Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE - Lenovo Legion Y530, jaký je nejlevnější model z herní řady Legion?

Dobry, jedine snad na kancelar bohate staci integrovana Intel HD Graphics. Na hry to chce aspon GTX1050Ti. Osobne teda existenci GTX1050 uplne nechapu, k cemu to teda je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ano stačí, ale pokud občas chcete dělat něco speciálnějšího (třeba jen funkční OpenGL), potřebujete nějaké "opravdové" GPU.

Co se týče existence GTX 1050 Mobile, s tím nemám problém, je to prostě entry level karta. Smysl spíš nevidím v low-endu ála MX 130/150 a 930MX/940MX.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MX150 a podobny jsou dobry na starsi hry, ktery nebezej dobre na Inteli imitaci grafiky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano to také, navíc poskytuje funkční OpenGL a tak podobně. Občas je ale za takové GPU ne úplně malý příplatek, někdy to vytroluje zbytek ntb tak, že je tam třeba jeden slot na RAM a tak podobně. Navíc většina má 2GB VRAM a není to nějak výrazně rychlejší než ten Intel, proto mi přijde lepší něco na úrovni té GTX 1050 nebo lepší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ony ty MX maj smysl spis v lehkych a tenkym notebookach, kam by se 1050 cpala jen tezko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Náhodou ta GTX1050 tam není zrovna marná

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak je to levnější model, ty dražší mají k dispozici GTX 1050 Ti nebo GTX 1060, ale musíte si připlatit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm a krom toho NumLocku vam teda vadi na te klavesnici i neco jineho ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V podstatě celý ten numpad je wtf, chybí mu i Enter, takže protože jsem navyklý ze služebního Latitude E6530 používat ten numpad skoro poslepu, tady to moc nešlo. Pak mi ještě vadí placatost té klávesnice, absence trackpointu a vysoký Enter. A taky chybějící context menu klávesa mezi pravým altem a controlem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, že novější generace už mají taktéž placatou klávesnici.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na placatou klávesnici se ještě zvyknout dá, ale jinak rozložené jinak veliké a tvarované klávesy jsou za trest, takový NB je pak zadarmo drahý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, placaté klávesy v kombinaci s podivným rozložením jsou vysloveně peklo.

Třeba to MSI Stealth GS65 bylo celkem OK, sice placaté kláveesy, ale poměrně OK rozložení, takže se na tom dalo celkem v pohodě psát. U toho Legionu Y530 jsem z té klávesnice moc nadšený nebyl, dokonce se mi zdálo, že jsou některé klávesy zbytečně velké, ale to je spíš subjektivní pocit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja hlavne nechapu, jak muze notebook se zkriplenou klavesnici dostat vubec nejake oceneni. A to neni jen vec tohoto webu, ale i jinde (spatne chlazeni, chybejici konektory RJ45 a USB, atd).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Záleží dost na use case, při hraní mi ta klávesnice vlastně ani nevadila, protože tu pravou část vůbec nepoužívám, pokud bych to měl jako pracovní náhradu svého ThinkPadu W530, asi bych byl velmi rozesmut. Určitě se najde mnoho lidí, kteří na notebooku téměř nepíšou a tak je jim to skoro šumák.

Ono je to často dost o nějakých osobních preferencích, takže neexistuje zařízení co by mohlo vyhovovat všem, ta Y530 má třeba celkem dobrou portovou výbavu oproti novým XPS 13, kde najdeme pouze USB-C.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je pravda,, ze na hrani clovek numeriku moc nevyuzije, ale osobne si myslim, ze podobne vyrobky by spise mely dostat cenu jako kuriozita, nez jako kvalitni oceneny stroj. Jen me mrzi, ze se nikdy nedozvim, co vede vyrobce k vymysleni takovych silenosti, ktere znamenaly dalsi praci navic, ktera uzivatele nijak nepotesi, maximalne cast z nich nastve.
USB je kapitola sama o sobe, kdysi i lacine 10" netbooky mely 3 kusy, dneska je problem u 15,x" mit 4 ks. USB-C je pak neco jako rozhrani pro rizeni lodi na Mars, nebot vyber i tak banalnich periferii jako je mys neni zrovna velky. Snad jen redukci existuje pozehnane.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak cílovka tohoto notebooku je spíš právě taková, kde numerický blok nobody cares, ale i tak nechápu jeho podivné zprasení.

Pokud má nějaký notebook tři USB-A a k tomu jedno nebo dvě Cčka a v nich třeba vede nějaké další věci, to mi přijde celkem OK. Nicméně ano, výběr periferií není moc dobrý k USB-C, byť se to zlepšuje.
Některé dobré myši bezdrátové mají často i Bluetooth, takže dongle potom netřeba(třeba můj oblíbený Logitech MX Master).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíš mi přijde, že na hraní je NTB za trest. Já navíc naopak šipky a numerickou klávesnici používám. Dá se tam snadněji (většinou) orientovat po hmatu než na ASWD atd. Pokud bych na tom chtěl něco zahrát musel bych stejně připojit myš a klávesnici... A na příležitostné psaní/práci mi Numlok chybí dost, přecijen docela často něco počítám uporavuju tabulky atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze klavesnice je vlastne OK jen ses proste zvyklej na neco jinyho.
Ja osobne bych treba notebook bez vysokyho Enteru nikdy nekoupil, ale Trackpoint i kdyz sem zvyklej na Thinkpady ozelim klidne pokud je touchpad dostatecne velkej a pohodlnej, coz zrovna tady teda nevypada. Co mi u notebooku casto nejvic chybi je prostedni tlacitko (paste v linuxu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To rozložení na Y530 je poměrně dost wut, jinak se placatost dá přežít.

Vysoký Enter mi nevadí, pokud je zároveň dostatečně široký, Dell začal na Latitudech 5490/5590 používat vysoký a velmi úzký Enter, což je iritující. Lepší je pak verze s US klávesnicí, která má široký Enter.

Ten touchpad je na Y530 dostatečně velký + je hezké, že má ty fyzická tlačítka pro levé a pravé tlačítko myši.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.