Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: MSI GF65 Thin 9SD

Podivné čudo... Notes se 180W zdrojem, WTF?
Další poněkud přepálená hračka, která se po zaprášení chladičů - nejdéle však po "zkamenění" teplovodivé pasty upeče. Pokud by to někdo skutečně na hraní her používal, pochybuji, zda to bez pravidelného čištění a přepastování přežije do konce záruky. Ale takové jsou skoro všechny tyto "herní" potvory.
Když už, tak se mi mnohem více líbí ten obří notes s desktopovým Ryzenem, jak ho autor recenzoval a zakoupil si ho i osobně - to dává alespoň nějaký smysl - protože to má dostatečně dimenzované chlazení a komponenty.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kámoš teď usmažil Lenovo Legion, Intel i5 8400H, GF 1050 4gb. Notes přesně vydržel 385 dní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co konkrétně se tam usmažilo? Jak se mu to povedlo? Já jsem zažil u pár Latitudů 5490/5590 hořící napájecí kaskády, zatím tři kusy z dvaceti byly dead.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To ještě nevím, nějak jsem se k tomu zatím nedostal, ale už týden před tím, měl problém to pustit a padala mu wifi, jinak nic víc nevím...teď je to prý totál a nejde to ani zapnout

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prosím seriózní odpověď na otázku, proč by měla teplovodivá pasta zkamenět a proč by se poté měl notebook upéct.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Rekl bych, ze to je "seriozni" zkusenost mnoha technicky nadsenych lidi, co maji chut a cas si hrat s hodinarskou sadou sroubovaku pri rozebirani notebooku.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já právě žádné takové zkušenosti nemám a ani lidi, kteří se počítači živí ve velkém, tedy ne entuziasté a hračičkáři, ale ti co staví denně 20 mašin nebo ve fabrice kompletují různé HP, DELL apod ještě ve větším počtu, ti problémy nemívají. nemívají je ani firmy, nikdo tu po dvou letech neběhá ne přepastovává tisíce počítačů, vše běží naprosto v pohodě.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Po dvou letech nejspíš ne, ale třeba po pěti letech může být nános prachu znatelný, což je typicky větší problém, než ta tovární pasta. A někdy i po těch dvou, když se třeba uživatel pohybuje s notebookem v prašném prostředí, na stavbě, hodně cestuje, atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatvrdlou a špatně vodící pastu jsem zažil u pár starých DELL Latitudů (D630, E6400/E6500, E5420), ale mělo to jen negativní vliv na výkon, prostě se CPU masivně podtaktovalo, pomohlo vyčistit od prachu a přepastovat. Nicméně jsem nezažil, že by to ten notebook zcela zabilo, jen se plazil hlemýždí rychlostí. On i ten Sandy Bridge když jede na 800MHz není nic moc :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jj. Samozřejmě, notes se podtaktuje. "Experti nikdy neviděli" tepelně nevodící vyschlou pastu :-) , ovšem pár let staré notesy, se řvoucími větráky na plné točky, i když se na nich skoro nic neděje, a když si na tom majitel pustí třeba i jen film s vyšším datovým tokem, tak se notes úplně vypne, anžto je mu "moc teplo", to je vidět často. Mizerná použitá tepelná pasta s vyschnutím "čas záruky +", je oblíbené kurv*tko.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je přesně můj problém. Můj NTB z 2008 s Core2Duo T9400 2x2,53 GHz na kterém nedělám nic jiného než prohlížení netu a koukání na filmy se utaví a yvpne buď při scrollování FB zdi nebo Ulici při 720p.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyčisti chlazení od prachu a přepastovat :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z čučení na zeď FB nebo Ulici bych zh*bnul taky, se mu nedivím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobrým trikem jsou také teplovodivé podložky, které se dezintegrují a u některých notebooků tak začne být smutný chipset, VRM, VRAM a tak podobně. Super jsou podložky od Arcticu, ale jsou dost pevné, takže to chce správně změřit tloušťku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten 180W zdroj je potřeba, 80W grafika, 45W CPU a něco papá i LCD a omáčka okolo. Navíc se hodí rezerva pro nabíjení baterie, při hraní notebook bere klidně 155 Wattů, takže výkonnější zdroj je na místě. Se slabším zdrojem by nebyla moc rezerva pro nabíjení baterie a zdroj by mohl být často přetížený.

