Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: ASUS ROG Zephyrus G14 (2022) - Zen3+, Radeon RX 6800S a 2560x1600 LCD

Já vím, že GTA V je starší hra, ale furt hraná. To že dá iGPU 100+ fps je teda mazec (byť low q na fullhd). Já trpím u Vegy8 a tak jedu vlastně furt na dgpu i pro jednodušší hry kvůli propadům fps. Proč jim to trvalo tak dlouho a cpali tam furt tu mr**u vegu, to nepochopím. Pěkný. Fakt pěkný posun.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Predpokladam ze 1) protoze jejich APU meli dlouho povest slabe CPU + dobre GPU, a te se chteli zbavit, a 2) ta Vega na Intel iGPU hodne dlouho stacila.

> Já trpím u Vegy8 a tak jedu vlastně furt na dgpu i pro jednodušší hry kvůli propadům fps.

Ja mam Vegu 8 a zadne propady, ale to zavisi samozrejme od hry. Ostatne to same to bude s APU Rembrandt. iGPU vzdycky trochu zvedne absolutni vykon, ale relativni vykon stabilne a brutalne zaostava za konzolemi a desktopem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ad2/ jeste by se asi dalo dodat, usetreni nakladu v dobe, kdy zen2+zen3 apu projektovali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohly zde být i časové důvody + třeba nedostatek lidí, co na tom dělají a lepší iGPU by celou produktovou řadu odsunulo třeba o rok, což nechtěli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako notebook je parádní. I přes výhrady bych se ho s radostí ujal :)
Výhrady:
1/ Od pohledu klávesnice - myslím tím divně tvarované klávesy (nesmysl vedle shiftu vlevo a tvarově propojená klávesa nad enterem a nízké šipky - fuj). Pochybuji, že půjde namapovat numerika přes Fn, nebo tak něco - ne že bych ji nutně potřeboval, apokud to SW vyřaduje tak je to fajn.
2/ UTP přípojka zamrzí, holt je nutné hodit do batohu ještě "USB-C dock"
3/ Mikro SD - proboha proč, proč ne full size, když už? Zbytečný otvor v podstatě.
4/ Připájená paměť. 32 GB je teď dost, ale určitě by bylo lepší mít možnost vyměnit oba moduly, když už.
5/ LED na zadeli? Divné a IMO zbytečné. Raději vpředu.
6/ Matrix na víku bych klidně oželel.
7/ Windows _HOME_, ach jo.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ještě bych dodal že za mně je další mínus i ta echt tenká tloušťka a nemožnost tam dál větší 2,5" hdd na data.
Byly doby (80tky) kdy se pájením ram přímo na desku šetřily náklady ale tehdy nebyl problém si to sám přepájet a dát tam patici.
Za ty prachy je tam těch mínus trochu moc...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

HDD nahradis castecne/uplne mikroSD kartou.
Tenky je fajn pro mobilitu, coz odpovida 14kovemu formatu.
:)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

> HDD nahradis castecne/uplne mikroSD kartou.

Teoreticky... Prakticky.... microSD nejsou SSD. Ten radic nema zdaleka takovou "inteligenci" a wear-leveling je takovej spatnej vtip. Kdyz date na microSD NTFS, chcipne to jak blesk... nahrada disku to opravdu neni. Na ukladani fotek a kravin jo, na software / hry nikoliv.

> Tenky je fajn pro mobilitu, coz odpovida 14kovemu formatu

Opravdu, a kdo o tom rozhodl ? od kdy 14" odpovida "mobilite" ? to jsou zas kecy...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"microSD nejsou SSD. Ten radic nema zdaleka takovou "inteligenci" a wear-leveling je takovej spatnej vtip. Kdyz date na microSD NTFS"
.. nesouhlasim a zalezi na zpusobu nasazeni. Osobne pouzivam na svem notebooku uz 4ty rok. To stejne u lidi, kde jsme podobnym zpusobem resil nedostatek mista.
Pokud pouzivam mSD principielne na odklani 'dat', coz je vicemene i funkce HDD v kombinaci SSD+HDD, nevidim tady problem.
"Opravdu, a kdo o tom rozhodl ? od kdy 14" odpovida "mobilite" ? to jsou zas kecy..."
..tohle kecy rozhodne nejsou. Principilne se pouziva 13 , 14 a tenke 15ky prave pro svou mobilitu. Pokud nekdo chce neprenosnou 3kg cihlu..sahne po 15,6+ reseni a nepujde po noteboocich tady.
CHapu, ze se z nejakehi duvodu potrebujes asii apriori odprezentovat opacne, nicmene to neznamena, ze mas pravdu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Způsob nasazení je takový, že na mám předpředminulém NB jsem měl 3TB hdd na data (videa, zalohy dat pro vápočty) do dvou posledních modelů že šel dát jen 2TB disk s výškou do 9mm (standardně mají 7,5mm -9 mm a větší kapacity 15mm). Ano můžu si koupit 4tb ssdcka ale ta cena a pochybuju že z toho něco zachráním když na tom něco selže..
Jo můžu ten disk dát do externí usb3 + krabičky ale to už je zase o něčem jiném.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kdybys chtěl zachránit větší množství dat z HDD, tak se tvoje peněženka taky prohne. Možná by ses na to dokonce vykašlal - čímž žádný rozdíl oproti SSD. Mimochodem, SSD málokdy umřou na wear-leveling, takže lze připájet funkční řadič a data z datových buněk vytáhneš.

