Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: AMD Radeon RX 7600 8GB

Jsk už bylo predikováno i psáno všude možně, ve všech ohledech průměrná karta (průměrná není špatná), u které bude hrát zásadní roli reálná cena.

Pokud se přiblíží k 9tis, je jasný vítěz 6700XT, snad jedině s výjimkou potřeby extra úsporné konfigurace třeba v malém case.
Obecně to není ani půlgenerace, ale takový jako refresh..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V ITX velikosti je bohužel aktuálně "nejlepší" 12GB 3060. Dokonce bych ji dnes preferoval i před 8GB 3060Ti

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nerad jsem negativní a pokud kritizuji, tak se snažím být věcný. I proto, že jsem testy dříve psal a i teď si něco občas otestuji. A vím tedy, kolik testování žere času a práce. Ale tím spíš je mi líto, že se tady mrhají zdroje na (aspoň za mne) dost zbytečný a nesmyslný test. Pro tohle označení mám důvodů víc - výběr karet, neaktuálnost naměřených hodnot, výběr testů, způsob měření spotřeby, teplot a hluku.

Po pravdě mne skoro nenapadá, pro koho by takový test jako je tento mohl být užitečný. Asi by nebylo od věci se zamyslet nad nějakým rozumnějším způsobem testování.

1) ==== Výběr karet ====

Výběr karet je v tomhle testu dost nesmyslný. Test by měl sloužit především lidem, kteří uvažují o nákupu nové karty a měl by obsahovat hlavně karty, které má smysl srovnávat. Tedy karty z výkonového a cenového okolí testované karty, případně i jejich předchůdce o jednu, nanejvýš dvě generace zpět. A u těch starších nemá moc smysl dávat výkonnější karty, než ta testovaná, zvlášť pokud se už neprodávají a nemohou tedy být alternativou při nákupu. Ze starší silnější karty na novou slabší asi moc lidí přecházet nebude.

Na výběru v tomto testu je nejhorší, že tam chybějí přímé nákupní alternativy jako je 6600, 6600XT, 6650XT, případně 6700, 6700XT a případné nVidia alternativy. A jsou tam úplně zbytečně výkonné karty, které případní zájemce o 7600 jako alternativní možnost nákupu nemají moc smysl.

2) ==== Neaktuálnost naměřených hodnot ====

Výkon karet se po uvedení u řady her zvyšuje díky následným optimalizacím ovladačů a případně aktualizacím her a programů. Někdy se mění i s aktualizacemi Windows, zvlášť po uvedení nových procesorů. Testy by se tedy měli dělat s aktuálními ovladači a aktuálními verzemi programů, včetně Windows.

Takže dát do porovnání výsledky z testu, který byl udělán s vadným prvotním ovladačem, který ovlivňuje hodnoty tak, že je to vidět na první pohled je trestuhodné matení čtenářů.

3) ==== Výběr testovacích programů a her ====

Nevím kolik čtenářů ocení ty dvě stránky testů produktivity (Blender a SPECviewperf). Za mne je to zbytečné a zvlášť u tak relativně slabé karty. Hádám, že pokud někdo používá programy tohoto typu tak často, že řeší jejich výkon, bude to profík, který si koupí silnější grafiku a nejspíš čerpá informace ze specializovaných webů.

Pokud jde o hry, tak by se mělo testovat na pokud možno co nejnovějších hrách, které jsou schopny využít vlastností nových grafik a taky je pořádně zatížit. Většina lidí řeší novou grafiku, proto, že ta stará neutáhne nové hry a ne proto, aby hrála CSGO na 400 fps. Mít v testech takové vykopávky, jako jsou tady má informační hodnotu blížící se nule. Jediná trochu novější hra je CyberPunk od CD Projektu, ale ví se o ní, že to není zrovna technologický zázrak laděný na nové karty.

A dávat do testu vykopávku jako je Witcher 3 a ještě s nějakou zprasenou záplatou, jen aby si mohl autor pokaždé postěžovat na neschopnost CD Projektu mi jako čtenáři přijde jako fakt velká "třešnička na dortu".

