Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: ASUS ROG MAXIMUS XII APEX a Intel Core i9-10900K

Aby někdo dnes kupoval tohle topení, to už musí být opravdu nadšenec...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Karle jak si přišel na to, že wifi může být zdrojem rušení pro OC ?
Děkuji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Víceméně veškeré elektromagnetické vysílání/vlnění způsobuje nějaké rušení, aktivní WiFi nebo třeba i bezdrátový mikrofon mohou vadit. Je to spíše takový protip, při extrémním OC ideálně nemít v okolí nic bezdrátového a k internetu se připojit kabelem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To by pak na té desce nemuselo být zhola nic :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tomu rozumím, myslel jsem, jestli si prováděl nějaké testy jestli to má opravdu vliv nebo jestli je to spíš dojem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Všechno co žere IRQ a nedej bože umí DMA je na závadu když honíš vodu za hranicí všedních dnů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Co se procesoru Intel Core i9-10900K týče, osobně ho považuji za výrazně lepší procesor, než předchozí Core i9-9900K. Teploty jsou překvapivě nižší, za to může větší kus křemíku, díky více jádrům a také pájené IHS."

i9-9900K má také pájené IHS.
U WOT enCore je výsledek nepřetaktovaného výše než přetaktovaného, asi chyba.

Pokud by měl můj mozek slabší chvilku a tuhle šílenou dvojku bych si koupil, tak bych ji rozhodně provozoval v režimu 10C/10T. Ve hrách a dalším singleT SW bych měl lepší a stabilnější výkon a i OC by šlo o něco výše. Tohle desetijádrové retro si nikdo nekupuje kvůli multithread výkonu - víc jak 10 threadů netřeba. Ať už konečně vydají toho skutečně nového osmijádrového Ice Lake a tahle tragikomedie skončí...

PS: Beru to jako rozlučku po mnoha letech se Skylakem před vydáním a otestováním Zen 3.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sakra, já nějak zapomněl, že 9700K a 9900K mají STIM, byť je stejně lepší delid + Conductonaut. Nevím proč, ale mám u nich zafixované, že pájené nejsou.

Nepřetaktované CPU může jedním jádrem boostovat až na 5,3GHz, zatímco OC má 5GHz na všech jádrech.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Wow, takže to není chyba. Čekal jsem, že WoT už je více vyladěné na více jader, protože zrovna včera jsem ho chvíli hrál na FX-6300@1.8 GHz na 60-110 fps, v benchmarku mám na střední detaily ve fullhd cca 14 tisíc bodů (společně s R9 390X @300 MHz). Nebo je benchmark přece jen odlišný od hry. Stejně je to v případě WoT neuvěřitelný pokrok a vyladění, klobouk dolů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi jak co. Ale viděl jsem zajímavé video, jak ve spolupráci s Intelem optimalizovali na multi-core stínovací část, docela zajímavé, takový pseudo-raytracing.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, benchmark se od hry skutečně liší, myslím že využívá tak 2-3 vlákna, nevím přesně z hlavy, ale v případě toho nepřetaktovaného CPU to zvládne boostovat nějak přes 5,1GHz, proto je výkon v této konkrétní situaci lepší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná se mýlím, ale myslím si, že ten benchmark stále používá Engine, který přišl s verzí 1.0, tedy novou grafikou, ale ta rozšířená multithread podpora od Intelu byla dopl%něna do WoT až o pár verzí později. A na mém Phenomu X6 jsem tehdy poznal rozdíl docela dost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Maximus desky byly vždy dobré. Jednu jsem dokonce vlastnil a do dnes bych jí obrečel. ASUS Maximus IV GENE-Z/GEN3 - Intel Z68 a lepší jsem prostě do teď neměl. Jela na tom i5-2500K na 4,4GHz vzduchem, 2x4gb Team Elite a Sapphire HD7870 Ghz Edition 2gb, Zaklínače 3 to ještě dalo, výbava super, tohle bylo prostě velkolepé dílo, myslím si, že tato deska je taky velice kvalitní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Slušnej fičák. Ale nebude to brzdit RTX 3090ku (ve srovnání se Zenem 3)?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč by mělo? Lidi co si kupují 3090 na FHD competitive high refresh rate nebude mnoho, zatí lidí s UWQHD, UHD či 5k bude poměrně vysoké procento zájemců o 3090 a tam procesor fakticky roli hrát nebude. Navíc 10900KF dnes člověk sežene za cenu za kterou bude mít 5800X. Ale na hraní mi přijde lepší u toho topu kopit 10700KF.

Ona třeba 10700K šla nedávno koupit v US za 499 USD, včetně Z490 desky, nějaký Asus Strix co se normálně prodává za 250 dolarů. 15 dolarů méně bylo B550 + 3700X ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

trololololo.. Bez sa vyspat.

*Vycpat!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Recenze pěkná, jen nevím, jestli mají smysl benchmarky v tomto provedení. CPU benchmarky otestují CPU, herní benchmarky hlavně GPU, CPU spíš sekundárně. Ale srovnávat výsledky benchmarků, kde jsou různé desky s různě taktovanými procesory několika generací, to o dané desce nemá moc vypovídající hodnotu.
Aby benchmarky něco řekly, museli byste stejný stejně taktovaný procesor prohánět na různých deskách, se stejnou konfigurací pamětí. Ale možná že by rozdíly byly jen na úrovni chyby v měření a stejně by z toho nic nebylo.
Takže ke srovnání zbývá vlastně jen popis fíčur desky, rozvržení a kvalita součástek, kvalita napájecí kaskády, produkce tepla deskou v zátěži, a pro fanoušky podpora overclockingu. A samozřejmě cena. Pokud jsem na něco nezapomněl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Umm... jsem jediny komu prijde zvlastni, ze v Talos Principle DX11 – 1440p, ma i7-10700F 2,9GHz o 5% vyssi skore, nez temer 2x tak nataktovany kousek?

Neco mi tu nehraje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2,9GHz je base clock, při využití malého množství jader boostuje toto CPU až na 4,8GHz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pěkná recenze. Jak vlastně redakce přišla k této desce? Požádala distributora o zaslání k testu? Nebo se nějak dostala pod ruku? Jak? Zajímá mě, jestli takové desky někdo opravdu kupuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ASUS to sám nabídl, často to výrobci dělají, že mají nějaký HW, který rozesílají na recenze. Občas i testuji věci co koupím přímo sám, nebo to zápůjčí někdo jiný, než přímo výrobce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za odpověď. Je pravda, že nebýt této recenze, tak ani nevím, že se taková deska vyrábí :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.