Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Readovi se propouštění nemusí vyplatit, AMD hrozí průšvih

Neviděl bych to tak horký jak se tato zpráva uvařila.
Zatím větší škoda je pro "evpropskou" Nokii undevElop.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kritické myšlení by mělo být součástí maturity, hnedle by ubylo Kocourků v našem Kocourkově, opak je však pravdou mezi omladinou. Tak to trošku uvedu na pravou míru. Zda to byl od Reada šťastný krok nebo ne ukáže až čas a nevidím to tak černě.
Ale u Nokie jako evropan při pohledu na akcie a míru promarněných šancí za více než rok to vidím jako průser. Zamyslete se kam půjde větší část zisku, navíc nepřímo z kvantitativního uvolňování... Navíc Elop udusil nejeden nadějný projekt. Asi zapomínáte kolik místních se bouřilo...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě s AMD je to jak s automobilkou Kia. Ono ve své historii udělalo v podstatě jenom jednu fakt velkou chybu, to že vzniklo :D.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Teda nevim co bude s tim PR oddelenim ale snaha orientovat se na ARM je pro AMD naprostou pitomosti ... to se tolik boji Intelu?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Spíš vidí prognózy, které mluví o rostoucím trhu s tablety, ale nemají ponětí o technologickém pozadí. A ani mi není moc jasné, kde by ty čipy měli vyrábět. GF je pravidelně s novými procesy ve skluzu za TSMC. Takže pokud by chtěli vyrábět v GF, byli by ve skluzu za konkurencí, která vyrábí u TSMC. Pokud by vyráběli u TSMC, budou tím připravovat o finance na vývoj a rozšiřování (polo)vlastní GlobalFoundries.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

uplne to nesouvisi, ale podle francouzskeho Le Monde uz v roce 2015 obrat tabletu prekroci obrat TV (celosvetove).
Orientace na tablety asi nebude uplne mimo...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jeste doplnim, nebyla to analyza Monde, bylo to samozrejme prevzate. Clanek mam v pracovnim mailu (od kolegy z Francie), kdyby byl zajem, zkusim jej zitra najit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Orientace na tablety ne. Ale meli by tedy vytriskat maximum z moznosti uvedeni x86-kompatibilnich tabletu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ted nehlede na vlastni produkty amd musim dodat, ze PR oddeleni amd jakoby ani predtim skoro neexistovalo. co to bylo ty maluvky k uvedeni bulldozeru, ta trapna animacka? sleduju SC2 scenu a dalsi progamingove eventy a AMD jsem videl vyrazne jen na jednom za posledni dobu. to je vse, ticho po pesine. intel, nvidia, samsung, razr, logitech atd. se cini asi tak 100x vic nez amd. a komu jinemu nez hracum chce amd svoje apu se silnou grafikou prodavat??? ..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mozna je Read mlady nadejny zmrd :) .. vypada na to .. ale treba mu krivdim a PR mu pilo krev tak jej vyrazil :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, tohle znam...Presne neco podobneho jsme zazili v nasi firme - za situace, kdy se "lamal chleba", firma potrebovala nejaky novy impulz jak dale smerovat a vycistit urcite problemove veci se najala jedna osoba, co to mela udelat.
Ta osoba byla klasicky "zmrd", podle klasicke definice. Te osobe se podarilo znicit to, co jeste fungovalo dobre (nastesti ne vse), podporit to, co bylo potreba vyhazet, prekopat cely firemni system, na vsechno zavest milion tabulek...vysledkem bylo to, ze vsichni zamestnanci zacali byt nasrani, firma stagnovala vic, nez predtim...Vedeni trvalo rok, nez se tu osobu podarilo vyhodit. Rok na to, co se to povedlo, mame vynikajici vysledky, oproti roku, kdy tam ta osoba vladla az neskutecne vyborne...
Neznam tohoto cloveka, pokud je to neco podobneho, tak si asi pekne nasrali do bot...Coz bych zrovna AMD nepral, kupuju si AMD procesory uz nekde od doby 486 :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Gratuluju k úspěchu (že jste se ho zbavili), ve většině případů se to nepodaří včas a firma jde do kytek...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

u nás se tihle "zmrdi" střídají po dvou letech. Přijde jeden, zkouší hovadiny, po dvou letech se ukáže, že mlel hovadiny a tak je vystřídán jiným "zmrdem", který to má napravit, ale přitom se situace jen opakuje

