Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: ADATA XPG Spectrix S20G 500GB - dostupné NVMe SSD s RGB LED

Na testovani vykonu disku pod Linuxem je dobre FIO (https://fio.readthedocs.io/en/latest/fio_doc.html)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych byl za test nebo simulator RGB ledek, to tu chybí jako psí koůle!!!

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

to se dalo čekat, A-Data jede hlavně na cenu. Měl jsem cca dva roky zpátky od nich ssd, jenže to neodešlo, ale docela zákeřně mu odešla dram, takže zápis padl na třetinu a čtení na 60%. Reklamace pochopitelně uznána. Jinak třeba flešky co od nich mám pořád drží.
Toto je takové nvme pro chudé, v pc to dobře vypadá a v těch krátce trvajících zápisech se jakž takž drží.

P.S: ten dovětek sedne, myslím že 90% čtenářů uhodne na koho je směřován :))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Horsi je, ze Adata v klidu pod jednim nazvem prodava SSD, u ktereho zmeni radic, pameti:
https://www.zive.cz/clanky/tohle-by-meli-zakazat-adata-prodava-pod-jedni...

Ja tu mam jednu flashku UV320, byla za tak dobou cenu, ze jsem ji vzal jako uloziste k TV. Ta se chova pri zapisu divne, zacne zapisovat cca 15MB/s, po chvili se ale zapis zastavi, pak zas rozjede. Takze prumer je pod 10MB/s. Nekdy taky po zapojeni chvili trva, nez se nacte, jako kdyby neco potrebovala z minula pozprehazet, nez zacne reagovat. Zvlastni, ale jinak funguje.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak odpovídá to Class 10 nebo UHS-1, ale jinak je taková rychlost tragédie... to bych asi vyhodil, než se s tím trápit a pořídil kvalitní čtečku microSD a do ní dal nějakou SD sandisk, samsung, kingston možná i ADATA, která je v SD myslím dobrá, pak by ty zápisy byly kolem 80M a cenově by to nebylo zas o tolik dražší :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je SX 8200 Pro žhavým kandidátem na "Deep in Shit", to je drsné, že mají tolik variant. Podobnost s Kingston V300 je čistě náhodná :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tohle dneska dělá bohužel víc výrobců v rámci celého portfolia. Už pár let má máti v počítadle taky nějaké levné 256GB SSD, myslím 960 premier? No, prostě první revize toho modelu byl defakto rebrandovanej micron M550, později tam strčili řadič jen čtyřkanálový (místo osmi), samozřejmě je tam menší počet flash pamětí a výkon tak nějak poklesl. Pořád je to ale MLC SSD a něco vydrží, podezírám ho však, že občas mu "vyhnije" SATA rozhraní, takže PC zamrzne a je třeba jej vypnout (reboot nepomůže, protože jej řadič nezdetekuje). Neděje se to často, ale řekněme jednou do roka ano.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Adata SP920? O jednom v rodině vím a občas se nedetekuje. Myslím že pomáhá změna SATA portu, ale to jsem tipoval na odcházející desku. Ale dělá to už pár let, tak 2-3x ročně a majitel čeká, až definitivně chcípne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, zřejmě je to ta 920. Prostě ten disk se sám odpojí, resp. podle mě mu vyhnije sata rozhraní. Obnoví se to až po zacyklování napájení, je to zajímavá chyba. Jinak jsem s Adata zkušenost neměl, té značce jsem se vždy snažil vyhnout, ale i když není matka nijak velkej power-user, chtěl jsem jí do desktopu dostat MLC disk. Už před těmi roky to byla dost velká bída, ale nakonec tam tenhle zářil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co přesně dělá ADATA? Prodává produkt, který splňuje specifikace kapacity, typu použitých čipů i rychlosti.

Nevidím v tom nic špatného, člověk dostává přesně to co si koupí. Pokud se někomu výkon konkrétního kusu nelíbí, může ho vrátit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak může odejít DRAM ? Ta by měla být věčná, jedině snad že by se vyhřála, SMART nehlásil přehřívání ?
Pokud ano, tak v takovém případě bych určitě osadil chladič, což by mně vyšlo laciněji, než se obtěžovat s vyřizováním reklamace (čas = peníze).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

je to jediné vysvětlení proč výkon tak drsně padnul, chovalo se to jako dramless. Byl to přesně ADATA XPG GAMMIX S11 240GB a stál skoro 2500,- a ty zas nejsou tak nicotná položka abych to jen tak odepsal.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> chovalo se to jako dramless

Hmm, jako kdyz z pocitace vyberete RAMku a zacne se chovat jako dramless ? :)

Sory takhle to nefunguje, kdyz tomu SSD chcipne RAM tak proste chcipne SSD, nema to zadnej magickej "prepinac modu" ze to najednou bude schopne fungovat bez RAM.

