Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: ASUS ROG Strix SCAR17 G732LXS - mobilní RTX 2080 SUPER a 300Hz LCD

280W napájecí zdroj? To fakt není libo :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pořádný výkon vyžaduje dostatečné napájení (:

U toho Aceru je dokonce 330W adaptér :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2x NVMe SSD v RAID0 je dobré tak maximálně na honění benchmarků, ale je vtipné, že ani v těch si tahle kombinace nevede nijak extra. V mnoha benchmarcích to těm dvěma natře PM981 což by snad měla být ne-OEM verze toho stejného SSD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jsou reálné situace, kdy ten RAID0 může být docela dobrý, jelikož efektivně vzato máme více SLC cache k dispozici a vyčerpá se později, což na tom benchmarku vidět moc nebude. Akorát je problém v absenci baterie pro write cache, takže někde to bude i pomalejší.

PM981 je OEM verze, stejně jako PM981a, áčko se liší jen podporou OPAL šifrování, jinak je to stejné OEM SSD založené na Samsungu 970 EVO s trochu jiným firmwarem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>Absence jakýchkoliv USB portů na pravé straně notebooku je naprosta trapnost, klidne bych u tak naceneneho stroje bral i 8 USB portu, 3 na leve a 3 na prave strane plus 2 v zadni casti, tenhle shit provadi jiz ASUS dlouha leta a tomu debilovi co da na to štempl bych zakroutil krk jako kuřeti

>jednoznacne by meli byt tak vykonne M.2 NVMe disky chlazeny, ASUS si mohl dat zalezet a vyrobit nejen 3 hlinikove pasivy se zebrovanim pro NVMe a tez je ofukovat tichym tretim ventilatorem, mista na to tam je dost, vzdyt se tam serou jenom tenke kabliky a pritom sachta jako prase

>ja bych udelal i 4 sloty na SO-DIMM, proc ne? pekne vrstvene nad sebou aby se jiz k osazenym modulum pridali dalsi, je to prece velky notebook, mista na to tam je

>Absence webkamery je proc hodnocena jako pozitivum? naopak bych to dal jednoznacne za negativum, prece lepsi kamera se stereo mikrofony je lepsi nez si tam externe cpat navesenou ktera bude nejenze zabirat zbytecne USB port(kterych je zasrate malo), ale tez to neprida na designu notebooku jako takoveho

>ignorance Blu-ray ctecky a zapisovacky, k prikladu MS Flight Simulator je na 6 DVD, komu se chce cekat stahovanim desitek GiB?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

< navyšování USB portů ? proč? aby trčelo z každé strany x kabelů? ...od toho máme huby
~ chlazení SSD by stačilo pasivní (nejlépe prostřednictvím spodního víka) ...je to přeci jen notebook
< pokud se nepletu, žádné mobilní CPU nepodporuje 4 paměťové moduly (2 moduly na kanál), neboť to vyžaduje integraci výkonnějších budičů, a tedy nárůst spotřeby
> absenci WEB kamery také považuji spíše jako negativum (i s ohledem k aktuálním trendům - distanční výuka a práce z domova) ...samozřejmě, že by mohla mít integrované HW vypínání (i mikrofonů)
> lepší využití prostoru (vlevo dole při pohledu zespodu) - nejlépe hybridní, tedy možnost navýšení kapacity akumulátoru nebo osazení klasického HDD nebo přídavného SSD (celkově ale dva SSD, každý se 4 linkami PCIe 3.0 by mohly stačit, což vzhledem k osazení dodatkovou grafikou je stejně na hranici reálných možností)
~ integrované mechaniky dnes již moc význam nemají... z externí se to nakopíruje na HDD nebo SDD, a dále není třeba (obecně je ale nezatracuji)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

< pokud se nepletu, žádné mobilní CPU nepodporuje 4 paměťové moduly (2 moduly na kanál), neboť to vyžaduje integraci výkonnějších budičů, a tedy nárůst spotřeby

Většina procesorů to podporouje, je to k dispozici už delší dobu, byť v minulosti to Intel podporoval jen u čtyřjádrových procesorů. Například ThinkPad W530 v testu má čtyři sloty a mám tam normálně 4x8GB DDR3-1866 CL10 RAM, přičemž spotřebu to nijak extra nenavyšuje. Primárně je potíž ve složitějším PCB + to bere extra místo. Další notebook v testu co má čtyři sloty je ten Acer Helios 500 Predator, ale tam je desktopový Ryzen a má to o dost tlustší tělo. Jinak čtyři sloty mají často mobilní pracovní stanice, některé ThinkPady řady P či HP ZBooky.

U testovaného ntb by bylo zapotřebí dost předělat PCB a nejspíš i posunout baterii, aby se tam vlezly dva extra sloty na RAM, navíc to není účel tohoto notebooku, pro drtivou většinu lidí vystačí i těch maximálních 2x32GB RAM.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, kamera by měla být dneska základ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo, s pristupem diskuteru tady za chvili Karasovi nic na otestovani nepujcej. Nemuzete hned psat do komentu, jak je ta obludnost k nicemu. :-/
Sice, ano, RAID SSD je picovina, 240Hz displej je maximalne na honeni trika a to ze tomu chybi USB porty uz jen doklada, ze se nam vyvojar Asusu zpil a pri vymysleni herniho prenosneho pocitace prilis nepremyslel.
Takze vlastne nic naplat ale z komentari take souhlasim, tohle at si Asus strci nekam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tím RAIDem je to otazné, jsou situace kdy RAID0 podá vyšší výkon, než samotné SSD, minimálně z toho hlediska, že dohromady mají více SLC cache, nicméně takhle v notebooku není možnost mít baterii na zálohu cache, takže je možné použít jen Read Only cache nebo Write through, případně se cache vypne úplně. Benchmark to úplně dobře nereprezentuje. Navíc zde mohou být napájecí a chladící limity a obě SSD jsou pověšená na chipset, ne přímo na CPU.

Sakra teď jsem si uvědomil, že jsem se zapomněl podívat, kam jsou SSD připojená, achjo. Ta RTX 2080 SUPER je připojená jen přes osm PCIe Gen3 linek, namísto šestnácti, takže je možné, že dvě SSD jsou připojená přímo do CPU a třetí do chipsetu.

Jinak LCD je tam 300 Hz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nVidia zakazuje párovat jejich grafiky s VRR LCD? Buď nic nebo g-sync? Nebo co si dokazujou 300Hz LCD bez takové funkce? Celej notebook je velkej těžkej joke.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě nezakazuje a byla by určitě ráda.

Napadly mě dva důvody:

1. Cena, panely s podporou VRR/FreeSync/G-Sync jsou dražší, navíc G-Sync modul to může ještě prodražit.

2. LCD je připojené do té Intel grafiky, což může být ten hlavní problém, dříve testované HP OMEN 2X S mělo aktivní jen NVIDIA grafiku a opravdový G-Sync panel, což samozjřemě znamená špatnou výdrž na baterii. Nicméně tady je Optimus a možná prostě VRR na Intelu pořádně nefunguje, RTX 2080 SUPER posílá obraz přes PCIe(navíc jen x8 Gen3 namísto x16) do té Intel grafiky, která to zobrazuje na displeji. Je možné, že s G-Sync by to nefungovalo dobře, nebo by byl nějaký trolling s latencí, těžko říct.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já nevím, proč do toho cpou ten Intel. Ryzen 4800H by udělal stejnou službu s poloviční spotřebou...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já bych věděl...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Protože Intel je značka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.