Jo ten Predator je super, škoda, že Acer nepřichystal novější model se Zen2 CPU a RX 5700 XT s 120W TDP limitem.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, sčítat ještě umím, tak mi je jasné, že 180W zdroj je pro takový "zázrak" akorát. Jen mám při pohledu na většinu těchto "herních notesů" celkem pochybnost, kam se všechny ty Watty podějí, když konstrukce notesu a chlazení je dimenzovaná tak, jak je. Takové strojky stráví většinu svého času podtaktované díky teplu, na hranici tepelné odolnosti součástek, jakmile se větráky a chladiče trochu zašpiní. Pro specifické potřeby specifických userů je to OK, jinak by to výrobci nevyráběli.
To je prostě něco podobného, jako různé elektrické ruční vrtačky, výkonově a tepelně dimenzované na vyvrtání třech děr na poličku, elektrická bourací kladiva vhodná na vyseknutí 1m šlicu ve zdi pro vedení k lampičce, ... ale ne na nějakou větší práci - jinak si běžte koupit "modrou Makitu". Stejně jako s tím aušusovým ručním nářadím, takovéhle notesy přežijí do konce záruky, jelikož se používají specifickým způsobem. Tedy nepoužívají se trvale, ani "trvaleji", ale jen občas a pár hodin. Výrobcům se to vyplatí takhle šidit, jinak by to nedělali.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Osobně bych hobby nástroje nezavrhoval. Letos to u mne bude 15 let, co jsem si koupil levnou "bošku" vrtací kladivo. Je to přesně na to vyvrtat tři díry a nechat odpočinout. Slouží dodnes a udělal jsem s ní postupně děr jak v ementálu. Opravdu tak, že o víkendu jsem pověsil poličku, jindy udělal prostup na kabel skrz nosný panel, za týden pověsil garnýže... Prostě opravdu hobby, dělat s tím osm hodin denně nejde a nikdy nešlo.
A u PC to vidím taky. Já si to sice nekoupím, protože jsem "řemeslník" na PC a sedím u toho furt (a kupuju si kvůli tomu k vybavenému desktopu ještě HP ZBook), ale proč by to nemohl pět let spokojeně používat třeba truhlář, co si to pro nás hodinku večer a udělá si na tom papíry a zahraje si třeba WoT či co se dnes hraje. Je to stejný princip.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, tak to je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobře nanesená pasta nemá šanci "zkamenět," navíc takto tenká vrstva vede teplo nezávisle na tom kolik je v ní poměrově látek v tekutém stavu.

Problém je to u "kejdařů," kteří dávají na plochu příliš mnoho pasty, která vytvoří souvislou (a tlustou) vrstvu - tam se nelze divit vysychání a degradaci teplotní vodivosti, protože chladič nesedí na čipu, ale na rozmázlém hovínku pasty.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Debauer by ti vysvětlil že problém "kejdařů" neexistuje, vzhledem k tlaku chladiče na CPU se všechna přebytečná pasta dostane pryč a že je za takové lidi rád, protože koupí více pasty :)

Navíc plocha headspreaderu a chladiče jsou kovy a pracují při změnách teplot, řídká pasta se snadno roztahováním těch kovů dostane mimo, naopak méně liquid pasta se z toho bude roztažností dostávat hůře.

Zcela zaschlá pasta taky není problém, pořád funguje. Problem je že se ten chladič nesmí nikdy hnout. U industriálních řešení se šroubuje dost pevně lecos, často ve strojích které trápí vibrace, nárazy atd. nikdo to nepřepastovává, nebo třeba servery, to je to samé, představme si superpočítač jako Summit apod, kde by někdo naběhl a přepastovával ty desetitisíce grafik a tisíce procesorů... absurdní

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"zda to bez pravidelného čištění a přepastování přežije do konce záruky"

Od toho je záruka, výrobce to záměrně neudělá tak aby ji to nepřežilo. Určitě nechce dávat nový notes, to by přišel na buben.