4) ==== Způsob měření spotřeby a teploty ====

Pokud jde o provozní vlastnosti, tak z uživatelského pohledu je zajímavá jen spotřeba v běžných provozních stavech a možná hlučnost při nějaké vyšší běžné zátěži. Otáčky ventilátorů a teploty hlášené kartou jsou z provozního pohledu nezajímavé podružné detaily pro hnidopichy. Pro běžného čtenáře jsou v podstatě neužitečné. Důležitější pro něj je jestli se případné slabé chlazení projeví v běžném provozu snížením výkonu, nebo hlukem. To první vidí fps a to druhé by se mělo objektivně změřit hlukoměrem a pro méně znalé rozdělit podle dB do kategorií hlučnosti (jako to dělá třeba dTest) a případně upozornit ne nějaké nepříjemné projevy jako je pískání cívek, které k celkové úrovni hluku přispívá méně, než k akustické nepohodě.

Pokud jde o spotřebu, tak by se měla měřit spotřeba samotné karty, protože celková spotřeba počítače závisí na mnoha dalších faktorech. Ale pokud už se měří spotřeba celého počítače, mělo by to být se stejnou konfigurací, nastavením BIOSu a se stejnými (rozuměj aktuálními) verzemi Windows a programů.

A pak je podstatné v jakých provozních stavech měřit. Klidová spotřeba je určitě důležitá a možná by bylo dobré přidat klidovou spotřebu se dvěma monitory.

Furmark je prastarý program pro generování vysoké zátěže karty a testování teplotní stability při taktování. Ale jako testovací program čehokoliv jiného a zvlášť spotřeby karty je úplně mimo. I proto, že zřejmě nabude dělaný tak aby zatěžoval všechny bloky moderních karet.

Má smysl měřit hlavně odběr karty během testů a kromě samotného příkonu počítat rovnou i výkon na 1 W, aby měl čtenář přímé porovnání efektivity karet. A měření by mělo probíhat při rozumných nastaveních, kde bude karta opravdu používána. Uvádět příkon karty kategorie 7600 v jen rozlišení 4K je přinejmenším opravdu zvláštní, protože v tomhle režimu ji nikdo používat nebude.

5) ==== Závěr ====

Chápu, že držet v redakci aspoň jednu kartu od každého čipu, aktualizovat všechny programy a přeměřovat vždy všechno znovu je náročné. Ale je lepší dělat pořádné testy s menším množstvím dobře vybraného železa a her, než mít a prezentovat spoustu vzájemně nesrovnatelných výsledků. To nesvědčí ani čtenářům, ani pověsti média. Chtělo by to se nad koncepcí testů možná trochu zamyslet a pak ji upravit tak, aby lépe sloužily čtenářům a byly i důvěryhodnější pro případné partnery ze strany výrobců a distributorů.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Predpokladam, ze s budgetom a personalnym obsadenim diit, kde to v podstate robia traja, mozno styria ludia ako part-time job si myslim, ze je tento komentar niekde v rovine mokreho sna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bohužel jo, ale pokud tu není srovnání s dostupnými kartami v podobné cenové hladině, tak to trochu ztrácí smysl, jak píše...
Takhle bez studia zbytku internetu můžeš tak maximálně porovnat jestli radši koupit tohle, nebo něco z bazaru co vidíš v tabulce...v případně co získá za příplatek na vyšší kartu.
U 7600 to prostě chce vidět srovnání s aspoň jedním modelem z řad 6600, 5600 a k té 2060 přidat 3060. Ještě lepší by bylo i 580/1060 protože to je dle mě hlavní cílovka, ti co mají tyto karty a ještě se nerozhoupali...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel se to nestihlo, RX 6600 tu mám, ale nestihl jsem to otestovat, nějaké starší karty by se našly taky.

