Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: AMD Radeon RX 7900 XT 20GB - RDNA3 je konečně zde

Zajímalo by mě proč má karta proti RTX 4080 tak výrazné propady výkonu v 1% a 0,1% Low? Co to může způsobovat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čekám, že začnou chodit patche do her a nové ovladače. Pak nějaký opakovaný test a patrně bude leccos jinak. Minimálně ten výkon v aplikacích se změní až vyjdou profesionální verze a patřičné ovladače.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je to samozrejme v ovladačoch, kde su už ovladače tak prekonava RTX4080, ale kde niesu ovladače (bez podpory) je vykon aj 5x horši s obrovskymi prepadmi.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak proc sakra AMD uvadi kartu s neodladenymi ovladaci? Copak nevi, ze jim to v recenzich uskodi?

Navic Hardware Unboxed i LLT reportuji obcasnou nestabilitu. To si take mohli usetrit

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Vždy se ovladače dolaďují až po vydání už velmi dlouho. Interní testeři nemůžou vše odhalit dost rychle. Proto je v ovladačích ale i jinde položka o odesílání chybových hlášení.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Fakt? A jako to teda ta nvidia dela, ze recenzenti u ni reportuji podstatne mene problemu tohoto typu?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Větší firma si může víc dovolit. Podívejte se na hodnoty Intelu, Nvidie a AMD. Potom pochopíte, co myslím. Navíc AMD se snaží poslední dobou bránit únikům, takže i to patrně způsobuje, že testerů má méně. Počet programátorů, které platí, má taky vliv. Proč se ptáte na zjevné věci?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to ale stále neomlouvá, proč bych měl kupovat něco co dělá problémy
jinak nvidia měly taky problém s vypínáním monitorů, aby jsme byli korektní, ale někdo kdo si nemůže dovolit přešlapy bych čekal víc a nikoho nezajímá, že maj míň lidí, menší firma atd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak. Argumentovat menším počtem lidí se dalo kolem roku 2017, ne koncem 2022. Za tu dobu výrazně posílili HW&SW vývojářské týmy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nVidia to dohání tavícími se konektory ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To na prvni pojled vypada jako tuché poznamka. Ale neni kdyz si uvedomis, ze ten problem postihl 0,01% lidi, vyreklamovali a jsou v pohode. Problem s cernou obrazovkou u predchozi rady resilo AMD rok a pul a rozhodne to trapilo vic lidi nez bejake taveni konektoru. A reklamovat se to nedalo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ja bych urcite nesouhlasil s tim, ze tavici konektor je prd, jen proto, ze to postihlo "0.01%" kupcu. Prvne, nikdo nezna presne cislo a za druhe tam je potencial pozaru, coz z toho dela docela mega pruser.
Niceme se rad shodnu na tom, ze vydavat tu kartu ted, pokud by byli schopni treba za mesic (pro vuydani v lednu na CES) odstranit nektere z bugu (nestabilitu reportoval HWu jednou a to to jeste ani nedokazal replikovat), napr. veci jako mega narust spotreby v klidu pri zapojeni 144+Hz monitoru, je neco, co by ta karta urcite mit nemela. Stejne tak, nektere hry vykazuji 0% narust vykonu oproti 6950x, coz opet indikuje nedostatecnou 'zralost' driveru.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si nalijeme čistého vína, tak vzkříšení grafické divize se nějak AMD povedlo, vlastně lépe, než by kdo asi tehdy očekával. Ale tohle je prostě už takový folklor. Já to vnímám ještě trochu víc, protože běžím na linuxových systémech a když jsem dostal RX 5700 XT s tím, že jsem se s tím měl poprat a testovat, tak to bylo tak, že až po několika měsících po vydání HW, se dostal amdgpu do stavu, kdy to bylo dobré a zhruba půl roku, než to bylo celkem v pohodě. Konkrétně, karta vyšla v červenci, já jí dostal na konci srpna a někdy na přelomu října a listopadu to nějak fungovalo (myšleno hry a aplikace, včetně ffmpegu). Až někdy v únoru to bylo už "skoro OK" (třeba teplota v idle je dodnes 50st oproti cca 32st ve Windows). U RX 6000 to bylo o něco lepší, ale pořád byla prodleva od vydání HW k úplně funkční podobě ovladače v řádu několika měsíců. Co slýchávám od kolegů, tak to ve Windows není moc jinak. Takže se dá v podstatě s klidem říct, že když si někdo Radeon po jeho vydání koupí, musí s tím vlastně počítat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Skoro uz i tradice ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ten bug se spotrebou u 144Hz monitoru trva uz od dob Polarise bohuzel (starsi karty jsem nemel k rychlejsimu monitoru). Probudi se VRAM z klidového stavu a bezi na max takt. Slo to nejak obejit v rucnim nastaveni grafickeho profilu monitoru ale bylo to strasne laborovani a casto vysledkem byl hnusny neostry obraz. Rezignoval jsem na to a provozuji to vse na 120 Hz , kdy to nedela.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle zrovna u tučňáků funguje v pořádku. Každopádně je to tristní v majoritní OS...

https://i.ibb.co/5RBCNW2/rx5700xt-memclock.png

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak schvalne nekdy o vikendu nebo pristi tyden zkusim zmerit na rx 6700 ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj, to velmi dlouhé dolaďování můžu potvrdit. Třeba takový Crysis 3 Remastered s ray tracingem mi padá na pěti různých šestitisícových Radeonech se třemi posledními verzemi ovladačů tak na jeden ze tří průběhů testu.

Zjevně stále dolaďují.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak na to si výrobci HW stěžují roky a roky. Hry vychází s významnými bugy, často úplně v rozporu se specifikacemi a výrobců HW to musí opravovat v ovladačích. Nebo se na to, asi jako v tomto případě, vykašlou. Každopádně problém vývojáře hry.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

jj a proto lidi jdou a koupí to s čím mají nejmenší problém

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Originální hru sem prošel na 6800xt od msi. Ani jeden pád. Máš originální hru nebo nějakou cracknutou ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S ray tracingem na max?

Z Epicu, aktuální, pod Win 11 22H2.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

asi nebudes jediny a radeon karty taky ne..
https://www.getdroidtips.com/crysis-2-3-remastered-crashing-pc/
jeden z mnoha..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, kdyby mi na GeForce slítla nějaká hra pokaždé po dvou nebo třech měřeních, tak bych si toho určitě všiml.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

evidentne jsou jini, kterym to neseje. Jak znamo, jedna osobni zkusenost se neda rozsirit na cele zkusenostni spektrum..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Taky kdo upřímně hraje s Radeon a RT.:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby nekdo pred 2 mesici trvrdil,ze rx7900xt neda rtx4080,tak ho uminusuji k smrti...

A ted vazne 2 body
1, uvedena cena 23-26 je trochu optimisticka? Ale pokud to tak bude,tak to bude dobre.
2, presto utratit 25k +- za grafiku a pak se bat zapnout si nejnovejsi graficke efekty, byť pro nekoho gimmicky (hlavne pro fandy amd), to by mi bylo asi lito (viz posledni kapitola a poznamka o zastarani).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Já bych raytracing ani nezapínal. Rasterizace je stále rozhodující pro 90% obrazu na monitoru. A kvůli trochu lepšímu obrazu, čehož v rychlé akci ani nemusím všimnout ztrácet snímkový výkon? Proč bych to dělal? Ono to vypadá dobře na statickém snímku. Dokud se raytracing neprosadí i na konzolích a nebude to umět i intergovaná grafika v APU, bude to stále víceméně okrajová záležitost. A nejhorší je, že kdyby se Nvidia tehdy nerozhodla raději navýšit počet shaderů a nesnožovala takto reálný výkon, nemuseli jsme teď řešit ty dopočítané snímky, které nahrazují výkon té grafiky.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Skúšal si niekedy Cyberpunk s ray ? Ak nevidíš rozdiel - navštíviť očného......

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne nezkoušel. Už tolik nehraju, jen fanda do HW budu asi vždy. Někteří na PC dělají i jiné věci, víme?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak ak si neskúšal tvoje vyjadrovanie k ray je ako moje k pilotovaniu BOEINGU 747.....

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Fanda do HW by právě měl chtít zažít nové technologie. A Cyberpunk s RT efekty dá zážitku mnohem více a vypadá to fantasticky. Takže můžeš obhajovat výkon v rasterizaci, ale to jsi asi ještě nezkusil povedenou hru s RT efekty.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nebudu za patřičný HW utrácet tolik peněz, když téměř nehraju. To bych raději koupil nové studiové monitory (aktivní repro) nebo něco podobné, co používám podobně často.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Cyberpunk jsem si užil s RT efekty s RTX 3070 a na QHD monitoru. To není karta, na kterou se brala hypotéka (když nebudeme brát ceny v těžební mánii). DLSS už umí krásně přidat výkon a celé to použitelné je. Jen zde se to upozaďuje, jelikož se tu neskrývá fandovství k červenému týmu. Studiové monitory už mám, kvalitní DAC také a k tomu ATH 990Z. Takže já už můžu utrácet zase klasickým směrem :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

DLSS je super na vsetko az na odrazy. Odrazy su najlepsia vec na RT. Ale tie krasne odrazy to DLSS vyrazne rozmaze, ked su renderovane v nizkom rozliseni. Je to "pouzitelne" ale clovek si to nevychutna.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak když už používáš RT, tak už jsi asi tak nějak smířen s tím nižším rozlišením celkově, protože i na Nvidii pak nemáš výkon na 4K... snad jedině pokud máš RTX 4090, tak se už dá hrát i s RT v nativu i bez frame degradatiónu apod... teda dokud nevyjde něco náročnějšího než tady Cyberpunk... ale kolik lidí si takové dělo skutečně koupí, že.