Navíc přepastovávání... kdo to sakra dělá? Termovodivá pasta se používá v různém elektru, kde to přežívá klidně 20 let nebo déle. To že pasta vytuhne neznamená vůbec nic, je to v pořádku, naopak u hodně tekutých past je problém. Kovy pracují a roztahují se s teplotou, moc fluidní pastu to rozpínání časem vytlačí mimo a tam skutečně je třeba tu pastu dát znova, protože už ji tam moc nezůstává.

Přepastováš třeba mobil nebo nějakou tu mini herní konzoli? přepastováváš televizi? přepastováváš mikrovlnku, lednici, pračku? přepastováváš elektroniku v autě?

Proč to všude jde bez údržby a jen u "chytráků" v PC to je nutné pravidelně měnit?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Srovnávat PC s ledničkou , mikrovlnou, lednici ale i třeba mobilem, může fakt jen naprostý idiot. Gratuluji Jiříčku.
Hodiny a holiny... žádný rozdíl. Oboje se natahuje, viď? :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Absence numericke casti klavesnice je ukazkova prasarnost, tez pritomnost vetsiny portu na prave strane(nevedi za par dolaru pridat tenky kablik do tela notebooku...?), za mne osobne radsi 5x USB-A portu nez jeden pitomy USB-C!, co sa tyce procesoru doby ctyrjadra jiz skoncili, akceptoval bych jedine Ryzen 3 3300X, vse od intel-u je jiz naprosty shit, chvalim naopak moznost plneho zasahu do vnitřností notebooku jak kuli upgrade tak operacim cisteni, co se tyce OS tak jedine provedeni Pro, Home je sračka naprostá.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Stejně jako autor, jsem "klávesnicový centrista" a když mám sedět hodiny před obrazovkou notesu vyoseně o těch pár centimetrů díky numerické klávesnici, kterou nepoužívám, značně mě to s*r*. Jelikož píši všemi deseti, než přendávat ruku kvůli každému napsání čísla... to by mi brzy snad upadla - takže "numeriku" nepoužívám ani na stolních keyboardech. V rámci "all10fingers" se prostě čísla píšou na horní řadě klávesnice, tečka. Jenže musím souhlasit, že "herní notes" si nejspíš nekupuje zrovna někdo, kdo na tom bude něco opravdu dělat, ale úplný amatér, který to bude používat spíše na "konzumaci obsahu", nejvýše na případné občasné hraní... takže tam by se asi klávesnice s numerikou hodila.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takže numerická klávesnice je jedním pro konzumaci a hraní? Hmmm... Řeknu to pro pobavení kolegům, že ty klávesové zkratky v jejich pracovním sw za desítky tisíc pověšené na numpad jsou jenom hraní a konzumace. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Že je numerická klávesnice jenom na konzumaci a hraní, to čteš kde? Účetní/ekonomové ji potřebují. Pokud na tom má někdo navěšené zkratky, tak taky. Nebo grafici, kteří to často také používají. Každý prostě preferuje něco jiného - a pro neprofesionální použití je klávesnice s numpadem lepší než klávesnice bez numpadu, to je všechno, co jsem napsal. Profíci ale často u notesu preferují klávesnici bez numpadu, právě z důvodu ergonomie - což je důvod, proč to tak mají některé pracovní profesionální notesy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mě by zajímalo, jestli když jste v supermarketu, taky u každého zboží zdůvodňujete, proč si ho nekoupíte.
Prostě to není zboží pro vás, tak si ho nevšímáte, ale určitě chápete, že jsou jiní, kteří ho kupují. Ovšem tady je to evidentně nad vaše síly. Neakceptujete čtyřjádro? A nutí vám ho snad někdo? Neakceptujete Win 10 Home? A nutí vám je někdo? Nelíbí se vám USB-C? A jste schopen pochopit, že někomu čtyřjádro či Win Home stačí a USB-C ocení?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem ochoten akceptovat prime vojeby lidi pane inteligente, penize se dnes vydelavaji tezko a proto ma clovek narok koupit si kvalitni produkt se vsim co ma proste mit, intel-u prokazatelne jebe a vojebava proto kazdeho presvedcuju na AMD ktere je navic uz jenom z jedne podstaty lepsi a to bezpecnost, dale na Windows 10 Home nejdou kuli cikanum z indie normalne odstavit aktualizace a kdyz vidim co se kazdy tyden aktualizacemi od MS dojebe tak rozhodne sem proti provedeni Home, navic i W10 je sracka sama o sobe kdyz ma dnes 11 vydani a stale to nedosahuje ani 75% uroven Windows 7 SP1, USB-C je picovina tez, navic v tomhle notebooku nema ani power deliver funkci ani DisplayPort coz autor sam vytknul, pak se ptam k cemu na tele notebooku je pritomno vubec? no k honeni si vlastnich pindiku v MSI.