Aktuálně uvažuju, že se na grafiky totálně vykašlu, je to časově náročné a nelze to rozumně stihnout. Být v důchodu, nebo dělat to jako primární práci by asi šlo, ale nezaplatilo by se to.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já chápu, že dělat a udržet takovýto web není sranda. A že záleží i tom, jaká je jeho koncepce. Jestli se víc zaměřuje na zpravodajství, nebo dělá (i) testy a jak moc. Nechtěl jsem původně zmiňovat jiné české weby, ale budiž.

Myslím, že Lubomír Samák a jeho HWCooling taky za sebou nemá velkou redakci, ale jeho testy jsou vypilované opravdu do detailu. Za mne, pro běžné čtenáře skoro až zbytečně moc. Ale díky kvalitě testů s ním spolupracují výrobci. Na druhou stranu se téměř vůbec nevěnuje zpravodajství. Což v poslední době to vyřešil tím, že se doplňují s cnews, kteří žádné testy neměli.

Svět hardware má možná větší redakci a zdroje, než diit, protože je součástí větší skupiny. Ale stejně ten web stál a stojí na jednom člověku (aktuálně na Milanu Šurkalovi) podobně jako tady na no-Xovi. Zaměřují se více méně jen na zpravodajství a asi i díky spolupráci s jinými weby skupiny je obsahově pestřejší. Ale články nejsou povrchní tlachy a dost se věnují technické podstatě, což se mi líbí. Rychlý příval článků však způsobuje jejich rychlé mizení v propadlišti dějin a to poněkud omezuje chuť k hlubší diskusi. Testy nedělají, přebírají výstupy ze zahraničních. Při dobrém výběru webů i grafů a rozumném shrnutí výsledků to je pro čtenáře užitečné. Zvlášť když se uvádějí odkazy na zdrojové testy. Sám jsem to takhle v redakci pár let dělal s dTestem.

DD(ho)World stojí taky (v podstatě) na jednom člověku. Někteří na něj v diskuzích nadávají, ale jeho testy splňují asi nejlépe zásady, které jsem psal v předchozím příspěvku. A jsou tedy, aspoň podle mne, velmi důvěryhodné a z pohledu běžného čtenář hodně užitečné. Zajímavé je, že ač je na kordy s nVidií a ta mu vzorky nedává, dokáže si jejich karty pro testy zajistit. Asi mají výrobci a možná i obchodníci zájem, aby se do jeho testů ty karty dostaly.
Na zpravodajské části webu je ale vidět, že to, zvlášť v poslední době, všechno už nestíhá a tak zpravodajství i diskuse slábnou. V některých věcech a v diskusích, myslím, zbytečně tlačí na pilu, je poněkud dogmatičtější a má problém si udržet odstup. Ale chápu, že když to člověk dělá v podstatě sám, padá na hubu a ještě se má dohadovat s prudiči, tak se odstup drží špatně. Je otázka, proč není redakce širší. Může to být dané penězi, nebo možná i přístupem. Sám vím, že co si člověk neudělá sám, to není dobře ;-), ale když se nechce uštvat, tak se musí smířit s tím, že některé věci jiní nedělají přesně tak jako on :-).

PCT(uning) moc nesleduji. Mám radši technickou podstatu a na mne je tam zpravodajství moc "obchodní". Příval zpráv typu "ten a ten uvedl novou mys, nebo monitor" mne prostě neoslovuje, i když chápu, že noviny se "píší na zadní straně inzerátů" ;-). A Obrovsky Adamovské testy oslavující Intel a nVidii i když není moc co oslavovat, mne ke čtení taky moc nelákají. Nemluvě o testech výkonu v dosBoxu a jiných ohnutinách.

Tak a ještě bych měl pochválit diit :-). Chodím sem rád, protože je tu vyvážené zpravodajství s dostatkem zpráv a zajímavé diskuse, kde se člověk může dozvědět další informace a pohledy. Testy tu moc nejsou, ale to mi v principu až tak nevadí, protože se informace dají získat jinde a tady bývá místo užitečného testu něco, co bych nazval spíš muzeálním přehledem ;-).