Jinak už několikrát jenom tady tito lidi dali jasně najevo, že jsou klidně ochotni kvůli tomu hrát třeba jen na WQHD... takže že ještě hrajou i s tím jejich Super rezolutión už pro mne není žádné překvapení, když výkon schází.

No a aby někdo podle jedné hry vybíral jakou veme GPU a přizpůsoboval ten výběr... tak oukej no... a stejně ti to pak nestačí... fakt super koupit něco jako RTX 4090 a už teď přemýšlet, jaká bude ta první hra, co ti ji pošle zpět do QHD.

U těchto GPU za 40 litrů nebo dokonce víc už má být IMHO stanard 4K, s tímto ti málokdo bude chtít hrát v něčem nižším, takže je moc fajn, že to něco umí líp než jiné GPU konkurence, ale pokud ani ta výkonnější a „lepší“ na tu novou must have fičůru nemá použitelný prostředky (výkon), je ti to v oraxi stejně k ničemu... a kde je toho výkonu dost, tak to pak už zas není pořádně poznat, že jsi nějaký RT vůbec zapl.

Proto nemá pro dost lidí smysl tento (ne)výkon řešit, protože žádný RT rači stejně používat nebudou a ta jejich RT cores jim tak budou stejně na dvě věci, a tak si tito „blázni“ prostě vemou rovnou Radeon, kde aspoň ušetří a vlastně budou mít ještě trošku lepší výkon, protože silnější raster. (třeba RX 7900 XTX vs. RTX 4080).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja teda za pouzitelny framerate povazujem cca 60fps a to myslim minima. Priemer by mal byt aspon 85 v Cyberpunku aby to bolo i v zapale boja plynule.

On pise ze ma 3070. Na tom bezi Cyberpunk s RT v native 1080p (je to porovnatelne s 1440p + DLSS quality) 44fps, co je priemerne fps. Miestami mas pokles vykonu i k 30fps. Co som videl streamerov, tak i na 3080 hrali v 1080p + DLSS aby nemali prepady. A tam uz su odrazy renderovane v 720p - to uz je humus.

S 4090 to v nativnom 4K + RT ultra bezi priemerne na 40 fps, co je nehratelne. Ja nemam problem s 4K + DLSS quality, tam sa to stale renderuje v 1440p a je to pekny obraz. Ale na 4K + DLSS i tak potrebujes 4090, lebo 4080 tam dava priemer len 61fps. I ja ten RT preto vypinam, nemam 4090 no. Cisla su z Techpowerup.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za mě jedině Yamaha HS řada, 2+1 se studiovým subwooferem, nejlepší PC repro, jaké může člověk mít ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja pouzivam Tannoy Reveal 502 bez subwooferu. Subwoofer mi prijde, ze je to zaplata na velikost beden s tim ze to potom neni konzistentni jako poradna bedna. Osobne nemam rad prebassovanej zvuk, ale pro pouziti k PC ten SWFR asi dava vic smysl nez k hudbe.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Omyl, tohle je studiovej subwoofer, naopak suprově doplňuje ty monitory a dělá zvuk mnohem lepší, hutnější a plnější, má parádně vyrovnanou charakteristiku, takže to není přebasovaný, ale zároveň věrně zahraje všechno...já mám 70W monitory, ne ty 120W, tak se to k nim dobře hodí...a to jak na hudbu, tak filmy i hry...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někteří lidé holt dospěli a netráví čas jen hraním her.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Solidně omezený názor

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jsi vedle ty. Stačí se podívat na celosvětové statistiky a tam je jasně vidět, že s přibývajícím věkem hraní her klesá. Protože lidé začnou mít jiné priority. První velký zlom přichází s rodinou a hlavně s příchodem dětí. Pokud je totiž rodič zodpovědný za vývoj svého dítěte jak po tělesné stránce tak duševní, tak mu věnování rodině zabere tolik volného času, že mu na hraní už tolik prostor nezbývá. Po čase navíc zjistí, že mu to hraní už ani tolik neschází.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

I ty hry, kdyz to jsou pak 10x opakovany 'remaky', uz tolik netahnou..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

".. povedenou hru s RT efekty."
Zatím jsem viděl pouze nepovedené.
Nejblíže k těm povedeným (z hlediska použití RT) má Quake.

"Fanda do HW by právě měl chtít zažít nové technologie."
3D modelování, rendering a ray tracing jsou mým koníčkem už od dob 286. Od té doby výpočetní výkon narostl mnohonásobně, ale na real time to ještě nějakou dobu stačit nebude.

TL;DR .. zatím jsou ve hrách opuze RT efekty. Tu lépe tam hůř aplikované.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ja porad nevim jakej je rozdil v RT a normalni rasterizaci (princip RT chapu). Protoze MSFS RT evidentne nepodporuje a presto odlesky, stiny atd. typicky od slunce tam normalne jsou, takze bych rekl ze tam RT je implementovano, akorat ne pod zazracnou technologii RT. Jinak RT neni nova technologie. To je stejne stara technologie jako 3D modelovani. Akorat nVidie to jen u rady RTX vyhypovala, stejne jako G-sync sveho casu. Standartni technologie co umi vsichni akorat nV si to jede uzavreny a marketingove a cenove radne vyfutrovany

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ja to vidim presne naopak - rasterizacniho vykonu mam dost i na 3080. Nebyt RT nebyl by zadny duvod upgradovat pac mi je fakt jedno, jestli mam 100 nebo 200fps. To by se akcionarum nelibilo ;-)

Nebo jsme mojli take zustat u hry pong a nepotrebovali bychom zadnou grafickou kartu. To by byl bonus navic i pro ekology ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Byly doby, kdy špičkové Áčkové hry chtěly víc výkonu, než HW uměl. Ale jednak výkonu už máme dost, taky kolikrát pokulhává zábavnost u těch her. A bohužel, grafika je dnes důležitější než příběh té hry.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pribeh je u strilecky je zhruba stejne dulezity jako u porna. To jsem bohuzel nevymyslel ja, ale legendarni John Carmack :-) Me je 43, take me obcas chyti retro nalada... pak si ale neco stareho zahraju a zasnu nad tim, jak jsem to mohl kdysi hrat ;-) Naposledy se mi to stalo u duny 2000. Kdysi jsem u toho travil cele dny. Ted jsem to nevydrzel ani 15 minut. Nahoru sla nejen grafika ale i herni mechaniky, ovladani a hratelnost celkove.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Záleží na žánru hry, něco si zahraju i opakovaně. Já takto vydržel zase zase u Fallout 1 a 2. Mimochodem na dvojku stále komunita dělá patche a rozšíření i celé nové příběhy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podivej, ty nejsi cílovka, hry pomalu nehraješ, tak si udělej laskavost a nerozčiluj se nad tím, co nVidie má, nebo nemá. Mimochodem ten "Radeon" co je v konzolích, je součástí APU a umí RayTracing. A dále u řady titulů to dost znatelně mění vizuál. Scény vypadaj úplně jinak a odlesky vyráží dech. Není to něco, co je 100% pořád na očích, ale i u titulů, který hraju stovky hodin, se pořád zastavuju a kochám se. Ono kdybys na to měl výkon (a kdyby s tim přišlo AMD), tak si to zapneš taky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Fakt nevím, kdo se tady rozčiluje, ale já určitě ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aj v GNU/Linux to nie je nič extra

So what ends up being the upstream open-source Linux driver requirements for the new Radeon RX 7900 series? I'm pleased to say it's Linux 6.0+ and Mesa 22.2+! It was a pleasant surprise when I first heard it from AMD that Linux 6.0 is in good enough shape for these new graphics cards when originally fearing that possibly the brand new Linux 6.1 kernel or even the Linux 6.2 kernel might be needed for getting things squared away.
https://www.phoronix.com/review/rx7900xt-rx7900xtx-linux

a je vidieť, že 6.1 veci stabilizuje a čo je zaujímavejšie, čím vyššie rozlíšenie tým je 7900XTX lepšia, takže možno treba skúsiť hry v 8k rozlíšení

Linux 6.1 Released With MGLRU, Initial Rust Code
on 11 December 2022
https://www.phoronix.com/news/Linux-6.1-Released

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bude zase esej na DD prečo kedy kde a začo AMD to pokašlalo. Kde sú tie karty , ktoré rozšliapu 4090 ?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, asi si budeme muset počkat, AMD IMHO neslibovalo vydrcení RTX 4090, zda takovou kartu vydají, těžko říct. Třeba je předběhne NVIDIA s RTX 4090 Ti, nebo Intel s ARC 880 GT, nebo Apple s M3X Pro XP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD nie - weby po celom svete áno ! Aj bláznivú efektivitu - realita ? Podobné ako RTX 4080

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Někdo to šířil, ale určitě ne všichni. A rozhodně ne AMD, vždy to je tak, že někdo nějakou informaci špatně pochopí, nebo dělá závěry z neúplných úniků a výsledkem jsou fámy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

sorry chlapci, ale i amd má máslo na hlavně ohledně hype train slibovali až 1,7x ve 4k oproti 6950XT a dali 35%

https://imgur.com/f9Q8Yz8

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale jaksi zapomínáš že tohle je test slabší 300W verze, kdežto tvůj slajd odkazuje na silnější XTX model. Takže srovnáváš hrušky s jablkama.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ja se taky bavim o xtx verzi ani xtx verze neda 70%

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Reklamštinu a Newspeak moc nemusím, ale některá slovní spojení je i ve vlastím zájmu lešpí znát.

