Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: Lenovo ThinkPad L15 Gen1, aneb tažný kůň korporátního dříče

"Za tento příplatek získáme procesor s polovinou jader, nižším výkonem a také dostaneme nižší výkon."

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tohle nebo něco hodně podobného jednu dobu provozoval Apple, protože udělal blbé chlazení. Stává se.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Překlep, měl tam být i nižší grafický výkon, upravil jsem to.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mám menšího bratříčka se 14" a dvoujádrovým i5-6300U, který byl dražší, ale stejně je to celoplasťák (z vnějšku) a zvukový projev větráku mně vadí - nula nebo pak příliš vysoké otáčky, pak zase nula, a tak pořád dokola, přitom roztáčení větráku je spojeno s takovým „škrknutím". Občas to teda udělá i nižší otáčky, ale stejně to je takové hvízdavé (v tiché místnosti). Jo jsem tak trochu audiofil...

Jestli AMD udrží tempo (ovšem růst počtu jader může výrazně zpomalit) i při přechodu na 5nm, tak moje úchylka nevyhazovat starý HW dokud funguje (a hlučnost se dá korigovat výměnou komponent-tuningem) zmizí hodně rychle. 8 velkých jader v takovém prdítku, wow.

Core 2 Quad desktop má kvůli spotřebě hodnotu „zdarma", či „zápornou" nebo „pár stovek" v případě občasného provozu starého software. Bazaristům by to už mohlo začít docházet.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Netráp sa tým. Dnes je tak trochu audiofil každý, čo počúva z mobilu mp3 na 320 kbps. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně si mě odhadl, mp3 na 320 kbps mně vůbec nevadí, ale zvuky počítačů ano. Vím, že to slovo má trochu jiný význam:).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mobilní Zen3 bude podle mě nadále 7nm, ale asi vylepšený + očekávám CCX obsahující všech osm jader, takže nižší latence a celkově vyšší výkon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam tedy Thinkpad E15 Gen2 s Ryzen 4500U a mam tam dva NVMe disky normalne vlozene. Jeden jako M2 od vyrobce, druhy misto 2.5 disku - byla tam prazdna zaslepka. I ve specifikacich v PDF na https://psref.lenovo.com/Detail/ThinkPad/ThinkPad_E15_Gen_2_AMD?M=20T800... je
Storage: Up to two drives
• M.2 2242 SSD / PCIe NVMe, PCIe 3.0 x 4
• M.2 2280 SSD / PCIe NVMe, PCIe 3.0 x 4

Ale pro https://psref.lenovo.com/Product/ThinkPad/ThinkPad_L15_Gen_1_AMD je tam jen
• M.2 2242 SSD / PCIe NVMe, PCIe 3.0 x 4
• M.2 2280 SSD / PCIe NVMe, PCIe 3.0 x 4

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je "výhoda" low-endu. V E rade sa ešte dodávajú v najlacnejších konfiguráciách rotačné disky, tak tam musí byť na ne miesto. Mám minuloročný model E495, od výroby mal 500 GB NVMe (Samsung) a prázdne miesto na SATA 2,5" disk. Tak mám dva disky, čo by mi vyššia rada neumožnila.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, také nechápu, proč jen E řada má šachtu na dva disky, je to celkem killer feature a sem by se to klidně vlezlo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Však jste si v recenzi odpověděl sám, nechtějí si lézt do vlastního zelí, pokud chcete takové vychytávky, musíte jít do lepší řady. Kdyby měly tuhle vlastnost stejnou, tak prakticky jediný rozdíl by byl, jestli je v šasi víc kovu či plastu, a spoustě lidí by to nestálo za příplatek, a šli by do levnějšího.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže řada E je nižší, L je vyšší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

E řada má méně portů. Konkrétně USB-C s nabíjením, pak USB-A v kterém mám dock a HDMI a pak na druhé straně USB a ten poloviční ethernet port co se dole rozevíra. (a pak lock a sluchatkovy jack).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chybi mi testy obrazovky - skutecny kontrast a jeho prubeh v zavislosti na jasu, Delta-E, pokryti sRGB, DCI-P3.
Merak ~cca 6kKc, cas ~15min.

