Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: Cenově dostupný Redmi 7a je tady a zase o kus rychlejší

Drahý ani levný, špatný ani výborný. Je těžké hledat ideální telefon, jen zvládá vše. A pak tu máme Redmi 7a, který donedávna spadal pod taktovku Xiaomi se nyní představuje jako samostatná značka. Takže dnes mám tu čest představit Redmi 7a.

Kapitoly článků

1.  Úvod
2.  Zpracování a výbava
4.  Verdikt

Redmi 7a nemusí nadchnout každého. Oproti předchůdci je prostě poznat, že novinka přichází s tělem z plastu. Stačí si jej vzít do ruky a okamžitě poznáte robustní, lehce flexibilní pocit doprovázený o matný povrch, který se stejně jako u ThinkPadů po čase vydře na lesklou a nevzhlednou plochu.

To jsou ale dlouhodobé a spíše kosmetické věci. Plast alespoň není tak náchylný na trvalou deformaci a pokud spadne ze stolu, tlumí do jisté míry náraz jako ochranný obal. Matný povrch telefonu doručí jistější úchop telefonu. I mě padl Redmi 7a do ruky prakticky okamžitě, přestože už jimi prošlo poměrně velké množství telefonů, a nevyklouzával. 

Poslední výhoda je flexibilita krytu v případě, že jej upustíte a obrazovka se promění v krásného pavouka. Právě v takovou chvíli oceníte poměrně snadnou demontáž zadního krytu, abyste mohli svépomoci obrazovku za pár korun vyměnit. I servisní střediska tento fakt zohledňují a to především nižší cenou za výměnu obrazovky. Kapsa spotřebitele toto jistě ocení. 

Kromě skutečně plastového krytu se lze těšit na rovněž plastová tlačítka, tedy ovládání hlasitosti a zamykací tlačítko, dále mono reproduktor doplněný o falešnou druhou mřížku na spodní straně, hned vedle zmíněného MicroUSB portu, a v horní části sluchátkový jack. Zezadu pak nalezneme pouze čočku fotoaparátu. Čtečku otisku prstů zde nehledejme, bohužel k tomu je potřeba pár korun připlatit za vyšší Redmi 7, který je rovněž i větší fyzicky.

Na přední straně pak nalezneme obrazovku o technologii LCD, která je zaoblena po okrajích a působí kupodivu příjemně na pohled. Poměr stran je dnes už oblíbených 18:9 s rozlišením spíše nižším – 720x1440 pixelů. Nižší rozlišení alespoň šetří baterii a datový balíček v případě sledování online videí. Vzhledem k úhlopříčce obrazovky, která činí 5.45 palce, by vyšší hustota pixelů ani nedávala příliš smysl. Kdo chce panel s vyšším rozlišením, musí se poohlédnout jinde. 

Pozitivem pro některé (nebo většinu?) může být fakt, že na telefonu nenalezneme žádný výkroj obrazovky, jen a pouze staromódní pruhy na horní i spodní straně. Proč hyzdit symetrii, když to jde jednoduše. 

Zvuk

Telefon v mém testu prošel běžnými každodenními podmínkami. Sledováním YouTube, čtením zpráv na internetu, odepisování na zprávy a v neposlední řadě posloucháním písniček na hlasitém reproduktoru. Redmi 7a se nemůže měřit s projevem, který mi poskytnul předešlý testovaný Asus ROG Phone.

V porovnání však s Redmi 6, který i dnes dražší než zbrusu nový Redmi 7a, byl zvuk až překvapivě čistý s náznaky basů, zkrátka poslouchatelný. Ani výstup ze sluchátek nebyl špatný. Bohužel však nejsou dodávány v balení. Z mého pozorování je integrovaný DAC více než dostatečný a nezklame ani ty, kteří již vlastní kvalitnější sluchátka. 

Balení

V balení dále najdeme základní dokumentaci, 10W nabíječku s MicroUSB kabelem k nabíjení a datovým přenosům, nástroj na vysunutí šuplíku na SIM a paměťovou kartu. Ochranný obal, který se běžně přikládá k ostatním výrobkům Xiaomi, zde chybí. Ještě že je telefon vyroben z plastu, a tak nárazy a odřeniny snáze odpouští. 

 Baterie

Za mrzuté považuji absenci rychlého nabíjení. I když k telefonu připojíte 18W nabíječku, více než 2 ampér prostě neprotlačíte. Přitom by QuickCharge telefonu bodl, jelikož byl výrobce natolik štědrý a vybavil telefon poměrně masivní baterií s kapacitou 4000 mAh. V kombinaci s úsporným procesorem se bez problému vlezete při i na 5 a více dní. Při větší zátěži jsem se dostal přibližně na 2 a půl dne činnosti. 

Konektivita

Další šetření je ale znát, a to především na bezdrátovém vybavení. Pro poslech hudby a přenosu souborů máme k dispozici dnes už starší Bluetooth ve verzi 4.2, nikoliv 5. Podpora AptX tak zkrátka chybí. K internetu je možné se připojit pouze skrze 2.4 GHz pásmo, 5 GHz bychom hledali marně. GPS je klasická s podporou A-GPS, BDS a GLONASSu.

Jako perličku beru integrovanou anténu pro FM Rádio, která funguje i bez připojených sluchátek, ač hůře. Systém sice upozorní, že příjem rádia vyžaduje připojená sluchátka, nicméně rádio vesele dál hraje. Mimo zmiňované MicroUSB, které je nečekaně starší USB 2.0, zde další možnosti spojení nehledejme.

Kapitoly článků
1.  Úvod
2.  Zpracování a výbava
4.  Verdikt

Jiří "Kjutl" Kutlák

Proč nevytěžit z ničeho maximum aneb i odpad lze používat produktivně a neprodělečně!

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: Cenově dostupný Redmi 7a je tady a zase o kus rychlejší

Pátek, 20 Září 2019 - 08:38 | Mila Pila | Spíš škoda čtečky otisku prstů :(
Čtvrtek, 19 Září 2019 - 07:09 | Derryk | Slepý nemá co dělat za volantem, jeden a půl...
Středa, 18 Září 2019 - 11:30 | Abendhans | Tak dysgrafik/dyslektik/dysortografik na postu...
Středa, 18 Září 2019 - 08:56 | Swordfish | Popravdě jsem na ten sloh chtěl upozornit taky,...
Středa, 18 Září 2019 - 07:55 | Petr Svoboda | Skoda toho chybejiciho NFC...
Úterý, 17 Září 2019 - 19:03 | DRK | To není tak úplne pravda dislexie/disgrafie a...
Úterý, 17 Září 2019 - 17:59 | peliculiar | Redmi 7 na iSpace.cz za 2600 Kč nemají. Na...
Úterý, 17 Září 2019 - 16:06 | Abendhans | Obecně šli v rámci cost-cutů korektoři v...
Úterý, 17 Září 2019 - 14:33 | _ | Ačkoli na diit.cz pravopisné a stylistické chyby...
Úterý, 17 Září 2019 - 14:00 | Abendhans | Se stim smiř a vimři, řekl by Zmikund....

Zobrazit diskusi