".. až XXX" => více to nedá
".. už od XXX" => za XXX je to ořezané na kost a levnější to nebude

Ve smyslu výše uvedeného to až 1,7x výkonu platí. Překročit se to nepovedlo.
Taky to tam bylo pro jeden konkrétní případ z několika.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a co treba slidy o 8k hrani?
ty mam brat jak?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Stejně jako šplechy z dob GTX 1080 a Vega o hraní ve 4k.
Ty karty byly schopné poslat na výstup tech 4k (resp 8k u aktuálních karet), ale fps v trochu složitější scéně docela težce padá ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky by mě teď upřímně zajímalo, kde je aspoň těch slibovaných 50% výkonu.:D I na Techsotu si už do toho taky trefně trochu rýpnul:

https://www.techspot.com/review/2588-amd-radeon-7900-xtx/#All_That_Hype_--

„Vzhledem k tomu, jak medializovaný byl Radeon RX 7900 XTX, si za to může z velké části samotné AMD. Abychom se však ujistili, že s tím nebudeme příliš mimo, oslovili jsme publikum HUB a zeptali jsme se, jaká jsou jejich očekávání založená na oznámení AMD RDNA 3, kde porovnávali 7900 XTX s 6950 XT, přičemž vykazovali zisky mezi 50-70 %.

Většina z vás očekávala, že 7900 XTX bude v průměru alespoň o 50 % rychlejší než 6950 XT, na základě toho, co řekla AMD. Vzhledem k tomu, že 60 % lidí hlasovalo 50 % nebo více, je jasné, že AMD svou novou vlajkovou loď přeprodala a nastavila příliš vysoká očekávání. Při o 50 % rychlejší než 6950 XT by byl Radeon 7900 XTX alespoň o 10–15 % rychlejší než RTX 4080 a ne o moc pomalejší než RTX 4090.

Ve skutečnosti je Radeon RX 7900 XTX v průměru o 35 % rychlejší než 6950 XT , čímž se rovná RTX 4080. Vlastní recenze AMD ukázala, že 7900 XTX je v průměru o 43 % rychlejší než 6950 XT, tedy o něco více. příznivější než náš zápas, i když testované hry byly jiné. Důležité je, že si myslíme, že lidé očekávali více a to by mohlo vést ke zbytečné negativní zpětné vazbě od hráčů. Pokud je to tak, AMD nemá za vinu nikoho jiného než sebe.“

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tech 50+% v prumeru vyslo AMD akorat tak pro RT. Na druhou stranu, HWU vysel trochu nizsi narust vykonu nez jine weby. Nektere z review meli treba i 43%+ v prumeru, takz e zalezi na skladbe her. Ale okolo tech 40% by to plus minus autobus byt mohlo.
Zajimava jeste jedna vec..v 1440p a 1080p se jim dari o neco lip nez ve 4k.
https://www.youtube.com/watch?v=q10pefkW2qg

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to je zajímavé, protože když se zas podívám na ten HUB, tak vychází líp spíš ve 4K, ve QHD je ten náskok minimální a ve 4K už trošku větší, což je i docela logické, když se podíváš na specs, tak je jasné, že hrubý výkon bude mít prostě lepší, hlavně ta propustnost asi v tomto hraje dost roli. Co je ale ještě zajímavější, když máš jen FHD, tak je opět náskok podobný tomu co ve 4K, takže jim to vlastně taky tak z části vychází stejně, jen se to jakoby z nějaké důvodu tak neprojevuje ve QHD, což je zas docela zvláštní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mozna i drivery..uvidime tak cca za pul roku, jak to bude vypadat, az to doladi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to je trochu problém čekals 2 roky na novou generaci tak další půl rok málokdo počká

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja nevim, treba to fixnou za 1/4 roku. Se uvidi..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD nemá moc důvod snažit se o vydání absolutního krále, vývoj hi-endu je drahý a prodeje nízké. Soustředí se na segmenty, které se vyplatí. A v profesionální edici může být klidně i dvoučipová varianta, tam latence takový problém nejsou a výkon je téměř dvojnásobný. Ono se o dvoučipu v plánech i psalo, bylo to mylně vykládáno za herní, nevím proč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je ale nepochopení toho jak funguje marketing, budování pověsti značky potažmo trh. Všimněte si že ,,Kožená bundička" se vždy a u každé generace, za každou cenu, snaží vydat jednu ( nebo více ) high-endovou kartu. Určitě mají u konkurence svoje lidi a do poslední chvíle lavírují, tak aby 1. pozice jejich nejvyššího produktu nebyla ohrožená. Potřebují si udržet nálepku ,,nejlepší grafika". Protože potom se jim snáze prodávají statisíce mnohem horších a různě ošizených produktů.....Těch pokusů jak prodávat nižší řady pěkně ořezaný bylo, však to znáte líp. Obchodně jim to skvěle vychází, třebaže je vývoj hi-endu drahý, v tomhle ohledu se to vyplácí dokonale.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přečti si Karáši recenzi na Techspot. AMD rozjelo hype o min. 50% porážce 6950XT od 7900 XTX. A ono to hrubě nevyšlo. Takže veškeré tyto prohlášení jdou naopak za AMD. Že to přikrmí weby viz zde, kde už se plácalo po zádech, jak je Nvidia mimo, tak to už je normální.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To byly ale jen ty první odhady. Což je dost dávno. Tehdy to ještě vypadalo na takty kolem nebo přes 3 GHz. Asi to nešlo kvůli spotřebě. Ovšem nereference by mohly být taktovány výše a co vím tak už jsou ohlášeny, i když stále pod 3 GHz. Jestli pamatuji, tak Nvidia byla za odhady spotřeby dost kritizována a v AMD se tomu možná chtěli vyhnout.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jde o princip, zde se kamenuje Nvidia za každý přešlap, AMD se pokládá skoro za svaté a oni si pak ve svých prezentacích vymyslí náskok ve výkonu, který pak vůbec nodpovídá realitě. Takže co si o tom myslet ? Stejná praktika marketingu. O spotřebě nemluvě, ta také není úžasná. A RT výkon schovat pod poklici, aby se neřeklo. Takže hype nám zde skončil a bohužel nějaký extra tlak na Nvidia z toho nebude, což je špatně pro všechny.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Já ale hype nešířím. Snaším se pečlivě postupně sbírat informace, z toho si sám pro sebe udělám odhad. Ale stejně si počkám až na reálné testy, takže pláčete na špatném hrobě. Já reagoval na to, že nejde o propadák a na tom trvám. Ale někdo se chce hádat, že? Jsou to karty za 899 a 999 USD, pokud někdo uvěřil tomu, že můžou konkurovat 4090, je to jeho problém. Proč asi AMD tyto ceny stanovila? Věděli proti čemu budou stát.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem se vyjadřoval směrem k prohlášením AMD a tam už je potvrzeno, že to neodpovídá. Propadák to není, ale na jásání také ne. A obsáhlou recenzi již máte zde, tam se vám vysvětlí, o čem tady píšu. Techspot to tam vysvětlil dost jasně - https://www.techspot.com/review/2588-amd-radeon-7900-xtx/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Blbost - karta je o dost levnější menší spotřeba a má to mít stejný výkon ? za mě bravo AMD .

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Trochu si to musíte dostudovat. RTX 4080 má spotřebu v herní zátěži cca 315W. RX 7900XT má pak 310W a nižší výkon. 7900XTX má 345W a podobný výkon. Takže zde žádné bravo. Jaké budou ceny, to si můžeme počkat dnes na 15:00.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

určitě bych se nebál, že amd podojí svoje ovce stejně jako to udělala nvidia, bohužel stádo amd je čím dál tím menší

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uvidíme, ceny Nvidia jsou nyní opravdu nastřelené, ale může to být jen dočasná taktika. Určitě by bylo dobré mít konkurenci, jinak ostrouhají všichni. Pokud AMD nacení chytře, lidi to kupovat budou. Ten Q3 byl bohužel pro AMD katastrofický s podílem 10% v dedikovaných grafikách. Ale mohl tam být ještě vliv rovnání skladových zásob po krypto horečce. Vše se brzy ukáže. Rád si počkám do jara a pak se v klidu rozhodnu, do jaké grafiky půjdu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

czc: Sapphire RADEON RX 7900 XT GAMING, 20GB GDDR6
27 990 Kč už 2 hodiny v prodeji a stále skladem, lidi nejsou dmnti

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sapphire referencku tam maji..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

50-70% nad 6950XT uvadelo AMD pri predstaveni, tusim (mesic nazpet?). Predtim to bylo az 2,7x vykonu (NVidia rikala 2,3)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Počkal bych na 3x8 pin XTX karty s vyššími takty, 4090 zase tak daleko není...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ten ale přijde aspoň až tak za rok, pokud myslíš ten respin a opravu toho bugu, ani od partnerů bych o moc vyšší takty nečekal, rozhodně ne ty 3+GHz, taky jim to moc vysoko nejde, je tam prostě nějaký strop. Teď by mě hlavně zajímalo, kdy bude ta N32, u které to má být údajně opraveno, zatím to vypadá, že taky přijde poněkud pozdě, takže proto asi vydávali 31 i takovou jaká je, i když by se k tomu i 32 mohla částo asi dost blížit bez toho bugu, tak je třeba asi nemohli nahradit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Od partnerů prakticky ihned při uvedení. Ne za rok. "za rok" se odhaduje refresh RX7950XTX apod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano pane, AMD to neslibovalo, to Vás kolega No-X ve svých oslavných analýzách xDDD

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

slibovalo, ale 8k gaming a "up to 1,7x" výkon a ani jedno se nedostavilo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Navi 31 je prepadák roka, hneď za ním Arc 770.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Na základě čeho? Že nabídne lepší poměr výkon / cena?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Kde si môžeme kúpiť 7900 ? Ak vieme už pomer cena / výkon. Ďakujem....
Sám mam v PC , ntb - CPU iba AMD , ale týto sklalopevný fanúšici AMD alá DD k smiechu....