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mam na nastalou situaci ponekud odlisny nazor. Vyhazovani lidi muze souviset predevsim s usporou nakladu a vyuzivani externich firem = snizeni primym nakladu a moznost fakturovat - coz se promitne vice pozitivne v prezentaci financi situace. Domnivam se, ze tohle vsechno se deje za ucelem prodeje firmy a to velmi rychle - odhaduji Q2-Q3 2012 se uz zacnou dit prvni aktivity.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To už arabové nestojí o procáky a gépéúčka ? Komu to jako mají prodat ? Číňanům ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Arabove koupili jejich tovarny - ted se to jmenuje Global Foundaries s tim ze je to v principu investice - teoreticky muzou prodavat vyrobni kapacity komukoli (a urcite to ted nejak upravuje aktualni smlouva mezi AMD a GF).

Co se tyce potencionalniho kupce, tezko hodnotit a samozrejme cela priprava na prodej (dle meho nazoru) nemusi znamenat, ze to nekdo koupi. Uz jsem zazil situaci, kdy se firma, pomerne cerstve v drzeni investicnich skupin, snazila o IPO (Initial Public Offering) a nepodarilo se - CEO sel ihned z kresla (nesrovnavam s AMD) a zacali jeste vetsi uspory a orientace na snizeni nakladu. Kdo by mohl AMD pripadne koupit se da tezko hodnotit - je to (po akvizi ATI) obrovskejch tezko uriditelnej moloch, takze bych spise predpokladal rozkouskovani a prodej jednotlivych firem zamerenych na urcity segment.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD má teď jediný dobrý produkt - APU. Takže si moc nedovedu představit, jak by bylo možné AMD rozdělit na více menších firem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Počkej, to mi jako chceš říct že grafiky AMD stojí za prd jo? :-D Minimálně tedy grafická divize by si kupce našla...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže pokud oddělíte od sebe CPU a GPU divizi - nebude to znamenat konec APU? Taky si myslím, že diskrétní grafiky nejsou moc perspektivní. Low end už byl nahrazen APU, do 2 let APU nahradí i střední třídu. A co se stane s high endem, to se za pár let uvidí. Sem zvědavej na NVIDII, jestli se jí za pár let bude vyplácet pokračovat ve vývoji grafik.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To rozkouskování se mi nezdá z jednoho důvodu - Intel. Po rozkouskování AMD a snížení konkurenceschopnosti AMD by mohlo dojít taky na kouskování Intelu a to určitě nedovolí.

I kdyby měli AMD koupit přes nastrčené firmy :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nezbývá nic jiného než doufat, že se nebude opakovat situace Ruiz...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ačkoli je to zvláštní, téměř čtvrtina odstavců v článku začíná "Ačkoli" :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poruchu osobnosti bych v tom nehledal, i když.. :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no-Xi, propouštění není samo o sobě dobré ani špatné. Třeba Intel taky propouštěl 10% zaměstnanců a jak jede. Vždy jde o to, kdo se propouští a z tohoto pohledu Readovi hodně fandím. Oddělení PR a marketingu je v AMD proslulé svým diletantstvím (viz ostuda s Fusion: několik let keců o APU a nakonec Intel přišel s grafikou v CPU dřív; nebo nasazení Bulldozeru jako FX herní CPU což je úplně mimózní a poškodilo to image AMD a zničilo značku FX). Nedivím se že v těchto odděleních nejvíc propouštěl, stejně spíš škodili a to vede jen a pouze k totální nekompetenci tamních zaměstnanců. Navíc když si představíme kolik tam bylo různých manažerů a ředitelů, jejich zástupců s jejich platy (přirozeně s vyššími než ten póvl inženýři).

Propouštěni jsou kravaťáci, lídé navazující na práci inženýrů a vesměs lidé u nichž se prokázalo selhání - ty nikdo postrádat nebude, naopak. Přesně tohle AMD potřebuje. Nejdůležitější bude co udělá s inženýry, resp. jestli najme nějaké špičky v oboru. Jestli chce uspět, tak musí udělat to co Jerry Sanders: přetáhnout špičkové lidi a dát dohromady schopnou partu inženýrů s vizí. Možná by mohl zase oslovit lidi co vyházel Ruiz s Meyerem, ti kteří vytvořili K6, K7, K8.

