Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Reakce Nvidie na vztyčený prostředník Linuse Torvaldse

Nvidi prostě nemusím. A Thornvalds taky ne :) Ale vadí mi míň než třeba Sony...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia robi dobry ovladac, doteraz mi vzdy vyhovoval, ale v poslednej dobe mam lepsi vykon na tom otvorenom, mozno to je aj trochu problem ze 90% je stejny kod aby to vsade slo a potom je tam viac veci navyse ktore nemusia byt najstabilnejsie, kebyze je to otvorenejsi vyvoj si myslim ze vykon by sa posunul omnoho dalej...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vidím to na udělení Deep Shitu :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Model vývoje open-source a closed-source je dosti odlišný. Každý model vývoje má svá plus a mínus a pokus spojit obé na jednom projektu IMHO přináší frustrace oběma stranám. Tím neříkám, že by Nvidia měla svůj ovladač otevírat, ať si s ním dělá co uzná za vhodné, ale nějaké podpora komunity (specifikace alespoň pod NDA) by byla dost vítaná.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak nějak.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Binární driver přináší frustraci pouze uživatelům GeForce karet, tedy zákazníkům nVidie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zajimave, ja jsem se stal zakaznikem nVidie prave kvuli jejich kvalitnimu binarnimu blobu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vývoj pod NDA je díky GPL nemožný.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Neni pravda. GPL rika, ze musis zverejnit zdrojaky, nikoliv dokumentaci pouzitou pro jejich vyvoj.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Podepisoval jsi někdy nějakou NDA ? Popravdě vše, co jsem podepisoval já, tak by následné zveřejnění kódů mohlo znamenat její porušení.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To snad záleží na konkrétním znění smlouvy. Konkrétně vývojáři Novellu dostali od AMD pod NDA informace k radeonům a výdledný driver xF86-video-radeonhd vyšel jako opensource pod svobodnou licencí. (zveřejnění zdrojáků nebyl problém)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je mi srdečně jedno, co říká Linus. Pro mě je směrodatné nezadatelné právo firmy nVidia (nebo jakékoliv jiné) si svobodně rozhodnout, zda bude nebo nebude vydávat otevřené specifikace či dokumentaci. Nemusíte s tím souhlasit, ale to je tak jediné, co s tím můžete dělat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Největší prachy ji do kasy tečou právě díky Linuxu (Tesla, Tegra atd.). Takže by se patřilo této komunitě revanžovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nVidia nemá byznys založený na open-source SW, ale její byznys je založen na produkci HW a s tím spojených ovladačů. Ovladače bude logicky vyrábět jen pro ty platformy, kde cítí zisk. To, jestli budou ovladače zavřené nebo otevřené je zcela v kompetenci výrobce. Věřím, že Linuxu nVidia vrací - právě výrobou těch ovladačů. Upřímně - myslíte, že jí ovladače pro end-user grafiky typu GeForce apod. nesou nějaké peníze aby alespoň pokryly náklady na vývoj? Nebavíme se o GPU Tesla (velmi specifická záležitost) nebo SoC Tegra (zde je to víceméně nutnost).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tegra3 má letos přinášet téměř 50% všech příjmů. A co se týče Tesly, tak se stačí podívat tady http://i.top500.org/sublist , které TOP mašiny ji mají v sobě a kolik mají jader k dispozici (určitě to není kvůli počtu CPU).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tegra je jeden z příkladů kde to totálně zazdili. Takový Texas Instruments OMAP 5 je úplně zadupal do země, a s jejich zkostnatělým uzavřeným driverem nemůžou stačit na konkurenci s ovladači v kernelu. nVidia je něco jako Nokia, míří úplně stejným směrem :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zatvorené ovládače a nedostatok špecifikácií spôsobujú enormné problémy Linuxovým vývojárom a preto sa NVIDIA dočkala takej odpovede a úprimne ak s tým Linus nič neurobí tak si do čela kernel.org môžu dať hocijakého babráka apropo MS/Apple si ovládače nevynucujú že

"Upřímně - myslíte, že jí ovladače pro end-user grafiky typu GeForce apod. nesou nějaké peníze aby alespoň pokryly náklady na vývoj?"