Jedine vysvetleni to urcite neni.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak mně před časem v notebooku odešel 1TB SSHD a to tak, že ta interní malá SSD část přestala postupně fungovat a hlásilo mi to pak v SMART nějaký Transient Cache error... nicméně disk fungoval další rok dál jakoby bez problému, ale pak náhle zemřel... a teď je otázka, jestli tyhle dvě věci spolu souvisí, nebo to byl prostě celkově špatný produkt, kdy nejen idea unmanaged SS(H)D byla zcestná...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Perfektní obšírný článek, provedené testy jdou důkladně až na dřeň, díky !

Od ADATA je to pro mně zklamání, obvykle jsem si jejich produkty řadil do nějaké vyšší střední třídy, nejspíše jde tady o využití skladových zásob pro laciný produkt, kterým se rozhodně nebudou chlubit v reklamách.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já tam vidím jediný trošku rozumný test a to je výkon pro video. Byť 5k/3k video není právě mainstream. Zajímaly by mě spíše běžnější tasky než kopírování 200GB+ dat což normální uživatel dělat nebude i když chápu smysl toho testu pro úzkou skupinu uživatelů.

Běžný uživatel vůbec nemusí rychlost disků řešit, i obyč SATA SSD mu poskytne dostatek výkonu.

Pro hráče by se třeba hodily rozdíly v délce loadingů, normálním userům třeba zabalení rozbalení pár GB fotek/dokumentů atp.

Syntetické testy jsou k ničemu, a další testy by měly být zaměřeny na různé use case, nikoli jen extrém.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No tak já si na disk zálohuju nahrané filmy z E2 STB, dělám to jednou za čas a může to dělat 500GB nebo i víc (v STB je nastavený autotimer na vybrané názvy filmů/seriálů a žánry) a je tam 1TB disk. V podstatě si takhle stáhnu třeba celý seriál, na který se pak přes nějaký zimní víkend nebo když mám čas podívám a to v celku a bez reklam (momentálně se mi například takto nahrávají Vikingové) :)
Takže určitě záleží na rychlosti právě u extrémně velkých objemů dat, jak pro čtení tak i pro zápis.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bože co furt všichni mají s těma (RGB) LED? Za chvíli se budou prodávat s (RGB) LED i ... co já vím ... energeťáky?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Razer chystá i toustovač!

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A-Data nikdy, byl to shit, je to shit a bude to shit, kdyz klice tak Kingston, kdyz HDD tak WD a kdyz SSD/NVMe tak jedine Samsung, jo sou drahsi ale vykonne a jedou.

Abych vyrovnal misky vah tak si dobre pamatuju ze:

-Kingston s radou UV300 vojebaval co se tyce pouzitych cipu a radice, sla do low-cost provedeni

-WD zas s 5400 rpm Blue radou neprijemne prekvapil, zvlast proto ze stala stejne jako 7200 rpm

-Samsung zas mel urcite updaty firmwaru, ted zas vybavil radu 980 Pro TLC cipy, 970 Pro mela MLC

Necht si kazdy vybere dle sveho gusta zhusta.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

> Kingston s radou UV300 vojebaval

Kingston toho vojebava podstatne vic, ja mam od nich Kingston 240GB A400 a ta mela pro jistotu dojebanej firmware - proste po case zacal hazet "read errors" prestoze ani nahodou to nebylo po zivotnosti, pak vydali opravneny firmware a od te doby funguje. Kazdopadne Kingston = stejny shit jako ADATA, akorat se tvari jako neco lepsiho. Klice a microSD = Samsung nebo Sandisk, pokud chcete neco lepsiho, zbytek jen kdyz jdete na cenu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak UV ale klasické V300 bylo super, řadič začal odcházet krátce před koncem záruky, jelikož se za ty 3 roky rapidně snížila cena SSD a tyhle disky už se nevyráběly, nafasoval jsem 5000 korun za 480GB disk a obratem kupoval kvalitnější s dvojnásobnou kapacitou a delší zárukou. A to už je asi 2 roky zpět. Druhý exemplář vydržel déle, ale asi po 4 letech se začíná "ztrácet". Řadič o něm přestane vědět, někdy se dokáže vzpamatovat, někdy potřebuje připojit znovu. A je jedno zda je to SATA v počítači nebo v USB adaptéru. Tak jak tak, SSDčkům s 3 letou zárukou už se vyhýbám. U mě je poruchovost SSD díky těmto dvoum kouskům cca 10%

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pár postřehů:
Přijde mi dementní dávat jednu a tu samou vlastnost do kladů i záporů. To samo o sobě vypovídá o tom, jak je ta vlastnost kontroverzní. Recenzent by měl být v jistých věcech prostě konzistentní. Buďto je to podle něho klad, nebo zápor, obojí najednou nejde. Chápu, že je to myšleno tak, že to pro někoho může být plus, pro někoho mínus (patřím mezi ty, co by si to právě kvůli tomu nekoupili), ale recenze by měla představovat postoj recenzenta (dlouhodobě tvrdím, že nic jako nezávislé testování nebo hodnocení neexistuje, takže není důvod, aby se recenzent s hodnocením snažil někomu zavděčit ;-).

