Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: Gigabyte B550I AORUS PRO AX, aneb pořádná deska v malém balení

Delší dobu používám 10Gb ETH ASUS XG-C100C na CAT5e cca 25-30 metrů a no problemo. Tedy pokud pominu fakt, že ukrmit 10Gb není žádná legrace. Jinak s chipsetem B550 ASUS dává 2,5Gb už i do TUF desek (Realtek) a do Strix (Intel).
Bez 2,5Gb switchů to má ale jen omezené možnosti nasazení(NAS->workstation napřímo). Celkově se na tohle tak nějak prdí. :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pane Svoboda, jak je to s tou náhradou StoreMi?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bude nová verze, celkem brzy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Inu před časem jsem taky řešil zrychlení komunikace mezi hlavním kompem a NAS. Počítač má 2,5 GbE adaptér, do NAS jsem dodal 10 GbE kartu, ale přímé spojení se mi moc nezamlouvalo. Našel jsem nakonec switch od QNAPu, konkrétně QNAP QSW-1208-8C 10GbE, a maximální spokojenost. Ale propojil jsem pomocí Cat7, když už tak už, vzhledem k ceně switche a karet to byla minimální položka. Zrychlení přenosu bylo obrovské a kupodivu znatelné i ve zbytku sítě, ač navěšená koncová zařízení mají jen 1GbE adaptéry. Nakonec jsem dodal 10 GbE adaptér i do počítače a zjistil jsem, že se přenosy mezmi NAS a počítačem ještě zrychlily, takže moje zkušenost je, že ano, 2,5 GbE zahltit lze, u 10 GbE se mi to zatím nepodařilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NAS s NVMe cache?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, TS-677 má jen 2x m2 s 6 Gbit SATA, ale mám je v Raidu 0.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prodává vůbec někdo "levné" 2,5Gb switche? Když už to mají i "levné" desky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nenašel jsem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výše zmiňovaný switch sice není levný (nyní přes 14 tisíc, před rokem cca o tisíc méně, u skřeta nyní přes 15), ale má 4 SFP+ porty a 8 SFP+ portů sdílených s 8 RJ45 konektory ( v rámci těch osmi dvojic můžete použít z každého páru buď SFP+ nebo klasický RJ45), vše 10 Gb. Před rokem, a jak koukám i teď, vychází u něj jeden RJ45 port 10 GbE nejlevněji v porovnání s konkurencí, a navíc je zde množství SFP+ konektorů. Ale pokud potřebujete takhle rychle propojit jen 2 zařízení, a zbytek stačí na 1 GbE, tak se dá pořídit třeba Netgear Nighthawk SX10 Gaming switch ( 8x1GbE, 2x10 GbE, vše RJ45) za cca 6,5 tisíce Kč. Jak vidět, bohužel, laciné zatím rozhodně nejsou. Ale už je alespoň jakýs takýs výběr, ještě před dvěma roky to byla bída s nouzí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právěže zatím moc ne mi přijde.

Navíc je frustrující, že většina eshopů dělí jen 10/100 Mb/s switche, pak gigabit a pak 10Gb/s. Ale nic mezi a je tak obtížnější ty 2,5GbE a 5GbE kousky najít.

Nejvíc toho má zdá se Netgear, dokonce tu mají pěkný list: https://www.netgear.com/landings/multi-gig/

Ale není to žádná láce: https://www.mironet.cz/netgear-ms510tx-smart-switch-4x1gb-2x25gb-2x-5gb-...

Pak jsem našel ještě nějaký od QNAPu asi vhodný pro jejich tlustší NASy: https://www.alza.cz/qnap-qsw-804-4c-d5357870.htm

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

:-D Já psal "levné" :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stačí si k tomu koupit Porsche a budou vlastně levné :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně to musí být Porsche s tím správným turbem...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

měl jsi definovat co znamená použití termínu "levné". Ale asi ti je jasné že cena jako nějaký výběhový GB to nebude. Těch 7 tisíc je přijatelných, dnes to není žádný větší obnos - tedy pokud kupující už není něčím vytížen. Je jasné že kdo má minimální mzdu tak pro toho je to pořád v kategorii "drahé".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Levne nejsou, ja jsem zaregistroval Planet MGS-5220-8P2X.
Kazdopadne metalika nad 1Gb postrada smysl, vuci tomu optika ma mnoho zasadnich vyhod i co se tyka prenosovych vlastnosti (zpozdeni, prikon na port); dalsi vyhody netreba zminovat.