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodně není žádný důvod, aby AMD nacenila stejně a nebo dráž a už dlouho se ví, že cena při uvedení má být nižší než 6950 a to se bavíme o 7900xtx. Nvidia musí platit výrobu velkých monolitů a to levně nejde, matematika je tu jednoduchá. AMD u řady Navi přestala dělat GPU universální, ale jen na grafický výkon a Nvidia ve stejné době provedla pravý opak, pak jsou ty čipy prostě velké a hráči platí za funkce pro výpočty 8, 16 a 64 bitů, které nepotřebují. Pro rasterizaci a herní grafiku se používá jen 32 bitů a 16 bitů je dobré pro některé výpočty umělé inteligence. Na výpočetní nasazení má AMD řadu MI aktuálně 2xx, nástupce má přijít brzy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nedostal som odpoveď kde sa dá reálne 7900 kúpiť , keď sa už vie pomer cena / výkon. Ďakujem za odpoveď.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

V den vydání u nás v ČR, to se ptáte vážně?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vážne sa ptám . Ja som cena / výkon nespomínal . Z matematiky ste mal za 5 ? K 2 premenným Vám chýba jedna. Pre menej chápavých 24 / X - je koľko ? Jednoduchšie to už napísať nedokážem.....

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Možná jste si popletl XT a XTX.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ray by nezapínal , potom sa dozvieme že ho nikdy ani nezapol. K pomeru cena/výkon nepotrebuje poznať cenu . Tu je diagnóza úplne jasná.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak si to odvoďte z oficiálních doporučených přímo u Nvidie a AMD. Jedna otázka pro génia. Pokud AMD ví, jak si proto konkurenci stojí, proč by nastavovala AMD méně výhodnou cenu, když nemusí, protože má nižší náklady na výrobu?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

keďže si dement a nevieš priradiť text písanej forme kedy budú karty oficiálne v predaji načo ti odpovedať....

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

:) cena/výkon/spotreba ti niečo hovorí? a sam vidiš že ešte niesu ovládače na RX7900 a aj bez ovladačoch je cena vykon v prospech AMD :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spotřeba/výkon vyhrává RTX 4080 ikdyž se ti to třeba nelíbí.

Že je 4080 předražená jak zmrd? Pravda.
Jenomže tyhle 7900 jsou jen o něco míň předražené než 4090, což pořád není vůbec dobrý.

Oproti rDNA2 kartám co jsou teď v obchodech prostě je jejich nástupce nic moc.

Soléhat na to že se magicky pomocí aktualizace ovladačů vytáhne do pár týdnů o X procent výkonu navíc je nesmysl, jelikož stejně tak může nVidia zvýšit aktualizací výkon a pak jsme zase tam kde jsme začli.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych rekl ze karty jsou to vpodstate dobry (mezigeneracni posun +40% je dost slusny), ale RNDA 3 bylo vyhypovany hned od zacatku az po predstaveni (coz je pro AMD netypicke protoze doted platilo ze pokud AMD rekne ze to bude mit >50% tak to tak ve skutecnosti bylo)
Cenove je to dost slaby. Jsem zvedavej na tu 500$ kartu s vykonem 6950XT o ktere se mluvilo letos z jara.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vykonove je rasterizacne nastejno, v cast recenzi je jednotky procent v prumeru pomaljsi. Da se predpokladat, ze AMD doladi drivery, tak nejaka procenta navrch jeste prihodi, zvlaste pokud vidis hru, kde ma 7900XTX stejny vykon jako 6950X. Takze celkove se da cekat, ze rasterizacne bude 7900XTX o parnik lepsi, v RT bude samozrejme pomalejsi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

RX 7900 XTX se hlavně líp teď daří ve 4K než ve WQHD, RTX 4080 trochu trpí na to, že teď má ořezanou tu sběrnici a ta paměť trpí na nižší propustnost, je to něco jako na to trpěla předtím třeba N21 a ve QHD byla ve výhodě, protože tam byl vyšší ten hit-rate v ∞$... teď je to přesně opačně a spíš N31 má tady toto dost takové předimenzované, takže už nemá s tímto problém a ten náskok se ještě trochu navýší. Lepší je v tomto až RTX 4090, což už je ale samozřejmě většinou grafika trochu jinačího kalibru, i když sem tam ji XTX nějak dokáže někde dorovnat.

No těším se ale na ten respin, snad ho udělají a dopadne dobře a bude to dosahovat těch vyšších frekvencí, pro které to je navrženo, je tam rozhodně velký potenciál tu RTX 4090 dorovnat i celkově a ne jen výjimečně a byla by asi škoda to už nedoklepat, aby to dosahovalo výkonu podle původních plánů, což teď rozhodně asi nedosahuje... chce to asi ještě čas, RDNA3 byl/je dost ambiciózní projekt ještě když si už hraje s těmi chiplety a možná si ukousli moc velké sousto a vypadá to, jakdyby se s ním zadusili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

s tim 'respinem' uvidime, 7950X(TX) by na to bylo volne. Jinak nektere recenze ukazovali, ze frekvence sla v maximu i lehce nad 3ghz..tak nevim :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Navi 31 neni propadak roku, protoze
<sarkasmus>
- hlavni je mainstream,ne highend
- divejte na tu super cenu
- 7900 je levnejsi vyrobit (coz me strasne zajima pri koupi)
- za chvili prijde jeste lepsi refresh
- navi 41 bude mit 2,666x vetsi vykon!
- ostatni jste nvidioti, nvidia je zla a huang zere deti

</sarkasmus>

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ještě bych přidal, že AMD zraje jako víno..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

a ještě něco o energetické efektivitě, ale ta teď vychází líp u nvidie :) jediná výhoda rdna2 vypadá, že byla ve výrobním procesu oproti nvidii, která u samsungu asi fakt trpěla
a teď se přidali ovladače, že se to vylepší, intelu se tady všichni smějou když zlepší ovladače a celkovou stabili o hodně je pravda že z hnoje do bláta je to jednoduší než u amd, ale u amd po "opravě" ovladačů by výkon měl stoupnout asi o 30% to vypadá podle zdejších diskutujících

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po tom respinu očekávám, že se pak spotřeba/efektivita ještě dost zlepší... uvidíme tak za rok, zatím to je upřímně trochu slabota, tak ale aspoň to kompenzuje cena.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nemá cenu čekat rok na respin, čekalo se 2 roky než grafiky budou skladem

cena to fakt nic nekompenzuje pokud porovnáš msrp, tak je to prašť jak uhoď v lehký prospěch amd, ale že bys musel jít do amd, kvůli lepšímu poměru cena výkon to fakt ne, k tomu si přičti problémy s driverama, vysokou spotřebou v idle, nevyrovnaným výkonem, marným RT, horší poměr výkon na watt a máš slušnej koktej si říkat, že 4080 za 35k je slušnej kauf, protože 7900xtx za 29 za to nestojí

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nikde netvrdím, že má na to někdo čekat.;)... jen že prostě příští rok by mohlo poněkud přituhnout, pokud se povede ten respin a ten bug se podaří opravit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V RDNA 3 uzrálo hned několik hardwarových bugů, kromě toho, že lidé budou čekat na ovladače zase rok a půl :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Seznam HW bugů Radeon 7xxx
- nemá to potencionálně nebezpečný konektor
- nežere to 450W
- nesvítí zeleně

Co dál?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ještě bych přidal, že to nevyrábí nV

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

+1 Ten obrovský hype rok před vydáním a to zklamání. Za mě teda trumfli ve zklamání i Arc. Ještě včera by si kde kdo řekl, jak je RTX 4080 nenažranej krám se stupidním konektorem, za který si Nvidia neví kolik říct,.. články o anketách kolik má stát.. chci vidět nové výsledky ankety :P

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Navi 31 neni propadak, jen nesplnila ocekavani.
To ze je NVidia zla je naprosto jasne podle jejiho pristupu. (Vsechny technologie closed, nekale obchodni praktiky, nastreleny ceny, ale ty ceny chapu pokud vedi ze to prodaj NVidiotum tak proc to nenastrelit)
Jinak plne souhlas

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nadavat kupujicim do nvidiotu je stejne dementni,jako nadavat lidem do amdfanatiku

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nikomu nenadavam, kazdej si koupi co chce. Jenom proste vzdy existuje skupina lidi, kteri jsou ochotny utratit penize za svoji znacku i kdyz velmi podobny produkt nabizi konkurence levneji (nekdy i vyrazne levneji). A skupine lidi co kupuji nVidii kvuli tomu ze karta ma GPU od nVidie se obecne rika NVidioti. Stejne tak AMD fanatikum.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia karty kupuje přes 80% lidí. Asi to tak strašný s jejich produkty nebude.