Chválím AJA test. Je to sice dementní test, protože není důvod být zaměřen vyloženě na video soubory (s ohledem na test úložiště je např. zcela irelevantní, jaký bude mít video kodek), ale na druhou stranu to chápu, je to test od tvůrců softwaru pracujícího s videem a ten test je prostě pojatý jejich stylem. Nejvíc se mi na něm líbí prezentace výsledků, ten graf, kdy se práce s úložištěm zpomalí, je všeříkající, v podstatě je to taková profesionálně pojatá variace na můj někdejší tutus brutus test, kde se testovalo to samé - jak se zpomalí úložiště po velké zátěži, tedy po hromadě zápisů, které musí nutně vyčerpat různé cache, až i kapacitu. Ten zvětšovací graf je na něm to nejpodstatnější, všechno ostatní je jen eye-candy omáčka, ale rozhodně bych to označil za vlaštovku, která dělá jaro.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je pravý produkt pro kolotočáře...bliká to, a výkon je nezajímá. Jak jinak si vysvětlit to, když si lidé kupují odpadní komponenty s RGB ve svém rozpočtu na dřeň, a doporučení koupě aspoň trochu lepších komponentů, kde se peníze vkládají do kvality a ne do blikátek, zásadně odmítají, protože bez RGB nejede vlak? Prostě místo chleba si raději koupí svítící ho**o. To už je pomalu diagnóza.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A nejlepší je to u RGB zdrojů, které pak nejsou v bedně vidět. Ale musí to tam být. :facepalm:

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Asi záleží na bedně, jsou bedny ve kterých zdroj vidět jde. Lze si udělat i vlastní "bednu"

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neznám nikoho kdo by časem ty slavné svítící pičifuky v PC nevypnul. Známý měl s vodníkem lepší vychytávku, decentně svítící hadice které měnily barvu podle teploty. Stejně to nakonec vyřadil a měl vyřazený telefon přes který kontroloval teploty a nakonec se vybodl i na to a nechal jen akustickou signalizaci která kontrolovala proudění kapaliny.

Mě osobně se líbí decentně udělané RGB s „custom“ vodníkem, ale domů bych to nechtěl ani zadarmo. Přitom ambilight na monitoru který má alespoň nějaký smysl jsem neviděl u nikoho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není důvod vypínat. Mě svítí podsvícení čelních a zadního větráku plus logo na grafice a venku pak klávesnice. Vše sladěno na zelený podsvit aby to ladilo s okolím kde je spousta rostlin. Takže to vypadá opravdu hezky a už bych se k tmavé neprosklené skříní nevracel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli to někdo vypne nebo ne je individuální záležitost. Já reagoval na to, že zdroj nejde v bedně vidět, což nemusí být pravda, zíleží na té bedně.

Když jsem míval vodníka tak jsem žádný indikátor ani telefon nepootřeboval. Měl jsem v okruhu teplotní čidlo a to bylo zapojené do regulátoru a fany se řídily teplotou kapaliny protože podle ničeho jiného se to fakticky řídit nedá. Míval jsem to podsvícené led páskou a to primárně z důvodu abych viděl jestli to někde neteče :)

LED pásek zezadu na stole a za monitory mám už dlouhou dobu. Nenechávám svítit velké světlo v místnosti a na stole nemám žádnou lampičku. LED pásky tu lampičku nahrazují. Když přidám postarší Philips světlo do protějšího rohu místnosti, dostatečně to osvítí celou místnost a v létě s otevřeným oknem dovnitř nelítá tolik hmyzu když je to v nějaké “tmavší barvě”. Síť na hmyz v okně nemůžu mít protože tam jde výfuk z mobilní klimatizace. Navíc mám radši méně světla takže mi stačí poměrně slabé osvětlení pro orientaci. LED za monitory mi pomáhají i k menší únavě očí kdy mi monitor tolik nepálí “díru” do hlavy.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mluvím o konkrétních sestavách do již zvolených beden, kde ten zdroj pak není vidět. Ale RGB tam být stejně musí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Najefektívnejší tool na kopírovanie veľkého množstva malých súborov pod Windows je jednoznačne FastCopy, odporúčam vyskúšať - https://fastcopy.jp/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.