No úbohý chudáčikovia v NVIDII nezložíme sa im na potravinovú pomoc?
- vydanie dokumentácie nestojí nič
- najatie dvoch programátorov do Nouveau týmu no to by ich stálo horibilné sumy (AFAIK AMD tiež najalo len dvoch programátorov)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jen na okraj - nVidia je komerční firma jejímž cílem je zisk. Je plně v její kompetenci rozhodnout se, zda bude dotovat (a tím své akcionáře přepravovat o zisk) vývoj něčeho, co není rentabilní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skvalitnenie podpory je predsa cesta ako na svoju platformu prilákať viac zákazníkov či? (investícia potom zisk)
Skutočne si myslíte že Linuxový driver je pre nich nerentabilný? Pixar používa Linux na Autodesk vydáva Mayu na Linux-e je teda naivné si myslieť že NVIDIA podporuje Linux kvôli Geforce robí to kvôli Quadrám a ich firemným zákazníkom

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jste skutečně přesvědčen, že náklady na vývoj může zaplatit těch několik desítek tisíc lidí, které si nVidii koupí do svého PC s Linuxem (berme v potaz tržní podíl a rozšířenost Linuxu na desktopu)?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A prečo by inak vydávali ovládače pre Linux hmm? žeby robili charitu? a po druhé proprietárny ovládač NVIDIE nie je natívny Linuxový ovládač je to len port z Windows-u čiže ten tým čo vyvíja ovládač pre Win vyvíja aj pre Linux koľko im trvalo zapnúť podporu pre randr 2-3 roky? Koľko potom majú tých vývojárov keď im to toľko trvá
Mimochodom marže na priemyslovom HW sú o dosť vyššie ako na konzumnom HW čo myslíte prečo nám stále tlačia cloud takto dostanú naše osobné údaje platiť im budeme mesačne a zo supportom se nemusia namáhať stačí ak produkt vyradia z ponuky

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Naprosty souhlas.

Konkretne u Optimus - paklize vydaji technologii pro Windows, tak nejake osobni utoky, kterymi si kdokoliv vynucuje to same pro jiny operacni system, jsou proste hloupe. Maminka je asi neucila, ze pokud neco chci, mel bych o to hezky poprosit s kouzelnym sluvkem (a fuck to fakt neni) ... a ze je docela bezne kdyz clovek dostane odpoved "NE!".

Pokazde me takoveto chovani znechuti zejmena od tech co jen pozaduji, ale vesmes nic nenabizi. Komunita, ktera hresi na to, ze jeji malicke tuhe jadro pracuje ... a zbytek se muze vezt s myslenkou - jo, on to nekdo vyresi a dopise.

Vite co? Vybrali jste si notebook s nVidia optimus? Chteli jste na nem pouzivat linux? Overovali jste si, ze bude tento notebook s linuxem fungovat? Pokud ano a ted jste rozladeni, mate co jste chteli ... jste hlupaci co vyhodili penize za hardware, ktery nedokazete pouzivat! Reknete si to nahlas pred zrcadlem ... pomuze vam to se srovnat s timto malym osobnim omylem, neni to big deal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ač linuxák tak s tímto naprosto souhlasím ... nemá cenu se vyjadřovat k tomu na co má či nemá NV právo vlastního rozhodnutí

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, nVidia ma pravo se rozhodnout, jestli podporu neceho doda nebo ne. Ovsem Linus (a taky kdokoliv jiny) ma pravo ji na zaklade toho nemit rad.

A osobne resim tim, ze jsem presel od nakupu karet nVidia na nakup karet AMD. Mozna, ze v soucasnosti maji (jejich ovladace) vykon horsi, ale vim, ze se to bude zlepsovat, zatimco u nVidie se to bude spis zhorsovat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo, tohle taky nejde uplne prehlizet ... pravo na nadavani ma a musi mit kazdy. V tom je to trosku zakerne ... emotivne by clovek reagoval preci jen trosku jinak - premyslim o tom, jaky vliv mel Linus na komunitu ... na myslenkove slabsi/tupe nasledujici ... jaky vliv melo rozmaznuti teto zabavne, ackoliv obsahove temer nezajimave, historky na internetu ... a v navalu vsech tech emoci, by clovek mohl mit dojem, ze verejne sireni takovychto osobnich vylevu od natolik vlivne postavy by nemelo nastat. Na druhou stranu, po zdrale uvaze o fungovani spolecnosti, si na takove emoce necham zajit chut ... a misto toho mohu svobodne prohlasovat, ze uz ponekolikate se mi Linus jevi jako zapaleny neobjektivni pitomec .... :-) spokojenost

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To, že jde o přifouknutou bublinu asi není nutné zdrůrazňovat. Nicméně od Linuse se mi to zdá jako poměrně promyšlený (tedy snad) krok, který konec konců rozproudil nějakou debatu, ze které možná něco vyleze. Mně se tedy Linus jako neobjektivní pitomec nejeví :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že většina diskutujících vůbec nepochopila o co jde. Vývojářům kernelu je nějaký binární blob nVidie zcela ukradený. Faktem je, že je to nVidia potřebuje Linux pro svůj bussiness. viz:

http://phoronix.com/forums/showthread.php?71625-Linus-Torvalds-Calls-NVI...