Ale jak tady nekdo uvedl, nakrmit stabilne 1Gb a vice je solidni zahul i pro dnesni systemy, nepocitam servery.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1Gb je v pohodě, i to 2,5Gb zaplníš téměř na 100% i jednou plotnou, jenže pak už musíš mít na obou stranách SSD, SSD v RAIDu nebo Nvme. A to zatím leze solidně do peněz. Obzvlášť když chceš pracovat s nějakou větší kapacitou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale no. V PC stačí mať Nvme SSD a do NAS stačí RAID5 z 6xHDD a už to celkom ide. A samozrejme použiť kartu s SFP+ a ako switch použiť skutočne lacný Mikrotik Cloud Router Switch CRS305-1G-4S+IN za cca 125 €. Samozrejme NAS by malo mať tú priepustnosť aj prakticky (procesor, zbernica, ...). Napríklad pre Synology DS1819+, ktoré už používa DDR4, serverový Intel Atom C3538, zbernicu už má PCIE4.0 (do ktorej môžete dať dual SFP+ 10G LAN kartu) a napriek tomu má 2 045 MB/s pri sekvenčnom čítaní a 656 MB/s pri zápise.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nebo si prostě postavit nějaké PCčko na nějakém Ryzenu s iGPU, to se pak dá škálovat, může to mít smysl, když tam provozujete i nějaké virtuály.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale hej. Len to potom na to škálovanie treba vybrať vhodný case. A samozrejme, nebolo by od veci hot swap, ako má NAS. Ktovie, ako sa to potom celé predraží.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To už záleží na daném člověku jak si to udělá, ale dělají se hot swap rámečky do 5,25" pozic, mám i kamaráda co si prostě koupil malý nástěný rack a přišroubovak v něm desku na dno :D

Pokud hot-swap netřeba, tak je fajn něco jako Fractal Design Node 804, ale našla by se hromada dalších. Myslím že přímo Silverstone má takovou zvlášní skříň, co má v sobě dva hotswap rámečky na čtyři disky každý, myslím, že konektivitu řeší nějaké miniSASy.

Možností je poměrně dost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi lacnejšie vyjde MIKROTIK SFP+ direct attach cable, napríklad trojmetrový S+DA0003. A samozrejme úplne iné latencie ako pri metalike.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no jo, ale jak toto zapojit do teto desky?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No však strčiť tam sieťovú kartu s SFP+ a dať tam APU. Ale je pravda, že jeden slot je obmedzujúci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

obavam se, ze to je prispevek mimo misu. Debata je o tom, ze tato deska ma integrovany ethernet 2.5Gb a o tom, jak jej vyuzit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem jen zvědavý na reálnou dostupnost těch B550 desek...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asusy uz jsou skladem v CZC i Alze...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

+ spotřeba proti X570
- cenou jsou si blízko s X570

Jde o to, že buď chci hiend se vším všudy tak si pořídím Asus impact a pod. Nebo chci něco budget pro Ryzen 3300X a tady je problém - 4800,- je moc pro takové CPU. Tak buď oželet pcie4.0 a vzít B450 nebo B350 anebo doufat že přijdou i levnější B550 itx/dtx desky :-( bez zvukovek, wifi a pod

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co jsem zatím koukal tak B550 ITX jsou spíše hi-endové, ale zase jsou levnější než X570. Snad vyjdou i nějaké levnější.

Osobně mám radost z oživení microATX, Gigabyte má docela zajímavé microATX desky s B550 co vypadají docela slušně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Malých desek je docela dost, ale co mě nemile překvapilo je, že jen úplné minimum má S/PDIF. Dřív to bývalo i na deskách pod 2 litry, teď má člověk co chce desku za rozumný peníz bez zbytečností jako je wifi problém vůbec nějakou najít.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bčkové desky už nejsou levné desky, bejvávalo, levná deska? A520... Nebo starší řady.