Nálepkovat zákazníky Nvidie, že podlehli marketingu a kupují si automaticky grafiku podle nálepky na čipu, je arogance. Bohužel spousta fandů AMD si neuvědomuje, jak medvědí službu tím dělají AMD i celému trhu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A umíte si představit pokroky a hlavně ceny, kdyby žádná konkurence nebyla?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslim,ze to v podstate do urcite miry vidime. Hlavne v kontextu poslednich 10 let.

Ps: mam gpu nvidia,mel jsem gpu amd,mam amd cpu. To jen kdyby nekdo mel potrebu me ostitkovat jako fandu nejake znacky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nV karty kupuje přes 80% lidí. Jenže 80% z nich neví proč. A i když jim dáš 10 "pádných" argumentů, proč by si měli vzít kartu s GPU od AMD, tak jejich jediný argument je "GeForce je lepší", ale neví proč. Max jeden z deseti řekne "protože RT". Ostatní důvod neví. Ale stejně koupí kartu s GPU od nV, protože "GeForce je přece lepší". No a další důvod je ten, že většina OEM herních kompů je s nV (bez možnosti si vzít to samé s AMD).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je už velmi dlouho, většina hráčů HW vůbec nerozumí, kupují to co ostatní. A hodně prodaných Nvidia grafik je hotových sestavách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, to si jen prejete,aby to tak bylo. Ale s realitou to nema nic spolecne. Nesouhlasite? Dolozte.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V obchodě s PC jsem dělal servisáka, když bylo třeba i za kasou. Tady v diskusi píšou hlavně lidé z oboru, nebo aspoň ti, co ví. U zákazníků to je zpravidla obráceně. Doložit nějakým důkazem to samozřejmě nemůžu, ale snad máte představu, jaká část běžné populace něco opravdu o HW ví. Většina lidí nemá páru a nechá si poradit, někdy prodavačem a někdy kamarádem a na tom se za celou dobu nic nezměnilo, spíš bych řekl, že jak se z počítačů stává stále víc spotřební zboží, jsou ty znalosti spíš horší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak doloz ty, ze tvoje tvrzeni je pravdive :)
Dolozis houbelec.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zbytečná diskuse.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Důkazové břímě je na tom, kdo přišel s tvrzením, že lidé kupující nvidii jsou zmanipulovaní idioti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne tak docela, nikdo netvrdi, ze jsou to "zmanipulovani idioti", to je pouze tve 'zmanipulovane" tvrzeni :)

To ze se vetsina lidi nebo alespon cast lidi, kteri nemaji paru o tom, co si jdou koupit, nekde zeptaji, je naprosto normalni. To ze jim nekdo poradi, at blbe nebo dobre, je opet naprosto normalni. To ze NV ma nasobne vetsi "mind share" je opet naprosto korektni tvrzeni, tudiz odvozovat od toho, ze vetsina lidi, co se nekde zepta konci s doporucenim NV je opet naprosto normalni tvrzeni.
Pokud ti tohle vysvetleni pripada "nepravdepodobne", tak doporucuji vychazet vice ven a mene setrvavat v intelektualni bubline pred monitorem :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A tohle je zase komentář úplně utrženej od toho, co se ve vlákně řeší. Vezměte si to od začátku, díky.

Nehledě na to, že nvidiu si i podle tohoto divného názoru teda kupují jen fanoušci nvidie a neinformovaní kupující, což už sakra není pravda. Fandové AMD si stále myslí, že jen oni dělají správné a objektivní rozhodnutí, proč si oni kupují AMD, ale to je stále ta samá arogantní mylná představa. A aby si to obhájili, ohání se "mind share", "zmanipulovanými" statistikami na steamu a kupující označují, a teď cituji za ty "kteri nemaji paru". Nvidia má prostě dobré produkty a má kvůli tomu větší prodeje. Se stim smiř.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Osobne nemam problem uznat, ze NV je v grafickych kartach na cele peletonu a udava ton. Ano jeji produkty (pokud je nejak marketingove nezkripli) jsou opravdu dobre. Na druhou stranu AMD, byt je to "druhe" ma taky dobre produkty.
Nicmene "mind share" a jeho vliv na kupce a podobne veci neni zadny vymysl fandu, je to uplne stejna realita jako to, ze NV ma dobre produkty.

Pred par tydny, jsem kupoval novou grafiku. Chtel jsem neco, co by bylo schopno davat stabilne 60+fps pro 1440p s vyhledem, aby ta karta aspon 2 roky tohle kriterium drzela. A to za co nejnizsi cenu. V principu prisli do uvahu jen 2 karty.. 6700XT a 3060Ti. Obe se daji sehnat v nejlevnejsich variantach kolem 12k. 6700XT ale je k dostani od cca 11.4k. 6700xt je o chlup rychlejsi v rastru a ma 12GB oproti 'jen' 8GB 3060Ti. 3060Ti ma zase lepsi RT, ale min pameti. Nakonec jsem koupil 6700 (bez XT) za 9,5k, ktera je o 4% pomalejsi v rastru nez 3060Ti, ale ma porad 10GB, coz mi prijde jako vetsi benefit nez RT, ktere ani jedna z tech karet v 1440p prakticky moc nedava. A rozhodovani to nebylo uplne jednoduche. I presto, ze RT povazuji stale za vicemene 'gimmick' i na mne ten 'RT tlak" pusobil. Nakonec jsem si ale uvedomil, ze stejne hraji nejradeji starsi hry, kde je mi i 'gimickove RT' naprd.
Kdyz jsem ted videl test Witcher next gen na Computerbase, kde ta 3060ti i s pomoci DLSS dava sotva 45fps (a nemluvim o tom jak ta hra s RT pada)..prislo mi to, ze jsem se asi rozhodl spravne :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

taky jsem měl podobné rozhodování, bohužel ve výkonové kategorii kam spadá 7900xtx a 4080/4090 se už RT musí řešit, protože ty karty maj tolik výkonu, že už se to stává relevantní a v podstatě každý titul, za kterým stojí trochu větší studio už přichází s RT, do výkonu 6900xt/3090 RT nemá cenu řešit si myslím

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem si prave rikal, ze bych RT vzal pak vic do uvahy s nasledujici generaci karet..coz jsou ty za cca 2 roky (pokud jeste budu neco hrat :) ). Ale rozumim, ze kdyz nekdo kupuje kartu v kategorii 30-60 litru, tak to chce mit treba ve vsi parade i s tim 'gimickem'.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebudu rozporovat ten vyber,jsou to ekvivalentni karty a taky nevim,co bych bral.
Jen bych upozornil,ze pro starsi hry je dobra podpora RT stejne k prdu,jako 12GB vram.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I pro starsi hry se dodavaji treba mody jako high res package textur. Takze rezerva v RAM ti muze prodlouzit realnou 'zivotnost" karty.
Podivej se opet na test witcher next gen.. Full HD je na hrane s 8GB, doslova tam rikaji, ze uz nemusi stacit a frame times jsou kompletne do kytek.
"Die GeForce RTX 3060 Ti mit nur 8 GB Speicher bricht ebenfalls auch in Full HD bei den Frametimes komplett weg."
https://www.computerbase.de/2022-12/the-witcher-3-next-gen-update-benchm...
Zaroven netvrdim, ze nikdy nehraji novejsi hru, nicmene vykon tehle tridy karet ani u NV casto nestaci v RT pro 1440p, pritom rasterizacne ty karty stihaji v pohode.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vram se plni,ale jestli jsou ta data potreba,to jsou 2 rozdilne veci. Ale ja hraju na fhd,tak tam tech 8gb je jeste na dlouho ok.

Jinak rt a stare hry,kdyz to zrovna ctu: https://wccftech.com/portal-rtx-dropped-into-other-games-half-life-2-max...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akorat, ze problem je hratelnost. Opet precti si test Witcher next gen na Computerbase. Dochazi 8GB RAM, zapnes RT a je to krorme top karet prakticky nehratelne. Na co mi pak tako to RT je ,na starsich hrach?
Kdyz se podivas na Cyberpunk, jako hry, ktera nedela jen par odlesku v kaluzich, tak RT zere i na novych kartach hrozne vykonu. Vicemene to degraduje 4k karty do role 1440p. 1440p karty na FullHD a FulHD uz nikam..
At si kazdy koupi co chces, ale nebudu si preci kiuovat 1440p kartu, abych hral FullHD s odrenyma usima.
Ano 8GB je na dlouho, ale 12GB je na dyl :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to prrrr. Arc 770 zase takovej propadak neni....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no..asi zalezi o cem ve vztahu k 77 mluvis. Pokud neberes jako neuspech to, ze Intel avizoval High end kartu a dodal na trh desktopovy graficky low end s vicemene funkcnim DX12, propady vykonu v DX11 a starsich rozhranich, k tomu bugy v driverech..tak to neuspech neni. Ale je pravda, ze to mohl byt i vetsi pruser

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Toho prostoru pro vetsi prusvih u Intelu moc neni. Ta karta moc nefunguje, bez SAM nefunguje vpodstate vubec. Spotrebou je horsi nez konkurenti se srovnatelnym vykonem. Vydany to bylo vpodstate zaroven s dalsi generaci konkurence. Co by mohlo byt jeste horsi nez tohle?
Napada me, ze by s temahle grafikama PC vubec nenabootovalo, ale to uz by to ani nevydali a rovnou to zrusili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jedine dve gamesy co ma smysl pro me zapnout jsou csgo a warzone2, u csgo je to fuk, tam to brzdi procik, a u warzone2 znam jen vykon xtx, ktera rozdrtila 4090 i 4080 rozdilem dvou trid. U xt verze je nadeje ze 240+fps udrzi u 1440p taky. Jenze si nekoupim ani xt ani xtx, protoze ty karty si na sebe uz nevydelaji, tak proc kupovat drahou grafiku, ze...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na csko a warzone ti bohatě bohatě stačí Rx 6800, krásně efektivní karta a hlavně cena 15tis.