Nejsi ty ten debil Hulanovsky co vzdy rejpal do produktu Apple? ten dement co vedel vsechno jenom ne a ne prijit na to jak se spojuje gumenny kacer s povrazkem..?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud někdo regulerně používá notebook jako desktop replacement a jednou za čas ho někam převeze, tak typicky používá dock station, není třeba milion USB A portů, stačí jeden USB-C a to na vše. To že někdo ještě nejede periferie na USB-C je jeho problém a není cílovka. Podobně ta klávesnice, každý používá něco jiného. Já třeba pro hraní, které je asi hlavním účelem toho stroje, používám numerickou klávesnici protože jako levák používám kurzorové šipky ne typickou WASD kombinaci. Jako levák dokonce vítám když jsou konektory na pravé straně

Win Pro pro domácího uživatele? k čemu potřebuje podporu domény nebo RDP? Jistě se takoví najdou ale pro ty prostě ten produkt není, stejně jako není pro ty, kteří chtějí milion USB portů nebo klávesnici bez numpadu. Naštěstí trh je plný možností a každý si může vybrat co chce. Pro někoho je 4c CPU moc, pro někoho málo... Kupce si to najde, jinak by to výrobce nevyráběl, pro někoho to může být přesně to co hledá.

W7 vs W10, já třeba W10 instaloval dobrovolně hned jak vyšly, dokonce jsem byl naštvaný že ten "nucený" update na který mnozí nadávali můj počítač sám nenabídl a musel jsem inicializovat update sám stažením instalačky. Během dvou dní jsem převedl na W10 všechny počítače a jsem rád že loni došlo i k aktualizaci pracovních strojů. Je to ale herní mašina s moderní grafikou a hry už docela často chtějí DX12, takže hráči přechází na W10 častěji, navíc většina uživatelů ani netuší co vše Windows umí, je to pro ně jen launcher aplikací který pro ně funguje, nic jiného v systému ani nedělají a ti co se o to snaží to často rozbijí svou snahou to "vylepšit".

K bezpečnosti... cílová skupina toho výrobku nemusí nějaké teoretické zranitelnosti na náhodné segmenty dat vůbec řešit. Daleko dřív si způsobí únik informací či jinou škodu vlastním počínáním. Proč složitě lovit náhodné data pomocí zranitelnosti, když můžu nad tím počítačem mít de facto absolutní kontrolu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Peníze se vydělávají těžko? S takovými názory jako máte, se ani nedivím. Na rozdíl od vás ty firmy prodávající notebooky či Windows vydělávají celkem slušně. Ale ubohá socka má stejně potřebu jim vysvětlovat, jak to dělají blbě.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ad1 - cpu je shit, slaby vykon a ten kratkodoby 60W boost je totalne nanic - marketingovy pluvanec
ad2 - LCD - autor absolutne nerecenzuje panel, stalesa toci okolo 120 Hz, pritom obraz je vybluty jak krava, 61% sRGB v specifikaciach je snad zly ftip - aj najhorsie shity maju aspon 66% (vid ASUS TUF), my ostatny NORMALNY ludia sa pod 90% ani nebavime (ved na monitor cumis STALE). Monitor je neregulovatelny, zere a aj vyzera jak krava .... blueeeeh ... lacne a cele zle
ad3 - spodny kryt uuuuplne zabija chladiaci vykon (na poznamke o chladeni inych komponent vzduchom nutenym sa cez ne predierat som sa naramne pobavil - autor robi co moze ... ;-))) ...pan autor, skoste testy bez spodneho krytu a teploty budu o 10-12 °C nizsie na CPU, GPU meenej, ale tiez vyznamne ... tak tovyzera, ked sa natrepu kopmonenty na univerzalne sasi ... bravooo MSI ... inziniersky skvost

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsou LCD na noteboocích už alespoň flicker-free?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Záleží na výrobci a na panelu, pořád lze narazit na PWM podsvícení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten krátkodobý boost využívají víceméně všechny mobilní procesory, není to nic jiného, ale raději to zmiňuji.