Výrobci i AMD chce vydělávat, ne dávat všechno za almužnu

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu jsou ty desky lépe vybavené, mají lepší VRM, konektivitu. Není to příplatek "za nic". Většinu PC to prodraží třeba o tisícovku, ale je to prostě investice na pár let.

Pokud někdo škrtí každou korunu, jsou tu pořád B450 desky za méně peněz, nebo bazarový trh.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano není to srovnatelné, vyšší výbava tu je, ale to nic nemění že Bčko už není synonym pro levnou desku která není ořezaná na kost jako Ačka, počítám že i ty Ačka budou vybavenější a cena taky o něco poskočí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měl bych trochu offtopic dotaz.
Aktálně mám Msi X370 Gaming pro carbon a R5 1600, ale mám možnost si půjčit 3600. Pro desku vyšel beta bios podporující ryzen 3000, takže v tom by problém nebyl. Ale já mám v plánu dál používat starý CPU a koupit celou sestavu na příští generaci.

Nenašl jsem jednoznačnou odpověď, jestli mi po updatu bude dál CPU fungovat. Tato odpověď z fór MSI vě mě moc důvěry nevzbuzuje.
"There isn't one. in fact, we don't recommend upgrading the BIOS if you have a Zen 1 CPU......since ya know....they aren't supported on the newest BIOS's....."

Chci zjistit, jestli získám nějaký výkon, kdy mám bottleneck na straně GPU (GTX1080 a 4k monitor).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vem kartu a monitor ke kámošovi než se platlat s výměnou procesoru a flashováním biosu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přehodit grafiky, přeinstalovat ovladače, a překopírovat a nastavit celý modovaný Skyrim mi zabere víc času, než update biosu, přehození procesorů včetně jejich přepastování.

Navíc by to nebylo stejné porovnání. Jiná deska, jiné ram, jiné ssd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to jednoduché, AMD vydalo před delší dobou mikrokód AGESA 1.0.0.4b, který podporuje všechny dosud vydané Ryzen procesory. Tedy Zen, Zen+ a Zen2. S takovým mikrokódem by měly fungovat všechny procesory, mám například vyzkoušeno, že Zen a Zen+ CPU fungují na X570 deskách, které to oficiálně nepodporují.

Koukám na support page MSI a vidím, že tam je BETA BIOS s AGESA 1.0.0.4b: https://www.msi.com/Motherboard/support/X370-GAMING-PRO-CARBON

Version
7A32v1NV(Beta version)
Release Date
2019-12-03
File Size
9.28 MB

Description
- Update AMD ComboPI1.0.0.4 Patch B (SMU v46.54)
- Improved OC memory compatibility.
- Improved system boot up time
- Improved PCI-E device compatibility.

Takže s tímto BIOSem by měla fungovat všechna AMD AM4 CPU kromě Bristol Ridge. Osobně s tím mám dobré zkušenosti u jiných desek, ale doporučuji opatrnost, je to přeci jen beta verze a těžko říct, co je tam rozbité.

Při nejhorším provedete downgrade na starší verzi.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak na alze a czc už mají některé B550 skladem, ale lepší ATX kusy začínaj na 4k :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

me asi bude stacit ASrock b550 Pro4, ale tedy levne to vazne neni

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě by zajímalo jak to je s chlazením / nechlazením SSD ?

"Na test jsem osadil Samsung SSD 970 PRO 512GB, které by bez chladiče bylo smutné." <= Proč by bylo toto SSD bez chladiče smutné? :-)

Já mám starší desku B350 s tímto SSD diskem. Hledal jsem na internetu zda je dobré použít chladič a nebo ne a jasnou odpověď jsem nenašel. Řadič by bylo dobré chladit, naopak pamětem svědčí, když jsou teplejší. Zasvěcené názory na chlazení SSD se hodně různí. Disku zabrat nedávám.

Vím, že trend je použít chladič na desce, pokud je a nebo dokoupit vlastní, ale to je takové obecné pravidlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdy bude ke koupi

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.