Stejne tak chybi test webcam. Mam pocit jako by snad webkamery co novy model byly horsi a horsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je otázkou kolik procent čtenářů by to oslovilo. Viděl jsem neuvěřitelně vyblité LCD na HP notebooku za 11 tisíc (to jejich SVA) a rád bych se něčemu takovému vyhnul, na což stačí i konstatování recenzenta - je to slušné IPS, je to hnusné TN, je to celkem slušné TN, je to nadprůměrné IPS atd.

„skutecny kontrast a jeho prubeh v zavislosti na jasu, Delta-E, pokryti sRGB, DCI-P3"
Další problém je, že většina lidí co tomuhle rozumí, stejně nakonec skončí na desktop monitoru. Lepší možnosti nastavení pro konkrétní situaci, lepší parametry a velice často ve výsledku ušetří - koupí notebook s průměrným nebo shit LCD a díky tomu jim zbyde na fakt dobré LCD. Problém má jen ta výrazná menšina co opravdu chce/potřebuje vynikající zobrazovadlo přímo v notebooku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vzasade souhlas, ale - 2 priklady proc jen castecny:

To je podobne jako v praci. Clovek vidi problem, vi ze kdyz jej nahlasi, tak se stejne nic neudela. Ale jako specialista to proste hlasit musim.
Ze se nic dit nebude, to je problem managementu.
Pokud se neco vy..re, nebude zaznam ze odpovedny clovek to hlasil, nebo jeste hure ze o tom vedel a nehlasil, tak je problem...

Stejne jako ve skole - ucitel ma jet +- podle 3 nejschopnejsich a zbytek at se snazi. Ze 90% ctenaru recenze neda dohromady Ohmuv zakon nebo nezna rozdil mezi napetim a proudem je dost pravdepodobne, ale spotreba se stejne uvadi uvadi ve W/VA.
Pokud se od toho upusti, pak bud nebude info zadne, nebo jako - rocni spotreba (lednicka, pracka, TV) - xyz kWh/rok. To je super a miluju to. Znam lidi co koukaji na TV 0.5h/den a domacnosti kde to bezi 8+h denne. Nebo pracka u duchodcu .vs. rodina s 4 detma.
Zkratky, zjednodusovani a lenost vede drive nebo pozdeji do pekel.

Tim >rozhodne< nerikam ze Svorka je lempl, ale s minimalnim usilim jde zvednout uroven recenzi. Pokud jde o metodologii/SW, klidne se muze ozvat na mail.
Weby ktery recenzuji na takoveto urovni jde napocitat na prstech jedne ruky celosvetove..

Jinak k Lenovo. Kdyz se to rozebere, tak to porad vypada lepe nez 90% toho co je na trhu. Par drobnosti (alespond starsi modely to tak maji):
- stineni komponentu a sasi
- nevypadavajici sroubky (pamatuju si to dobre ? Nebo je to Dell)
- klavesnice co prezije politi tekutinou
- moznost nastavit horni limit nabijeni baterie
- kombinace interni/externi baterie
PS: presto vsechno Lenovo sam nepouzivam, ale je to potreba ocenit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> rocni spotreba (lednicka, pracka, TV) - xyz kWh/rok. To je super a miluju to.

Tak zrovna u lednicky rocni spotreba smysl ma - 99.9% lidi ji proste koupi, zapne a ta lednicka pak bezi 24/7/365. Nejakej vliv na spotrebu ma jak casto se otvira, ale IMO ma vetsi vliv umistneni (prilis blizko steny) nebo teplota v mistnosti - s tim vyrobce nic nenadela.

U pracky a TV mate pravdu, tam je "rocni spotreba" nesmysl, prilis velkej rozptyl v tom, jak je lidi vyuzivaji.