Listovat sáhodlouhými grafy, kde jsou všechny procesory, které kdy autor v životě potkal a testuje se pořád ve stejném archaickém programu, aby se dala dát i ta prehistorická měření, to mne nějak neláká. Jednou za čas, jako zajímavý článek o historii, proč ne, ale stavět na tom koncepci testů mi nepřijde čtenářsky moc užitečné. Kdyby se dělali méně rozsáhlé, aktuálnější testy, které se soustředí na to pro lidi nejdůležitější, ušetřila by se spousta zbytečné práce a bylo by to i čtenářsky zajímavější.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"Kdyby se dělali méně rozsáhlé, aktuálnější testy, které se soustředí na to pro lidi nejdůležitější, ušetřila by se spousta zbytečné práce a bylo by to i čtenářsky zajímavější."

Co je pro lidi nejdůležitější? Zeptejte se v diskuzi a dostanete mnoho různých odpovědí.
Jak to určit?

Co když to co si osoba 1 určí jako nejdůležitější nebude osoba 2 považovat za čtenářsky zajímavé a důležité?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdybych měl dělat testy těch grafik, nebo něčeho jiného, tak se nebudu lidí ptát v diskuzi, protože tam mohou psát jen registrovaní a volný text je problém z jak z pohledu dotazovaných, tak z pohledu zpracovatele.

Udělal bych spíš širší průzkum buď anketou, nebo přes google formulář, na který se dá přeposlat odkaz i kamarádům, kteří tu nejsou zaregistrovaní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Testy na DIIT jsou prostě jiné, testují se tu věci, které málokdo testuje (spotřeba u více monitorů apod.) Za mě je to OK, tohle není web jen o testech, člověk si taky musí uvědomit kolik času a tím i peněz takové testování stojí. Navíc si myslím, že testovat totéž co testují i jiné (zahraniční) redakce nemá moc smysl, dnes už není důvod koukat jen na CZ servery.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Konstruktivní kritiku mám rád, takže děkuji za dlouhý komentář.

Předně musím říci, že ani já sám nejsem z recenze nadšený, nestihl jsem otestovat grafiky, které bych chtěl, nehledě na retest některých novějších, které navíc nemám k dispozici.

To je asi jeden z těch největších problémů, vendoři už bohužel nejsou ochotní některé karty nechat na delší dobu. I třeba z důvodu, že pro ČR a SK mají doslova jeden kus, co se musí odrotovat. Opětovné zapůjčení je typicky možné, ale je to logisticky obtížné a někdy i nemožné. Samozřejmě bych si ty karty mohl koupit, ale to je poněkud drahá sranda a ekonomicky to nedává smysl.

Bohužel jsem neměl čas otestovat i slabší karty, proto v recenzi nejsou, také z toho nemám radost.

Hlavní problém je ta velká časová náročnost, jelikož recenzování mám jako sekundární skoro až terciární práci, nemůžu tomu věnovat tolik času, kolik bych chtěl. A kdybych to udělal, tak to nikdo nezplatí, nehledě na vyšší kvalitu.

Já bych moc rád třeba jednou za 3-5 měsíců retestnul všechny možné grafiky s aktuálními ovladači, ale čas mi říká, že prý ne.

Bylo by hezké, kdyby u nás někdo dělal grafiky a já se mohl soustředit třeba jen na servery a notebooky, ale bude velmi obtížné někoho sehnat.

Mimo samotné testování mnoho času zabere zpracování dat, sepisování samotné recenze, komunikace s vendory během testování. Není to prostě párek v rohlíku.

"Pokud jde o hry, tak by se mělo testovat na pokud možno co nejnovějších hrách, které jsou schopny využít vlastností nových grafik a taky je pořádně zatížit."

Na tohle se lze dívat různě, nové hry mají často po vydání masivní potíže a testovat je to pak za trest, proto je někdy lepší počkat. Proto nechávám v testech nějaké starší tituly, které jsou hodně hrané.