Přiznám se, že co se panelů týče, nemám na to dostatečné vybavení a detailní znalosti, navíc mám zkušenost, že mnoho výrobců osazuje panely dost různé podle toho co je skladem, splňuje to FHD, IPS a 120Hz? OK, dejme to tam, klidně od několika různých vendorů s různou kvalitou.

Jinak tohle není notebook pro grafiky, IMHO pro hráče je ten panel OK.

Ta poznámka o chlazení a tahání kolem není nějaké snažení, je to poměrně standarní věc hlavně u business class notebooků, povšimněte si na různé otvory u různých ThinkPadů/Latitudů a pozorujte cestičky prachu, uvidíte krásně kudy to obtéká.

Jinak by samozřejmě bylo lepší, kdyby ty ventilátory měly přes nějaký filtr přímé sání, ale MSI to z nějakého důvodu neudělalo.Bez spodního krytu lidi notebook typicky neprovozují, ale může i pomoct nějaká podložka co spodek ofukuje, ideálně nějakým velkým ventilátorem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Svorko kamarade, vyskusaj posediet sa panelom SRGB 100-120%, napr 144 Hz ich je hafo ... nic ine uz nebudes chciet - tie farby su zive, hlboke, jasne - zlatanina s 61% vyzera ako obliata horcicou, a tosompovedal diplomaticky ... to nie o tom,co komu staci, to je prosto vyvoj... a take setrenie sa mi nepaci...
Co sa tyka chladenia, ak mas priame vystupy, kde su vyduchy ventilatorov (simulacia odnatia spodneho krytu - nechcel som tanutit tie otvory vyrezavat do krytu ;-D), tak je efektivita chladenia na inom leveli - odpor nasavaneho vzduchu ma byt minimalny, aby sa prietok maximalizoval - nie aby vzduch bludil po notebooku a brzdil sa prietok ... toma vplyv aj na hlucnost. MSI setriloa pouzilo univerzalne sasi - otvory neriesili...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem poznal maximálně rozdíl TN a ne-TN displej. A jestli to je čitelné když je hodně světla. A většinou za to nemohlo nějaký sRGB ale odflaknute podsvícení. Nebo vypálena CF lampa po letech :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám v lenovu 144Hz panel IPS (a teď koukám, že prý 91.5% sRGB), tak asi fajn. Já to na práci neocením, vypadá to tak nějak normálně a imho nejvíc jsem rád za to, že ten displej je matný a vidím tam něco jiného než svůj ksicht :D
Jinak noťas jsem kupoval v 11/2019 za 27 tisíc. CPU je to samé i5-9300H (bohužel), grafika +/- podobná (RTX2060) a byl s DOSem :D Takže dodatenčná licence na Win10Pro to jistila. Chlazení tady Lenovo ze všech notebooků v podobné ceně a konfigu (Dell, MSI, Asus) vyřešilo podle mě nejlépe, prostě je potřeba mít dneska výdechy vzadu + po stranách a pod noťasem co nejvíc místa na nasávání vzduchu, ale je to v zátěži CPu+GPU je to samozřejmě hlučné. Aby taky ne, když ~90W grafika a ~60W CPU.
Jen teda Lenovo dává obří a těžký 230W zdroj (chápu, nerozlišují asi situaci, kdy je osazen i7 a kdy i5) a ač notebook zvládne i menší 170W adaptér, tak při startu prudí, že nemusí být dostačující :(
Dneska v podobném šasi (tj. se slušným chlazením) prodávají konečně model s Ryzenem, co bych za něj tehdá dal. Ale proč proboha Ryzen párují jen s GTX1650Ti? https://www.alza.cz/lenovo-legion-5i-15?dq=5853696 Aby se po letech neukázalo, že to je zas nějakej kartel, jak zákazníkovi znepříjemnit výběr notebooku s AMD :(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.