---------
Co se tyce Lenova... Ja mam E495 takze soucasnou generaci laptopu vynecham, nejdriv pristi, nebo az tu za ni. A poradne se rozhlidnu po vsech znackach... Co me stve u Lenova je takove to "rozredeni" T a E. Kdysi to bylo celkem jednoznacne, E byli plastaky a T bylo to nejlepsi. Pak zacali zavadet v Tckove rade blbosti - prikladem, T495 soldered RAM ? jako fakt ? museli usetrit 50 centaku na 1000+ eurovem laptopu ? A nejde mi jen o to, ze ta RAMka je nevymenitelna (kdyby zacala mit chyby), jde mi hlavne o to, ze kdyz 8G soldered clovek zkombinuje s treba 16G DIMM modulem, tak dostanete masinu kde 1/3 pameti je single-channel. Kdyby jste tam dali 32G, tak 3/5 pameti budou single channel. CPU s X jadry + vykonne iGPU + single channel RAM ? bezte s tim do... a tohle neni jedina vec co zvorali. Kdyz uz mam vysolit dvounasobnou cenu za Tcko, tak ocekavam ze bude ve vsech parametrech alespon stejne dobre jako Ecko. Ne ve stylu "3 kroky kupredu, 2 kroky zpatky".

Mate ale pravdu ze Lenovo je porad ve spouste veci lepsi nez konkurence (treba klavesnice), takze dost mozna zase skoncim u nejakeho Ecka...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ad pájená RAM, taky mě tím u řady T štvou. Hlavně to divné ztenčení, proboha proč, na to je tu T495s, defacto zmenšili T495 na úroveň ska, připájeli jeden SODIMM a zmenšili baterii. Thanks Obama.

Taky je to důvod, proč objednávám custom konfigurace, kde je připájeno 16GB + přidám druhý 16GB modul. Připájet 32GB neumí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli máte tip na nějaký měřák, rád si nechám poradit :)

Co se týče webkamer, můžu to přidat, ale osobně preferuji kamery vypnuté nebo žádné a v drtivé většině případů je to nějaký běžný 720p 30 FPS bazmek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hardware check/kalibraci obrazovky doporucuju tento: https://www.xrite.com/categories/calibration-profiling/i1display-pro
Neni to zase takova darda, je to rozsirene=podporovane vice softama, ne jen original SW of X-Rite.

SW https://displaycal.net ma velmi pekne vystupy.
Priklad zde:
https://ulozto.net/file/AcKgIjZyLs6t/dell-ultrabook-e7450-measurement-re...
https://ulozto.net/file/cBpmfV0FZw2X/dell-ultrabook-e7450-summary-2020-1...

A kdyz uz mulvime o nakupovani, tak si poridte logovaci multimeter EEV121GW
https://www.welectron.com/navi.php?qs=121gw
Funguje velmi pekne. Mam lepsi kousky, ale pro jeho kompaktnost po nem saham nejcasteji.
- dualni display (V + A)
- AC/DC mereni prikonu
- logovani na micro-SD kartu (V,A,VA) v CSV formatu
- logovaci interval 200ms, 1-999s
- bluetooth (Android, Win) app.
- velka vydrz na 4AA baterie (+500h)
- kompaktni velikost
- alarm kdyz jsou nekorektne zastrcene sondy. Tj. clovek neodpali 10A ammeter tim ze "si myslel" ze ma sondy v COM+V zdirkach a jde merit napeti. To se stane jedna dve..

S tim se budou delat grafy spotreby jedna radost, krasne se ukaze kde se boostovalo, prehrivalo atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za tipy, mrknu se na to a třeba po pár recenzích něco bude, s tou kalibrační sondou bych mohl technicky vzato začít recenzovat i monitory, občas po tom někteří vendoři touží.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme. K dokonalosti by to chtelo detekovat pritomnost a frekvence PWM podsviceni monitoru. A to je teprve polozka ktera lidi zajima, protoze se dost casto neuvadi...