PS: NTFS je pro dnešní úložiště nevhodný, však taky z jaké doby pochází.

EDIT:
> "microSD nejsou SSD. Ten radic nema zdaleka takovou "inteligenci" a wear-leveling je takovej spatnej vtip. Kdyz date na microSD NTFS"

Inteligenci má takovou, jakou si zaplatíš. Existují industrial microSD, které jsou vlastně eMMC ve form factoru microSD. A eMMC jsou normální disky ve většině 2-v-1 počítačů s Windows. Tj. utáhne to systémový disk (všichni víme, jak tragicky Window pracuje s diskem) a NTFS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výměna řadiče se dá udělat jenom u některých modelů SSD (a spíš u těch starších, čím novější tím menší šance) - řadič totiž na sobě drží servisní informace bez kterých se SSD nedá přečíst. Je tam pak ten problém že sice něco z flash čipů vytáhneš, ale je to nečitelná změť náhodných dat (protože řadič jak známo kvůli wear levelingu mění pořadí používaných buněk a bez těch servisnách informací to nejde poskládat zpátky)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to samé u HDD. Tam se taky přemapovávají sektory. Proto nechápu, v čem spočívá argumentace, že HDD je "vhodnější" pro obnovení dat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, není to to samé - u HDD se přemapují jenom vadné sektory a adresu přemapování jde zjistit přímo z plotny (a pokud jsou ty sektory přemapované, tak jich jsou nízké počty). U SSD je třeba rozlišovat dvě věci - jednak SSD vyřazuje vadné bloky, to je obdoba mechanismu co funguje na HDD, ale to není ten problém. Problém je ten druhý mechanismus a to že řadič SSD prohazuje bloky kvůli wear levelingu takže u kapku víc používaného SSD neexistuje, aby nějaký datový blok byl na své původní fyzické adrese

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

I na HDD je wear leveling. Moderní HDD vydrží podobný počet přepisů jako SSD. Jen to nevnímáš, protože stejný počet krát několikanásobně větší kapacita pocitově působí jako mnohem dál.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nemáš pravdu. Už jen proto že se nebavíme o SSD....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dovolím si k tomu (HDD vs. SSD) vložit svůj pohled.

SSD jsou na trhu dost dlouhou dobu na to, abych se už i já několikrát setkal s tím, když odejde SSD. A samozřejmě i když odejde HDD:
HDD jsem viděl odešedších podstatně víc než SSD (ano, HDD jsou na trhu podstatně déle, takže i z tohohle pohledu bych jich mělo být víc, ale křivka odešedcích HDD výrazně stoupla v poslední době s narůstajícími kapacitami, takže zatímco 500GB+ HDD v 2,5" variantě a 1TB+ v 3,5" variantě umřely již mraky, těch méně kapacitních zdaleka tolik ne, i když jsou starší. Prostě se naráží na limity úložiště jdoucí ruku v ruce se snahou, aby ty HDD byly ještě taky nějak prodejný.

SSD jsem viděl odejít především „méně renomovaných značek“, ale pár bylo i těch „lepších“ (asi jeden Crucial, jeden Intel, jeden SanDisk). Jasně, jsou to oproti HDD jednotky, ale - a teď se k tomu dostanu:

Zatím téměř bez výjimky: když začne ocházet HDD, obvykle nějaká data člověk ještě zachrání i v domáchích podmínkách - prostě se snažíte kopírovat data z HDD, dokud to jde.