Konkrétně Cyberpunk 2077 dostal nějaké zajímavé novinky a je celkem náročný, stejně tak třetí Zaklínač. Rád testuji i BeamNG drive, které se konstantně vyvíjí a bude ho třeba pravidelně retestovat, pokud dojde na nějaké zásadní změny.

Tu kapitolu s W3 každopádně přepíšu, jelikož nedávno vyšel další patch, který opravuje některé potíže, ale asi ho v testech nechám.

Nicméně možná by stálo za to něco vyházet a nechat jen pár her, jen bude obtížné určit co testovat, kdo to zaplatí a lidi budou frflat, proč se testuje X a ne Y.

Testování více monitorů chci opět dělat, ale musím to nějak promyslet, bylo by hezké testovat i monitory s vyšší obnovovací frekvencí. Jenže monitory jen tak zdarma na delší dobu nezískám a poněkud překáží, takže možná to zůstane u něčeho ála:

1x UHD 60 Hz
2x FHD 60 Hz
3x FHD 60 Hz
4x FHD 60 Hz
5x FHD 60 Hz
6x FHD 60 Hz

A uvidím, zda se mi povede získat nějaké 1440p panely, ale opět je to něco co je časově/finančně/logisticky náročnější.

Dále měřit spotřebu přímo samotné karty by bylo super, ale nemám na to aktuálně přípravu, musel bych někde získat nějaký PCIe stromeček s oddělením napájením, abych mohl měřit to + nějaké měřící kleště na 12V do karty. A zároveň zajistit, aby ten stromeček byl časem PCIe 5.0 kompatibilní.

Opět to není nemožné, ale není to zdarma a ihned.

Zároveň jsem uvažoval i právě o odstřelení všech 3D Marků a nějakých dalších testů ve prospěch jedné kapitoly na téma "Jak to jede v Linuxu z rychlíku".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, napsal jste "nejlepší" a ne nejlepší, ale já mám v ITX (cooler master nr200) RX 6800XT z bazaru za 10000 a pohoda. Samozřejmě spotřeba je na dvojnásobku RX 7600.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale standardní ITX GPU je +-170mm, tak to bylo spíše myšleno. A pro některé tyto nové prodloužené case ztratí to kouzlo malého rozměru. Do té mojí bych musel hodně pižlat kartu, aby se tam vešla nehledě na to, že bych tam nechtěl nic takového smažit, ale ty novější budou mít flow řešeny trochu lépe.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak to bylo myšleno. Ale většina lidí si asi myslí, že podvozek z monstertrucku s kabinkou nahoře z malého hatchbacku = hatchback

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasně. Já tam původně chtěl dát něco menšího, ale když byla tehdy za dobrou cenu a vešla se, tak proč ne. O spotřebu mi nešlo. Spíš jsem svůj příspěvek myslel tak, že pokud má někdo ITX desku, může se mu do skříně pořád vejít velká grafika. Jen je potřeba si to přeměřit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak 4060 bez Ti vypadá docela pěkně, pokud by se to ubíralo tímto směrem tak by 5050 mohla být i pasivně chlazená... Nebo APU ale tam by to chtělo quad chanel paměti aby se to mohlo dál pořádně posouvat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak quadchannel je jedno z řešení o kterém již víme, že se určitě u budget produktu nepoužije. Co pomůže je přechod APU konečně na DDR5 a volitelně možnost osazení nadstandartními pamětmi s vyšším taktem. No a poslední řešení je jakási forma cache. Doufám, že na něco jako 16Mb infinite cache by se místo najít mohlo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K 9k Kč se přiblíží zdá se jen OC verze, reference má být lehce přes 7k Kč.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Poměr cena/výkon sice lepší než u předražené 4060Ti, nicméně na ocenění to díky slevám na 6700/XT nebo původní 6600 prostě není. Nezachrání to ani lepší výkon v RT, ani vyšší verze displayportu, protože karty téhle kategorie prostě nemají tolik výkonu aby tyhle featury rozumně upotřebily (btw starší DP1.4 zvládne 4K/120Hz nebo 8K/60Hz).
Měli rovnou uvést 16GB VRAM za stejné peníze. Mohli mít svůj tradiční argument o více VRAM než konkurence, zároveň mít více než kolik nabízí vlastní starší 6700/XT, takže by to tak celé jako dávalo více smysl a mohli tvrdit, že je to víc feature proof a vytrolit Nvidii, jakože jejich 16GB VRAM 4060Ti bude za téměř 2xtolik (499$). Takto mohla být karta přijata mnohem lépe. Anebo druhá možnost, nechat ji jak je, ale ještě dále slevnit. Tzn, dalších 25$, ideálně dalších 50$. Jak říkám, těch 16GB VRAM by vypadalo lépe a vlastně vyšlo AMD i levněji než případná další 25$ sleva aktuální konfigurace. Škoda no, každopádně na ocenění to NENÍ!