Jestli neni k dispozici oscilloskop, tak by na to by mel stacit maly solarni panylek v kombinaci s EEV121GW.
Jsou to korunove polozky: https://www.aliexpress.com/item/32876089429.html
Nevim jakou maji solary kapacitní reaktanci - tj. do kolika Hz by to fungovalo, ale - vyzkousim a poreferuju. 121GW ma limit 999kHz - tady problem nebude. Pozor - je potreba mit >2.5V amplitudu. Tj. solidnejsi solarek, tak 5-12V a velikost aby to generovalo slusne napeti pri nizkem podsviceni. Ale zase cim vetsi, cim vetsi kapacitni reaktanci cekam.

Pokud nic moc, tak by to slo poresit nejakym rychlym fotorezistorem a DC zdrojem - mala 4.2V lithiovka.

Pak jeste provedeni antireflexni vrstvy - to vyzaduje digitalni mikroskop. Slusne modely jsou od $70 vyse. Crystalline effect dokaze pekne potrapit. Ten se projevuje tak, ze bile plochy na monitoru vypadaji jako posypane mini krystalky (dusledek prilis clenite antireflexni vrstvy). Posledni dobou to moc nevidam, ale clovek nikdy nevi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Udelal jsem jak jsem slibil. S tim multimetrem to neni zadna hitparada.
Lepsi je nejaky mini Oscilloskop, jako zde:
https://www.aliexpress.com/item/4001112846443.html
nebo zde:
https://www.aliexpress.com/item/1005001375645843.html

Vysledek je jasny - 180Hz PWM:
https://i.postimg.cc/3w6R3Mtt/Screen-PWM-cheap-oscilloscope-test-with-so...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle vypada nejlepe z tech opravdu levnych: https://www.aliexpress.com/item/4000717577838.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno, sorryjako, za mého působení by takovýhle plasťáček nedosáhl ani na bronzové ocenění :).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A není to tím, co se dnes prodává? Hlavně kousky s Intel CPU jsou často bizár.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je klidně možný, ale pro mě stále platí, že ani nejlepší výrobek z existujících nemusí dostat nejvyšší ocenění, pokud ho vyhodnotím jako neadekvátní pro dané ocenění.

Když jsme na DIITku kdysi ta tři ocenění vymýšleli, cílem bylo, že to, co jinde může dostat top, u nás může dostat tak jednu hvězdu. Pokud bude něco výjimečné, může dostat dvě a pokud bude něco tak extra super skvělé, že za to můžem dát ruku do ohně, tak se dá uvažovat o třech.
Analogie s Pohlreichem a hvězdičkami z Ano, šéfe. Když začal rozdávat jednohvězdičková a dvouhvězdičková ocenění, tak těch tříhvězdičkových taky rozdal vysloveně pomikru (do té doby dával jen tři hvězdy, protože to tak blbě vymysleli).

Bohužel situace a trh si žádá oboustrannou propagaci, tak se pak přestalo s těmi oceněními šetřit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že když nasadíš taková kritéria, tak Ti všechno spadne do shit a bronze a rozlišení veškeré žádné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, když bude všechno shit, tak si to podle mě shit zaslouží :). Ocenění DIIT mělo být původně prestižní, ne tuctové, jako dnes.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je, pro koho to ocenění je. Možná by potom stálo za to rozšířít stupnici, aby bylo alespoň deset stupňů a to co je na trhu se dalo roztřídit. Protože, to že řekneš, že to všechno stojí za ..., mi při výběru moc nepomůže. Ne, že bych se tím oceněním moc řídil, mám svoje kriteria, takže mi spiš pomůže to závěrečné hodnocení (pokud nechci číst celý test)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je pravda, že to není úplně optimální, proto jsem vyrobil i nějaká ta specifická ocenění. Taky zvažuju zakomponovat do recenzí, něco podobného co mají na Serve The Home: https://www.servethehome.com/wp-content/uploads/2020/11/STH-Server-Spide...

