Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: ASUS ROG Crosshair VIII IMPACT - návrat mini-DTX formátu

Díky za pěkný test.
Momentálně jsem docela zvědavý, jak budou vypadat testy cpu a desek po novém update mikrokódu AGESA 1.0.0.4.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Také jsem na to zvědavý, další testy desek budou právě s touto verzí AGESA + s Ryzenem 9 3900X, porovnávat budu iniciálně s výsledky té úplně první recenze R9 3900X co vyšla 7.7.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mini-DTX je na prd, když nemá 2x PCIe. Naštěstí dneska je na každé desce PCIe v M.2 konektoru, tak konektivita není problém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem se divil, ze maj vetsi desku a oni to promrhaji na SSD slot. Zas si vemte ze vetsinou do toho stejne prijde dualslotova grafika.. takze druhej slot by nebyl vyuzit, ale i ja si dokazi predstavit jak jinak nasadit 2 sloty - do jedne 10GE a do druhe SAS radic :)
Oproti ITX je tedy posun jen v tom, ze SSD neni zespoda desky, takze mensi opruz pri vymene.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě se ta SODIMM.2 karta celkem líbí, protože to není přímo na desce, mají ta SSD relativně nízké teploty oproti jiným deskám, většinou tam bude totiž nějaký průvan, což na zadní straně desky typicky moc nehrozí. Ale kdyby byl vzadu třeba M.2 slot, co by podporoval jen M.2 SATA, bylo by to celkem hezké.

Teď si navíc uvědomuji, že jsem do článku napsal nesmysl s tím dalším x8 slotem, možná by bylo hezčí, kdyby tam ASUS dal dva fyzické x16 pod sebe, přičemž první by byl elektricky zapojen jako x16 a druhý jako x8, tj. po osazení obou slotů by mohly fungovat třeba v x8 a x8 režimech. Jenže pak by byl zase problém kam s tou zvukovkou a SODIMM.2 kartou.

Možná by mohla být zajímavá taková deska méně zaměřená na OC, ale přijde mi, že mini-DTX všeobecně nebude mít miliony zájemců, takže to asi ani nemá smysl.

Teoreticky by šlo použít nějaký PCIe stromeček a z toho x16 udělat dva x8, nebo použít tu bifurkaci, co se používá pro NVMe karty, tj. x4x4x4x4

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja si to spletl, promrhali to na zvukovku (ten chladic na ni me zmatl) !

Ano, 16+16 mechanicky by bylo hezci, a pak klasicky 16+0 / 8+8 rezim podle osazeni slotu.

Hele, ten socket ma 16 PEG + 8 GPP (4+4) linek, takze jsou ty dve NVMe poveseny na ruzne mista (prvni na cpu GPP, druhe az na bridge), nebo jsou oba az za bridgem. Mozna by nebylo naskodu hodit do clanku i blokovy diagram z manualu, nebo se ho snazit sestavit z lspci (-tvnn)

Jeste tip k zminovani informaci: pry AMD ma od dob Ryzenu lepsi PCIe co se tyce max payload size (MPS), coz dela 256 az 512 bajtu, vuci consumer intelu (128) i server intelu (256). Mohl by ses tomu podivat priste na zoubek :-) Tato zmena dokaze vymacknou par procent navic, protoze se tim zmeni jak pomer hlavicek:dat, tak pocet servisnich paketu pro potvrzovani.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MPS - člověk se v diskuzi dozví zajímavější věci než v článku

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To s tím payloadem je zajímavé, zkusím se na to podívat, nicméně ten větší payload musí podporovat i to PCIe zařízení.

Což mi připomíná, že jsem narazil na takovou zvláštní věc, když na X570 podvozku lezu přes PCIe do paměťi grafik(čtení/zápis), tak ta rychlost je něco jako 12,5GB/s u NVIDIA karet, ale u Radeonů je to často 13GB/s +

Přičemž u RX 5700 XT a nonXT je to samozřejmě nějakých 24-25 GB/s díky PCIe 4.0. Zkusím se podívat, zda to nastavení najdu v BIOSu. U serveru by to mohlo být ještě zajímavější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

možná hloupý dotaz, ale proč v představení desky není fotka celé desky?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je mini-DTX deska, ta je takhle celá XD.

Si rozklikni fotku na úvodu.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fotka celé desky je v úvodu a pak také ke konci toho představení, nějak jsem se hodně zaměřil na ty malé části a zapomněl jsem něco přihodit do začátku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obdivuji lidi co tohle kupují. Životnost a stabilita těchto desek je úměrná množství hmoty které se použilo. Tedy s i3 asi problém nebude. Možná i s i5, ale i7 nebo i9 nebo ryzenem 7. To už musí byt teploucko nejen kaskádě. Teda pokud nejsem youtuber či YouTube consumer...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Právěže tady moc teploučko na té kaskádě není díky její vysoké efektivitě a aktivnímu chlazení. Naopak je příjemně vlažná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nevěřím, že ty nízké teploty budou stabilní i v ITX skříni bez vodníka. Zákon termiky a kumulace tepla v křemíku se blbě očůrává. Trošku mi to připomíná anglický benzín ve Škodovce 1.2 TSI.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naopak vodník může mít negativní dopady, protože typicky neofukuje chladiče VRM, RAM a tak podobně. Záleží teda co to je za mini-ITX skříň, jaké tam bude CPU a chladič, ale nebál bych se toho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podivej se jake problemy melo X299 na pocatku, a to se jednalo o highend desky:
https://www.youtube.com/watch?v=f7BqAjC4ZCc

Casem pak vysla upravena edice desek, s modifikovanymi chladici a moznosti pridani vetraku:
https://www.youtube.com/watch?v=W-8fJ1BKs28

Tady bych to nevidel moc jako problem.. pac tam jsou rovnou i ty vetraky :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.