Jinak k tomu případu co psal Lojza Suchánek o neschopném CEO. Znám zase opačný příklad kdy schopný CEO doslova zachránil léta se potácející firmu před nevyhnutelným krachem - a ta pak letěla nahoru. A to byl jediný člověk.

Každopádně AMD potřebuje špičkové inženýry, skromný management a mnoho mnoho měsíců velmi tvrdé práce. IMHO

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Musim souhlasit, PR AMD neni vubec skoda a na miste CEO by leteli asi vsichni. Jestli takhle firma neco potrebuje, je to prave spickova reklama a ta je u nich roky naprosto zalostna. NVidia, i v dobe kdy nemela v ruce naprosto nic cim oslovit znale uzivatele, si dokazala udrzet prodeje. AMD poradne nedokaze prodavat, ani kdyz ma co.. A to rikam jako dlouholety "fanda" teto znacky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, Nvidia v té době sice měla dobré prodeje, ale během šesti kvartálů prodělala půl miliardy dolarů. Ono není umění prodávat se ztrátou (naopak je to ukázkou marketingové prohry). A AMD není firma, která by si to za současného stavu mohla dovolit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NVIDIA ztratila hodně (na pověsti) díky vadě ve výrobním postupu s příchodem 8200M a snaze to ututlat (i před akcionáři).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Celkově mi připadá, že lidi mají dost zkreslené představy o tom, co marketing a PR oddělení dělá. Ani jedna z těchto skupin nemá nic společného s tím, jestli nějaký produkt přišel včas nebo zpožděný a rovněž není náplní jejich činnosti vytvářet animovaná videa na youtube, jak si tady řada lidí myslí (to je práce externích firem, které AMD už poměrně dlouho využívá). Je třeba si uvědomit, že tato oddělení už nyní byla menší, než tatáž oddělení u samostatné ATI nebo samostatné AMD před lety (už po sloučení firem z nich zbylo méně než 50% a to ještě bylo o dalších 10% zkrouhnuto). Hlavně se jejich práce opravdu nedá posuzovat z hlediska toho, co vidí uživatel z Čech. AMD v ČR už léta zastupuje externí firma. Pokud se ti zdá, že špatně, tak si zkus představit, jak asi firmě pomůže, když stejný model aplikují i na zbytek světa. To jediné, co jim zbývá, je zajistit pozitivní přijetí potenciálně povedených produktů. Je sice hezké, že na marketing házíš chladné přijetí Bulldozeru, ale ten by neprodala ani Nvidia, ani Intel. Bulldozer nebyl příležitost. Dalších 5 novinek by mohlo být a Read ji zahodil.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A mě zase připadá, že se přeceňuje úloha manažerů. V každé velké firmě je velké množství manažerů a když se podíváme detailně co vlastně dělají, tak velmi často vydávají tuny rádobynutných papírů a naopak brzdí ty kdož opravdu tvoří produkt a vlastně firmu živí. Znám to z vlastní zkušenosti. Pracoval jsem v několika nadnárodních firmách a pokud byl někde průšvih, vždy se jednalo o selhání managementu.

Zvlášť alarmující situace nastává, když si management začne myslet, že je nepostradatelný a naopak pracovníci jsou postradatelní. Přesně takhle se vyznačují firmy v problémech (viz Ruiz s Meyerem). Analogie na českou politickou scénu není náhodná, vláda je také typ vysokého managementu. Jerry Sanders byl přesný opak: schopný manager si hýčkal svoje nejlepší inženýry a pozorně jim naslouchal - a dobře dělal, doteď z jejich práce (Phenom byl vylepšená K8) AMD žilo.

Co se týče špatné práce externí firmy v ČR. A kdo za to nese odpovědnost? Není to náhodou někdo v AMD kdo vybral buď špatnou firmu, nebo byl neschopen ji efektivně zadávat zakázky a vymáhat na ní příslušnou kvalitu služeb, nebo je neschopný vybrat jinou firmu, která to zvládne lépe? Ano, je to chyba někoho v AMD, takže když mu to procházelo několik let, tím větší důvod se ho zbavit. Pro AMD jenom dobře.

A poslední věc: neházím chladné přijetí Bulldozeru na marketing s PR. Bulldozer je tak špatný CPU, že by ho nezachránil ani marketing nVidie s Intelem dohromady. BD je naprosté selhání právě managementu a ten netvořil jen Dirk Meyer s Ruizem. Ti všichni musí pryč od válu protože prokázali totální nekompetentnost. PR oddělení s marketingem se jen totálně zesměšnili prezentací BD jako herního CPU - copak by normální člověk mohl postavit název a celou prezentaci na oblasti, ve které je dotyčný produkt zrovna nejslabší? Ne, takových lidí není škoda!