Naproti tomu bez výjimky všechna SSD, která jsem viděl umřít, umřela tak, že najednou, bez varování a všechna data vzala s sebou do křemíkového nebe. To je podstatný rozdíl oproti HDD.

Takže jakkoli mají SSD nespornou výhodu v rychlosti oproti HDD (zejména co se nesekvenčního přístupu týče), tak to riziko odchodu dat je takové výrazně větší, což je dáno právě tím, že to krásně všechno funguje, ale pak to najednou zničeho nic zdechne. Přesně jak říkala Chytilová o chlapech: "No jó, mužský, ti nestárnou. Šediny je zdobí, brýle jim svědčí, vrásky jsou sexy. Žádné křečové žíly. Žádná celulitida. Žádné klimakterium. Ale pak najednou… zdechnou."

Takže i když HDD zdechávají podstatně častěji než SSD, dávají větší naději na záchranu dat, když to přijde.

Ku cti SSD dlužno dodat, že jsou (nebo bych to tak alespoň viděl jako vřele doporučené) nejčastěji používané jako úložiště pro operační systém, takže když pomineme notiricky známou demenci Windows a jejich snahy mít uživatelská data v profilu uloženém na systémovém disku, tak člověk obvykle o nic zásadního nepřijde (když si všechno neukládá právě do toho profilu ;-). Dá se to sice pořešít, ale není to zásah pro běžného uživatele.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ANo, pokud uvazuji o HDD ve smyslu TB zaloh, tak mi mSD nepomuze. Ale to je specificky pripad, potazmo pripad, kdy potrebujes velke objemy dat. Ne kazdy je limitovan takovym pozadavkem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Není na TB záloh lepší NAS? Ono disk v notebooku, kterej člověk tahá, žádná záloha není.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano :) Stejne musim mit dalsi fyzickou zalohu.
Mozna nekdo muze mit terabyt-y nejakych dat na HDD. Pak samozrejme s SD kartou jako resenim nevystaci. Ze sve praxe ale mohu rict, ze SD zachranilo jiz nekolik notebooku v dalsim pouzivani :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jakých záloh to že někdo používá TB dat neznamená že se jedná o zálohy... Prosím nevymýšlet odpovědi na něco co dryhý nikde netvrdil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"(videa, zalohy dat pro vápočty)"
... ono je to jedno stejne. Pokud nekomu staci SD na rozsireni stavajici kapacity noteboku, je to pro nej jednoducha a fungujici varianta. Pokud nekdo potrebuje ukladat/zalohovat/pracovat s TB dat, pouzit to nepujde. Zaloha pak musi byt ve finale stejne jeste na oddelenem dalsim fyzickem mediu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já nevím, cpát dneska 2,5" plotny do notebooků je takové meh, zvlášť když existují SSD s celkem vysokou kapacitou. Hlavně prakticky všechny 2,5" notebookové disky jsou dneska už SMR a maximálně 2TB kapacita.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne kazdy to ale vidi vasi optikou..
Ad 1/ osobne vita maly zdvih klaves, pokud je dostatecne 'kvalitni'. Usporadani malych sipek na pravo dole podle mne v nicem nelimituje. Otazka zvyku.
2/ lidi co bude pouzivat dock zase tolik neni..
Ad 3/ mSD se hodi vyborne pro jednoduche rozsireni uloziste. V podstate nahradi pro vetsinu uzivatelu potrebu vetsiho SSD nebo pridavneho HDD.
7/ pro vetainu useru staci. Upgradu n Pro nic nebrani

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

msd nenahradi HDD ani omylem. A pro většinu userů není podobný NB ani určený těm stačí levná placička za 10-15k....
btw. zákazníci si nechtějí na něco "zvykat" oni platí oni určují co chtějí...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkus mi napsat duvod proc "nenahradi"?
Mam presne opacnou zkusenost, ktera v praxi funguje naprosto dostatecne.
Bavime se o placatych strojich dodavanych s 250GB SSD a mensimi. Tady je, pokud uzivatelepotrebuje vic mista, pro odkladani dat, rozsireni bez vymeny SSD ideal

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Například (a není to seřazené podle důležitosti)
1. kapacita
2. rychlost
3. bezpečnost
4. životnost disku
5. cena

