Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: ASUS Dual Radeon RX 6500 XT OC Edition 4GB, aneb čtyři PCIe linky stačí

Ty 4 linky...je to loterie. V Riftbreakers ve FullHD je ten rozdíl obrovský a není to vinou plné VRAM. Zatím co na Gen 3 musí jet grafická na plný koule (těch nesmyslných 2860MHz GPU clock) a podává 67FPS a se snižujícím se GPU clock se FPS úměrně snižují (někam k 50FPS při 1440MHz GPU clock), na GEN 4 PCIe se s absolutně podtaktovanou 6500XT (1440MHz GPU clock) dostanu v té samé scéně na 69FPS. Rozdíl ve spotřebě PC je cca 60W (na zásuvce 93W vs 156W). V defaultu dává na Gen 4 91FPS.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tipuji, že podobné je to v BeamNG drive, co jsem testoval tak ta minimální FPS jsou často horší, než na starém Radeonu R9 280X a to i když nevyužiju celou VRAM.

Plus tam jsou ty propady ve frekvenci GPU také.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže to chápu správně, že v těchto případech to bude pravděpodobně zlobit i u 8GB verze?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chápu že jsme na tech webu, ale můj odhad je, že část publika nerozliší enkodér od dekodéru.
Také je jedno napsané jako "akcelerace přehrávání" a druhé jako "enkodér". Mohli bychom se prosím pro přehlednost držet jedné sady pojmenování?
Navrhuji používat "akcelerace přehrávání ..." a "akcelerace komprese do ...", což teda taky nejsou protipóly, ale je myslím obecně jasné, že když si chci prohlédnout obsah videa, tak musí dojít k dekompresi.
Jde mi o lidi, kteří tady pak budou tvrdit, že je teda smůla že to nepřehraje H.264 a nebude síly ve vesmíru jim to vyvrátit.
Díky za zvážení ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

áno, presne, aj ja to niekedy si pomýlim, prehliadnem.... máš+

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak například já mám naprosto zažité encoder/decoder a pokud někdo zmíní jiné názvosloví, musím se nad tím zamyslet. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pojem akcelerace prehravani videa je pohrobek z doby kdy prvni GPU provadeli pouze cast z procesu dekodovani (napr. MotionCompensation, IDCT u ATI Rage Pro?) a znacna cast dekodovani zustala na bedrech CPU. V soucasnosti se jiz radu let prevazne u GPU vyuziva VLD bitstream decoding, kde CPU prakticky pouze krmi GPU daty ze souboru/streamu (je to CPU co z hlediska pomeru narocnosti uloh drobne "pomaha"). Asi bych se do budoucna vyhnul pojmu akcelerace a zustal u oznaceni HW (GPU/iGPU) ci SW (CPU) decoding/encoding.
https://www.monitos.cz/tmp/dxvachecker_GTX1660Ti.png

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak "enkódování" je to ve skutečnosti kódování či klíčování. Nicméně zdejší trvají na anglicismech enkódování/enkodér apod. U pojmu klíčování videa (u šifry je to jasné) by se to pochopitelně pletlo "(chromakey) keying" - tedy chromatickým klíčováním. A obyčejné kódování je asi málo cool. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně mě test utvrdil v tom, že 6500XT nebrat. Potíž je v tom, že AMD má pak až 6600XT za cenu okolo 9 tisíc s daní, a ta díra je prostě už moc velká. I tak bych ale volil 6600XT. U nVidie bych v současnosti asi nevybral nic, 1660Super stojí totéž co 6600XT a je to prostě už stará karta a ten zbytek je ještě horší. V případě nutnosti karty okolo 5 tisíc asi tu 1650 4GB, ale z nvidiáckých polofunkčních ovladačů mám vždycky osypky.. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v tom, že zatím co v USA je RX 6600 XT za 299$+, v EU je za 400€+. Zatím co v USA má RTX 3050 naprosto nesmyslnou cenu srovnatelnou s RX 6600 XT, u nás má RX 6600 XT cenu cca jako RTX 3060 TI a tak už to není zdaleka tak jasný deal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mi prijde dobry kompromis RX 6600. Nova jde sehnat za 8k. A rekneme ze to ma 2x a vice vykonu ve hrach. :)
+- vykon jako RX 5700 ale ma nizsi TDP o 50W

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Před RX 6600 XT je ještě velmi dobrá RX 6600, ta je typicky o něco levnější, ale u nás v ČR je speciální trh a ceny jsou tak lehce podivné :/

Kdyby ta RX 6500 XT stála třeba 3k Kč s DPH, tak by to byla vlastně celkem fajn karta, klidně i s nějakým horším chladičem a nižším napájecím limitem.