Říkal jsem, že by to mohl být takový notebookový přehledník, složený z výkonu CPU (možná nějaká MT zátěž ála Cinebench, pak třeba "Internet performance" založený na Kraken JS testu). Pak by tam byl nějaký grafický sloupec, zase bych vybral nějakou konkrétní hru, výdrž baterie(možná nastavit, že 10 hodin by bylo 100% v tom grafu) a nejspíše nějaké další parametry, asi i výkon úložiště.

Víceméně to udělat tak, aby to bylo nějak srovnatelné s ostatními notebooky, ještě promyslím jak přesně by to mohlo vypadat.

No a taky bych rád přidal časem nějaké lepší měření spotřeby s grafy, měření hluku a testovat nějak lépe displeje.

Jo a den by mohl mít třeba 48 hodin, to by se mi taky hodilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha tak radar grafy se dají dělat i v Excelu, akorát nejsem úplně rozhodnutý co přesně tam dát a jak by to mělo finálně vypadat, šlo by takhle srovnávat i nějaké stroje "on glance".

Zkusil jsem rychle splácat tohle: https://i.imgur.com/vYONNLC.png

Otázka je, zda by někomu přišlo zajímavé takovéhle srovnání. Asi by to chtělo mít nějaký notebook jako etalon s konkrétními parametry a pak srovnávat s dalšími + do tohoto grafu nepřidávat milion dalších strojů, ale vždy jen pár posledních + etalon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jestli to má smysl dělat pro tyhle plné recenze. Pokud něco kupuju, tak si nejdříve vyberu na trhu, a teprve pak se na ty co mi vyjdou jako přijatelný, podívám podrobněji. U těch recenzí je prima, že vypíchnou problematický místa, kterých bych si nemusel všimnout.
Takže možná víc než takovéto grafy bych ocenil přehledný seznam recenzí s odkazy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já to vidím pozitivně. Začíná se blýskat na lepší časy a dobré strojky s AMD se už postupně objevují. Stejně tak jde už objednat u Dellu "patnáctkové" servery s AMD Epyc. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

@Karáš Svorka je mozne zmera cinebench r23? Napr. pre porovnanie s istym nemenovanym procesorom, aby par ludi co sa porovnavali vselico so vselicim mali ukazku vykonu systemu s realnym 15w odberom?
Ale inak, pekne sa tu ukazuje kolko vela robi implementacia toho ktoreho vyrobcu, ked +- rovnaky cpu (4800H, 4800HS) na 35-45w deklarovanom prikone ma tak max o +30% vyssi vykon oproti 15w, v cpu testoch... moj "gut-feeling" je ze toto nieje o nelinearnom skalovani vykonu so spotrebou, ale rad sa necham presvedcit cislami pre tento cpu (aj oproti kvadratickemu skalovaniu tam chyba aspon 10-20% vykonu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, Cinebench R23 jsem také začal měřit, ale nestihl to do této recenze, objeví se s v další a postupně ty notebooky budu přidávat, byť se nedostanu ke všem dříve otestovaným, takže to bude trochu chudší z hlediska dat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cituji z článku "Nicméně nemůžeme mít všechno" - za 33 tisíc ? WTF!

V podstatě to vypadá tak, že ať jakýkoli výrobce vydá byť sebezmršenější slepenec s nálepkou AMD, automaticky za tuto "odvahu" získává nějaké to ocenění. Raděj to nebudu rozvádět dále, protože by to už nebylo chutné. Celkově jsem z toho dost smutný.

Osobně bych raději počkal tzn. ponechal si stávající notebook - pokud stále funguje - a za ušetřené peníze si sestavil nějaké HTPC s ITX deskou v mini case s AMD z nejnovější řady, např. 4700G nebo 4600G. Viz např. Asus Mini PN50 za nějakých 11k to myslím jde a ušetřených 20 klacků by se výborně hodilo např. pro nějaký vymazlený velký 4K monitor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To prohozený Fn a Ctrl je hrozný... ale tím je Lenovo typické.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To nastolilo IBM snad před třiceti lety a je to jediné správné rozložení, myslím, že to dodržuje ještě Fujitsu-Siemens. Nicméně jde to softwarově prohodit v Lenovo Vantage nebo v BIOSu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Neskutečný jak doba pokročila. Při brouzdání to žere skoro stejně jako sračko Atom N450, akorát to má výkon jak raketoplán oproti tomu.
I to srovnání se Zen+ je dost impozantní

