Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Recenze Arc A380: Ovladače jsou jako minové pole, karta připomíná staveniště

Situace je mnohem horší, než jak by se mohlo zdát z uniklých výsledků neoficiálních testů. Skoro nic nefunguje pořádně, některé hry se ani nespouštějí, další padají, regulace ventilátoru je rozbitá…

Výsledky z čínských webů nám sice dají čísla popisující FPS nebo spotřebu a tato čísla můžeme porovnat s čísly naměřenými na jiném hardwaru. To však není kompletní obrázek uživatelské zkušenosti. Zkušenosti recenzentů s Arc A380 jsou hodně zlé. Německé weby (igor'sLAB, ComputerBase, Golem), které si kartu k otestování opatřily přímo z Číny, nešetří kritikou.

Ukázalo se totiž, že v řadě herních titulů je problém kartu vůbec přimět, aby zvládla hru stabilně rozjet, projít testem a hru ukončit bez pádu. Dochází k pádům, zamrzání, rozpadům obrazu, artefaktům - prakticky ke všem problémům, které teoreticky mohou nastat.

Rozpad obrazu - ComputerBase

Problém není jen běh ve 3D. Nefunguje správně overlay a nefunguje správně ani regulace otáček ventilátoru. Po každém restartu se nastaví jiné a není možné kartu přimět, aby regulace fungovala správně.

Snímková (ne)stabilita - ComputerBase

Zdá se, že cílem Intelu byly výkonnostní optimalizace, ale na nic dalšího se už nedostalo. Karta má problémy i s plynulostí FPS - při použití Resizable BAR je výkon v pořádku a plynulost ještě ucházející, i když podstatně horší než u AMD a Nvidie, ale bez Resizable BAR jde výkon prudce dolů. FPS nejsou stabilní, i když by byly dostatečně vysoké, obraz není plynulý a karta je prakticky nepoužitelná. Resizable BAR je podporován jen na platformě Intelu, takže v sestavě s procesorem AMD postrádá karta smysl.

Hrát  s Arc A380 od Intelu, a to i s nejnovějším ovladačem, je jako žít uprostřed minového pole - hrát si, když jste opilí. Jinak se nedá popsat několik posledních dní prací [na recenzi] Arc A380. Těžko říct, kde začít. Je naprosto nepochopitelné, jak může velká a seriózní společnost jako Intel prodat takový produkt byť jen jedinému zákazníkovi. Arc A380 ještě není ani v beta verzi. Je to produkt „čerstvě vytažený z laboratoře“. Přinejmenším běžnému uživateli bez technického zázemí takto musí připadat.

--- Wolfgang Andermahr, ComputerBase

Zkušenosti recenzentů připomínají stav obvyklý ve světě grafických karet ve druhé polovině 90. let nebo situaci u čerstvě vydaného hardwaru s prvotními ovladači řekněme ještě krátce po roce 2000. Skoro to působí, jakoby Intel volně navázal, kde skončil s grafikami i740 (1998) a následující čtvrtstoletí prospal.

Vlastně tomu chybí všechno, nejen výkon a efektivita, ale též řada funkcí, které jsou dnes považované za samozřejmost. DSR/VRS nebo doostřování obrazu nejsou podporované a XeSS jako alternativa k DLSS od Nvidie nebo FSR od AMD citelně chybí. No, to by se dalo doplnit časem, ale recenzi musím uzavřít dnes. A to je důvod, proč u mě karta neprošla. Kdo rád trpí nebo je zvědavý, neví co s penězi a chce experimentovat s jednorožcem, si kartu samozřejmě může objednat. Kdo řeší, co za své peníze zůstane, udělá mnohem lépe, pokud se poohlídne u AMD nebo Nvidie.

-

Testovanou kartu jsme nedostali od Intelu, ale jedná se o vlastní nákup a import [z Číny]. Během recenze jsme nijak nespolupracovali s Intelem, ani neměl vliv na naše testy nebo závěry. Osobní poděkování patří dárcům hardwaru, BIOS týmu a také mé rodině, která musela snášet moji špatnou náladu.

--- Igor Wallossek, igor'sLAB

Co popisují zkušenosti recenzentů, na jedné straně vysvětluje, proč stále docházelo k odkladům a neochotě pustit karty mimo konkrétní trhy a mimo OEM segment, ale na druhé straně to zanechává významné otazníky. Navzdory prakticky několika letům navíc v důsledku odkladů nedokázal Intel dostat ovladače do stabilního stavu.

