytíží až disky se dvěmi hlavami.
U SD karet zrovna tak, tam také ani limity původního USB 3 nejsou problém, až nějaké drahé externí NVme typu LaCie 2TB za 18000,- s rychlostí zápisu až 2800MB/s využije málokdo, jen ten komu záleží na každé vteřině která znamená rozdíl mezi úspěchem a selháním.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro video produkci(kamery/recordéry) jsou USB-C SSD dnes zajímavou alternativou velmi nákladných CFAST pamětí. Např. Samsung T5 2TB (7000,-) versus CFast 512GB (12000,-). I při datových tocích v řádu x00MB/s umožňují střih přímo z ext. média.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.