7900xt si myslím že u nás bude stát okolo 25tisic, protože to prostě je tak že cena u nás bejvá o cca čtvrtinu vyšší než MSRP (v normální době bez kryptošílenství).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak na CSGO grafiku snad netreba ani kupovat. Staci vytiahnut cokolvek zo smetnej bedne a pobezi to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Muzete prosim specifikovat v procentech, co je to rozdil 1 tridy (2 tridy si uz z toho snadno spocitam sam).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pane Svorka, jste jediný recenzant , který se liší od jiných recenzí a to kompletně od A až do Z, kdyby jste napsal pravdu, tak už žádné karty od AMD na testování, chápu to, tak dopadl Vágner,ten si už u AMD neškrtne, holt, to je ta pravda a láska zvítězí, vím, vy za to nemůžete, čí chleba jíte, tomu píseň pějete.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Konečně pořádná karta pro nás co na počítači pracujeme v OpenGL - tak se mi snad přestane zadrhávat vykreslování při modelování. Oceňuji dále kvalitní výstupy - používám tři monitory ve 4k.
A cena je akceptovatelná.
Super super super.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Viděl si tu spotřebu na více monitorech? 4x vyšší vs 4090 To ti za rok vyděla na novou 4090ku.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Upřímně teď tam mám 3080 a ta ludra dokáže dělat dost nepěkné artefakty v renderu.
U některých zakázek to šlo tak daleko, že jsem přepnul renderování na procesor.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přiznám se že s renderováním nemám absolutně žádnou zkušenost, pokud tě to takhle limutuje to chápu, co zkusit 4kovou řadu od Nvidie. Ale to máš jistě už zrevidované.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Muzu se zeptat, jaky pouzivate renderer?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu netuším na čem to běží.
POUŽÍVÁM TOTO
https://www.tekla.com/products/tekla-structures

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hele tak jsem se na to podíval jestli jsem tedy něco nepřehlédl tak lžeš , rozdíl je 2W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

3,81x větší spotřeba než 4090 při více monitorech
3,38x větší spotřeba než 4090 při přehrávání videa

Takto jsem to viděl psané při testu, najdi si řádné výsledky sám, je toho už plný web.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Akorat by bylo dobre to dat trochu do souvislosti Pepicku, nemyslis?
AMD ma tradicne nedoladene drivery, takze se da ocekavat, ze to v nasledujicich mesicih fixnou. Spotreba mozna bude vyssi nez ma 4xxx rada, ale urcite ne 4x..
Pokud by jsi takhle vyvadel, kdyz uvedl Intel svojie opevovane ARC grafiky, tak by jsi to mohl rovnou vzit a hodit do zachoda s temi problemy, co to melo v dobe uvedeni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"AMD ma tradicne nedoladene drivery, takze se da ocekavat, ze to v nasledujicich mesicih fixnou."

To má být omluva a důvod ke koupi*? Nedodělané drivery jsou přece jasný důvod proti. Stejně jako u Intelu. ROFL

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"o má být omluva a důvod ke koupi*? "
.. ne nema to byt omluva, ale to ti mohlo dojit. Je to konstatovani "tradice", bohuzel. Nicmene je tady i druha tradice, ktera rika, ze to AMD fixne v nasledujicich mesicich.
Srovnavat nedodelek ve forme Intelov\ske Arc (kdyz prisel na trh) s tim co dodalo AMD ted a davat mezi to rovnitko.. ty jsi taky dobrej komik :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vysoká spotřeba při více výstupech je fail a o tom žádná. Na druhou stranu to občas sedne na všechny výrobce a je to většinou opraveno hned v těch následujících ovladačích zhruba do měsíce, takže bych to nebral jako rozhodovací kritérium :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ta karta pojede v idle 24hod po cely rok tak pri cene elektriky 15kc/kWh bude rozdil ve spotrebe oproti 4080 cca 10000kc. Kde se da koupit 4090 za 10t.?
Nepredpokladam ze si 7900XTX nekdo koupi kvuli tomu aby po cely rok zobrazoval plochu na 4 monitorech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedoladene drivery..tohle AMD temer tuti doladi v nasledujicich dobe..
Vubec bych se tim nezabyval, krome toho, ze je ostuda, ze to AMD nema vyvhytane v dobe uvedeni.
Jensen si potrebuje akorat rypnout, to je vse..podivej se jakou ma prezdivku...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Občas mám dojem, že fluktuace v SW týmech je "větší než malá".
Vyjde řada 5xxx v idle a mutli žere hodně, protže paměti běží na max, i když to není třeba. Vyjde oprava, která to srovná.
Vyjde řada 6xxx v idle a mutli žere hodně, protže paměti běží na max, i když to není třeba. Vyjde oprava, která to srovná.
Vyjde řada 7xxx v idle a mutli žere hodně, protže paměti běží na max, i když to není třeba. Vyjde oprava, která to srovná.

To si ten patch zapomenuli přidat do základního stromu?
Už podruhé?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele, nevim :))
Spis to vypada, ze to terminove nestihaji, tak a aby to vydali aspon v nejakem rozumnem stavu, tak to ma nizsi prioritu a nedostane se to do tech driveru v dobe vydani. Maji to ale podle mne v pipeline, jen s pozdejsim updatem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle problém je mnohem horší/hlubší.
Tedávno tu někdo konstatoval, že na 4K/120Hz mu grafika nežeře v IDLE skoro nic (8W). Já kontroval tím, že ve FullHD@60-144Hz mám vše taky v pořádku, v 4K@60Hz taktéž(pokud si dobře pamatuju), ale v 1440p@cokoliv nad 60Hz je totální prů*er a grafika se přepne do gaming režimu. Mírně se liší chování NAVI1 a NAVI2, ale v zásadě ve 1440p grafika přepne a rázem baští +40W víc. Což mírně řečeno tak trochu naštve.
Mimochodem další perlička prapodivností grafických ovladačů AMD (ač to může být jen další sabotáž od microsoftu). Pokud máte iGPU a dGPU od AMD, ve Windows 10/11 není správně detekována která grafická karta je integrovaná/dedikovaná a pro oba režimy nabídne jen integrovanou. Ve W11 to jde řešit, protože W11 má další volbu a to vybrat si hipower grafiku ručně, ve Windows 10 nikoliv. AMD/Nvidia - funguje, Intel/AMD a Intel/Nvidia - funguje, AMD/AMD niet. FCK!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ad 1440p@75 Hz. Můžeš vypsat, které kombinace to konrétně dělají? Jaké AMD APU + dGPU? Navi1 a Navi2 jsou široký pojem... Hlásil jsi bug nějak přes support? Díky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

k refresh - RX6500XT to nedělá..nebo má tak malou spotřebu že to není pozorovatelné. RX 5700, 6800,6800 XT to dělají.
dGPU + dGPU - APU 4600G,5600G,7600X a všechny výše jmenované AMD karty. Na 7600X se to chová echt divně, protože v ploše i když mám monitor připojený do dGPU, hwinfo i ovladače hlásí, že je vytěžovaná iGPU a dGPU si bere 8W. Když připojím monitor do iGPU, iGPU má spotřebu cca 40W@144Hz@1440p a dedikovaná stále hlásí 8W. Zkoušen HDMI i DP kabel, dva různé monitory UWQHD@144Hz a WQHD@75Hz vypnout/zapnout FreeSync atd...
Ještě jsem to nehlásil. Přišel mi do toho AM5 a tam mě to tak rozhodilo, že jsem se na nějaký hlášení vybod... V tu chvíli bych jim asi stejně jenom naspal, ať kur*a zrevidují chování karet v IDLE na všech NAVI. A to by asi nebylo úplně konstruktivní. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ešte poladia....musia potestovať profil pre multi-monitor, tak aby im jadro a pamäte nebežali na plné frekvencie....myslím, že to nieje prvý prípad, keď hneď po vydaní a používaní na viac monitoroch, malo nečakane vysokú spotrebu. Ale je rozdiel mať multi-monitor na pracovnej ploche v prehliadači a v CAD-e keď modeluješ a beží ti vykreslovanie, prípadne už preview render.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ono to neni hned po vydani, karty jeste vydany nebyly a drivery jsou zatim taky jeste nefinalni (beta).