Arc A380 jako první model řady Alchemist s architekturou Xe-HPG s podporou pro ray-tracing a moderní 6nm EUV výrobou nás hned z několika důvodů nepřesvědčila: Bez systému s podporou rBAR je výkon výrazně horší než s ním, takže je karta pro platformu AMD naprostým propadákem. Jenže ani s rBAR nemůže Arc A380 konkurovat GeForce GTX 1650 nebo Radeonu RX 6400 přičemž má (podstatně) vyšší spotřebu, tudíž mizernou energetickou efektivitu.

-

Problémem je hlavně chování ovladače ve 3D a kompatibilita s hrami, protože zatímco průměrné FPS jsou u současných herních titulů v 1080p napůl konkurenceschopné, z hlediska stability FPS jde o propadák. Některé hry navíc na Arc A380 padají, například Jurassic World Evolution 2, čímž se historický problém nevalných grafických ovladačů Intelu mění v problém prehistorický.

--- Marc Sauter, Golem

To už nejsou takové ty dětské nemoci, to je zjevné selhání na manažerské úrovni. Nemá ale smysl tvářit se překvapeně, během posledních let z grafického týmu Intelu uteklo nemálo osob a bylo jasné, že za tím stojí nějaké důvody. Upřímně řečeno pro špičkové inženýry a manažery není vydání produktu s takovým hodnocením (které zjevně očekávali) zrovna ideální odstavec do životopisu.

Při všech problémech a nepochopitelném stavu, který recenze popisují, je vlastně až s podivem, že karta vůbec dosahuje výkonu a spotřeby staré GeForce GTX 1650. Osobně jsem přesvědčený, že se Intel zaměřil pouze na výkonnostní optimalizace a ostatnímu se dosud hlouběji nevěnoval. Očekávání, že slabou stránkou ovladačů je výkon a ovladače někdy v budoucnu kartu po stránce FPS nakopnou, jsou myslím marná. Pokud Intel čipy vyrobil a pokud je bude chtít prodat, bude muset hodně zapracovat alespoň na stabilitě. V současném stavu totiž o kartu nebudou mít valný zájem ani OEM partneři, protože riskují nespokojené zákazníky a vysokou reklamovanost.

Závěrem by to chtělo alespoň jeden optimistický bod. Recenzenti se shodli na tom, že komprese videa do formátu AV1 funguje v podstatě bez problémů, takže kdo chce kartu využít k tomuto účelu, může. Otázkou je, zda se vyplatí takto jednoúčelově investovat nezanedbatelné prostředky, když se očekává, že začátkem příštího roku přijdou cenově dostupné produkty, pro které bude podpora komprese AV1 samozřejmostí.

Diskuse ke článku Recenze Arc A380: Ovladače jsou jako minové pole, karta připomíná staveniště

Neděle, 24 Červenec 2022 - 17:18 | Petr66 | No slíbili že vydají gpu ale ne že budou fungovat...
Sobota, 23 Červenec 2022 - 21:11 | tombomino | Ja :)) Hral jsem na integraci 2013 WOT. Zkousel...
Pátek, 22 Červenec 2022 - 15:00 | Adams Adams | On je tu někdo, kdo zkusil někdy pustit nějaké...
Pátek, 22 Červenec 2022 - 10:47 | ventYl | Praca v 2D uz dnes v podstate neexistuje....
Pátek, 22 Červenec 2022 - 09:37 | MACHINA | Ale na Parhelii ty hry tenkrát nějak alespoň jely...
Pátek, 22 Červenec 2022 - 09:32 | MACHINA | asi "masová smůla"
Pátek, 22 Červenec 2022 - 08:46 | no-X | Parhelia stavěla na kvalitním analogovém výstupu...
Pátek, 22 Červenec 2022 - 08:25 | Jon Snih | KISS u Intelu už nefunguje. Přitom by stačilo...
Pátek, 22 Červenec 2022 - 07:48 | no-X | Jak je ve článku uvedeno, na tyto „symptomy...
Pátek, 22 Červenec 2022 - 07:36 | Anonym | Souhlasím, vadný kus už od návrhu.

Zobrazit diskusi