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to je ale vsechno "circumstantial". Uplne stejne muzu rict, ze
- "kapacita" je dostacujici, podle toho, co od toho cekam
- "rychlost" je dostacujici pro odkladani dat
- "bezpecnost" muzu zajisti kodovanim disku
- "zivotnost" .. ta neni ani u HDD, potazmo bez backupu se muzu hadat, co mi odejde driv
- " cena" - Tohle je podle mne jediny argument, ktery obstoji. 256GB stoji cca 800+kc, 500+GB je od cca 1500,-. Nicmene, jak jsem psal vyse, zalezi, co od daneho uloziste cekam.
Kdybych sam a se mnou nekolik dalsich lidi podobne "reseni" ke spokojenosti nevyuzivali, tak bych se tady nehadal. Takhle ale budu a dlouho :))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podle těchto argumentů je dostačující cokoliv "podle toho co od toho čekám"... realita je že je to ve všech těchto parametrech horší a někdy docela tragicky horší. A zajímalo by mně jak ti kodovaní disku zajistí lepší bezpečnost u něčeho co snadno vyndáš z Nb a schováš do kapsy, nebo ti někam vypadne a už to nenajdeš :0))) A sorry ale micro sd karta prostě nezvládá dlouhodobý provoz ala HDD hádat se můžeš max sám se sebou...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cokoli, co s sebou nosíš (notebook, externí disk, karta, USB flash, ...), je nebezpečné ohledně ztráty dat pro tebe. Ale šifrováním zabráníš, aby je dostal někdo jiný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano cokoli co s sebou nosíš ti mohou ukrást či to můžeš stratit, jen jaksi o pidikartičku přijdeš (z různých příčin) o dost snadněji než celý NB...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne jak pise Ladis. mSD mi sice nekdo muze vyndat, ale pokud jsou data encrytpovana, k nicemu mu to nebude. A krast k vuli par set korunam SDkarty, se moc nevyplati. V dusledku, muzes ztratit i cely notebook a mSD konkretne sami od sebe nevypadavaji.
"A sorry ale micro sd karta prostě nezvládá dlouhodobý provoz ala HDD hádat se můžeš max sám se sebou..."
.. opet :) Musel by jsi definovat co je to "dlouhodoby" provoz. Ja provozuji mSD kartu ve svem notebooku vic jak 4 roky. Je to podle tebe "dlouhodoby" provoz? Pokud ne, tak definuj co to je. Mam na tom dokumenty, data, muziku, cokoliv co pouzivam, kdyz notas jede a nejsem u toho omezovan nizsi rychlosti (vicemene stejne jako u HDD).
Pokud ti nestaci (coz chapu, ze pro urcite scenare je validni pozadavek) "SD" muzes si stale koupit ten HDD, ktery tam nenarves a k vuli kteremu vznikla cela tahle diskuse..

Udelam ustupek :) mSD slot "muze" slouzit jako nahrada HDD, potazmo jako rozsireni stavajici SSD kapacity.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, AMD ve své prezentaci mělo že prý v tomto notebooku dosáhli v cinebench R20 skóre 5700 a to s TDP na 35W.
https://diit.cz/sites/default/files/amd_rembrandt_slides_25.jpg

Vy jste zde testovali s TDP 45W a v cinebench R20 se skóre nedostalo ani přes těch 5000.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ASUS asi změnil receptůru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To asi někdo udělal blbě ten slide, protože těch 4800-4900 cca sedí na těch 45W v Performance mode a to dle review guide od AMD i od ASUSu. Těch 5700+ lze dosáhnout v Turbo mode, kdy to rozhodně není 35W režim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne to je naschvál, aby tam mohlo být obří hausnumero že Ryzen je 2.6x efektivnější než Intel kterej je jakože sto let za opicema :D
Jinak by ten slide ani nedělali

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Troufal bych si tvrdit, že je to dost možná chyba, protože během testování jsme se handrkovali ohledně výkonu v Time Spy, Guide od AMD měla vyšší skóre odpovídající Turbo režimu, ale měli to uvedené u Performance módu. ASUS guide to měla přibližně tak, jak mi to vyšlo. Dovedu si představit, že když někdo kompiluje takhle nějaký dokument co má desítky stran, tak k chybě dojde.