AMD ma dlouhou tradici, ze neumi vyladit drivery vcas v datum vydani, takze vykon se behem par mesicu jeste celkem zajimave zvysi. Jasne, kupce zajima vykon hned v dobe koupe, ja tohle myslim jako upozorneni pro pripadne kupce. Napr. HW pro RTX zvysil teoreticky vykon o dost vice, nez ukazuji testy v recenzich, tak myslim, ze tam je jeste dost velky prostor ke zlepseni, az se SW tym konecne nauci HW vykon vyuzit, klidne i o 10% a vice. Podobne mohou pomoct optimalize primo pro konkretni hry, coz zabere cas.

Nvidia asi takove stesti mit nebude, RTX maji uz roky a nejaky zazrak v jejich driverech a nejvetsi pravdepodobnosti nehrozi. Taky to ale znamena, ze meli v dobne vydani 40xx vyladenejsi ovladace, ma roky lepsi SW tym.

Samo je blbost AMD ze se na drivery nesoudtredi vice, pac jim to poskodi prodeje pri vydani noveho produktu. Co na tom, ze za 3-6 mesicu vykon jeste poskoci, to uz bude proste passe (pro potencionalni kupce na Vanoce).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je super , loupil jsem OMYLEM Intel procesor a tam mi šel výkon po pár měsících o 30 procent dolů po objevení všech jejich bezpečnostních děr a jejich zalátání.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli tahle trapárna dostala stříbro, 4080 musela dostat minimálně 1000 briliantov a diamantov :)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Myslim ze co se tyce ocekavani a reality tak je to VN vs AMD momentalne plichta. Staci si vzpomenout na vydani NV

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj XY.
Co se poměru výkon/peníze je 4080 naprostý propadák a totálně zoufalý produkt.
AMD má jednoznačně lepší produkty.
Víš, pro lidi kterým nenosí grafiky Ježíšek, jsou důležité jiné parametry než absolutní výkon.
Ale neboj, tobě jí přinese, přeci jsi byl celý rok hodný ;-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pěkný, ale kupovat zatim ani za těch inzerovaných 23K nebudu.
Prvně nevim, jestli nějaká karta ke koncovému prodeji do ČR přijde nejen za 23K, ale za jakoukoli cenu.
Za druhé byl ze strany AMD oznámen problém s frekvencema, který se snad po vydání 7900 karet mělo podařit vyřešit. Tudíž aby se nestalo, že mnohem výš taktovaná 7800XT bude svým výkonem hodně blízko této 7900XT, ale za nižší cenu.
Tudíž zatim nic nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jestli bude respin tak to bude az za 3/4 roku

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vylepšená edice 7900, ale neznamena to, ze 7800 nemuze jet na vyssich frekvencich a nemuze se vykonove dotahnout na tu drazsi a highendovější kartu už teď.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedotáhne, protože N32 nevyjde, dokud nebude respin, takže „pohoda“.:)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak tohle víš?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud už je N32 fyzicky ve výrobě, tak mohou by karty s ní mohly být na trhu dříve než N31+

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No. Já si to koupím. Počítám, že to bude za ~26k (4080 je na skřetovi "od" 35k), případné bugy v ovladačích vyladí časem, stejně jako výkon, jako vždycky. A podpořím konkurenci, když budeme všichni furt kupovat jenom nV, tak AMD vzdá (herní) grafiky a budeme kupovat, co já vím, RTX8060 za ~$1599, protože nic jiného nebude, leda by se nějak líp chytl Intel

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to těžké. Chápu lidi, kterým RT efekty připadají jako gimmick, ale já to tak nemám a zrovna u CP77 čekám na GOTY a rád bych si to s RT pustil.
Každopádně strop vidim okolo těch 23K a tam zatim neni nic nového ani z jedné strany, až bude, potom se rozhodnu. Když v té cenovce bude mít NVidia něco se slabým rasterizačním výkonem a AMD bude lepší, nemám problém je také podpořit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

já měl puštěný RT v cyberpunku a na 6900XT my to jelo 20fps a rozdílu jsem si nevšiml, ani když jsem stál na místě, jako fakt

jinak Warhammer Darktide je dneska nejnáročnější hra na minimální HW, mě to běhá na 1440p jenom 70fps na max. jinak jsem vypnul pár blbostí co na grafiku neměli moc vliv a dostávám se většinou přes 100fps, když jsem zapnul FSR tak to bylo zašuměmný hovno s 90fps a efekty páry vyvolávali zvracení, nevěřím že dlss by bylo na tom lépe, ale tohle bych tipnul, že je next gen titul který nastiňuje trend, blbý je, že fsr na 1060ce nebo rx580 moc nepomůže, takže z 30fps udělá max 40fps.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli jsi v Cyberpunk nepoznal rozdíl, tak už je to na očního a můžeš se klidně držet AMD karet a RT vůbec nezapínat. S RTX 3070 v QHD nebyl problém odladit s DLSS na 50-80fps a zážitek to potom pro oči byl. Stejně tak skvělá je s RT hra Control. Také jsou samozřejmě stupně kvality DLSS, ale u těch vyšších dávno není problém.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dost záleží na scéně. Někde to pravda není skoro vidět. Někde se změní dost zásadně celá scéna. V noci je to na CP samozřejmě vidět nejvýrazněji.
Jenže jsem si užil CP i bez RT a hra mě bavila. S RT mě nebavila o nic víc, zato bylo v místnosti o dost tepleji a na wattmetru se točila úplně jiná čísla.
Taky trpěla celková grafika, protože i na RTX3080 jsem musel zapnout DLSS na Balanced, abych se držel 60+FPS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je fakt zábavné, jak asi 3 generace GPU posloucháme, jak je RT must have. Protože CB77. Aha, oukej :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zpetne je jeste vetsi legrace, kdyz si vzpomenes par let zpatky, kdyz to NV uvedla a neexistovala na to zadna hra vyjma myslim Battlefieldu ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A teď je zajímavé, že už většina renomovaných redakcí přikládá RT velký význam a označuje výhodu Nvidia karet právě pro větší výkon s RT. To se to posouvá co ?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Posouva treba ano, ale to nic nemeni na tom gimmicku, kterym to bylo v dobe vydani ;)
Nicmene ne kazda redakce na RT ujizdi, ze jo :) Na zacatku se rikalo 5 let, nez to bude mit vetsi smysl..tak s pristi generaci karet se tam snad po 6 letech konecne dostanem.
Zatim jsem videl jedinou hru, kde jsem si rikal, tak asi jo, tady uz to s RT vypada zjevne zajimaveji nez bez. Takze zustavam stale v klidu a koupil jsem na to svoje nehrani (vetsinou starsi hry) znovu AMD kartu za podstatne lepsi pomer vykon/cena nez mi nabizi NV :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jakou kartu jste pořídil, mohu-li se optat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vlastním pokud vím 3 hry který umí RT. Z toho hraju dvě, z toho v jedné je to naprostej gimmick k prdu...ale FPSka to žere, to jó. Ta použitelná je CP77 s velkým ALE. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě víc zajímá, jestli má RT reálný význam pro mě, než pro redakce. Recenzenti by podle mě měli alespoň řečnickou otázkou vést potenciální zákazníky k zamyšlení, zda a jaký má pro ně osobně RT význam.
Já se chystám před svátky trošku zapařit CP77 na RX 6800 XT a RT efekty zkusím se zapnutým FSR 2.1, kteréžto je od CP77 verze 1.61 oficiálně implementováno přímo CRProjektem. Subjektivně posoudím, jestli mi to za to stojí - pokud ne, prostě to vypnu a budu hrát na nastavení, které to dá při přijatelných FPS.
Prostě se k tomu postavím úplně stejně, jako k jiným nastavením hry - dává to ta grafika ještě? Nedává? Dává to při snížení jiných nastavení a vypadá to líp? Nedává? No tak to vypnu a jde se pařit.

A věřím, že většina hráčů "na takovéto domácí žvýkání" to má podobně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Her je samozřejmě už dost. Zde se jmenovala hra, kde to opravdu posunulo zásadně vizuál. Já zmiňoval např. i Control. Her s podporou RT je stále více, DLSS se zdokonaluje stejně jako výkon karet, takže RT má reálný význam. Pokud chce někdo toto strkat pod koberec, tak ať to dělá. Nikdo ho nenutí řešit výkon s RT efekty. Já třeba také nedělám stream, tak mi je k prdu NVENC kodek u Nvidia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Například tomu se v recenzích dává velká váha. Protože preci každý kdo hraje, streamuje! To dá rozum!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

na nikom není, dělat samaritána korporaci, protože se jí zrovna nedaří a ty to nevytrhneš, amd samo musí oslivit masu lidí ne ty, jenom kvůli svýmu svědomí bych to fakt nekupoval
a zase když intel jel 7 let čtyřjádra, tak každej nadával, ale chybělo ti něco když si měl už i5ku? nic, SW se prostě přizpůsobil 4 jádrům

to samé se stane s grafikama, k čemu ti je dneska 4090 když fortnite si můžeš zahrát i na 1060, trend je jasný dát pár blbostí, aby tenhle snob end se nažral, ale hra musí běhat i na 1060 ve fullhd.

takže já jsem pro aby grafiky byli ještě dražší a mainstream úplně chcípnul vlastně on už chcípnul, alespoň se změní paradigma a hry, které nepoběží na steam deck2 apod. jako by nebyly, je smutný, že za 400€můžu koupit konzoli, která utáhne cyberpunk, ale za grafiku musím vysolit i víc

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Realistická grafika stojí výkon.
Ne každýmu stačí fullHD monitor, někdo má i 4K. A podívej se na test, jak to dopadá ve 4K.
Na PC můžeš mít grafiku hezčí než na konzoli. Hodil by se test MS Flight Simulator.
Další co požaduje ultimátní výkon je VR.