Mimochodem, které novinky? GCN a druhá generace Bulldozeru?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně jak je to uvedené ve článku. 28nm mobilní čipy, pak GCN, Trinity a Piledriver. Jinak vůbec nemluvím o manažerech... rovněž nemůžu souhlasit s tím, že by bylo nějak rozumně vybráno, kdo půjde a kdo ne. Pokud vyhodí šéfinženýra klíčového produktu ještě předtím, než se dostane na trh, tak se opravdu nedá mluvit o propouštění nějakých nepotřebných manažerů nebo neschopných a postradatelných osobách. O některých věcech nechci psát veřejně, podívám se, jestli na tebe ještě nemám nějaký kontakt.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jeden duvod pro vyhozeni sefinzenyra klicoveho produktu jeste pred uvedenim prece jenom ewxistuje. netvrdim, ze to tak je, ale pokud by ten produkt v prvnich samplech vychazel spatne vykonem, nebo treba i vyteznosti, da se uvazovat o okamzitem padaku. ale tady bych se spis priklonil k tobe, ze je ta vyhazovaci akce spis dilo nejakyho chaotika. nevim jestli pamatujete to video s RR jak behal po stagi a silene maval rukama .. tehdy sem rikal, ze ten clovek to nema v hlave v poradku .. takovymu balmerovi to clovek zere, protoze ten si z toho (ze sebe) sam dela dost casto prdel (pardon za to slovo). ale u RR me trochu strasi, ze vypada dost vazne

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Těžko soudit člověka podle toho jak na mne působí vzhledem a chováním (byť zprostředkovaně přes video). Zatímco o Hectoru Ruizovi jsem byl od začátku přesvědčen, že není tím schopným CEO, tak naopak Dirk Meyer vypadal sympaticky, navíc člověk od vývoje. No jenže to platilo jen do doby než uniklo od Cmaiera, že právě Dirk Meyer povyhazoval spoutu špičkových lidí...no zkrátka byl profilově pouhým nadutým kariéristou a tací se s oblibou obklopují né příliš schopnými, aby je nemohli sesadit nebo prostě jen maskují neschopnost řídit lidi, což suplují krutovládou nad těmi tam zůstanou a nechají si to líbit.

Každopádně nesuďme knížku podle obálky. Zatím RR ve firmě řeže tam, kde AMD potřebovalo provětrat už dávno. KLíčové bude co dotáhne za nové managery, jaký nastaví firemní systém spolupráce management vs. inženýring, a jak zvedne kvalitu inženýrů.

Nevěřím, že by AMD někdy opustilo x86 trh. Naopak bych si troufnul předpovědět, že se zaměří krom mobilních zařízení na výpočetní servery jak s x86, tak i s GPU. Ostatně GCN je první indicie toho, co nVidia dělá (a vydělává tam) už roky. Desktop je dnes mrtvá záležitost (z hlediska vývoje), na ten stačí pouhý přebytek a nepovedené čipy z mobilního a serverového trhu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Věta: "Nedivím se že v těchto odděleních nejvíc propouštěl, stejně spíš škodili a to vede jen a pouze k totální nekompetenci tamních zaměstnanců. Navíc když si představíme kolik tam bylo různých manažerů a ředitelů, jejich zástupců s jejich platy (přirozeně s vyššími než ten póvl inženýři)." vystihuje většinu dnešních "company" takovym způsobem, že si to ani neumíte představit. Až se člověku dělá špatně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a je jesate hur. takovi manazeri maj dost casto zlaty padaky. no a klasickej manazer, tzn. celkem tupej clovek, kdyz machruje na svoje sefy, tak rad dela "razantni kroky". prelozeno do cestiny - krici aby se na nej nahodou nezapomnelo. ale protoze je defaultne dost tupej, tak tim razantnim krokem neco zprasi. no a co se stane? z firmy odejde a dostane par mega ze zlatyho padaku. takze pro nej pohoda. no jenze kde ta firma vezme tu zaplatu jednak na tu zdelanou akci a jednat na jeho zlatej padak? par lidi propusti a dalsim srazi prachy. a tupej manazer, kterej by se v porovnani s inzenyrama dal nazvat amebou, si vali sunky nekde na riviere

..

