Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Mikrofon Rode VideoMic Pro Rycote si zamilujete pro jeho univerzálnost

Kdo byl někdy na Youtube, ví, že zajímavé video přežije i s horší kvalitou obrazu. Jak je to ale se zvukem? Videorozhovor s nežádoucími hosty šuměním, praskáním a hučením pravděpodobně nedokoukáte. Externí mikrofon RODE VideoMic Pro Rycote může být řešením.

Už nějakou dobu koketujeme s myšlenkou, že náš magazín rozšíříme o videa. Ne každou novinku nebo recenzi se hodí sdílet prostřednictvím textového článku. Někdy by bylo nejlepší vám vše ukázat přímo na kameru a doplnit komentářem.

Kdo se zajímá o mikrofony, ví, že popularita značky RODE je celosvětová. Cenově přístupný, kvalitní zvuk v každé situaci. Je tomu opravdu tak? Děkujeme firmě DISK Multimedia za zaslání mikrofonu RODE VideoMic Pro Rycote k recenzi a jdeme vyzkoušet, co svede.

Jednoduchá instalace a chytré provedení

Rozbalujeme mikrofon a zjistíme, že kromě vložení 9V baterie nic jiného nepotřebujeme. Mikrofon je v krabičce složený a nebrání nám nic jej ihned namontovat na fotoaparát a začít nahrávat.

Před používáním je mikrofon nutné zapnout. Pokud natáčíte během celého dne, snadno na maličkost zapomenete.

Mikrofon je vybaven odpruženým antivibračním držákem, který zajistí, že při pohybu s kamerou nebo samotným mikrofonem nebudou slyšet žádné otřesy. Zabudovaný úchyt do sáněk blesku docílí toho, že mikrofon drží na fotoaparátu jako přibitý.

Inteligentní nastavení i obsluha

Mikrofon nabízí tři pozice kontroly nahrávání zvuku. V případě, že potřebujete snímat zvuk z dálky, využijete +20 db, na blízko stačí 0 db. Poslední možnost – 10 db je vhodná pro hlasité zvuky, jako živá hudba na koncertech nebo večírcích.

Výstup mikrofonu je klasický 3,5mm jack, který zapojíte do každé zrcadlovky i počítače. Mikrofon tak můžete využívat i např. pro skypování.

Vestavěný mikrofon vs. RODE VideoMic Pro

Špatné zachytávání zvuku a šumění vestavěných mikrofonů je běžné. Tento problém se týká především zrcadlovek, tedy i našeho případu. Zvuk je zachytávám z blízkého okolí. Nelze si tedy cíleně vybrat, jaký zvuk a za jakého směru chceme nahrávat. Hlas je slabý a často ani v postprodukci nelze od okolního šumu oddělit .

RODE VideoMic Pro Rycote je směrový mikrofon, tzn. že zvuk, který snímá, je především ten, který jde ze směru, kam míří. V našem případě směr objektivu. Boční zvuky a zvuky zezadu jsou výrazně tlumené. Ideální pro nahrávání rozhovorů a mluvení přímo do objektivu.

Kvalita zvuku

Hned po první nahrávce registrujeme výrazné omezení šumu oproti vestavěnému mikrofonu. Hlas je jasný a čistý i při nahrávání z několika metrů. Okolní zvuky jsou tlumené. Na našem záznamu slyšíme kvalitně to, co slyšet chceme. V postprodukci nebude problém odstranit šum úplně a zvýraznit zvuk k dokonalosti.

Finální hodnocení

Mikrofon RODE VideoMic Pro Rycote splnil naše očekávání. Jednoduchý na ovládání i instalaci, univerzální na používání. Díky několika nastavením snímání zvuku je využitelný pro točení rozhovorů, záznamů ze svateb, večírků nebo na YouTubing. Ideální je pro začátečníky, kteří si chtějí natočit video s kvalitním zvukem a nechtějí do mikrofonu investovat desetitisíce. V nabídce RODE jsou i klopové a profesionální mikrofony.

Na ukázkové záznamy se můžete v budoucnu těšit na některém z našich nadcházejících videích. 

Tagy: 

Diskuse ke článku Mikrofon Rode VideoMic Pro Rycote si zamilujete pro jeho univerzálnost

Čtvrtek, 14 Prosinec 2017 - 08:01 | hajčus | Hm, možná by nebylo od věci otagovat to jako...
Středa, 13 Prosinec 2017 - 09:35 | Jirka1 | Ale zas k tomu přibyde aspoň 2*5s reklamy :-)
Středa, 13 Prosinec 2017 - 07:40 | Bonfire | Prosím, jen ne pouze videa :( Poslední dobou se...
Středa, 13 Prosinec 2017 - 01:58 | Artael | Tak mikrofony od Rode asi nejsou zlé. Sám doma...
Středa, 13 Prosinec 2017 - 01:21 | Adams Adams | Myslím, že jste tam omylem do pár vět zapomněli...

Zobrazit diskusi