Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: Gigabyte AORUS GeForce RTX 3070 MASTER 8G

Po menší odmlce na poli grafických karet se vracím s novější metodikou testování, do prosince 2020 tak přichází nová GeForce RTX 3070 a to rovnou v pořádně macaté variantě.

 

CSGO je stálicí v herních testech, na moderním hardware běží bez potíží na dostatečné množství obrázků za vteřinu. Source engine má standardně zapnutý limit 300 FPS, který testovací mapa FPS Benchmark vypíná. Jak test vypadá vidíte níže na videu.

Counter Strige Global Offensive

graph-26

 

GTA V po poslední recenzi testuji ve dvou nastaveních, jelikož 8x MSAA a k tomu 8x MSAA na odrazech je krapet moc velké maso. Testuji tedy se stejným Ultra presetem(vše na max), ale MSAA pro odrazy je vypnuté a místo MSAA nechávám zapnuté FXAA. Bohužel jsem nestihl přetestovat všechny karty v testu a s tímto nastavením se navíc projevuje brzda ve formě Ryzenu 9 3900X, což se snad brzy vyřeší.

graph-27

 

Deus Ex Mankind Divided je takové mé Crysis, i na velmi výkonném hardware běží špatně, zda se jedná o nekvalitní optimalizaci, to nechám koňovi, ten má větší hlavu a víc ví. Přidal jsem i test s vypnutým MSAA, jelikož hra má opravdu masakrózní nároky na grafickou kartu.

graph-28

 

Shadow of the Tomb Raider je poměrně oblíbený DX12 benchmark, osobně jsem nahrál přes 21,1 hodin benchmarkování, hru samotnou vlastně nikoliv. Testuji s presetem Ultra a se zapným SMAA.

graph-29

 

 

Witcher 3 Wild Hunt

Zaklínač Geralt pořád žije, přestože se jedná o hru z roku 2015, je pořád relevantní, mnoho lidí navíc W3 ani nezaplo a tak je může zajímat jak hra běhá na novějším hardwaru. Testoval jsem na maximální detaily, přičemž jsem vypnul NVIDIA Hairworks. Testovací scénář je pak poměrně jednoduchý, testuji v rámci datadisku Blood and Wine v malebném skoro až Monty Pythonovském Toussaintu. Na náměstí naskočím na Płotku, která se spawnuje skoro až náhodně a poté se cvalem projedu až do paláce, kde pak z koně seskočím a přeskočím zábradlí zpět do města. Nejedná se tedy o nějaké bojové nasazení, spíše takovou prohlídku městem. Nevýhodou je, že různí občané města se generují víceméně náhodně, takže každý test může vyrobit trochu jiné výsledky. Nově v této hře používám program CapFrameX, jedná se o velmi mocný nástroj na monitoring a měření frametimes i FPS. Nově tak v grafech uvádím pouze průměrné FPS, 1% Lows a 0,1% Lows a zároveň i screenshot ze samotného CapFrameX, kde je hezky vidět průběh frametimes pro testovanou kartu.

graph-30

 

Metro Exodus má v sobě zabudovaný benchmark, uvádím tedy průměrné FPS, které benchmark na konci vyplivne. Využívám preset Ultra a preset RTX, který zapne RTX a DLSS, což je specifické pro NVIDIA karty, proto zde mají Radeony smůlu.

graph-31
graph-32

 

DiRT 5 je nová hra společnosti Codemasters, obsahuje podporu Ray Tracingu, který funguje na grafických kartách AMD i NVIDIA, tedy za předpokladu, že tyto karty mají nějakou podporu RT. Hra si řekne o překvapivě velké množství VRAM a to obzvlášť na vyšší detaily. Níže na videu můžete vidět jak vypadá testovací závod, jedná se o zabudovaný benchmark ve hře, který jsem nahrál na starším počítači s Ryzenem 9 3900X a Radeonem Fury X, takže není nastaven na maximální detaily. Testuji tři různá nastavení, vysoké detaily bez RT, poté s RT a také Ultra High nastavení, jehož nároky jsou opravdu krvavé a v UHD rozlišení si hra vezme klidně 10,5 GB VRAM.

graph-33
graph-34
graph-35

 

Godfall je další novou hrou v testech, působí na mě jako takové "poor man Dark Souls" plné veselých svítivých barviček. hra samotná vypadá velmi dobře a je celkem slušně náročná. Testuji za pomoci zabudovaného benchmarku ve dvou různých nastaveních, nicméně mi přijde, že díky Unreal 4 engine je poněkud moc žravá na výkon. Jedná se navíc o titul, který byl vydán společně s PS5, nicméně testuji samozřejmě verzi na PC. Jak vypadá zabudovaný benchmark můžete vidět na videu níže.

graph-36
graph-37

 

Nesmí chybět DOOM Eternal, ten běží naprosto skvěle téměř na čemkoliv, velmi dobře využívá procesorová jádra/vlákna a využívá API Vulkan snad v maximální možné kapacitě. Testuji v podobným stylem jako u notebooků, proběhnu tedy první část Supergore Nest podobně jako na videu, ale většinou z lenosti používám BFG-9000 pro rychlejší čištění, přičemž rozhazuji granáty kolem pro další extra efekty. Výsledky tak berte s jistou dávkou soli, některé jiné úrovně mohou být náročnější, nebo také ne. Na Radeonu RX 5600 XT jsem měl potíže hru s tímto nastavením provozovat, jelikož si bez potíží alokuje více jak 6GB a Ultra Nightmare nastavení nedovolí použít, proto má tato karta 0 FPS v testu.

graph-38
graph-39

 

Jako náhrada nějakých Wargaming her poslouží novější World of Tanks enCore benchmark s RT, jedná se o aktualizovanou verzi starého benchmarku, která přidává podporu ray tracingu, zajímavé je, že se jedná víceméně jen o RT stínů a hra nadále běží v DirectX 11 bez nutnosti podpory speciálních RT jader. Protože mě nebaví výsledky ve formě skóre, měřím výkon opět za pomoci CapFrameX programu.

graph-40
graph-41

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: Gigabyte AORUS GeForce RTX 3070 MASTER 8G

Sobota, 13 Březen 2021 - 14:12 | Krapnik | U mé Aorus 3060 Ti se po krátké chvíli začaly...
Sobota, 13 Březen 2021 - 14:08 | Krapnik | Začátkem března jsem koupil na CZC Aorus 3060 Ti...
Úterý, 9 Březen 2021 - 14:44 | LT | Dobrý deň, Ďakujeme veľmi pekne. Odpísali nám aj...
Úterý, 9 Březen 2021 - 14:44 | LT | Dobrý deň, Ďakujeme veľmi pekne. Odpísali nám aj...
Pondělí, 8 Březen 2021 - 19:06 | Karáš Svorka | Zkuste nainstalovat AORUS Engine a v něm v...
Úterý, 23 Únor 2021 - 17:01 | LT | Dobrý deň, máme problém s grafickou kartou Aorus...
Čtvrtek, 11 Únor 2021 - 09:54 | strejda Leloš | Tak cena 4.1.2021 na Alze za 19.990, - s DPH... 6...
Čtvrtek, 4 Únor 2021 - 12:30 | Pajka | na poslední straně např. v pro a proti, aby to...
Čtvrtek, 4 Únor 2021 - 12:25 | Pajka | určitě, stejně jako 4k monitory 27" za 4...
Čtvrtek, 4 Únor 2021 - 09:41 | Karáš Svorka | Na druhou stranu 24" 1920x1200 panely jsou...

Zobrazit diskusi