Low-end NVIDIe, tam je teď novinka GTX 1630 ;D

Některé eshopy mají ještě GTX 1050 Ti a GTX 1650, občas i 1650 SUPER, GTX 1660 už jsou moc drahé. Stejně tak RTX 3050 je dost drahá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jednoduše nešťastný pokus o tvrdou segmentaci. Podříznout jak velikost paměti tak počet pcie linek je smrtící kombinace. Fakticky potíže nemají jen hry na starších enginech typu CSko. Jenže kdo si kupuje kartu aby na ní hrál hry staré cca pět let? Nakonec velikost VRAM není jen o samotné hře ale o dalších akcelerovaných aplikacích které z toho také nemálo užírají. Jako dá se to nějak provozovat, ale vracet se do doby "tunění" XP chce opravdu jen jedinec s masochistickými sklony - tehdy s 384MB RAM DDR 333 jsem vypínal co se dalo když jsem chtěl hrát, tedy skin klasických Win "bez serepetiček" a všechny aplikace které nebyly nezbytné pro chod systému ukončit. Do toho už bych se v roce 2022 vracet vážně nechtěl.
Sice chápu že někteří váží při investici do grafiky každou stokorunu, ale toto je výrobek kde se sešly hned dvě velká negativa a ani cena není taková aby ty potíže ospravedlnila. Jo kdyby byla za nějaké dvě tisícovky tak už by se daly přimhouřit oči že jde o superlevnou herní kartu kde se šetřil každý centík.
Nejvíc nepochopitelné je právě to ustřihnutí pcie linek - ty by mohly aspoň v 8mi leccos zachránit - navíc úspora 4 linek na ceně produktu musí být nula nula nic. Když přičteme 64bit sběrnici a miniaturní jádro kde z "opatky" toho mohou nasekat jak Baťa cviček tak ta cena je neospravedlnitelná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Si přečti kdy, jak a proč ta karta vznikla a hned ti bude jasné proč ta karta je taková jaká je. A cena je taková jakou akceptuje trh, nikdo nebude prodávat levněji než musí.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To není tvrdá segmentace, ale víceméně nouzové použití produktu uŕčeného pro mobilní segment do desktopu, aby vůbec byla nějaká grafika low-endového typu, viz. první kapitola článku.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

asi už jsem podezíravý. Jedna chyba se dá prominout jako "náhoda". Ale ta kombinace u 6500XT je vysoce podezřelá. Vím že to mělo být jako mobilní grafika, ale takto seškrcené spíš nabízí myšlenku o postranních úmyslech. 4GB jako úspora v době nedostatku - to se dá pochopit. Ale "pojistit" si to brutálním ořezem sběrnice to už zavání úmyslem. Dřív AMD/ATi byli progresivní s moderní technologií. Tedy když by dali x8 pcie5 tak by to bylo pokračování z dřívějška, ale x4 pcie4? To už hodně smrdí segmentací ala Intel.
Právě že plná sběrnice umožní vykrývat menší VRAM. Ale když se zaškrtí obojí, jak paměť tak sběrnice tak jde fakticky o sezóní kartu - o to jde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Viz. začátek článku, podle mně to prostě měla být konkurence k těm low-end GeForce MX kartám, snad jen s výhodou, že jde na to připojit i další monitor případně.

A asi jim přišlo, že se více vyplatí vydat to do desktopu a protože jde RDNA2 celkem vysoko taktovat, šlo tím nahnat výkon na nějakou rozumnou úroveň.

Ale můžu jen spekulovat, fakt je, že tento produkt existuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak neříkám že by to bylo špatné být ve stejné třídě, i cenové jako GT 1030. Ale zaváděcí cena 5Kk+ to zvedlo ze židle skoro všechny. Prostě cca 2,5-3Kk a nikdo by si toho moc nevšímal. I tak je ale to ořezání sběrnice diskutabilní, bral bych u 6300/6400, ale na ceně 6500XT co to může dělat rozdíl tak jednotky eurocentů a není to zas ten nejnižší lowend kde by se musel šetřit každý centík. Proto to nahrává myšlence že to bylo dobře kalkulováno jako budoucí podpora prodeje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Jenže kdo si kupuje kartu aby na ní hrál hry staré cca pět let?"
Áno, hrať môžete aj na desať ročnej grafickej karte. Aj s trabantom sa dá pretekať.
Ale táto grafika nebola určená na hranie hier, tak ako trabant na pretekanie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pointa je že pokud kupuji kartu za pět tisíc tak nechci hrát hry cca kolem roku 2015. To už je pak lepší koupit konzoli. A za ty peníze je 6500XT karta s hodně krátkou dobou expirace...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"A za ty peníze je 6500XT karta s hodně krátkou dobou expirace"
Ale to môžete povedať o celej rade.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I člověk má krátkou dobu expirace v astronomickém měřítku :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na to stačí i to geologické... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

6500XT rozhodně není jen na hraní 5let starých her, nové hry to chce jen trochu poladit v gr. nastaveních

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

o tom už byla debata a vylezl z toho nakonec tuning jako v době XP s malou a drahou RAMkou. Nic do čeho by se někdo v roce 2022 chtěl vracet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.