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za recenzi.
Uvažoval jsem nad ním už před recenzí, dostane ho manželka pod stromeček.
Díky recenzi přikoupím USB-C => DisplayPort kabel/redukci a asi vyměním paměti za https://www.czc.cz/crucial-ballistix-32gb-2x16gb-ddr4-3200-so-dimm/28407...
A disk prohodím za https://www.czc.cz/corsair-force-mp510-m-2-1920gb/278085/produkt , který nutně nepotřebuji ve svém pracovním notebooku.
Myslím, že pak už by to mohl být celkem vymazlený kousek. Chtěl jsem úsporný, ale co nejvýkonnější procesor z poslední generace AMD, protože ten výkon mě prostě dostává a jsem fanda AMD, nehledě na to že se teď Intel dostal do pozice dražší a zároveň nižší výkon. Oproti 9 let starému notebooku mojí ženy to bude mít 8x vyšší výkon a méně než poloviční, dle recenze spíše méně než čtvrtinovou spotřebu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U těch pamětí bych byl opatrný, nejsem si jist, zda v tom notebooku poběží na těch 1,35V + to může zvednout spotřebu pokud ano. XMP profil mi tam chodí s těmi HyperX, ale ty jsou 1,2V. Je dost dobře možné, že se nastaví nějaké horší časování s 1,2V.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za upozornění ... ještě to zkusím před koupí prověřit.
Já jsem především zjistil, že ta dostupnost je opravdu taková katastrofa jak píšete, takže nejlepší odpověď byla, že dodání na sklad 24.12. a někde jsem se taky dozveděl "všechny notebooky co nejsou skladem nejříve únor/březen" ... takže váhám teď co s tím ... jestli to objednat a čekat a nebo počkat na skladovou dostupnost a pak to koupit a ponechat si možnost objevení ještě nějakého lepšího "zázraku" do té doby. Možná se trošku kloním k tomu čekání ... ikdyž mi už dnes došel 4K monitor co manželce se starým notebookem fungovat nebude :-/.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem kupoval tady: https://www.lenovoshop.cz/Default.asp

A zatím co měli psané skladem, bylo opravdu skladem a poslali to ASAP po zaplacení, dokonce mají i funkční chat, takže se jich lze zeptat a reagují celkem rychle.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, Lenovoshop jsem měl otevřený až do dneška s tím, že ho tam mají, ale když jsem si dobře prohlídnul stránku, tak jsem taky zjistil, že nemají a tuším, že tam mi řekli to naskladnění na Štědrý den, s tím že to znamená, že mi to samozřejmě do Vánoc zaručit nemůžou.
Jinak jsem koukal na ty paměti a podle compatibility toolu od Crucialu by tam měly fungovat i tyhle rychlé https://www.crucial.com/compatible-upgrade-for/lenovo/thinkpad-l15-gen-1-(amd)
Spotřebu bych asi v případě mojí ženy tolik neřešil ... v 95% procentech případů je na zdroji a nebo 2 kroky od něj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak nakonec jsem ho obrněn trpělivostí a s příslibem, že by třeba mohl dojít ještě nějaký kousek do Vánoc a že případně objednávku v lednu zrušíme, objednal v Softcomu a dneska mi dorazil. Ufff :-). Teď zase nikde nemaj ty Ballistix paměti :-D, ale to už je druhotné ... pod stromkem to stačí s pamětí co už to má.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stále platí to, že dané zařízení musí být, pokud se vyrábí i alternativa s Intel procesorem, v něčem výrazně handicapované. Vidím to jako jasnou kartelovou dohodu a čekal bych, že podobně jako tomu bylo dříve u RAM a u LCD monitorů, za to v budoucnosti padnou na dané firmy (Intel, HP, Dell, Lenovo a některé další) opravdu citelné pokuty...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.