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Vydání jedné konkrétní karty mě tak nějak nechává chladným jelikož tohle stejně kupovat nebudeme. Příští týden na výstavce budou ty opravdové modely pro trh a teprve pak s cenou se to dá nějak objektivně hodnotit.
Zatím mě ta karta nijak neuráží tak uvidíme :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dík za test, karta je prostě "OK". Ale - není vám nikomu divné, že v Cyberpunk 2077 ve FHD (bez RT) měl RX7600 nejvyšší 0,1% low ze všech Radeonů (včetně 7900XT)?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U té RX 7900 XT to byl celkově trolling(ty ovladače byly dost rané), Cyberpunk navíc rád crashuje. Chtěl jsem udělat retest 7900 XT s novějšími ovladači, ale nebyla příležitost. Na druhou stranu jsem tu teď měl 7900 XTX, tak to bude taková opravka zdá se.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako start relativně dobrý. Uvidíme to naceneni. A výkon vzhledem k TDP IMHO fakt dobrý. jsem zvědav jestli nakonec vyjde i ta 16GB verze.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že by to bylo moc drahé a je otázka, jak moc by ta extra VRAM pomohla. Zajímavější by možná byla varianta GPU se 160-bit sběrnicí, pak by šlo osadit třeba 10GB VRAM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

20$ za dalších 8GB VRAM. To není "moc drahé". Jak jsem psal výše. V hodně hrách by to nepomohlo, však víme jak to funguje, dostatek nezrychluje, ale za to nezpomaluje. A pak je tu psychologie. Mě osobně by těch hypotetických 16GB VRAM přesvědčilo k nákupu před 6700. Řekl bych si nová karta, dostatečně future-proof(na ten segment) atd. Takhle nemá moc čím přesvědčit

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dostatek VRAM ti zajistí hlavně stabilinější “low frames”, v “číslech” se typicky taková karta moc neliší, ale samotné hraní je nesrovnatelně plynulejší - bez takových těch obřích záseků

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Škoda že jsou v testu zastoupeny převážně rychlejší karty. Pro takovou 5600XT, jako mám třeba já, by už možná šlo o zvážení karty ke koupi. Vzal jsem odhadem jako 5700XT - 20%.

Případné zájemce bude spíše zajímat o kolik si polepší, než ukazovat majitelům střední a vyšší třídy jak by si mohly pohoršit :-)
Ale jako chápu, že člověk má prostě něco naměřeného a nemá všechny karty na světě v šuplíku. Díky za test!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel jsem absolutně neměl čas získat nějaké další slabší karty a přetestovat, některé už nemám a RX 6600 jsem otestovat nestihl.