Mimochodem, nechápu proč na testy ve 4K rozlišení se zároveň používá antialiasing. Ten přeci díky vysokému rozlišení nemá být potřeba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. nechápu proč na testy ve 4K rozlišení se zároveň používá antialiasing. Ten přeci díky vysokému rozlišení nemá být potřeba."

Ten aliasing je vidět i na 4k.
A je to hodně rušivé v jinak velmi dobrém vzhledu hry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

asi bude zalezet i na velikosti monitoru. Pokud ma nekdo 4k 27'' display, tak si myslim, ze je to podstatne mene rusive, nez 32'' nebo 40'' vzhledem k velikost pixelu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"... fortnite si můžeš zahrát i na 1060 ..."
Ten původní nebo ten předělanýý na Unreal Engine 5?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu je to v UE5 a ne v UE4?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teď se o tom dost píše. Fortnite je v nové sezoně na UE5.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dokonce UE 5.1 :-)

A pry to s plnymi detaily dava zahulit i 4080. Jen netusim, zda existuje moznost zapnout si stary nenarocny engine, nebo uz se musi hrat jen s tim novym. Nebo to jsou dve ruzne verze hry s ruznymi sadami serveru. Fornite nehraju, tak nevim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj moje děti to hrajou jeden má 1060 a druhej rx570 4gb a šlape jim to v pohodě, na fullhd nějaký detaily ne úplně low, ale nižší to jsou, jinak teď myslim vyšla nová sezóna a vydali update na unreal 5.1

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak na Alze za pár min. Sapphire 7900 XTX za 31990 vypredané...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hovno vypredané resp. predali jeden kus. Toto kúpi iba debil. A 7900 XT za 1200 €, sa zbláznili v AMD. Aspoň budeme mať 4070 Ti za krásnych 1200 €. Good job AMD, v Nvidii majú predčasné Vianoce. AMD môže GPU divíziu rovno zavrieť.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Referencni model stoji 1129,-E Pokud se nepletu je to ofiko cena (MSRP)
Pokud vezmes 900$=900E*1.2=1080. Vidim 1129..rozdil 50E.
V cem je problem?
https://www.mindfactory.de/product_info.php/20GB-XFX-Radeon-RX-7900-XT-A...
https://www.mindfactory.de/product_info.php/20GB-PowerColor-Radeon-RX-79...
Je jasne, ze nereferncky budou stat aspon tech 1200,-..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém je cena/výkon. Konkurovať 4080/4070Ti môžu len ak cena bude nižšia aspoň o 300€.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to se uvidi, jestli ta cena musi byt nizsi aspon o 300,-E. Zatim je nezsi oproti 4800 o 200,- ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ak toto kupuje debil tak 4080 za 40 + kupuje kto?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tiež debil. :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nejlevnější 7900XT je od sapphire za 27590, což je o 1500 víc, než Karášův horní odhad. Na czc ještě o 500Kč dráž.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no ono u predajcov je tlak na cenu pretože majú ešte kopu kariet staršej generácie. Takže sa budú snažiť tlačiť ceny hore aby sa dopredali staršie karty. S tým nikto nič nenarobí....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

https://www.czc.cz/sapphire-radeon-rx-7900-xt-gaming-20gb-gddr6/363060/p...
maj skladem asi to nikdo nechce by mě zajímalo kolik stojí xtx verze
i za 25k by to bylo drahý

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nechces s temi soudy chvilku radeji pockat..
Mindfactory ma treba prodanych 75 referencek
https://www.mindfactory.de/Hardware/Grafikkarten+(VGA)/Radeon+RX+Serie.html/48/138175
Coz se blizi poctu prodanuch 4080, ktere tam jsou zalistovane skladem..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jo jako uvidíme, ale když si vezmeš pozici amd jakou má, že i s rdna2 neprodává vůbec dobře a to rdna2 je hodně podařená řada, tak s tímhle se můžou jít klouzat, lidi nejsou dmti a za 32k xtx verzi fakt kupovat nebudou, když můžou mít za 35k 4080ku a to 4080 je fakt špatnej vtip

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nezapomeňte v jakém stavu je trh po konci kriptohorečky, z toho moc soudit nejde. A z prodejů u nás taky ne, lidi budou asi víc šetřit, nikdo neví, co bude dál v střední Evropě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ted chvili po pulnoci tam meli prodanych 155ks.. takze nejake se urcite prodavaji. Jestli je to hodne nebo malo, nedokazu urcit.
XTX verze jsem zatim nevidel a nebo byly uz vyprodane..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak 7900XTX je v Nemecku vyprodany, podle zprav na webu. XT je k dostani treba jeste na mindfactory, kde prodali podle jejich dat zatim cca 200ks. Jiny velky webshop jako je alternate, tak ma momentalne vyprodane i 7900XT.
7900XT by mela byt o 5-10% levnejsi, ale jak vidno, zatim se to prodava.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud tě zajímá jen výkon rasterizace, není důvod, proč by se to nemělo prodávat za ty ceny, zamrzí asi akorát ta horší efektivita, té je škoda, že to topí o tolik víc, tak ale zas RX 7900 XTX máš aspoň ještě trochu výkonnější, takže i spotřeba může být vyšší, i když je už asi o trochu víc než by měla být, co už no.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"maj skladem asi to nikdo nechce" je dedukce hodná skutečně inteligenčního velikána.
Když si na Alze otevřete kategorii RTX 4080 a kouknete na poslední objednávky, je tam před 3, 53 minutami, před 3, 5, 6, 19, 23, 23 hodinami.
U kategorie RX 7900 XT jsou objednávky před 12, 14, 54, 59 minutami a 4x před hodinou.
Dá se tedy říci, že RTX 4080 se na Alze za poslední den prodalo tolik, co RX 7900 XT za poslední hodinu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kdyby to někdo chtěl byly by pryč, stejně jako 4090 a tvoje dedukce má háček, 4080 se už prodává měsíc, takže první nadržený ovce jsou pryč

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby byl o 4080 zájem, jsou vyprodané :-p

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tady dostane stříbrnou a mezitím na HWU:
$900 LOL, AMD Radeon RX 7900 XT Review & Benchmarks, Dead on arrival
https://www.youtube.com/watch?v=NFu7fhsGymY

jste se smáli že 4080 za 35k je fakt předražená a 7900 XT za 28k je ještě dražší vzhledem ke všem parametrům karty, dokonce byl tak zkladamej tou kartou, že řekl AIB výrobcům ať mu další neposílaj :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak furt pořád lepší RX 7900 XTX za 30 než trochu slabší RTX 4080 za 35K... záleží... pokud ti nevadí o těch pár desítek wattů vyšší spotřeba, nepoužíváš frame degradation nebo místo fRame raTe killeru rači zapneš 4K a postavíš si na stůl pořádný monitor, jinými slovy nezajímají tě ty blbůstky Nvidie co jsou k tomu dodávány jako bonus navíc a chceš prostě jen co nejlepší rasterizaci ve hrách, může být RX 7900 XTX pořád poměrně zajímavá a navíc dostaneš 24GB VRAM, takže si klidně užiješ i kvalitní textury a nemusíš se bát, že ti někdy něco začne docházet, ta grafika má prostě lepší takový ten hrubý výkon a z těch testů jde už teď vidět, že když třeba nastavíš místo WQHD 4K, tak RTX 4080 začne ztrácet víc, protože tam máš zas jen 256-bit sběrnici místo 384-bit jak třeba u N21 a ta se pak taky potýkala se stejnými problémy oproti konkurenčnímu modelu, na 4K 256 už prostě nestačí a AMD to teď upgradovala a Nvidie to zas naopak omrdala, takže tak.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tato recenze je hit, dobrá reklama pro špičkový výrobek firmy AMD, dokonce jsem už zaznamenal myslím, že to bylo na Redditu, že vznikla nějaká síň slávy pro ty co si zakoupí typ 7900XT.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To asi je hodně nestranný magazín ten Reddit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co musím AMD uznat, je vychytaný silent režim, tady by se měla Nvidie zamyslet a něco s tím u svých karet udělat. Názorná ukázka ...
https://www.youtube.com/watch?v=We71eXwKODw&t=282s

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jasne, to je vychytávka amd, si na hlavu, tieto prkotiny sa odladia behom pár dní. Mám vegu 64 a ventilátory prakticky nebežia pokiaľ teda nehrám alebo nepracujem. Takže karta o niekoľko gen bude to mať poriešené. Nech ti nepraskne cieva

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To se máš tedy čím chválit, Vegu na který ti neběží ani ventilátory ))))))))))) Njn kvalita od AMD.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

nemyslel som si že si taký pako, oni sa netočia kým sa rapídne nezvýši výkon, Ale podľa nicku si ešte väčší ako sme dúfali.....................

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

to pískaj, ale takhle cívky ne ventilátory

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, cívky, jak kdyby chtěly odletět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oni tam ale v téhle části videa řeší brutální coil whine ne ventilátory. To se AMD fakt nepovedlo ALE tohle může být i kusová vada. Myslím že se to dá na tomto základě i reklamovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A zvýší se ten výkon někdy? A nebo když se tedy začnou točit, tak už je párty a grilování? Hele ten tvůj nick taky o něčem svědčí ))))))) Bez urážky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.