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ono to má ještě horší pokračování. Firma samozřejmě nemůže přiznat, že ji málem položil neschopný manažer, protože to ukazuje jen na neschopnost nejvyššího managementu. Takže i na toho, kterého se povede vyhodit, je vždy kladné hodnocení. Takový blb se proto brzo objeví někde jinde.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

tak to sem zazil nedavno. a v oficialnim dopisu zamestnancum mu management dekoval, za jeho skvelou praci ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

netusim, jak to bude, ci nebude, ale znam firmu, kde "vrcholovi" manazeri byly vybirani podle stranicke poslusnosti, tj. zmena ve vlade, zmena v managementu , tj. k zbliti.... / to se AMD asi tykat nebude :) / a jejich prvnim krokem byla redukce nakladu nejjednodussim zpusobem, tj. propoustenim / jeste predtim tam byly dalsi "prblble napady", jako outsourcing... /, dobri presli ke konkurenci, kde si jen polepsili a firma ted shani odborniky, kteri jim odmitaji za nabizeny plat delat sasky....
doufam, ze toto se AMD tykat nebude a budou odejiti opravdu jen ti nepotrebni a prizivnici...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem se na youtubu mrknul na nějaké jeho prezentace a nemám z toho dobrý pocit. Ten člověk mi přijde jako pouhý performer, navíc není příliš pesvědčivý. Trochu mi to přišlo, že se snaží imitovat prezentace manažerů apple. Bohužel mu nevěřím..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Než špekulovat, co je Rory Read zač, to je takový problém, najít si pár informací?

"Rory Read serves as the current president and chief executive officer of AMD and also serves on the company’s board of directors. Prior to joining AMD in August 2011, Read served as president and chief operating officer of Lenovo Group, Ltd during 5 years. He previously spent 23 years at IBM serving in various global leadership roles.[2]

At Lenovo, Read led the company's entry into the tablet and smartphone markets. At the time of Read’s departure, Lenovo had just marked the 7th straight quarter as the fastest growing PC maker in the world and had become the world’s third largest global PC manufacturer.

At IBM, Read served in a variety of executive positions. He worked in IBM's Asia Pacific region as general manager, Business Innovation Services for Asia Pacific."

V těch pár řádcích najdete odpověď na to, jestli to je nebo není nějaký nýmand a proč se líbí správní radě AMD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hmm, u IBM mohl byt zahrabany kdekoliv a delat cokoliv. tam je "global leadership" pozici takove mrte, ze to nema obdoby snad nikde jinde. u lenova zamakal, ale je otazkou, kde a na jaky segment trhu. ja jsem naposledy videl nejaky lenovo hardware z daleka a za jizdy v rychliku .. nebo jak se to rika. ma trochu tuseni, ze lenovo najelo svuj rust hlavne v cine na low-end produktech. i tak je jeho prace uctyhodna, ale aby nemel stejne smerovani i u amd. ono by to ostatne davalo smysl, vzhledem k tem recem o zamereni amd na rozvojove trhy jako indie atd.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kde jste zahrabaný a děláte cokoliv vy, terroristo? Inu, pohled z rychlíku. Jinak s ohledem na článek je zajímavé to "At Lenovo, Read led the company's entry into the tablet and smartphone markets". Na případném směrování na asijsko-pacifické trhy taky nevidím nic nepatřičného, dynamika růstu spotřeby je tam trochu jinde než v Evropě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

souhlasim. pro akcionare to je jiste dobre. ale kdyz bude bulk usili firmy zamereny na low-end, skoro bych mel o high-end, ktery sezere nejvice R&D penez, docela obavy

ja rozhodne netvrdim, ze bych dokazal dat takovou firmu do poradku a proto se o to ani nesnazim. on se do toho ale pustil, takze my mame pravo ho hodnotit

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Low-end, high-end, mantry moderního věku... firma to nedělá pro naše zlatý voči, ale pro zisk, a když low-end ponese víc, tak nějaké ale bude akcionářům šumafuk.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Doporučuji přečíst obdobný článek na ddworldu. Je to jak Rytmus života - prd a moire "toho, kdo ví".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prodej Imageon a nekolika dalsich divizi byla nejvetsi hloupost, ktere se minule vedeni AMD dopustilo ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.