"...Nvidia doesn't need Linus Torvalds to tell them fuck you. They are fucking themselves just plenty on their own. Linus was just trying to wake them up so that maybe in the coming revolution they might survive, but if they don't, nobody -- absolutely nobody -- is going to miss them. ..."

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle už se říká od té doby, kdy AMD začínalo dávat specifikace, a nic....os AMD ovladač je na 2 věci a těm uzavřeným nemůže konkurovat....o ovladači NV ani nemluvím, ten je na úrovni Windows ovladače.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyvoj jadra a X se prizpusobit nemuze, protoze predstava nVidie v teto oblasti je, ze by se vyvoj mel zastavit (rozumej zastavit v tom bodu, podle ktereho svoje ovladace napsali).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

no právě, vývoj linuxu je chaotický a nemá dané pevné rozmezí vývoje. NV je zvyklá z Windows na určitý pravidelný cyklus kdy se v OS mění minimum věcí. A to myslím leží v žaludku spoustě softwarových firem - potřebují stabilní platformu která pár let vydrží jen s minimálními změnami a to linux prostě nemůže nabídnout.
Linux vs Windows se dá porovnat jako odlišný životní styl úředníka navyklého na svůj rytmus a umělce u kterého jeden nikdy neví co ho napadne a co provede. Jakému stylu dává většina podniků přednost je jasné....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To čemu vy říkáte chaos ve výsledku umožnilo takový rozvoj Linuxu, že dneska běhá na všech HW platformách, ve všech typech myslitelných zařízení a počet instalací Linux kernelu překonal cokoli od Microsoftu o několik řádů!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jenže nemůžete pominout že většina seriózních firem prostě vyžaduje nějakou kontinuitu a kompatibilitu. Poklidný svět Windows má své kouzlo pro většinu sw firem. Nebýt Windows tak je dnes stěží taková penetrace osobních počítačů. Ač se to některým nelíbí tak to byl MS kdo nakopnul trh s pc a rozšířil je pomalu do všech domácností.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ano linux je chaos a diky nemu se dostal tam kde je, ale chaos v ABI je IMHO vyjimka potvrzujici pravidlo. tam by se mohli vyvojari zklidnit...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono taky pomerne velka cast ABI je rock stable. Vetsina SW napsana a prelozena v dobach kernelu 2.0.30 porad chodi (u mnoheho muzu potvrdit osobne, treba takovy midnight commander 4.5.51 s libc.so.5.4.46 chodi i pod kernelem 3.0.6-gentoo-32).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Protože ono to není tak jednoduché. Musíte vyvíjet, musíte mít nějaký příjem, musíte platit lidi, musíte vývoj koordinovat, plánovat, alokovat zdroje, testovat, zkrátka dodržovat nějaký vývojový cyklus, jinak je z produktu bastl a vy jste na krach. Proč myslíte, že má android u integrátorů takový úspěch (ač je to naprosto mimořádný bastl) - stabilita rozhraní, podpora, "někdo, kdo za to ručí"......

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nvidii velký dík za ten ovladač. Funguje dobře, že je uzavřený je sice škoda, ale co... buďme rádi za něj...
Záležitost s Optimusem ideální samozřejmě není a dá se považovat za ignorantství.

Když tak čtu tu odpověď, je to 1:1.
Linus jim poslal "fakáč", oni odpověděli fakáčem. Nic jiného totiž ty typické korporátní prefabrikované nic neříkající kecy nejsou :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Optimusem"... no FUJ, to je snad ještě horší než "nejideálnější"

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Imho slovo "Optimus" lépe nevyskloňuješ. Hyperkorektní "Optimem" je v tomhle případě jak pěst na oko. Nejlepší je asi "technologií Optimus" ;).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

NV v linuxu funguje, ba i z diskrétních GPU funguje nejlépe, je zde plnohodnotná podpora, ale místo toho, aby to někdo ocenil, tak je za to pošlou do... . Něco takového bych čekal od magora RMS, ale ne od Linuse....že mu to za to stojí, akorát shodil sám sebe - kritizovat se dá i slušně.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ono to funguje ve smyslu jede akcelerace 3D, jede VDPAU, atd... Co už tady nikdy nezmiňujete, že firmy jako RedHat nebo SUSE řeší stovky možná tisíce bugů v systému způsobené nVidia drivery. Samozřejmě že výsledek je nula, většina se okamžitě odkládá, protože nikdo to nedokáže debugovat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.