Ale bude i test Vegy FE :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

palec nahoru za retro testy starých karet na aktuálních ovladačích a nových hrách. Nesehnal by se i Radeon VII?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rád bych sehnal a přetestoval kupu karet, ale není na to pořádně čas :/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Výkonnostně překonává starší Radeon RX 5700 XT a GeForce RTX 2060 SUPER (až na některé specifické situace)"
Mně spíš připadá, že je to podle testů obráceně: Výkonnostně je 7600 slabší(CS:GO, GTA5, Witcher3 DX11 i DX12, DOOM) než starší RX 5700XT až některé specifické situace(Cyberpunk 2077, Tomb Raider).
V renderingu je někdy rychlejší 7600 a jindy 5700XT.

Karta mi přijde za 8000Kč slabá . Pokud vezmu 3060 výkonnostně za rovnu 5700XT tak bych svou 3060 mohl před létem zkusit prodat za 6000Kč. Nebo je 6000Kč nenažranost? ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Karta je v alze i czc za 7300.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Docela vtipné je, že k 7600 bundlují zrovna Last of us part1, alias nakopávač prdelí 8GB karet

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Last of us se bundluje i s 6500XT - 4GB.
Nesmíš hned u každé hry všechny šavle vystřelit doprava a možná ti to bude i fungovat.
Detaily jsou v každé hře odstupňovány dle tříd karet, aby si zahrál ten s 6500XT a užil si to i ten 7900XT

TloU na 8GB kartě funguje zcela bez problému.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Proč není v testu 3060/4060? Tedy to, co je pro 7600 největším soupeřem a mezi čím se budou zákazníci rozhodovat? Absence těchto modelů podle mě celý článek značně degradují. Chápu, že každý kdo do toho vidí si může vzájemné hodnoty cca odvodit, ale i tak

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

3060 nevim, ale 4060 tak ta tam není pac prostě na trhu není a ještě měsíc nebude. 4060ti na trhu je, ale te 7600 nekonkuruje spíše jen ukazuje jeji bezcennost za o tier vyšší produkt.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Protože žádnou RTX 3060 nemám, RTX 4060 zatím nevyšla. Já z toho nadšený taky nejsem, ale časově to nebylo možné stihnout, navíc některé starší karty nejsou u výrobců už dostupné k zapůjčení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

3060 bych si dopořídil, taková jako nedoceněná karta pro lidi co jim stačí 1080p a chtějí delší morální životnost. V hodně hrách má tahle karta nesrovnatelně lepší "low frames" než 8GB alternativy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

'' Only one person showed up at popular Japanese PC store to buy GeForce RTX 4060 Ti at launch ''

https://videocardz.com/newz/only-one-person-showed-up-at-popular-japanes...

obsluha rovnou volala zachytku.. (:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by možné do testů produktivity zařadit i AI generování obrázků v Automatic1111?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

na alze je už zalistovaná za 7400,-
https://www.alza.cz/sapphire-pulse-amd-radeon-rx-7600-8g-d7764633.htm

problém téhle karty je že v téhle cenové kategorii je velký přetlak a tenhle výkon si můžete koupit už několik měsíců za stejné peníze

6650XT o 5% pomalejší za 6500,-
3060 12GB o 10% pomalejší za 7000,-
nebo i 6700XT který je o 15% rychlejší a stojí 9000,-

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano karta má hodně konkurence, za mě je tam asi nejzajímavější právě ta RX 6700 XT.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

netrovalo moc dlouho a už máme slevičku na 260US$
https://www.memoryexpress.com/Products/MX00125733 (ceny jsou v kanadských dolarech)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne sa sa toto referenčné prevedenie páči veľmi. Ale oproti 6650XT ako nič moc

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za mě zásadní informace - jako náhrada 5700XT se to nehodí :-) Děkuji.
Nevím jak to máte vy ostatní, ale já se snažím upgradovat grafiku ob generaci ... Tentokrát to asi nevyjde ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co chystaný RX7800, ten by se ti nelíbil?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pohlídejte si - Je možné, že v ČR bude cena vyšší, jelikož "Česká Republika je speciální trh"
https://youtu.be/OKfBToTB0t0

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.