Pokud ale účelně lhali, tak je to dost mrzuté a špatné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, asi bych nevěřil že se "spletli" zrovna náhodou u slidu kde je jen 1 benchmark a obří sloupec s obřím číslem ukazujícím jak drtivě lepší je než konkurence.
Celkově nechápu nutnost dávat tenhle slide. Stačil by jeden sloupec, žádný benchmark ale prostě něco jako "průměrná výdrž baterie umožněná vysokou efektivitou čipů AMD" a bylo by tam těch 11-12hodin. A vedle toho sloupec průměrný notebook Intel - 5-6 hodin.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Marketing :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Škoda té pájené paměti a faktu, že chybí ethernet, přes wifi paří jen boti, profíci jedou zásadně po kabelu. A je fakt opruz kupovat ETH-USB redukci. Ta pájená paměť je ale ještě větší průser, protože aušusy obecně rády odcházejí (mě odešly všechny do 4 let), takže když odejde po záruce pájená RAM, tak jste v troubě, protože nepůjde ani přepnout na tu, která funguje. A stejně by to šlo jen v signle channelu.

Jinak by to byla moc hezká malá hračka, má to usb-c displayport, má to mux, a ta nejlevnější konfigurace vypadá asi nejvíc price-performance friendly na takové to kodrcání sem tam bez nutnosti řešit na místě desktop či vláčet cihlu s traverzou (/wave legion 300W adaptér + book), ale bohužel... Počkám na legiony do dubna, to jsou sice pádla, ale člověk tak nějak ví, co od nich čekat. Snad se najde na trhu v rozumné době něco, co nebude mít pájenou RAM, bude to malé, nebude se to škvařit ve vlastní šťávě, bude to mít výkon a ideálně s ethernetem bez bimbací redukce.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

profíci jedou na notebooku a ještě kterej má čtrnáctipalcovým displej :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Trochu off topic, ale zajimavy.
Na ceste jsou 'nevydane' Zen3 5700x, 5600 a 5500.
Tak chybejici modely Zen3 jsou pry na ceste...5700x, 5600, 5500 :)
https://wccftech.com/amd-ryzen-7-5700x-ryzen-5-5600-ryzen-5-5500-cpus-ta...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na mě sis nevzpomněl, koukám ;-)
Byť tedy co čtu, nezdá se mi, že by DDR5 měly vůbec nějaký přínos.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ony taky opravdu nemají, jejich přínos je pro to iGPU, jenže u booků s diskrétní grafikou...

Ale zase na druhou stranu ,v benchmarcích ten ryzen 6x00H oproti 5x00H někde je skoro nastejno ale někde, třeba u CS:GO, které 5kové řadě s DDR4 v desktopu neskutečně sedí a v laptopech naopak neskutečně zaostává, tak 6ková řada je o čtvrtinu fps lepší, i když jsou tam co do latencí "pomalé" DDR5ky, to mě překvapilo nejvíc. A obecně i u produkce je mezi 5. a 6. řadou místy velký rozdíl a místy skoro žádný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem koukal na recenze na younoobu, a hlavní achillova pata tutoho modelu je v tom, že hřeje výrazně display, protože to fouká hic přímo na spodek displeje, kde je třeba flexkabel, ale ono to rozhicuje i 3cm zobrazovací plochy. Model 2021 na to trpěl taky trochu, tenhle ještě víc. A prý u 2021 modelu hrozně rychle začnou vrzat větráky a nejdou pořádně vyměnit, protože se musí prý rozebrat celý vapor chamber, je k nim idiotský přístup.
Takže v odboru plánování životnosti evidentně u aušusu funguje stále stejná parta, zatím se na mé skepsi k životnosti nic nemění. Jinak je to fakt moc pěkné mrně, což o to, ale vzhledem k budoucnosti se obávám, že tentokrát bude dobré vyžadovat i delší životnost, až Čína anšlusne taiwan, může tam nějaký uvědomělý západotaiwanský soudruh sabotovat výrobu, nebo vyhodit fabriku do povětří, a booky z roku 2022 se budou vyvažovat zlatem, tedy pokud nebudou z taiwanského asusu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A to se vyplatí ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a není to skvělé, je to skvělé... Kdyby se aspoň někde dala sehnat prodloužená záruka BEZ časové ceny, jako před rokem 2019 u červených, ta byla fajn, odešlo to v 5. roce, tu máš novej. S obezličkou časové ceny si můžou takovou "záruku" strčit někam, opravovat to nikdo po 2. roce nebude, protože se to a) nevyplatí b) není z čeho, a dostat 40 procent ceny, když "záruka" stojí 15, je fakt kšeft tak leda pro tu pojišťovnu a matláky na pobočkách, co tenhle skvělý produkt každýmu vnucujou v rámci svých prodejních cílů (zdravím alzu a její nenažery manažery).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za super recenzi! Pomrkával jsem přesně po takovém kousku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.